Scudo Sports

Halluks Valgus & Spd Ayakkabı

ateze

Daimi Üye
Tepki
286
Selamlar arkadaşlar, başlıktan da anlaşılacağı gibi Spd kullanmakla alakalı bir sorum olacak.
Sol ayağımda babamdan miraz bir rahatsızlığım var, adı halluks valgus. Peki nedir bu hastalık? Ayak başparmağımın yanındakı kemik dıla doğru çıkık, yani ayagımın tarak kısmında misketimsi bir çıkıntı var ve baş parmağım da diğer parmaklarımın altına doğru kıvrık, aldı başını gidiyor :)
Gece yatarken atel kullanıyorum, gündüzleri de silikon makara takıyorum parmaklarım arasına. Genelde bayanlarda görünen bu ortopedik rahatsızlığın en önemli nedeni kalıtım, yanlış ayakkabı seçimi ise bunu tetikleyen ciddi bir etken.
Uzun süre aykta kalmak, yürümek, yeni ayakkabılara alışma süreçleri bana kabus gibi geliyor.
Ancak ameliyatla düzeltilebilen bu kemik yapısı zamanla tekrarlıyor ve oldugunuz amelıyat ta cektıgınız acılar da bosa gıdıyor tabı buna nıspeten uzun bır fızık tedavi suresını de eklemem lazım.
Sorunumu daha iyi anlatmak için internetten bulduğum bir kaç fotoğrafı paylaşmak istiyorum.
http://www.gazeteler1.com/haberler/a1.jpg http://www.gazeteler1.com/haberler/a2.jpg http://www.gazeteler1.com/haberler/a3.jpg

http://www.thefootandankleclinic.com/media/bunion-before-after.jpg

http://www.thefootandankleclinic.com/media/bunion-scarf-osteotomy-before-after.jpg

Gündüz bu makaradan kullanıyorum,
http://www.meskon.com.tr/dizlik_15.jpg

Geceleri de bu atelden,
http://www.medikalim.com.tr/images/products/00/00/72/72_buyuk.jpg

Daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz;

(link)

Şimdi gelelim benim maruzatıma, benimle aynı sorunu yaşayıp spd ayakkabı kullanan arkadaşlardan bir görüş istiyorum, ayağımın ayakkabıya alışma sürecinde ne yapmma lazım? Kalıp ve benzeri mekanizmaları uygulamamda bir sakınca var mı? Ya da bu ayakkabıların düztabanlar için ortopedik olanları var mı?

Yanıtlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum, konuyla ilgilendiğiniz için de ayrıca teşekkür ederim.

Sağlıklı günler

Scudo
SPD ayakkabıların alt tabanları sert yapıdadır, ayak parmaklarınızın
hareket etmesine gerek yoktur, kuvvet parmaklara değil tüm tabana yayılır.
Tabanın Ayağın temas ettiği yüzü için, ortopedik olanlara pek rastlamadım ama olması muhtemeldir.
Yan ve burun kısımları bazı marka, modellerde çok sert ve dar olabiliyor,
bu yüzden sizin için en önemlisi ayakkabıyı deneyerek almanız.
Burun kısmı geniş olan modelleri tercih etmeniz yerinde olur.

Ameliyat konusunda uzman görüşü alıp ona göre hareket etmeniz doğru olur,
gerekip gerekmediği konusunda size bilgi vereceklerdir.
Her cerrahi tedavi için mutlaka alakasız birileri,
'-Eski durumuna geri dönüyormuş, hatta daha kötü oluyormuş' der.
Bunları söyleyenin herhangi bir tıbbi uzmanlık belgesi yoksa hiç
dikkate almayın. Herşeyden önce ''komşunuza değil doktorunuza güvenin''.
Geçmiş olsun.

