Scudo Sports

Duyduk duymadık demeyin.

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
305
Dünya rezervinin yüzde 72’si Türkiye’de olan bor madenleri, Balıkesir’de ki bir Ar-Ge firması tarafından ileri teknoloji ile işlenmeye başlarken, firma diğer yakıt türlerinden daha az maliyet gerektiren bor türevli, ‘yeşil enerji’ adıyla yeni bir enerji kaynağı ürettiğini açıkladı. Yakın zamanda ileri teknoloji kullanarak bu çalışmasını ilerleten firma, bor madenini saflaştırarak elde ettiği Sodyumpentaborat ara elemanını sıfır dereceye kadar indirmeyi başardı. Saflaştırılan her değerde farklı bir alanda kullanılmak üzere ara ürün katkı maddesi olarak kullanılan Bor madeninin bilinen 14 şeklinden 8’ini artık Türkiye işleyebiliyor.

Ar-Ge firması sahibi Faruk Durukan, son buluşunu anlattı. Dışarıdan hiçbir destek almadan, kendi öz kaynaklarıyla, Edremit’teki ileri teknoloji laboratuvarlarında bor madeninden elde ettiği sıfır değerli ara eleman katkılı ‘etil bor’ ürününü tanıtan Durukan, dünyanın ‘yeşil enerji’ olarak tanıdığı bu yeni enerjinin diğer yakıt türlerine oranla çok daha az maliyetle elde edilebildiğini açıkladı. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler veren Durukan, amaçlarının Türk Ar-Ge’sinin dünya çapında söz sahibi olmasını sağlamak ve insanlığa faydalı ürünler üretmek olduğunu ifade ederek, “Ar-Ge firmamızın yeni hedefi yeni enerjiler üzerinedir. Bu yaptığımız çalışma, etil borattır. Yeşil enerji denilen bir enerjidir bu. Buradaki asıl amacımız, hidrojen enerjisini absorbe etmek olan bor hidrür çalışmasıdır.

Bu yeşil enerji çalışması aslında ön çalışmadır. Yeşil enerjiyi bor madenini kullanarak elde ettik. Borun çeşitli türevleri var ve biz daha önce de Borun 8 türevini burada elde etmeyi başarmıştık. Milli servetimiz olan bor madenini işleyerek yeni bir türevini ortaya çıkardık. Bu tamamen bordan oluşmuyor. Bor katkılı bir üründür. Bunu biz tamamen kendi imkanlarımızla, kendi ekonomik gücümüzle burada ürettik. Ülkemiz ekonomisine de katmış durumdayız. Bu enerji geleceğin enerjisidir. Geleceğin enerjisi de hidrojendir. Hidrojen, eksi 180 derecede ancak durdurulabilirken, bizim elde ettiğimiz bor hidrür isimli malzeme ile artık oda sıcaklığında bile hidrojeni tutabiliyor, absorbe ettirebiliyoruz" dedi.

p6r8gN.jpg

BİR ÇOK ENERJİDEN ÇOK DAHA UCUZ
Çalışmaların sadece birinci aşamasını tamamlayarak etil boratı ürettiklerini aktaran Durukan, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Dünyanın en ucuz enerjisi. Doğalgaz, petrol, elektrik gibi bir çok enerjiden daha da ucuza mal olmaktadır. Dünya bilimi de yeni enerjiler üzerinde çalışıyor, biz de çalışıyoruz. Ama burada önemli olan, dünya rezervinin yüzde 72’si ülkemizde olan bor madeninin türevlerini zenginleştirerek borun her çeşidini kullanabilmemizdir. Dünyada bu tür çalışmalar yapılıyor ama çok iyi şekilde hayata geçirilmiş bir çalışma görünmüyor. İkinci aşamamız, hidrojen enerjisidir. Yeşil enerji, şimdilik, daha çok büyük araçlara yakıt olarak kullanılabilir. Trenler, gemiler, ağır yük taşıyıcılar, elektrik santralleri için uygun olur. Otomobillerde kullanılması için daha geliştirilmesi gerekir”

DÜNYA BİLİMİ HENÜZ BİLMİYOR
Bor ham maddesiyle 5 yıl önce ürettikleri 7 su molekül yapıya sahip sodyumpentaborat ile Amerika’da NASA Kimya Ödülünü aldıklarını belirten Faruk Durukan yaptıkları en son bilimsel çalışma sayesinde dünya bilim insanlarının henüz haberdar olmadığı sıfır su molekül yapıya sahip sodyumpentaborat anhidratı da üretmeyi başardıklarını söyledi.

