Scudo Sports

Forumda Düzgün Türkçe Kullanımı

Aybars Öge Sürücü

Forum Bağımlısı
Tepki
1.473
Arkadaşlar forumda tüm uyarılara rağmen, düzgün bir dil ve anlatım kullanılmadığını görüyoruz. Bu konuda ben imzamdaki ifademin dışına çıkarak, düzgün Türkçe kullanmayan arkadaşları (-) puanlamaya başladım.

Kimse kusura bakmasın, 2 kelimeyi düzgün yazamayan değil; yazmayan arkadaşlar bundan sonra takipteler. Yönetimin de bu konuda görüşleri var.

Geçmişte olduğu gibi yine 7-8 arkadaş birleşip sabahlara kadar uyumadan bana (-) puan da atabilirsiniz. Ya da 1 harfi düzgün yazıp kalitenizi ortaya koyarsınız.

Scudo
Gecmişte kimsenin Türkçeyi hatalı kullandıgınız için size eksi puan verdigini hatırlamasam da,Türkçe'ye gösterilmesi gereken itina konusunda hak veriyorum...

%1000 bu fikire katılıyorum. Ben de bu hususta çok hassasım. Bazen 1 harf için yazdığım mesajı düzeltme ihtiyacı hissediyorum...

Zaten türkçemiz yabancı kelime istilasında... Geçen eşimle TV seyrederken aklıma şu geldi. Artık SHOW kelimesini çok rahat bir şekilde ŞOV diye okuyabiliyoruz ve hiç kimsenin garibine gitmiyor. Aynı şekilde FOX da öyle...

Büyük büyük ilan panolarında kelimelerin nasıl yutulduğuna şahit oluyoruz. Gidiyom, geliyom, bi...

Örnekler çoğaltılabilir... Ama bunun karşısında durabilecek yine biz TÜRKÇE konuşan, okuyan ve dinleyen insanlarız... Güzel ve doğru konuşarak, güzel türkçeli kitapları bolca okuyarak ve yanlış konuşanları uyararak bu yozlaşmaya karşı direnebiliriz...

Arkadaşlar dilini düzgün kullanan insanı herkes dinler; ben bunu bilir bunu söylerim.

Yazı dilinden başlayarak yozlaşan bir ortamda bilgi alışverişi sizce ne kadar sağlıklı olabilir?

Yönetimin konu hakkındaki hassasiyeti ve sizin desteğinizle bu konuyu etkin kılacağımıza eminim.

Bu kadar önemli bir konuya şu ana kadar sadece üç yorum gelmiş olması, konunun dikkat çektiği sıkıntıların devam edeceğini düşündürüyor. Ben derim ki, forum üyelerinin Türkçe kullanımında titiz davranacaklarını hissettirdikleri noktaya kadar, bu başlığın ikinci sayfaya düşmesine izin vermeyelim.

@hasan_959

Başka bir başlık altında olsaydı ses çıkarılmayabilirdi ama bu kadar hata bu konuyla dalga geçmek gibi birşey.

1. Cümle büyük harfle başlar.

2. Dahi anlamındaki "de," "da" her zaman ayrı yazılır. "Bence de" olacak.

3. "Herkez" değil "herkes."

4. "yazmalı" dan sonra bir noktalama işareti gerekir. Ya nokta veya noktalı virgül.

5. "Bilmiyo" değil "bilmiyor."

Cok sey degil aslinda ihtiyacimiz olan. Su dahi anlamina gelen "de"nin ayri yazilimina, (.) nokta ve (,) virgül kullanimina, cümlelerin büyük harfle baslamasina ve konusurken yuttugumuz, yuvarladigimiz kelime ve ekleri yazarken unutmamaya dikkat edilse sadece, tatmin edici seviyede bir forum ortami yakalamak mümkün olacak.

Ya da mesajimizi yazdiktan sonra söyle bir bakip okusak da yetecek belki de...

Bende bu konuda şunları söylemek isterim;

Sadece forumda değil tüm hayatımızda ingilizceye doğru bir özenti görüyorum.
İngilizce kelime kullandığınızda (Bye, hi, okey, very good v.b.) dilimizden uzaklaşmış
oluyorsunuz. İngilizce kelimeler kullanmak yerine Türkçe kelimeleri (Güle güle, merhaba, çok güzel
tamam v.b.) tercih etmelisiniz.

