Scudo Sports

Dizüstü bilgisayarlarda ısınma problemiyle ilgili görüşler.

kendi tecrübemi aktarayım,deli gibi ısınıyordu laptop sıcaklık ölçümü yaptım, video render alırken kapanmalar yaşıyordum.100dereceye kadar gördüm hatta biraz daha fazlasını.fanı temizletip macun çektirdim yeniden,ve soğutucu olarak da zalman nc2000 aldım,normal kullanımda 30derece,yoğun kullanımda da 20derece düşüş oldu.Bilgisayarın sesi azaldı ısınma yok hatta ılımıyor bile.Ama öncelikli mesele fan temzliği .Diğer yandan soğutucunun alü.olması etkili diye düşünüyorum çünkü yayvan yüzeye sahip soğutucu materyal olarak da soğuk kaldığından alttan soğuk destek vermiş oluyorsunuz ancak daha önemlisi fan rpm değerleri.soğutucu alırken buna bakmak gerek

• Beğen
Tepkiler: Ömer KARAN
Scudo
Şimdiye kadar söktüğüm istisnasız tüm laptoplar ve netbooklarda fandan sonraki, artık en sondaki havayı dışarı atan metal ızgaraların yoğun şekilde toz kitlesiyle kaplanmış olduğunu gördüm. Dışarıdan vakumlama ve hava tutma ile gitmiyor bunlar. İlla ki içeriden toplanarak temizlenebiliyor. Çünkü ızgaralar çok dar. Termal macunda ve fanda sıkıntı yoksa genelde bu temizlik etkili ve yeterli oluyor. Ancak masa gibi düz ve az toz içerecek bölgeler haricinde kullanılan laptoplarda kısa süre içinde tekrar aynı toz kütlesinin biriktiğini görüyorum. Bu arada temizlik sonrasında soğutma daha etkili hale geldiği için sıcaklık düşüyor ve sıcaklığa göre değişen fan hızı çok fazla artmıyor (her modelde sıcaklığa göre hız değişir mi bilmiyorum ama benim gördüklerim hep değişiyordu). Dolayısıyla fan hızı artmadığı için bilgisayara bir sessizlik, sakinlik, sükunet, huzur geliyor. :)

• Beğen
Tepkiler: Ömer KARAN
Verilen bilgiler için herkese teşekkür ederim. Kendi sorunumu çözebilmek için birkaç fikir sahibi oldum. Bunun yanı sıra konunun aynı problemi yaşayan başka kişiler içinde bilgi kaynağı olabileceği görüşüneyim. Tüm değerli forum üyelerine teşekkür ederim. Öncelikle güzel bir soğutucu almaya karar verdim. Sonrasında ise yıllardır masaüstü bilgisayarımın tamiri bakımı vs işlerini yapan bir bilgisayarcım var. Onunla konuşup bilgisayarımı bakıma vermeyi düşünüyorum. Bilgisayarımın performansından oldukça memnunum inşallah daha sağlıklı olacağına inanıyorum :)

Aluminyum kasa soğutucular plastik kasalılara göre hem daha sağlam ve uzun ömürlü olurlar hem de sanılanın aksine dizüstü bilgisayar tabanının geç ısınmasına yardımcı olurlar. Taban ile aluminyum yüzey arasındaki yarım santimetrelik mesafe ısı iletimi için yeterlidir. Ayrıca fan bu aluminyum kasanın altından geldiği için, hava daha taban deliklerinden geçerken metal yüzeyin etkisiyle ısısını biraz daha düşürüp o şekilde dahili fana ve tabana iletim sağlamaktadır. Bunu şu şekilde düşünebilir: 50cm x 50cm boyutlarındaki kocaman bir buz kütlesini iple tavana astığımızı ve bunun tam arkasından bize doğru üfleyecek bir vantilatör olduğunu farzedin. Buza çarpıp size gelen hava mı, yoksa önünde buz olmayan bir vantilatörden gelen hava mı daha serin olacaktır? İşin mantığı budur...

