Scudo Sports

Dizimde protez var, biraz bilgi istiyorum.

YeniHeves

Üye
Tepki
28
Bisiklet
Diğer
Merhaba arkadaşlar. Geçirdiğim trafik kazası sonucu dizime protez takıldı. Doktorum bisiklet kullanmamın bana faydalı olacağını söyledi. Gomax standart bir bisikletim var. 21 vitesli ve diğer bisikletlere göre biraz küçük.

Bir de ben 175 boyunda, 110 kiloyum ameliyattan ve kullandığım ilaçlar yüzünden. 1 haftadır bisiklete biniyorum ve her geçen gün daha fazla seviyorum bisiklete binmeyi. 37 yasındayım. Nasıl bir program yapmalıyım bisiklet sürmek için ve nelere dikkat etmeliyim? Forumu tabiki inceliyorum ama en önemli dikkat etmem gereken şeyleri söylerseniz sevinirim. Teşekkür ederim şimdiden.

Scudo
@YeniHeves geçmiş olsun. Öncelikle boynuza göre bir bisiklet edinmeniz ve bu bisikleti bilen bir kişi yardımıyla kendinize göre ayarlamanız çok önemli.

@YeniHeves geçmiş olsun.

Hedefiniz sadece pedalın dönmesi yani dizin hareket etmesi olsun, kesinlikle zorlamayın.
Yokuşsuz güzergahlar seçin.
Düşük viteste kullanın ki, bacaklar daha çok dönsün, pedal daha az güçle dönebilsin :)
Her gün, bir önceki günden daha fazla mesafe kat etmeyi veya bu kez daha hızlı gitmeyi çekecektir belki de canınız, fakat temkinli olun, dizinizde ağrı oluştuğunda sürüşü bırakın, sürüşü her an sonlandırıp eve rahatlıkla dönebileceğiniz rotalar oluşturun.
Ağrıyla eve dönerseniz (umarım bu durum hiç yaşanmaz tabi) dizinizi birkaç gün dinlendirin, ağrının tamamen geçtiğine emin olmadan bisiklet üzerine sakın çıkmayın, bu önemli.

Biz hep tekrar ediyoruz, ağzımıza sakız ettik artık ama sizin için gerçekten çok önemli bir husus; sürüş öncesi ısınma hareketleri. Dizinizi ısıtmaya yönelik 4-5 hareket var evde yapılan. Bunlar çok işinize yarayacak emin olun:

79C55336-FD7A-472E-A800-9CD1400FBBBE.jpeg

Özellikle 1,3,4,5

Merhabalar bir son sınıf tıp öğrencisi olarak birkaç şey söyleyeyim.

Öncelikle doktorunuz güzel bir öneri yapmış bisiklet diyerek.Bunun nedeni ise diz protez ameliyatlarından sonra diz eklemini hareket ettirmemek sonucu dizin hareket açıklığı zamanla azalıyor ve protez anlamsız bir hale gelebiliyor.Genellikle ilk başta ağrıdan ya da korkudan dolayı hastalar hareketini kısıtlayıp bu sonuçlara neden olabiliyorlar. Siz hareket ettirdikçe hem ekleminiz korunur, hem de ağrılar belli bir noktaya kadar azalır.

Hareket için bisiklet önerme nedeni ise bisiklet ve yüzmede dizlerimiz vücut ağırlığımızı taşımadığı için daha az yük altında daha az zorlanır.Yüzme biraz zor ulaşılabilir olduğundan bisiklet öncelikli tercih oluyor.

Ama tabi her ne kadar az çalıştırmak zararlıysa da çok çalıştırmak da zararlı olacaktır.Demek istediğim forumu ya da başka yerleri araştırıp yapılan onerileri direkt uygulamayın.Sizin için fazla olabilir. Genel önerileri anlamında sele boyunuzu doğru ayarlayın. Kadansınız 60-90 arası olsun. Yüksek kadansla ilgili makaleyi de okuyun forumdan o önemli. Onun dışında ekstra ağrılar hissettiğinizde kendinizi dinlendirin.