@monstermania

?

Başlık 2008'de tarafımdan başlatılmıştı, siz de 2009'da başlamışsınız...

Değişen birşey var mı? Bence halâ pek yok. İnsanların nick yerine kendi ismiyle yazmaya başlaması biraz daha iyileştirdi gibi.

@Aybars Öge Sürücü

Belli bölümlerde yoğunlaşmış durumda Türkçe hataları. Ben sizin başlığınızı görmemiştim. Benim gibi bu konudan rahatsız insanların olması beni mutlu ediyor. Sizinde söylediğiniz gibi ne kadar yazsakta değişen çok fazla şey yok maalesef:(

Nick değil, kullanıcı adı, en azından forumda.

Bu arada, bir kaç zaman öncesine göre belirli bir iyileşme var, fakat artan üye sayısı ve açılan konuların fazlalaşması bu durumu bir miktar gölgeliyor. Bir de yine doğru bir tespit de belirli bölümlerde hata oranının belirgin şekilde yüksek olması.

Gerçekten bu şekilde Türkçe'mize duyarlı insanların olması geleceğimiz adına umut vericidir. Forumumuza yakışan da budur. Forum içinde de birkaç yerde yanlış Türkçe kullanımından ötürü ikazları görmek de beni ayrıca mutlu etti. Sizlerin de söylediği gibi kültürler yozlaşmaya ilk olarak dilden başlar. Çünkü insanlar konuştuğu dilde düşünür. 1900'lü yıllardaki Fransızca konuşma özentiliğinden sonra 2000 yılların İngilizce özentiliği dilimizi ve dolayısıyla bizi müthiş derecede yozlaştırmıştır. Lütfen Türkçe'yi doğru kullanalım ve yazalım. İlginiz için hepinize teşekkürler. :)

Son zamanlarda forumumuzda küçük kardeşlerimizin türkçe kullanımında bilinçli olarak bozuk Türkçe kullandıklarını görüyoruz.

Zaten yerine ztn, benim yerine bnm gibi saçma sapan harf gruplarının kullanıldığını, her kelimesi büyük harf ile başlayan mesajlara şahit olmakta ve biniyorum yerine biniom, oluyor yerine oluo gibi acayip kelimelerin kullanıdığını görmekteyiz. Bunların hiçbir anlamı yoktur. Türkçe de böyle kelimeler yoktur.

Yönetici arkadaşlarımdan bu tarz mesajların konulara yazılmasından sonra silinerek mesajı yazana özel mesaj ile uyarı atılmasını talep ediyorum. Dil yaşayan bir organizma gibidir. Giderek zenginleşmesi gerekirken bazıları kelimeleri kırparak ölümüne sebep oluyor. Yönetici arkadaşlarımdan gereken hassasiyeti göstermelerini rica ediyorum.

Aynı düşünceyi paylaşan forum arkadaşlarımında tepkileri göstermelerini diliyorum.

Dilimizi yanlış kullanan kimseler bir gurup olusturmuş durumda .Onlar memnunlar ve yine tahribat yapmaya devam ediyorlar.Ornegin medya da bu yanlis ve bozuk turkce kullanımına destek cıkıyor.Avrupa Yakasındaki Selin in konusmaları.Belki yaşınız itibariyle hatırlayamacaksınız.1970 yıllarında turkcelestirilmis kelime kullanımı yaygınlastırılmaya calısıldı.Ama siyasi gerekcelerle ısrarla kullananlar ve kelimeler elestirildi.Bu gun bu bozuk ve berbat kelimelerle gunluk yasamımızı surduruyoruz.Hepinize onerecegim kitap:BYE BYE TURKCE.Oktay Sinanoglu yazdı.Bir ulusun yok edilmesinde ilk hedef dilidir.Bu gun bakınız somurge ulkelerin dilleri ya ingilizce ya fransızca yada ispanyolcadır.Dilimiz o kadar guzel ve zengin bir dilki.Nazım Hikmet gibi bir dunya devi bu dille yazdı siirlerini.Bu konuda dikkatli olalım.Uymayanları uyaralım.Tesekkur ederim konu hakkında dusuncelerini belirten ve konuyu acanlara.Selamlar herkese.:) Herkeze degil

Geri