Scudo Sports

İnç ve Metrik Sistem Hakkında..

Uğur Kırelli

Daimi Üye
Tepki
113
Bisiklet
Mosso
Merhabalar.Benim sorunum inç ve metrik sistem hakkında.Bir önce ki bisikletim 26" bir Salcanoydu ve 26x1.75 ya da 26x2.00 sistemine alışmıştım fıtı fıtı gidiyordum.Ancak şimdi 28" bir yol bisikleti aldım tura çıkmak için ve lastik üzerinde anlamadığım ibareler bulunmakta.Bununla ilgili bütün yazıları okudum ancak iş lastik satın almaya geldiğinde websitelerde kafamı karıştıran kriterler ortaya çıkıyor.

Şuan bende Rubena Flash ve Rubena Sepia var.

Rubena Flash'ın üzerinde : 28x622 ve 700x28C yazarken

Rubena Sepia'nın üzerinde : 42x622 ve 700x40C yazıyor.

Bu bilgileri unutmayalım.Gelelim soruya.Ben geçen gün alışık olmadığım için presta siboplu iç lastiğimi şişirken sibop yerinden kestirdim ve yeni bir iç lastik alacağım.Ancak uzun yola çıkacağım için birkaç hafta sonra bir Schwalbe Marathon Smart Guard lastik alacağım ve yeni lastik alana kadar hem bende ki lastiklere hem de yeni alacağım Schwalbe'a uyacak bir iç lastik alayım dedim.Ancak tam "heh benim lastik 700lük" derken sitelerde arama filtreleme kısmında hem 700c(bende sadece 700 yazıyor ?) hem 28" çıkması kafamı karıştırıyor.Hepsi bir yana bu 28x622 ya da 42x622 nedir o ayrı bir konu benim için.Düşündükçe ve hesapladıkça kendi aklımı karıştırıyorum.Bu konuda olabildiğince basit bir şekilde yardım ederseniz çok sevinirim çünkü beynim yanmak üzere.Teşekkür ederim.

Scudo
Lastiğinizin üzerinde yazanların hepsi milimetre cinsinden ölçüler.

622, jantınızın çapı, yani lastiğinizin iç çapı; 700 (yaklaşık olarak) tekerleğin dış çapı. O yüzden aynı boy lastiğe hem 622, hem de 700c deniyor, inç olarak da bunun karşılığı 28" oluyor. Sizin lastiğinizde yazan 28, 40 ve 42 ise genişlik. "Aynı lastik nasıl hem 42 hem 40mm genişliğinde olur" diye sormayın, ben de bilmiyorum...

Birşeyler oluşur gibi oldu kafamda.Teşekkür ederim.Peki iç ve dış lastik alırken hangi ölçülere bakmalıyım.Mesela sadece 700c'ye ya da 28 inç gibi ?

Her ikisi için de hem çapına hem genişliğine bakmanız gerekir. Öncelikle iç lastiğinizin de, dış lastiğinizin de 622mm ya da diğer değişle 700c veya 28" olması gerek. Bu ölçüde olmazsa jantınıza uymaz, dolayısıyla takamazsınız (iç lastik için biraz esneme payı var ama tavsiye etmem).

Ancak bu yeterli değil, genişliğin de uygun boyutta olması gerek. 622mm çapında farklı genişlikte jantlar mevcut; dış lastiğiniz jantınıza göre çok geniş olursa özellikle düşük basınçlarda sorun yaşarsınız, fazla dar olursa da lastiğin profili U harfi şeklinde değil de yan dönmüş D harfi şeklinde olur, normalde yolla temas etmemesi gereken yanaklar (lastiğin yanı) yoldaki taş gibi nesnelere temas edip zarar görebilir. Bir de dış lastiğin kadroya sığacak boyda olması gerek...

İç lastiğin boyu da dış lastiğe uygun olmalı. Hangi boy için uygun oldukları üzerlerinde ve kutularında yazar zaten, mesela 700 x 18/25C (ya da 18/25-622) yazıyorsa genişliği 18mm ile 25mm arasında olan dış lastik ile kullanılabilir demek. Bir de sibobun jantınıza uygun olması gerekli. Yani şöyle birşey gerekli size:

http://cdn3.volusion.com/ctxtv.wmppt/v/vspfiles/photos/TU7-2.jpg?1342193359

Şimdi anladım ama aynı boyda ki lastiğe hem 622 hem 700c ve hem de 28" denmesini garipsedim.Hadi biri metrik diğeri inç sistemi,öbürü ne ? :) Neyse bugün bisikletçiye gideceğim oradakilerden de bilgi alırım biraz.Teşekkür ederim işe yarar bilgiler için.

Bir kafa karışıklığıyla daha geri geldim.İngilizce forumlarda okuduğum kadarıyla 700C ve 700(Bende ki bu) aynı değil ? Şimdi aklımda bir soru daha var.Benim bisikletin (Mosso 771 SMV) internet sayfasında 28" yazıyor jant için ve ben bir çift tur lastiği seti alacağım Schwalbe,Michelin ya da Continental.Çoğunlukla asfalt ve bazen de asfaltsız yollarda gideceğim diye düşünüyorum. %70'e %30 gibi.Lastikleri yurtdışından getirteceğim için bir yanlış olmasını istemiyorum.26" olsa direk 26x2.00 alır devam ederim ancak şuan nasıl hareket etmeliyim,neyi seçmeliyim boyut olarak ?

622mm = jantınızın çapı, 700mm = tekerleğinizin dıştan çapı (aslında tam olarak öyle değil), 700mm amerikan ölçüsü ise yaklaşık 28"

700 ile 700c aynı şey, daha doğrusu artık c olmayan 700'leri arasanız da kolay kolay bulamazsınız...

700c Fransız sistemine göre bir ölçü. Fransız sisteminde 3 haneli sayı, milimetre olarak tekerleğin dış çapını veriyor; peşinden gelen harf ise lastiğin yanak kalınlığını. A en incesi, D en kalını. 700C, çapı 700mm yanak kalınlığı 39mm olan lastik demek; buna uygun jant ise 700 - (2 x 39) = 622mm (artık kullanılmayan bir ölçü olan 700A'da ise lastik yanağı 29mm, jant 642mm). Farklı kalınlıklarla lastik takıldığında farklı tekerlek çapı vermesine rağmen 622mm janta takılılan tüm yol, tur ve cross lastiklerine 700c deniyor.

Uluslararası Standardizasyon Kurumu ISO (ve onun öncesinde ERTRO) aslında 700mm olmayan lastiğe 700 demeyi uygun bulmadığı için (haklı olarak) tekerleğin dış ölçüsü yerine jant çapını kullanıyor ve aynı ebada 622 diyor.

Şimdi tam olarak anladım.Seni de yordum hocam ama çok sağolasın.Bu konuda merakı olanlar için de güzel bir cevap oldu.Şimdi hangi model alacağıma bakmam gerekiyor.Çok teşekkür ederim !

Bu arada anlatılanları açıklayan görsellerde buldum.Başka arkadaşlar için yardımcı olabilir.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e2/Tyre_and_Rim_Technical_data_02-en.png

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/Tyre_and_Rim_Technical_data_01-en.png

Bu da inç-metrik çeviri tablosu :

(link)

Geri