Scudo Sports

Hacıosman - Belgrad Ormanı Bisiklet Yolu kampanyası

Tyler

Daimi Üye
Tepki
244
İsim
Eray I
Bisiklet
Merida
Merhaba;

(link) adresinde bisiklet yolu talebi açılmış.

Kullananlar bu yolda bisiklet yoluna ne kadar ihtiyaç olduğunu bilecektir.

Scudo
ben imzaladım, isteğede istanbul araçlardan boğuluyor artık dedim, istanbul büyük şehir artık bisikleti bayrak yapmalı, kitlelere aşılayacak bisikletin faydalarını ,başta kendi çalışanları işlerine bisiklet ile gidecek.

Ben bu kampanyaya destek olmuyorum, çünkü içim el vermiyor.
Bahçeköy Yolu harika bir yol gerçekten bisiklet için ama sırf bisiklet yolu yapılması için o yolun genişletilmeye çalışılmasını doğru bulmuyorum.
Bahçeköy bölgesi çok kırılgan bir bölge. Zaten tahribat başlamış durumda, bir bisikletli olarak ben de bir tekme vurmak istemiyorum...

@Edip Dinçer

Tabi mantıklı söylüyorsunuz, Belgrad için de bir TOKI planı yapılmış bile olabilir. Ancak şöyle de bir durum (veya bakış açısı diyebiliriz) var:

Hacıosman-Bahçeköy yol kenarları yaklaşık 80cm toprak alan var bu alanlar ve şerit dışında kalan alan birleştirilirse yaklaşık 1,5 metre olacaktır ve kesinlikle yetecektir. Yol kenarındaki ağaç dalların budanması yeterlidir.
Ayrıca Belgrad'a pedallıyoruz, bu YOL bu Orman Halkın imajını, bisiklet yolunu sık kullanarak verebilirsek belki orman arazilerinin bazılarının arka bahçesi olmadığını da sağlayabiliriz

Belgrad'da şu anda yapılmış bir TOKİ planı yok. Fakat Bahçeköy'ün şu andaki onaysız nazım imar planlarında Bahçeköy içindeki yolun genişletilmesi söz konusu. Bu genişletme sırasında plan notlarına "bisiklet yolu" ibaresi de konulmuş. Fakat bu planda merkezi yönetimden yapılan planların yetersiz kaldığı kanıtlanmış oluyor. Bahsi geçen yolu bilen biliyordur, yol çevresinde tescilli çınar ağaçları var. Hem bu ağaçları koruyup hem de yolu genişletmek imkansız.
Dediğiniz gibi yol etrafında kalmış tescilsiz alanların yola katılması düşünülebilir ama bu dediğiniz sadece Hacıosman'dan Bahçeköy girişine hatta daha da ileri götürürsek bentlerin başlangıcına kadar ancak mümkün. Yani kampanya bir yere kadar başarıya ulaşabilir. Ama bunun da belirtilmesi gerekirdi kampanyada.

Ayrıca kampanyanın muhatabı olarak İBB görünüyor. Olması gereken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ve Bahçeköy Orman İşletmeleri.
İBB'ye gidecek bir talepte gelecek cevap "Bu alan bizim yetki sınırlarımız içinde kalmamakta olup başvurunun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yapılması hususunda bilginize rica ederim" olur :). Kampayayı başlatan siz değilsiniz ama belki tanıyorsunuzdur diye yazıyorum bunları :).

