Malzemeler ne kadar hafif olursa o kadar sağlamlıktan ödün veriyor.Eskinin aynakol,zincir,rubleleri çok uzun süre dayanan sağlam çelik malzemeden üretiliyordu.Şu an araştırdığıma göre dişli parçaları olsun eskit yenisi al gibi pazar strateji ve yeni ürün yelpazesi oluşturmak amacıyla hafif ve çok sağlam olmamak şartıyla ürettiklerini öğrendim.Bazı bisikletçilerde eski malzemeler bulunuyor.Çelik aynakol,zincirler var.Ucuz ve ağır olmasına rağmen aluminyum aynakol ve farklı alaşım zincirlerden kat kat sağlam ve uzun ömürlüydü.Sram ürünleri genelde daha hafif fakat shimano kadar sağlam değil.Shimano sağlamlıktan ödün vermeden teknolojik olarak hafif malzeme yapmaya çalışıyor.Yabancı site forumunda xt lerin xtr den ağır olmasına rağmen daha sağlam olduklarını okumuştum.Kısacası ne kadar hafif pahalıda olsa dahi o kadar da sağlam olacağını sanmıyorum.Şu anki vites ,fren tellerine bakıyorum eski tellere nazaran kat kat kalitesiz.Eskinin telleri çelik çok sağlamdı.7-8 yıl gittiğini biliyorum.Kmc nin zincirlerinide beğeniyorum.Sağlam oluyor.Deltabisikletin zincirinide denicem.Açıkcası hafif olsun diye pahalı bir zincir almak istemiyorum.