Eğer maddi imkanların yeterliyse yazları yurt dışında dil kurslarına gidebilirsin, üniversitede Erasmus ve Work and Travel kovalayabilirsin, yabancı dilde eğitim verilen bi bölüm okuyabilirsin, hatta bölümün dili Türkçe dahi olsa isteğe bağlı olarak İngilizce veya Almanca gibi dillerde hazırlık sınıfı okuyabilirsin. Bunlar dil geliştirmek için üniversiteden mezun oluncaya kadar gerek teknik gerekse sokak dilini iyi şekilde öğrenmene yardımcı olacaktır.
Eğer sık kullanıyorsan cep telefonu, bilgisayar gibi cihazların dilini de İngilizce'ye (veya başka bi dile) çevirmek kelime bilgisi açısından epey faydalı olur. Bunların yanında da hobilerinle ilgili konularda araştırmalarını, haberleri falan yabancı sitelerden takip edebilirsin. Türkçe haber sitelerinden okumak veya bi konuda bilgi edinmek için Türkçe kaynakları araştırmak işin kolayına kaçmak oluyor ve oldukça kısıtlı bilgiye ulaşabiliyorsun.
Yalnız artık yabancı bir dil bilmekten ziyade fazladan bir yabancı dil bilmek kıymet kazanmış durumda. O yüzden eğer şu an yabancı dil olarak sadece İngilizce biliyorsan, kendini geliştirmek için varını yoğunu ortaya koymalısın. Nice koç yiğitler gördüm İngilizce dil sınavlarından 80-90'lar alıp yurt dışına çıkınca kızlara "Ay em layking you, du yu sex mi?" diye yanaşan.
Bir de bir anımı anlatmak isterim naçizane. Romanya'dayken İngilizce telaffuzuna hayran kaldığım Belçika'lı bir kıza bildiği yabancı dilleri sordum, bana "Küçükken okulda Almanca ve Fransızca dersleri almıştım. Babam İsveç'te çalışırken İsveçli arkadaşlarım oldu, onlar sayesinde İsveççe öğrendim. Romanya'ya gelmeden gelmeden önce kendim biraz Romence öğrenmeye çalıştım. Buradaki okulumuzda Erasmus öğrencileri için Romence dersi veriliyor, öğretmenimiz İspanyolca ve İtalyanca'nın da Romence'ye çok yakın diller olduğunu söyledi. Fransızca'yı da biraz bildiğim için bi bakmak istedim, biraz zorlansam da şu an İtalyanca ve İspanyolca anlayabiliyorum. Ayrıca buradaki sınıfımda Rusya'dan gelen bi kaç öğrenci var, sayelerinde Rusça da çok ilgimi çekti. Belçika'da bir Rusça dil eğitim okulu buldum, döndüğümde ilk işim Rusça öğrenmek olacak. Sen neler biliyorsun?" dedi. Cevap verirken gözümden akan yaşları siliyordum;
"İngilizcem iyidir."
İngilizce'yi bildiği yabancı diller arasında saymadı ve benden çok daha iyiydi...