Hocam, öncelikle geçmiş olsun.
Sorununuzu paylaşma tarzınız yani fotolar vd. çok açıklayıcı.
Umarım bu topik sayenizde aynı soruna sahip pek çok arkadaşa da yol gösterici olur. Eminim olacaktır da.
Ben de sizinle aynı durumda olan varsa eğer o arkadaşların da maksimum şekilde fayda görebilmesi için ben de tanıdığım ortopedi uzmanı arkadaşlarla bu konuyu paylaşıp buraya tekrar döneceğim inşallah.

(İnşallah iş yoğunluğundan bu sözümü unutmam, zira yardımcı olabilmeyi çok istiyorum :( )

• Beğen
Tepkiler: sprint ve ateze
@Atacan

Yanıtınız için teşekkür ederim. Burada deneyip alma gibi bir şansım olmadığı için zaten böyle bir konu açtım, internetten sipariş yoluyla alabilirim ancak :(
Ameliyat konusuna gelince, bunun için bir kaç kez doktora gittim, küçükken de düztabanlık ve ayaklarımın içe basması nedeniyle ortopedik tedavi görmüştün. Halluks valgusla alakalı en son 2008 yazında Isparta Eğirdir Kemik Hastanesi'nden bir doktora göründüm, ve gittiğim her uzman bunun tekrar seyredeceğini söyledi, benim sorunum babamdan kalıtımsal, onun da sol bacağında ciddi bir sorunu var, görünüşümüzde ya da yürüyüşümüzde belirgin bir sorun yok ama zorlamalara gelemiyoruz :(
Günlük ayakkabı seçimlerim de zaten sizin dediğiniz gibi hep ön tarafı geniş ayakkabılardan yana.
İlginiz için tekrar teşekkürler.

@Mesut Girgiç

Saol Mesut Abi ilgin için, doktor arkadaşınıza SPD konusunda bilgi verip, bunu kullanırsam olabılecek fayda yahut zararları öğrenip buraya aktarırsanız cok sevınırım.
Asıl benim bilmek istediğim bu SPD ayakkabıların ortopedik tabanlıları var mı? Ya da ben kendim içine öyle bir taban koysam olur mu? Daha önce öyle bir ayakkabı kullanmadığım için bu konuda da bir fikrim yok.
Teşekkür ederim :)

@zeplin.ates

Benim bu konuya katkım zaten özellikle SPD ayakkabı konusunda olursa kıymetli olur. Yoksa internette ulaşılabilecek yada bisikletle alakası olmayan bir ortopedistin verebileceği bilgiler zaten sizin malumunuzdur. ;)

Ben özellikle Halluks Valgus ameliyatı yapmış ve SPD ayakkabılarının özelliklerini bilen arkadaş bulup konuşacağım.
Ayrıca mevcut SPD ayakkabı çeşitlerinden hangisi daha uygundur veya modifiye edilebilir onu da araştıracağım inşallah.

Hocam öyle bir keşif yaparmışız ki, SPD ile bisiklet sürdükçe H.Valgus deformitesi de kendiliğinden tedavi olur gidermiş.. .. :) Yeni bir tedavi yöntemi keşfetmiş olurmuşuz.. :) İnşallah.
Çumraya Saygı ve selamlar.

• Beğen
Tepkiler: ateze
Yarış Günü

Bisikletinizi hazırlayın.
Ben bu konuda biraz takıntılıyım sanırım, her şeyin mükemmel olmasını isterim. Bisikletim kusursuz olmalı, özellikle yarışa giderken, herhangi bir parçası üzerinde bir şüphem olmamalı. Bisikletinizin bakımını yapmayı öğrenin. Elbette hiçbir fikriniz yoksa amortisörünüzü sökmeyin ama vites ayarı yapmayı bilin, bir yerden başlayın. Öğrendikçe bisikletinizin neresinin sorunlu olduğunu, neresinin yakında sorun çıkarabileceğini daha iyi gözlemleyeceksiniz. Unutmayın, hiç kimse sizin bisikletinizi sizden iyi tanıyamaz. Yarış günü geldiğinde sorunsuz çalışmasını istiyorsanız, siz de ona iyi bakın. En azından birkaç kez kullanmadığınız parçayı, mecbur olmadıkça yarışta kullanmayın. Yarıştan iki gün önce yeni zincir, vites teli vb. takmayın, bisikletinizi geometrisi değiştirmeyin. Neye alıştıysanız onunla yarışın. Siz bisikletinize alıştığınız gibi, bisikletinizin çalışan parçaları da birbirine alışmıştır, araya yabancı sokmayın. Özetle, yarış günlerinde yeni bir şey denemeyin, yeni bir yemek, yeni bir sele, yeni bir ayakkabı, hiç bir şey