Kaynak: (link)

Scudo
@bisikletebin Borun gerçek potansiyeli ne, yani bize getirisi max kaç milyar dolar olabilir?

Bunu gerçek anlamda araştıran bir devlet kurumu ya da bağımsız bir kuruluş var mı?

@hamlet2006

Sorularınızın cevabına Türkiye ve bor madeni yazarak google den ulaşabilirsiniz.

Bulunan bu teknolojinin maddi getirisi ,katma değeri tam olarak ne olacak?

ben ilkokuldaydım vardı bu bor muhabbeti, o yılların üzerinden 15 yıldan fazla geçti hala var ve eti madenin çamaşır deterjanları dışında bi yerde kullanıldığını görmedim şu borun

ya cidden 2023'ten önce çıkartamıyoruz, ya da boru çıkartıp işleyip araçları bora uygun modifiye edip sonra borlu yakıtın dağıtılması şimdikinden daha ucuza gelmiyor oluşu aklıma gelen iki seçenek

ilk seçeneğin üzerini ilber ortaylı referansıyla siliyorum (bireysel olarak), geriye benim için ikinci kalıyor
ha bizim memlekete yakışır bir diğer olasılık da devletin bu konuda araştırma yapmaması falan olabilir, ama o da pek olası değil, çünkü para ederse üzerinde dağ-orman-tarihi eser dinlemeden ne olsa kazıp yine çıkarttırırlardı onları bazıları voleyi vursun diye gibime geliyor

Nasa kimya ödülü neymiş yaw? Aldıkları ödülle ilgili bir kaynak var mı acaba?

• Beğen
Tepkiler: hamlet2006
Bor madeni geleceğin teknoloji hammaddesidir. Ülkemiz bu konuda çok çok şanslı bulunmaz bir nimet. Bir ara bir proje nedeniyle detaylıca araştırıp bu maden ile neler yapılabildiğini öğrenince hayretler içerisinde kalmıştım. Bildiğin tuz gibi bir madde. Doğada kütle şeklinde çıkıyor. 1 Ton hammaddesiyle 1 kilo işlenmiş ürün aynı paraya denk geliyor.

bu ürünü böcek ilacından tutun da araç motor yağlarına, temizlik maddesinden tutun da kurşun geçirmez yelek yapımına kadar her yerde kullanabiliyoruz.
Borcam adını verdiğimiz ateşe dayanıklı şu hepimizin evinde olan cam tencereler var ya. Hani çocukluğumuzdan beri kullandığımız. Taaa senelerdir işte o cam maddenin içinde bor kullanılır da o yüzden biz ona Borcam adını veririz. (Bor-Cam) Ve bunu bütün dünya kullanıyor. Düşünsene rezervin de neredeyse tamamı bizde.

BorVigor adıyla Nanoteknolojik bir motor yağı üretildi. 23 senelik bir araştırmanın, uzay üssü gibi devasa bir üssün üretimi. Çalışanların hepsi kimyager, laborant. Firma Lüleburgaz'da. Ben bu ürünü aldım, test ettim, çevremdekilere de tavsiye ettim. Velhasıl kelam biz bundan toplam 30 kişi, 34 şişe kadar kullandık ve 30 kişinin hepsi de işe yaradı dedi. motor sesi azaldı, çekiş ve performans arttı, titreşim azaldı. Bisiklette bile kullanmayı düşündüm ben bunu. Ama henüz deneyemedim. Hatta bunun için sırf web sitesi bile yaptım. İsteyen olursa sipariş verebilir yetkili bayisiyim artık ekstra indirim yaparım :) (link)

Bu Bor dediğimiz ürün, arabalarda Pasta Cila, Boya, Vernik uygulamarlında kullanılıyor. Ben kullandım gördüm.
Sağlık uygulamalarında Krem yapımında kullanılıyor, kullandım, gördüm.
Cam oluyor çatlamaz yanmaz kırılmaz ateşe dayanıklı, hepimiz kullanıyoruz.
Savunma sanayiinde kullanılıyor, henüz ögrenemedim devlet yasağı dediler :)

Daha kimbilir neler var neler..