Kampanyayı başlatanı ben de tanımıyorum sadece her hafta neredeyse kullandığım bir yol.
Çevre şehircilik bakanlığı'na gidecektir doğrudur umarım düzenleyen kişi oraya da iletir diyelim :)

Kampanyayı başlatan benim.
Bu kampanyayı açarkenki motivasyonum şöyleydi:
Ben bu yolu hemen hemen her haftasonu kullanıyorum. Tek giderken bir şekilde tırsa tırsa da olsa gidebiliyorum (bazen orman müdürlüğünün girişindeki güvenlikçi ile muhabbet durumuna göre Maslak'tan direk orman yoluna girebiliyorum ;) ) ama bazen oğlum ve eşimi de bisiklet için ormana götürüyorum, o zaman mecbur bisikletleri arabaya yüklemek gerekiyordu. Her seferinde de birkaç bisikletliye rastlıyorum o yolda.
Burada keşke bir de bisiklet yolu olsaydı diye 3 bisikleti arabaya yüklemekle uğraşırken hep hayıflanıyordum :)
Eray Bey'in de dediği gibi o yolun kenarında ufak bir genişletme ile rahatça çevreye fazla zarar vermeden, fazla ağaç kesmeden bisiklet yolu eklenebilir ve çok da kullanılan bir yol olur gibi geldi bana.

Diğer bir düşünce de 3. köprü açılınca benim tahminim her halükarda o yol genişletilecek. Malum iş araba yolu olunca ağaç mağaç dinlemiyorlar. Böyle bir talebin olduğu bilinirse ilk planda olmasa bile eğer bir gün o yol genişletilirse bisiklet yolu da plana dahil edilebilir diye düşündüm.

Kampanyanın muhatabı çok bir şey ifade etmiyor aslında, change.org sadece imzayı toplayan bir platform. Sonra o imzalarla ne yapacağınız size kalmış, eğer yeterli imza toplanırsa o durumda orman müdürlüğünden bir randevu alıp görüşmeye çalışırım.

3. köprünün Sarıyer'de şu anda tek çıkış yolu Uskumruköy - Kilyos yolu üzeri. Bahçeköy yolunu pek etkilemiyor halihazırda.
Dediğim gibi tescil dışı alandan bahsediyorsanız bir ihtimal olabilir dediğiniz ama bu iş yapılırken Orman Bakanlığından görüş alınması durumunda pek olası görünmüyor. Çünkü yanlış bilmiyorsam orman sınırı direk Hacıosman Bahçeköy yolu ile kesişiyor. Orman tahdit sınırının değişmesi de pek kolay bir şey değil. Ha istenirse değiştirilmez mi, değiştirilir ama sonrası sıkıntılı olabilir.

İmza konusunda da (umarım istediğiniz kadar imza toplayabilirsiniz) Orman İşletmesi yerine direk Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile görüşürseniz daha iyi olur.

Valla pek anladığım meseleler değil tescil, tahdit falan ne demek onu bile bilmiyorum. Benimki düz mantık ve "ya tutarsa" zihniyeti biraz :) Bana yapılabilir gibi geliyor da tabi bürokrasi bambaşka bir dünya. İmzalar bir toplansın bakalım kaç olacak, hatırı sayılır sayıda imza olursa Çevre ve Şehircilik'ten yetkili biri ile görüşmeye çalışırım.

Kaan Bey belki bürokasi işini bisikletliler derneği çözebilir. Yeterli imza toplandıktan sonra (ki umarım olur) dernek de ilgilenir diye düşünüyorum.

@KaanG

Kaan Bey teşekkürler

(link)

Benim pek bir etkim olduğundan emin değilim :) Zira Sarıyer Belediye Başkanı da dahil hiçbir yetkiliye ulaşıp konuyu görüşemedim. Kampanyanın mailini sağa sola atmakla yetindim. Belki dolaylı olarak bir farkındalık oluşturma gibi bir etkisi olmuş olabilir :)
Bakalım sonuç ne olacak ;)

mütevaziyim de diyorsunuz :D

Üzümü yiyelim, bağını sormayalım :)
Eğer animasyondaki ile birebir aynı şekilde yapılacaksa gerçekten sağdan soldan çok az bir genişletme ile minimum ağaç kesimi yaparak hallolacak gibi duruyor. Çoğu yerde ağaçların yola doğru uzanan dallarının budanması bile yeterli gelecektir, yarım metre kadar yer var zaten yolun kenarında.

• Beğen
Tepkiler: Tyler
Geri