Genel olarak aklıma gelenler bunlar.Merak ettikleriniz varsa sorabilirsiniz ,elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

@ventiol

Doktor bey “açılın ben doktorum” girişi yaparak “forumda herkes bol kepçeden sallıyor, pek takmayın” uyarısında bulunarak Gönüller’i fethetmiş bulunuyorsunuz :harika:
Biz, laf olsun diye yazıyoruz zaten, siz ne derseniz o, şu konuyu da aydınlatın lütfen, cehalette boğulmak üzereyim; 90 kadans 1 saatlik sürüş kabaca 5400 pedal hareketine denk geliyor, bu sayı çok mudur yoksa az mıdır doktor bey? Yardım ediniz, bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp. Optimum pedal sayısı kaçtır efendim

@ventiol

Diz problemlerine özellikle bisikletin (yüzme değil bakın bisiklet) tavsiye edilişinin asıl sebebi, quadriceps kaslarını güçlendirerek, dize binen yükü kemik ve kıkırdak yerine quadriceps kaslarının taşıması ve buna yardım etmesi, yani amaç büyük oranda quadriceps kasını güçlendirmek! Yapılan ve önerilen diz egzersizlerinin, quadriceps kasına yönelik olduğunu, kasın her bölümünü çalıştırmak adına yapıldıklarını (bacakları sıkıştırma, yanal kasları güçlendirme) ve zaten bu egzersizlerin yapıldığı sırada doğrudan quadriceps kaslarının yandığını (çalıştığını) fark edeceksiniz.

Bunları yazıyorum ama bildiğimi düşünmeyin, sizin de belirttiğiniz gibi bol kepçeden atmaktayız tamamen. Ne de olsa forum burası, tırışka!

@Serkan Mıstınoğlu Beni yanlış anladınız Serkan Bey gerçekten üzüldüm.

Demek istediğim forumda ve etrafta verilen önerilerin neredeyse tamamı sağlıklı insanlar için. O önerilerin cogu diz protezli bir hasta için uygun değil sonuçta. Onlarin uygulanip bir sakatlığa sebep olmasını istemeyiz.Onun için öyle belirttim.Yoksa forumda egzersiz konusunda başta sizin açtığınız çok değerli bircok konu mevcut.

Quadricepsi geliştirme konusunda haklısınız o da bir faktör diz eklemini korumada. Ama bisikletin önerilmesinin nedeni değil maalesef. Çünkü dediğiniz gibi olsa amaç bu hastaya squad, leg press veya benzeri kas geliştirme aletleri de önerilebilirdi. Sonuçta quadricepsi geliştirmiş olurduk.Ama maalesef onları önermek eklemde büyük basınç oluşturacağı için uygun olmaz.

Umarım yanlış anlasilmayi biraz olsun giderebiliriz, iyi günler. :)

@Serkan Mıstınoğlu Şunu hayatım boyunca hiçbir zaman anlamadım anlamayacağım da, hayatı boyunca sporla ilgilenmemiş bir doktor spor konusunda atıp tutuyor. Zamanında vücut geliştirme ve powerlifting yaparken de aynı durumla çok karşılaşıyordum. Adam bu sporla alakalı hiçbir bilgiye sahip değil ama bu konuda kendini uzman sanıyor.

Not: Bu konunun forumda yazan doktorla ve yorumu ile bir alakası yoktur. Konusu açılmışken fikrimi belirtmek istedim.

@Ilter Elmas maalesef hem spor yapan hem de o spor üzerine uzmanlaşan doktor bulmak zor. Az olduğu içinde genellikle profesyonel sporcu yada takımlara hizmet veriyorlar. Amatorlerin en büyük korkusu da bu zaten.
Artık bu sporu yapamazsın lafını duymak kadar korkutan bir şey yok.

