Maalesef ne kadar zorlansa da bu santralin savunulacak hiçbir tarafı yok. Neresinden tutarsanız elinizde kalır. Eskişehir'de okumuş ve Eskişehir'i çok seven biri olarak düşüncem önce Eskişehir'e sonra ülkeye yazık edecekler. Tarımdan temiz havaya kadar birçok konuda ciddi sıkıntılar ortaya çıkacak.
Bu konuda maalesef yerel yönetimler konusunda sıkıntımız var. Merkezi yönetimde yani Ankara'da birkaç kişinin aldığı karar yerele dayatılabiliyor. Bunun esnemesi lazım. Yerel yönetimlerin yerel ile ilgili kararlada doğrudan söz sahibi olması lazım. Tarım arazisinin imara açılması yani santralin yapılması için "evet" oyu kullananlar Eskişehir'li değil, sadece atanmış bürokratlar. Onlar Eskişehir'de yaşamayacaklar, zamanı gelince başka şehirlere atanacaklar. Oysa karar hakkı Eskişehir halkının olması lazım. Öncelikli sorun bu zaten. Halkın katılımı ile karar verilmesi gerekir.
İkinci olarak Eskişehir halkının (sadece il merkezi değil, ilçe ve köyler de dahil olmak üzere) bu yapılmak istenene tek vücut şekilde karşı çıkması lazım. Maalesef son yıllarda ortaya çıkan toplumsal kutuplaşma, bu kutuplaşmanın tüm tarafları için birer at gözlüğü işlevi görüyor. Doğruyu ve yanlışı ayırt etmek gibi en basit ahlaki özelliği kaybederek; her olayı senden-benden ya da politik (ideolojik diyemiyorum, çünkü ideolojik bir bilince toplumda çok az bir kesim sahip) çerçevede kamplaşıyoruz. Oysa Eskişehir'de şu anda yaşanan olay, her kesimi doğrudan ilgilendiren temel bir insani sorundur. Özellikle Eskişehir ve bölge halkı bu konuda birlik olarak, demokratik haklarını, yasalar çerçevesinde kullanmalıdırlar.
Santralin yapımından sonra Eskişehir'i düşünmek bile istemiyorum. Sadece konu santralde değil. Tarımda ve hayvancılıkta dışa bağımlı bir ülke olarak (bırakalım o "Türkiye kendi kendine yeten bir ülkedir" masallarını. Onlar mazide kaldı) neden çok değerli bir tarım arazini bu şekilde harcıyorsun?
Bu arada sıkıntı sadece Eskişehir'de değil. Aynı sıkıntılar Anadolu ve Trakya'nın dört bir yanında var.
Forumda siyaset ve savaş ile ilgili tartışmalardan uzak duruyorum. Çünkü benim buradaki amacım öncelikle bisiklet. O kamplaşmanın burada da olmasını istemiyorum. Ancak sorun çevre olunca, hepimizin duyarlı olması gerekiyor. Çünkü hepimizin hayatını ve geleceğimizi doğrudan etkileyecek bir konu.
Umarım yukarıdaki tüm satırlar için "vatan haini" ilan edilmem.