• Beğen
Tepkiler: Hakan Gencer
Mümkünse için açıp fanını temizleyin ve altına bir dizüstü soğutucusu alın, gerek olmadığı zamanlarda güç ayarlarından güç tasarrufu modunu seçin.

ilk sayfada yazmışım tekrarlıyım bu işlemler garantiyi devre dışı bırakabilir

bilgisayarı açıyosunuz anakarta ulaşana kadar kimi bilgisayarda klavyeyi de sökmeniz gerekebilir
sonra ultrabook değilse 1 veya 2 fan vardır ve bunlardan termal borular geçer hepsini söküyoruz yıldız tornavida yeterli zaten sonra fan ve hava çıkışı olan bakır ısı borularının içinde biriken tozu görüyoruz :D bekleme şansınız varsa direk suya sokun tüm tozu beraber götürür ve sabaha kadar kurumasını bekleyin yoksa da elektrikli süpürge mendil ince kürdan tarzı cisimlerle kurtulabildiğiniz kadar kurtulun
sonra işlemcinin yanında bir tırnak veya vida tarzı bir şey tırnaksa kaldırın ve üstünü silin vidaysa tornavidayla 1.5 tur çevirin işlemci çıkıcaktır üstünü sildikte sonra termal macun heatsinki 5 noktaya çok az damlatın sonra termal macunun kırılmaması için cam tarzı bir şeyle bastırın yayılacaktır ardından termal boruların üstünde varsa ısı bantlarınıda kontrol edin çok esniyorsa değişmesi gerekebilir

termal macunu değiştir fanı temizle speedfan programını indir %100 performansta çalıştır(şarj'ı hızlı yer) yani fan ortalama 600 rpm dönüyorsa 3000 ne çıkart ama performans artar pilde çabuk biter

@Halil EROĞLU

Halil Bey'e katılmamak mümkün değil, tüm mesajları okudum en etkili soğutma yöntemi alırken gövdenin Aliminyum olmasına dikkat etmek, zira metal gövde içerdeki ısıyı dışarı daha dengeli ve hızlı yayıyor. Neticede çok iyi bir soğutma olsada fanlardaki toz dan dolayı zamanla bu etkisiz hale geliyor. Ancak aliminyum gövde içteki sıcaklığı dışarı dengeli ve hızlı bir çekilde atıyor.

Yakın zamanda notebook aldığım için satıcılar ürünleride bu şekilde pazarlıyorlar..

Selamlar. Muhtemelen sorunu çözmüşsündür dostum.
Ancak benimde lanet ettiğim bilgisayarım ısınmayı aşıp kaynamaya başlayınca, birde bu konuyu görünce yorumlamak istedim. :D
Bilgisayarım oldukça vahim durumdaydı. Soğutucu almaya karar verdim. İnternette Comfydesk marka laptop soğutucular var. Paraya kıydım. Plus modelinden siparişi verdim. Ertesi gün kargo firması teslim etti.
Yaklaşık 2 haftadırda kullanıyorum. Fanlar çok iyi. Hem iyi soğutuyor. Hem sessiz çalışıyor. Ayrıca tablası da aluminyum olduğu için(malum aluminyum çok soğuk bir malzeme :D) extra katkı sağlıyor.
Ekseni etrafında dönebilen eklemli bacakları sayesinde ister oturarak, ister masaüzerinde, ister yatarak kullanabiliyorum.
Dikkatimi çeken bir nokta daha var site üzerinde ürün için ömür boyu garanti verdiklerinden bahsediyorlar. Umarım buna ihtiyacım olmaz. :D
Isınma sorunu yaşayan arkadaşlar varsa incelemenzi (link)

Masaüstü bilgisayarının parçalarını rahatlıkla bakımını yapabiliyor. Elektronik işler elinden geliyor ve yapabileceğine inanır isen temizle. Diğer türlü götür bir bilgisayarcıya ve ona temizlet. İlk resmili konuyu incelemeni tavsiye ederim.

Acer Bilgisayar fan temziliği resimli anlatım : (link)

Geri