Yarış öncesi günü.
Parkuru tanıyın. Parkurda iki tur atın demiyorum, parkuru “tanıyın”, inceleyin. Start nasıl, düz bir zemin mi, hangi viteste kalkacaksınız, ilk birkaç viraj çok önemlidir, iyi inceleyin. Parkur tanımada nabzınızı çok yükseltmemeye çalışın, parkur tanırken yarışır gibi süren arkadaşlarınıza ya da seviyesi sizden yüksek yarışçılara uymaya çalışmayın. Etrafı inceleyerek, okuyarak ilerleyin. Senelerdir antrenman yaptığınız parkurda bile görmediğiniz, size avantaj sağlayacak noktalar tespit edebilirsiniz. Parkuru okumak yarış tecrübesiyle kazanılan bir şeydir. Sizden daha deneyimli yarışçıların kritik geçişlerde nereleri tercih ettiğini gözlemleyin, tekniğiniz oradan geçmenize yetmeyecek ise denemeyin. Yarışta kullanacağınız geçişlere karar vermeye çalışın. Parkurun kritik çıkışlarında vitesinizi belirleyin. Arka vitesi hemen hemen her zaman değiştirebilirsiniz ama dik bir çıkışın ortasında orta yapraktan küçüğe düşmek pek iyi bir fikir değildir. Vitesinizi belirlerken, oraya yarış nabzınızda, defalarca geleceğinizi düşünerek karar verin. Her geçen turda bir düşük vitesle çıkmaktansa, her turunuzda aynı vitesle çıkın, mümkünse son turlarınızda vitesinizi büyütün.:D

İyi dinlenin.
Gezmeye, eğlenmeye geldiyseniz elbette çıkın , şehri görün, ama yarışmaya geldiyseniz, etrafta zaman kaybetmeden doğru dinlenmeye gidin. Bacaklarınıza soğuk su tutun, toparlanmayı hızlandıracaktır. Antrenman sonrası mümkünse ayaklarınızı dikip uyuyun. Gerekli olmadıkça ayakta kalmayın, etrafta dolaşmayın.:D
Erken yatın.
Yarışmak için orada olduğunuzu unutmayın. Ben arkadaşlarım arasında “tavuk”luğum ile bilinirim. Yoğun antrenman yaptığım dönemlerde, yarış öncesi akşamlarında erken yatarım. Yarış öncesi akşamları en geç 22:00 de yatakta olmaya çalışırım. Yoğun antrenman dönemlerinde 20:00 de yattığım günler de oldukça fazladır. Uyku en iyi dinlenme ve toparlanma yoludur.:D