Çevreye zarar vermeden ülkemizin yeraltı zenginliklerinin çıkartılıp-tabiki bazılarını orantısız ve haksız zengin etmeden- en yüksek katma değeri yaratacak şekilde işlenip satılmasından yanayım.
İnşallah bazılarını abarttığı kadar Bor da potansiyel vardır.
Borun çıkarılmasından rahatsız olacak kişiler herhalde berberlerdir. Bizde bir ''borber''(berber) Necmi Ağabey var.Bir sakal traşı olamıyorum.Başlıyor dış güçler çıkarmamızı istemiyor da , boru aslında geliştiren Türk Mühendisler var da hatta bazıları cinayete kurban gitti de, trilyon dolar gelir elde ederiz de.Bordan bir para kazansak berberler ne konuşacak acaba merak etmiyor da değilim.
Borun geleceğini berberler değil Jeoloji,maden,metalurji mühendisleri vb konuşsun.Bilimin önünü açalım.Bilimin çağdaş,demokratik ,hukuk devletlerinde yeşerdiğini konuşalım.

@Şeffaf

Konuya ilginiz ve bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Bor madeninden yakıtta üretildi haberi paylaşsakta ya inanmıyorlar ya bana kaynak getir diyorlar :)

@atasoy

Üretilen icatlara değerlere sahip çıkmayıp karikatür tarzında alaya alırsanız bu ülke böyle daha çok yerinde sayar :)

@BerkEvren

google nobel kimya ödülü yazarsanız daha pek çok kaynağa ulaşabilirsiniz.
(link)

@BerkEvren

Nasa kimya ödülü neymiş yaw sorusunun cevabı aşağıdaki linkte. Aldıkları ödülün haber kaynağını da arayıp bulup paket servisi mi yapayım

(link)

@bisikletebin
Herhangi bir bilgiye ulaştınız mı siz o arama ile Nasa Kimya Ödülü'ne dair? (Blog ve uyduruk haber siteleri dışında)
Samimiyetle sordum Nasa Kimya Ödülü denen şeyin ne olduğunu...

1990'dan beri Kimya Ödülü'nü alanlar
  • 1990: Elias James Corey (ABD) Organik sentez kuramını ve metodolojisinin geliştirilmesiyle
  • 1991: Richard R. Ernst (İsviçre) Yüksek çözünürlükte nükleer manyetik rezonans (NMR) spektrografisinin geliştirilmesiyle
  • 1992: Rudolph A. Marcus (ABD) Kimyasal sistemlerde elektron transfer tepkimeleri kuramına katkısıyla
  • 1993: Kary Mullis (ABD), Michael Smith (Kanada) DNA kimyası alanındaki katkılarıyla
  • 1994: George A. Olah (ABD) Karbonlama kimyasına katkısıyla
  • 1995: Paul J. Crutzen (Hollanda), Mario J. Molina (Meksika), F. Sherwood Rowland (ABD) Atmosfer kimyasına, özellikle ozonun oluşumu ve parçalanması konusuna katkılarıyla
  • 1996: Robert F. Curl (ABD), Sir Harold W. Kroto (İngiltere), Richard E. Smalley (ABD) 'Fulleren'lerin keşfiyle
  • 1997: Paul D. Boyer (ABD), John E. Walker (İngiltere) Adenozin trifosfat (ATP) sentezinin enzimatik mekanizmasının aydınlatılmasıyla Jens C. Skou (Danimarka) İyon taşıma enzimi, Na+, K+-ATPaz'ın keşfiyle
  • 1998: Walter Kohn (ABD) Yoğunluk fonksiyoneli kuramının keşfiyle John A. Pople (İngiltere) Kuantum kimyasında hesaplamalı yöntemlerin geliştirilmesiyle
  • 1999: Ahmed Zewail (Mısır/ABD) Femtosaniye spektroskopi kullanarak kimyasal reaksiyonlarda geçiş durumları konusunda çalışmasıyla
  • 2000: Alan Hoeger (ABD), Alan MacDiarmid (ABD), Hideki Shirakawa (Japonya) İletken polimerlerin bulunması ve geliştirilmesiyle
  • 2001: William Knowles (ABD), Ryoji Noyori (Japonya), Barry Sharpless (ABD) Yeni kalp ilaçlarının bulunmasına ve Parkinson hastalığının tedavisine kapı açacak kimyasal reaksiyonların daha iyi denetimine ilişkin keşifleriyle
  • 2002: John Fenn (ABD), Koichi Tanaka (Japonya), Kurt Wuethrich (İsviçre) Yaşam süreçlerinin daha iyi anlaşılmasını sağlayan proteinler üzerindeki çalışmalarıyla
  • 2003: Peter Agre (ABD), Roderick MacKinnon (ABD) Hücre çeperi yoluyla su ve iyon (tuz) nakline olanak sağlayan ilgili buluşlarıyla İlgilenenler için (link)