@Ilter Elmas Neden bu şekilde tepki oluştuğunu anlamadım ama şunu belirteyim savınıza karşı. Hayatımız boyunca örneğin hepatit B de olmuyoruz ama sanki hepatit B yi çok iyi biliyormuşuz gibi tedavi etmeye kalkıyoruz. Ya da hayatımız boyunca gebe de kalmayacağız belki ama bir gebeye çok biliyormuşuz gibi bir sürü öneri yapıyor,eğitim veriyoruz. Ne demek istediğimi anlatabilmişimdir umarım. Karşılaştığınız doktor gerçekten bilgisiz olabilir haklı olabilirsiniz ama yine de genelleme yapmanız doğru olmaz. Sporu bilmese bile insan vücudu bilen biri olarak iyi kötü spor konusunda da bir fikri olması garip değil bence.

@ventiol size olan bir tepki değil. Yılların uzmanı yada prof doktorları kapı kapı dolaşıp 3. yada 4. doktorda kendi vücuduna ve yaşantısına uygun tedavi ile hem sağlığına hem de eski yaşantısına kavuşan insanlar var. Ilk gittikleri prof bunları artık yapmayacaksın dediğinde insanlar neler hissediyor sizce. Mesleğinizde başarılı olmanız hem sizin hem de bizlerin yararına olacak. Alinilacak birşey yok. Sağlıcakla pedallayın.

@ventiol Benim kastettiğim zaten sağlıkla ilgili genel konularda yorum yapan doktorlar değil. Bahsi geçen geçen spor dalıyla hiç alakası olmayan ama bahsi geçen spora özgü konularda yorum yapan doktorlar.

Benim halim bir iki doktora(ortopedi) kalsaydı hem ön çapraz bağ hemde menisküs ameliyatı olmadan normal bir insan gibi yaşayamayacaktım..sonra bir spor hekimi tavsiyesi birde mantıken üst bacak kasları geliştirip pedallara dizleri kullanıp abanmak yerine üst bacak kasları kullanıp kaslara eşit şekilde dağıtarak bir nevi kendimi toparladım(nerdeyse 2.senem bu şekilde)...burda önemli olan @Serkan Mıstınoğlu dediği gibi ısınma ve diz egzersizlerini atlamamak,düşük vites yüksek kadans ile pedal devrini maximum düzeyde ama dizleri zorlamadan tutturmak bir diğer önemli husus kiloyu minimum düzeyde korumak(dizlerde sorun olanlar için bu gerçekten atlanılan ama en önemli husus,verilen her kilo 1×6 kg değerinde dizlere bir baskı etkinleştirir)
..geçmiş olsun.

Ciddi sayılabilecek, operasyon gerektiren durumlar gibi konularda asla tek bir hekimin ya da sağlık kuruluşunun önerisi ile hareket etmem. Yorumuna bilgisine güvendiğim 2 ya da 3 kişinin görüşünü de alırım mutlaka. Zira insanların doktorlar ya da tıp konusunda en çok kafasını karıştıran konuda bu oluyor. Misal; bir doktor-uzman vs çıkıp bol bol et yiyin sağlıklı derken ertesi gün başka birinin çıkıp asla et yemeyin kanser yapıyor demesi gibi.

Bundan seneler önce böbrek taşından dolayı, ağrıdan kıvrana kıvrana iki gün içinde 3 tane hastane ve 3 tane farklı uzmanı ziyaret ettim. İlk gittiğim yer üreter tıkalı böbrek şişmiş hemen ameliyata alalım yoksa böbreğe zarar verir dedi korkuttu, ikincisi taş büyük kanalı tıkamış kendiliğinden düşmesi zor operasyon yapmak en iyisi dedi, üçüncüsü bol su iç, hareket et, merdiven in çık zıpla vs bugün yarın düşer o taş korkma dedi.

Tabi sonuçta can tatlı, ortada böbreği kaybetmek gibi bir durum söz konusu. Ameliyat olsam mı olmasam mı; hangisi doğru söylüyor gibi tilkiler dolaşırken o son ziyaret ettiğim doktorun dediği oldu taş kendiliğinden düştü.