Yarış kahvaltısı.
Hemen herkes için farklı tercihler vardır. Tercihler tecrübelerle ve öğrenilen bilimsel gerçeklerle değişir. Ben ilk zamanlar kahvaltıda 2 puding ve bir kase müsli yerdim, 2 puding rahatsızlık verince, 1 puding ve bir kase müsli yemeye başladım. Pudingin içerdiği sütün laktik asit kaynağı, müslinin de lifli yapısından dolayı zor sindirilen bir besin olduğunu öğrendim. Bir süre izotonik toz ve muz ile kahvaltı ettim. Sonra makarnayı denedim, ve buldum. Makarna en iyisi benim için. Yarıştan tam 3 saat önce, bir porsiyon (fazla değil) makarna, 700ml karbonhidrat yoğun içecek. Benim için yarış kahvaltısı bundan ibaret. Siz de kendinize en uygun kahvaltıyı bulun. Bence makarnayı deneyin. Kahvaltıdan sonra su için, ama abartmayın. Yarışta çok su kaybedeceğim diye 2 saatte 3 lt su tüketmek, bol bol tuvalet zamanı olarak size geri dönecektir. Sadece su içersiniz ama tuvalette o suyu mineral ve elektrolitlerle beraber atarsınız. Doğru miktarı belirleyin, susuz kalmayın, suyu abartmayın.:D

Yarış öncesi.
Arkadaşınıza beslenme alanında yardımcı olacak iseniz mutlaka oturun, mümkün olduğunca az ayakta durun. Yarış öncesi yapmanız gereken bir şey yoksa kesinlikle dinlenin, ortalarda dolaşmayın, ayaklarınız kaldırıp rahatlayın. Yarışa giderken alacaklarınızı akşamdan hazırlamış olun, sabah hiçbir stres yaşamayın. Acele etmenizi gerektirmeyecek bir zamanda hazırlanmaya başlayın. En geç starttan bir saat önce hazır olun, 45dk kala ısınmaya başlayın (normal şartlar altında), 15 dk kala start a çağrılmak için hazır olun. Startı beklerken ayakkabınızın sıkılığını, kaskınızın klipsini, cebinizde olması gerekenleri vb. kontrolden geçirin. Gerdirme yapın.:D
SON 15 SANİYE!!
Start öncesi etrafla iletişiminizi kesin. Doğru viteste olduğunuza emin olun. Start aldıktan kısa bir süre sonra çok yüksek nabızlara çıkacaksınız, biraz yüksek nabızda start almanız, iyi bir start demektir, benim için öyle. Yerinizi aldıktan sonra oturup beklemeyin. Nabzınızı 120-130 aralığında tutmaya çalışın, gerekirse parmak uçlarınızda kalkıp inin, küçük küçük zıplayın, nabzınızı düşürmemeye çalışın. Daha iyi bir start aldığınızı göreceksiniz.:D

Yarış startta kazanılmaz, bunu da unutmayın. İyi bir yer almaya çalışın ama yarışın ilk metrelerinde risk almayın. Genelde XC yarış startlarının en can alıcı noktası startın verildiği an değil, grubun daralacağı yere yaklaşıldığı andır. Bu noktayı tespit edip, doğru zamanda atak yapın.

Selam Zeplin Hanım;
sporla ilgilenen bir ortopedi uzmanı ile görüştüm.
Kendisi defalerca Halluks Valgus(HV) ameliyatı da yapmış.
HV ameliyatının tanımlanmış tıbbi 230 değişik şekli varmış.
Tedavide deformite açısının önemli olduğunu ifade etti.
Pedal çevirme hareketinin (rotasyoner longitudinal alt ekstremite hareketlerinin) tedaviye faydasının da zararının da olmasının çok zayıf bir ihtimal olduğunu söyledi. Yani HV si olanın pedal çevirmesi sakıncalı değil. Ama ayağına faydalı da değilmiş.
Orta ayak kısmıyla (mesala 1/3 ön-orta kısım) pedal çevirmenin HV olayına ilave yük getirmeyebileceği kanaatinde ki normalde pedalla temas daima bu bölgeden olur zaten.
SPD ayaklarıların esprisi taban yapısında. Rijit bir taban ve ön-arka kaydırma ayarlı kal aparatı mekanizması bu ayaklabıları diğer ayakkabılardan ayıran başlıca özellik.
HV olayının bu taban yapısından olumsuz etkilenmeyeceği düşünülüyor.
HV de ayağın ön kısmında içe doğru bir açılanma söz konusu. İşte tam da bu kısımda SPD yakkabının cidarı (duvarı) açılandırılarak ayağın ayakkabının içinde rahat bir pozisyonda çalışabileceği ifade ediliyor. Hatta 1. ve 2. parmak arasındaki slikon makaranın ayakkabı içinde de kullanılabileceği düşüncesine yer veriliyor. Böylelikle spor esnasında farkında olunmadan yapılacak anormal yüklenme ve zorlamaların spor bittikten sonra ayakta aşırı ağrılara sebep olmasının da kısmen engellenebileceği belirtiliyor.