@BerkEvren

(link)

@bisikletebin
Bunlar Nobel ödülleri listesi :snzdglsn: Paylaştığınız haberde Nasa kimya ödülü (?) diye birşey var. Umarım anlatabilmişimdir...:ytrya:
(Nasa ve Nobel alakasız kurumlardır)

@gercek umurcan Borun 2023le hiç 1 alakası yok o zaman sorun ne diyeceksindir. Buna da cevap türk milleti korkak üşenik hiç yatırım yapmaya niyetleri yok devlet sürekli destek verdiklerini söylüyorlar ama boş. Devletin uğraşmamasına gelirsek kendileri tek başına bu işle uğraşıp para harcamak istemiyor sorun bu kadar basit...
@BerkEvren İnsanlarımız böyle şeyleri araştırmaya bile üşeniyor istiyor ki başkaları benim içi bulsun ben uğraşmayayım. Yorumlarım Berkin bunları yapmasına neden olanlaradır!

@BerkEvren

Bor ham maddesiyle 5 yıl önce ürettikleri 7 su molekül yapıya sahip sodyumpentaborat ile Amerika’da NASA Kimya Ödülünü aldıklarını belirten Faruk Durukan yaptıkları en son bilimsel çalışma sayesinde dünya bilim insanlarının henüz haberdar olmadığı sıfır su molekül yapıya sahip sodyumpentaborat anhidratı da üretmeyi başardıklarını söyledi.

Biri de çıkıp helal olsun bizden birisi bir şey icat etti demiyor. Hep bir kaynak arama derdi ayrıca kaynağı kendi aramayıp aranıp bulunup önlerine gelmesini bekliyorlar :) Kaynak arayan insanları takdir ederim. :)

Gazete, dergi ve web siteleri sayısız haber ve sözde bilimsel içerikle dolu. Bu sebeple kaynakları açıklanmamış, şüpheli veya uydurma kurumlar kaynak gösterilmiş haber ve yazılara balıklama atlamamak gerekli. Bir şeyin google'da yazıyor olması onu bilgi yapmaz. Unutmamalı... Kirli / sahte bilim, bilgisizlikten daha tehlikelidir.

Nasa Kimya Ödülü nedir bir bakın gerçek mi? Nobel listesi veriyorsunuz bana dalga geçer gibi. Nasa'nın kendi sayfasında bile çıkmayan bir ödüle uyduruk bir blog haberinden inanmamızı beklemeyin lütfen.

@BerkEvren

Nasa kimya ödülünü bir tarafa bırakalım. Faruk Durukan' ın resmi sitesinden haberi paylaşıyorum.

(link)

Bordan ‘yeşil enerji’ üretildi
(link)
(link)(link)
PAYLAŞMAK İÇİN TIKLA!
  • 2
Türk Ar-Ge firması, bor türevli “yeşil enerji” adıyla yeni bir enerji kaynağı ürettiğini açıkladı. Yeni enerji türü petrol, doğalgaz ve elektrikten çok daha ucuz.