Benim yaşadığım bu durumun benzerini yaşayan insan çok olduğu için insanlarda tam olarak ne yapması gerektiğini, kime güveneceğini bilemiyor.

Doktor olarak önerilerim.
1. Diyet
2. Yüksek kadanslı bisiklet sürüşü 85 civarı idealdir.
3. Kalp tepe atımınızın %50-70 arasında kalacak bir egzersiz programı
Ama en önemlisi diyet.
Sevgiler

@chanik chang doktor olarak bu öneriye katılıyorum. Biz textbookların dediklerini yapıyoruz. fakat burdaki bilgilerin tam tersini dahi bulan çalışmalar mevcut olabiliyor. O konuda tecrübe..vb faktörler giriyor. Mutlaka komplike bişey oldumu birbirimizin görüşünü alırız.

@Serkan Mıstınoğlu Faydalı bilgiler için çok çok teşekkür ediyorum. Yazdıklarınızı yazıcıdan çıktı aldım ve yanımda taşıyacağım. Isınma hareketlerini yapmadan bisiklete binmeyeceğim :)

Diğer doktor arkadaşlarımın önerileri içinde çok teşekkür ediyorum. Tavsiyelerinizi not ettim.

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
Öncelikle geçmiş olsun...

Bir arkadaşın da yazdığı gibi bende şuan çapraz bağ ameliyatı olup pişman olacak insanlar içine girebilirdim.
1 ay içinde 4 MR çekindim ve her MR sonucu farklı çıktı.
5 farklı ortopedi doktoruna göründüm sonuç 2 doktor ameliyatlık bir şey yok, 3 doktor hemen ameliyat yoksa menisküs yırtığı ilerler daha fazla sıkıntı çekersin oldu.

Sonuç olarak diz egzersizi ve bisiklet ile normal hayatıma devam ediyorum.

Muayene için dizimi çekiyor doktor sağlam diyor. MR a bakıyor burda sanki yırtık gibi bi açıp bakmak lazım diyor. Gazoz kapağımı kardeşim bu açıp bakacaksın :mad:

@a.f.k. Teşekkür ederim, hastaneler de bir anlamda ticari oldu artık. Elim ağrıyor diye gitsek ameliyat diyorlar.

• Beğen
Tepkiler: Çağdaş78
@YeniHeves ilk olarak kilo verin,bunu beslenme ile vermeniz gerek önceleri,belli bir seviyeye indikten sonra bu işe başlayın derim,bisiklette olsa binen yük fazla,çok kilolusunuz,ameliyat olalı ne kadar zaman geçti,günlük hayatta sıkıntııız veya yapamadığınız ne var,ilaç kullanıyormusunuz,fizik tedavi oldunuz mu?,kassal durumnuz,yaptıgınız iş nedir?

ayrıca hayatınızda sporun geçmişi nedir?

• Beğen
Tepkiler: YeniHeves
@Fırat Dizman Hayatım boyunca spora ara versem de hiç kopmadim. Kilom fazla ama vücuduma dagilmis şekilde. Mesela inanır mısın göbeğim çok az. 20-30 km'lik yürüyüşler yapabiliyorum şu an. Ameliyatım 2 sene önce bitti. Ameliyat olduğum ayağımdaki kaslar zayıf. Diğer ayağım çok sağlam şükür. Bisikleti ayakta kullanamiyorum. O yüzden çok yük binmiyor dizlerime.

@Fırat Dizman Hayatım boyunca spora ara versem de hiç kopmadim. Kilom fazla ama vücuduma dagilmis şekilde. Mesela inanır mısın göbeğim çok az. 20-30 km'lik yürüyüşler yapabiliyorum şu an. Ameliyatım 2 sene önce bitti. Ameliyat olduğum ayağımdaki kaslar zayıf. Diğer ayağım çok sağlam şükür. Bisikleti ayakta kullanamiyorum. O yüzden çok yük binmiyor dizlerime.

Geri