SPD ayakkabının kal mekanizmaları ayakkabıyı ön arka pozisyonda kaydırarak ayar yapmaya müsade ediyor ancak sağ sol (yani iç ve dış) yönlerde kaydırma şansı kısıtlı sanırım. HV olayında da sorun ayağın ön orta kısmıntan içe doğru olan bir açılanma(çıkıntı) söz konusu olduğuna göre, HV ye uygun dizayn edilmiş bir SPD ayakkabının ön kısmının ayna kola sürtünme ihtimali olabilir. Bu ihtimal deformitenin açısıyla alakalıdır. İşte tam bu noktada kullanılacak SPD pedalin yapısı da önem arzediyor. O pedalin kol kısmının (yani ayna kol ile kal mekanizması arasında kalan kısmının ) uzun olması gerekebilir. (aşağıdaki fotoda "A" harfiyle adlandırılmış mavi ok la işaretli mesafe.

http://i302.photobucket.com/albums/nn85/bisikletforumcom/peda-1.jpg

Uzman doktor ayrıca yapılacak modifiye SPD ayakkabının mutlaka ortez-protez okul mezunu bir uzman tarafından yapılmasını önermekte.

Benim aşağıya örneğini koyduğum SPD ayakkabı (sandalet) modeli olduğu şekilde aynen öyle kullanılabileceği gibi o sandaletin tabanı alınıp üzerine HV deformitesinin açısı da dikkate alınarak hazırlanmış modifiye bir üstlük de ortezciler tarafından hazırlattırılıp geçirilebilir.

"SHIMANO SH SD60B SANDALET"
http://i302.photobucket.com/albums/nn85/bisikletforumcom/spd.jpg

Devlet bu tür malzemeler konusunda bire bir ödeme yapmıyormuş. Atel masraflarını karşılıyormuş ama bu da özel ayakkabı parasının yanında çok cüzzi bir meblağa tekabül ediyormuş. Yani uzman arkadaş bu tür ayakkabıyı sağlık güvencesi kapsamında yaptırmak için harcanan emeğe değmez diyor.

Şimdilik toplayabildiğim bilgiler bunlar olup isterseniz ortez-protez konusunda size araştırıp özelden Konya dan bazı adres ve isimler de temin etmeye çalışırım.
Siz de hepsiyle konuşur size yardımcı olabilecek birisine karar verir ve işinizi halledebilirsiniz.

Bol pedallı günler, tekrar geçmiş olsun. :)

Yaa Mesut Abi nasıl teşekkür etsem sana bilmem, ilgili olman beni çok mutlu etti.

@Mesut Girgiç
İşte bu harika bir bilgi
Peki bu olayı SPD ayakkabılarda uygulama şansım nedir? Mesela alsam bir SPD ayakkabıyı götürsem protezciye, genısletmek ıcın içine bir aparatla baskı yapsa, bu işlem ayakkabıyı yıpratır mı? Yani bu genıslemeden sonra ayakkabıdakı o kemer benzerı aparatta bır ayar bozuklugu olur mu?
Bir de benim aklımı kurcalayan su oldu hep, biraz da cahilim bu konuda affedin lütfen, bu tarz ayakkabılar hep dısları cok sertmiş izlenimi verdi bana, genelde dolastıgım turlarda bunlardan kullanan bırılerı oluyordu hep ben de yan gözle biraz inceledim :) sanki sert kalıp gibiler, belki de yanılıyorum...
Bu ayakkabıların yumuşak deriden olanları var mı peki? Uzun süredir SPD kullanan arkadaşların bana önerebileceği bir marka-model varsa çok sevinirim.