(link)
(link)
Dünya rezervinin yüzde 72’si Türkiye’de olan bor madenleri, Balıkesir’de ki bir Ar-Ge firması tarafından ileri teknoloji ile işlenmeye başlarken, firma diğer yakıt türlerinden daha az maliyet gerektiren bor türevli, ‘yeşil enerji’ adıyla yeni bir enerji kaynağı ürettiğini açıkladı.
Yakın zamanda ileri teknoloji kullanarak bu çalışmasını ilerleten firma, bor madenini saflaştırarak elde ettiği Sodyumpentaborat ara elemanını sıfır dereceye kadar indirmeyi başardı. Saflaştırılan her değerde farklı bir alanda kullanılmak üzere ara ürün katkı maddesi olarak kullanılan Bor madeninin bilinen 14 şeklinden 8’ini artık Türkiye işleyebiliyor.
Ar-Ge firması sahibi Faruk Durukan, son buluşunu anlattı. Dışarıdan hiçbir destek almadan, kendi öz kaynaklarıyla, Edremit’teki ileri teknoloji laboratuvarlarında bor madeninden elde ettiği sıfır değerli ara eleman katkılı ‘etil bor’ ürününü tanıtan Durukan, dünyanın ‘yeşil enerji’ olarak tanıdığı bu yeni enerjinin diğer yakıt türlerine oranla çok daha az maliyetle elde edilebildiğini açıkladı.
Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler veren Durukan, amaçlarının Türk Ar-Ge’sinin dünya çapında söz sahibi olmasını sağlamak ve insanlığa faydalı ürünler üretmek olduğunu ifade ederek, “Ar-Ge firmamızın yeni hedefi yeni enerjiler üzerinedir. Bu yaptığımız çalışma, etil borattır. Yeşil enerji denilen bir enerjidir bu. Buradaki asıl amacımız, hidrojen enerjisini absorbe etmek olan bor hidrür çalışmasıdır.
Bu yeşil enerji çalışması aslında ön çalışmadır. Yeşil enerjiyi bor madenini kullanarak elde ettik. Borun çeşitli türevleri var ve biz daha önce de Borun 8 türevini burada elde etmeyi başarmıştık. Milli servetimiz olan bor madenini işleyerek yeni bir türevini ortaya çıkardık. Bu tamamen bordan oluşmuyor. Bor katkılı bir üründür. Bunu biz tamamen kendi imkanlarımızla, kendi ekonomik gücümüzle burada ürettik. Ülkemiz ekonomisine de katmış durumdayız. Bu enerji geleceğin enerjisidir. Geleceğin enerjisi de hidrojendir. Hidrojen, eksi 180 derecede ancak durdurulabilirken, bizim elde ettiğimiz bor hidrür isimli malzeme ile artık oda sıcaklığında bile hidrojeni tutabiliyor, absorbe ettirebiliyoruz” dedi.
Birçok enerjiden çok daha ucuz

Çalışmaların sadece birinci aşamasını tamamlayarak etil boratı ürettiklerini aktaran Durukan, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Dünyanın en ucuz enerjisi. Doğalgaz, petrol, elektrik gibi bir çok enerjiden daha da ucuza mal olmaktadır. Dünya bilimi de yeni enerjiler üzerinde çalışıyor, biz de çalışıyoruz. Ama burada önemli olan, dünya rezervinin yüzde 72’si ülkemizde olan bor madeninin türevlerini zenginleştirerek borun her çeşidini kullanabilmemizdir. Dünyada bu tür çalışmalar yapılıyor ama çok iyi şekilde hayata geçirilmiş bir çalışma görünmüyor. İkinci aşamamız, hidrojen enerjisidir. Yeşil enerji, şimdilik, daha çok büyük araçlara yakıt olarak kullanılabilir. Trenler, gemiler, ağır yük taşıyıcılar, elektrik santralleri için uygun olur. Otomobillerde kullanılması için daha geliştirilmesi gerekir”
Dünya bilimi henüz bilmiyor

Geri