Hava alma hunusi shimano un üst seviye frenlerinde kullandığı sistemdir. ( BL 575,596,666,785,985,988 ) Daha alt bir seviye kullanıyorsanız. 5 adıma kadar yeterli olur. Gözünüzde fazla büyütmeyin. Yapmanız gerekenler çok basit,
1- Adım fren kolunu dik durma getirin, yerle aynı hizada olucak. Ardından fren balatarının çıkartın ve pistonların arasına bulabildiğiniz plastik parça koyun ki sonrasında sıkşma sorunu yaşamayın. ( ikincisi yağ sıvısı balatala bulaşırsa yenisini almanız gerekebilir. ) Pistonlar yuvalarının dışındaysa plastik bir parça ile yuvalarına itirinin.
2- Fren ayağındaki yağ tahliye vidasını çok az gevşetin. Öncesinde tahliye için ince hortuma ihtiyacınız olucak ( akvaryumculardan hava hortumu alabilirsiniz. ) atık yağı biriktirmek için bir kaba ihtiyacınız olucak ( ben buzdolabı poşeti kullanıyorum ) Hortumum bir ucunu yağ tahliye vidasına bir ucunuda paket lastiği yardımı ile poşete geçirin. Hortumu münkün olduğunca aşağıda durmasına gayet gösterin.
3- Fren kolunu açın
4- Akabinde yer çekimi sayesinde hortum içine yağ gitmeye başlıyacaktır.
5- Fren kolunu gidona çekerek yağ gidişini hızlandırın.
6- Bu sırada eksilen yağı tamamlamayı unutmayın.
7- Hava kabarcığı kalmadığında yağ tahlive vidasını sıkın
8- Fren koluna yeteri kadar yağ doldurarak kapağını kapatın ve vidalarını sıkın ardından balataları yerine takın.
İşeminiz bitimiştir.
Atık yağı mineral içerikli olduğu için çöpe atabilirsiniz. Dot yağ ise atık toplama merkezlerine vermeniz gerekiyor.
2009 dan beri V fren sistemli bisiklet kullanıyorum dün akşam kadar, bisikletime 595 disk fren sistemi taktım ve tüm işlemleri tek başıma gerçekleştiridim.