@Mesut Girgiç

Bu konuda bir sıkıntım olacağını düşünmüyorum, çünkü benim sol ayağımda bu problem var :)
Bu kal mekanizması her modelde aynı degıl mı? Yanı sol ayagımdakı ayakkabının pedalla temas etmesı gereken yerı ayakkabının orta kısımlarına denk getırecek sekıdle ayarlayarak ön tarafta ayağımın tarak diye tabir ettiğimiz kısmına baskı yapmamasını sağlayabilirim anladığım kadarıyla.

Bunlar hep olumlu şeyler benim açımdan.

Mesut Abi, ben gelecek marka önerilerinden sonra ayakkabıyı alırım, o zaman sizden de bir ortopedistin adresini alıp aykkabıları doktora gosterir, ayagımı da muayene ettirip nerden ne kadar açılacak falan sorar sonra protezciye gidip yaptiririm.Konya'da bunu yapabilecek yerler vardır herhalde, orayı da sorarım :)
Daha çok başını ağritacağım galiba :)

Teşekkürler

ayakakabıların hepsi öyle kalıp gibi degil..mesela benim aklıma gelen model şu oldu...

(link)

SPD ayakkabıların birkısmı plastikten bir kısmı da tekstilten. Bu iki malzemeyi birlikte kullananlar da var.
Shimanonun tekstilden mamul bir modelini ben neredeyse 4-5 yıldır kullanıyorum. Hem yazın hem kışın kullanıyorum. İçine iki-üç kat çorap bazen de mest (deriden çorap) dahi giydim. Yani SPD ayakkabılar çok rijittir diyemem. Ama bir bez spor ayakkabı kadar da yumuşaklar diyemeyiz tabi.
SPD ayakkabının tüm esprisi tabanında aslında. Üzerini deriden istediğiniz şekilde dizayn ettirebilirsiniz.

• Beğen
Konunun açılmasının üstünden oldukça zaman geçmiş ama ben de bir iki ekleme yapmak istedim. "fletcher" isimli arkadaşın aklına gelen ayakkabıyı uzun süreler kullandım ve hala da kullanmaktayım. Bende de doğuştan düz taban rahatsızlığı var ve her ayakkabıyı giyemiyorum. Giysemde 2 saat içerisinde ayaklarımı ağrıtmaya başlıyor. Yaklaşık 4 yıl önce Northwave markasının Free Action modelini aldım. Ayakkabı normalde mevsimlik üstü fileden arkasında ve tabanında ki desteklerini saymazsak normal bir spd ayakkabıdan çok farklı. Özellikle bizim gibi sorunlu ayaklara sahip kişilerin kolayca kullanabileceği gibi bir malzeme. Ortopedik malzeme satan dükkanlarda ayakkabı içerisine yerleştirmek için jel tabanlar satılıyor. İçerisinde ki tabanlığını çıkardıktan sonra jel tabanı takabilirsiniz. Uzun süre bunlarla beraber kullandığım ayakkabı ilk başlardaki ufak rahasızlıklar dışında bana bir sorun çıkarmadı. Ayrıca kış aylarında ayakkabı kılıfıyla da kullanabilirsiniz üstünün file olması sizi yanıltmasın :)

(link)

Fotoğraflar
http://www.ciclidaniello.it/admin/prodotti/2485_medium.jpg
http://www.jjcycling.co.za/northwave/images/FREEACTION-blue-lightblue-b.jpg
http://cyclingshop.co.za/catalog/images/northwave/FREEACTIONblackred-b.jpg

Geçmiş olsun, iyi forumlar...

• Beğen
Geri