@Anonim
Merhaba,
Umutsuz demeyelim de gercekci konustugumu dusunuyorum. Istanbul'da dogdum, buyudum daha sonra bisikleti en yogun kullanan ulkelerden birisine tasindim, sabaha kadar konusurum bu konuda hic bikmam

Istanbul ucu bucagi olmayan bir sehir, insanlarin ev-is arasindaki mesafe cok fazla. Bisiklet ile ise gidilecekse ortalama bir insan icin ( sizin benim gibi duzenli spor amacli bisiklete binen degil ) maximum mesafe 10 km, daha uzun mesafeler icin toplu tasima ile entegrasyon gerekli. Tren/metro/tramvay istasyonuna erisen bisiklet icin guvenli yollar ve park yerleri yapilmali. Bununla ilgili herhangi bir proje gormedim duymadim ben. Yine toplu tasima araclarinda bisiklet icin yer olmali, 2 hafta once istanbuldaydim, marmaraya bindim bir suru yazi vardi katlanabilen bisikletleri kabul ediyorlar normal bisikletler ise yogun saatler disinda kabul ediliyormus artik. Bu guzel bir gelisme ama bunun mumkun oldugunca rayli sistemlerin tamamina yayilmasi lazim, vagonlarda bisikletleri guvenli sekilde birakabilecek yerler olmali.
Trafikte bisiklet guvenligine gelirsek, bu is tamamen empatiye bakiyor. Bir nevi dongu bu, bisiklet kullanan insan sayisi arttikca soforler bisikletlilere empati yapabiliyor cunku araba kullanan adam belki de gun icinde kendisi de bisiklete binecek. O yuzden bisiklet surucusu icin neyin tehlikeli olup olmadigini, ona nasil davranmasi gerektiginin bilincinde. Turkiye'deki arac suruculerinin kaci bisikletle trafige cikiyor ki onlarin ne hissettigini nelerden cekindigini biliyor? Bisiklet surucusunu korkutmak maksatli saka yapan ( malesef var boyle bir sey ) bir suru adam var.
Bu dongu nasil baslar derseniz, uzman degilim ama buyuk ihtimalle ilkokuldan itibaren egitim verilmesi kurallarin cok kati sekilde uygulanmasiyla. Bu sekilde 1-2 nesil sonra ancak oturur fakat Turkiye'deki egitim sistemini ve kurallarin uygulanmasi konusundaki gercekleri goz onune alirsak benimki cok iyimser bir yaklasim.
Istanbul'da sokak araasinda hiz siniri yanilmiyorsam 30 km, bu daha ne kadar dusecek ve ne faydasi olacak? 30 km/s kuralini uygulasalar yeter. Ayrica sizin dediginiz gibi bisiklet kullanimi icin sadece sehrin belirli bolgelerine yatirim yapilirsa bu seferde halkin tepkisini cekebilir, zaten kutuplasma buyuk dert bu sefer bisiklet sadece bu kisimlara ozgu kalabilir disinda ise negatif tepki alabilir.
Plot bolge secilip yayginlastirilabilir vs. o baska konu.