Scudo Sports

ertuğrul dünyada barışa' (「エルトゥールルが世界を救う」) isimli film projesi

Turan Babacan

Forum Bağımlısı
Tepki
1.268
Bisiklet
Bisan
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1.0-9/10174954_10152234481428819_964187452_n.jpg

'ertuğrul dünyada barışa' (「エルトゥールルが世界を救う」) isimli film projesi hakkında yazmak istiyorum.
japon-türk dostluğunu konu eden filmde, 1890'da japonya'nın kuşimoto açıklarında batan ertuğrul gemisinin ve 1985'te iran-ırak savaşı esnasında tahran'da mahsur kalan japonların hikâyeleri anlatılacak. film ile, japon ve türk milletlerini birbirlerine bağlayan güçlü dostluk ve işbirliği ruhu gösterilerek dünyaya barış mesajı verilmesi amaçlanıyor.
çekimlere bu sonbaharda başlanması ve 2015 sonunda filmin sinemalara girmesi plânlanıyor. filmin yönetmeni mitsutoşi tanaka, yapım şirketi toei olacak. mitsutoşi tanaka'nın filmlerinden bazıları: 'sakura saku', 'ask this of rikyu', 'castle under fiery skies', daha doğrusu:「サクラサク」,「利休にたずねよ」,「火天の城」.
'ertuğrul dünyada barışa'nın yaklaşık 700 üyesi arasında 680 kişi japonya'da ve sadece 7 kişi türkiye'de yaşıyor. böyle güzel bir proje türkiye'de daha fazla ilgi görürse çok hoş olur bence
'ertuğrul dünyada barışa'nın web sitesi ve facebook sayfaları:
www.ertugrul.or.jp
www.facebook.com/Ertugrul.movie
www.facebook.com/groups/npo.ertugrul

alıntıdır.

Scudo
Ertuğrul'un hikayesi ise şöyle:

Osmanlı zamanında 2. Abdülhamid, Japonya ile ilişkileri kuvvetlendirmek, asya kıtasında Japonlarla ittifak ederek söz sahibi olma arayışında idi. Böylelikle asyadaki sömürgeci İngiltere'ye karşı daha etkin olunabilecekti.

Bunun için Ertuğrul isminde gemiyi Japonya'ya gönderdi. İçinde subaylarımız da vardı. Söylenene göre gemimiz bir kaza ile Japonya karasularında battı. Başka iddialara göre ise İngilizlerin marifetiyle batırıldı.

Japonya'da askerlerimizin şehitliği de bulunmakta.

Ek bilgi: Japonca, Türkçe gibi ural altay dil ailesine mensuptur. Türkçe dil bilgisine benzer özellikleri var. Cümle içinde öğelerin sıralanışı Türkçe'ye çok benzer. Bazı duygu ifadeleri aynıdır. Aynı sözcükler dahi var.

Şimdi yazarı ve kitap adı aklımda değil ama bundan 6 yıl önce okumuş olduğum kitapta, bir Türk bilim adamı, Japonlarla Türklerin akraba olduğunu ifade etmekte. Bunu da hem göç yolları hem de dil bilgisi ve kültür benzerlikleriyle açıklamaktaydı.

@Özgür Türker

Buna benzer bende bir şey okudum. Türkler bir grup zapdedemedikleri Türkleri doğudaki bir adaya sürgün ettikleri söyleniyor. Bu adanın da Japonya olduğu tahmin ediliyor. Geçenlerde Ertuğrul fırkateyni ile ilgili bir seminer yapılmıştı. Konuşmacı bir Japondu. Ona da sordum bu konuyu. Onunda böyle bir şeyler duyduğunu söyledi.

• Beğen
Tepkiler: Özgür Türker
Ne zaman bu fırkateynin adını duysam aklıma şu türkü gelir
Ah bir ataş ver cigaramı yakayım
Sen salın (sallan) gel ben boyuna bakayım
Uzun olur gemilerin direği
Ah çatal olur efelerin yüreği
Ah vur ataşı gavur sinem ko yansın
Arkadaşlar uykulardan uyansın
Uzun olur gemilerin direği
Ah çatal olur efelerin yüreği
Söylendiğine göre gemide mahsur kalanların söylediği son türküdür...

• Beğen
Tepkiler: Turan Babacan
Geri