Scudo Sports

Dağ Bisikleti Başlangıcı

Hastateker

Forum Bağımlısı
Tepki
737
İsim
Osman Özgün Yıldız
Bisiklet
Trek
Merhabalar herkese kolaylık dilerim :)
Yeni bisiklet alacağım araştırmalarımı yapıyorum alınca pişman olmamak amacıyla.
Dağ yol arasında henüz seçimimi yapmamışken doğru seçim için araştırıyorum. Dağ bisikleti almayı planlıyorum büyük ihtimalle.
Dağ bisikletinden beklentim beni arazide üzmeyecek kaliteli olması+ şehir içi sert kullanımlarda da beklentimi karşılaması.
Tourney sistem en basit en temel vites sistemi. Herhalde 90larda çıkmıştır diye tahmin ediyorum.
Tourney sistemli 29 jant maşası kaliteli bir bisiklet?. Rock shock maşalar kaliteli oluyor mesela.
Tourney sistem basit mi kalır acera deore mi düşünmeliyim.
2000-2500 tl bütçe var.
Yardımlarınızı bekliyorum

Scudo
Şu anki fiyatı 3.300 ama? 2015 kasa bulunabilir mi?

2016 model 940 da hoş geldi gözüme.
Tavsiye eder misiniz

Sedona-salcano-kron gibi bisikletlerin üst modellerini şahsen tavsiye etmiyorum. Uygun fiyatlı giriş seviyesi bisikletleri bütçeye göre düşünülebilir bence. Kadroları standart, taiwan tasarım, üzerine boya-etiket, zaten bütün bisikletler shimano.. E o zaman bu bisiklete 2-3 bin Lira vermenin ne anlamı kalıyor? Bu fiyatlara ben, Merida, cube, cannondale, specialized, trek falan tavsiye edebilirim...

@Hastateker o fiyata şu modelden daha iyisini bulamazsın. Full x7 set, mavic crossride jantlar, rock shox recon maşa, avid elixr 3 frenler, ritchey setler . Hatta bu donanım senin için başlangıç değil orta - üst grup sınırı olur. Ek olarak yukarıdaki setleri avrupa markalarında 3000, 3500 tl aşağı bulamazsın.

(link)

@Hastateker Sedonayı her zaman her koşulda tavsiye ederim. Maşası seni memnun eder mi onu pek bilemiyorum çünkü kullanmadım. 2015 950 de havalı rock shox var. O yüzden tavsiye ettim. Nette aratırsanız mutlaka bir yerlerde vardır.

@S.Emre DURMAZ

Salcona yada kron kullanmadım. Bu yüzden yorum yapamayacağım.

Size şunu sormak isterim. Bir Sedona alıp kullandınız mı ? Üst yada alt ? Neyini beğenmediniz ? Neden tavsiye etmiyorsunuz ?

2500 tl gibi bir bütçede, Sedona ile bir merida da alacağı bisiklet arasında nasıl bir fark olacak ?

@Örümböcük

Salcano kullandım. Sedona-kron-salcano gibi markaların üst seviye bisikletlerini tavsiye etmiyorum dedim sadece. Giriş seviyesi bisikletleri uygun fiyat, fiyatına göre iyi donanımla kesinlikle alınabilir.

• Beğen
Tepkiler: Hastateker
@mtb_rider

Salcano kullandım. Neredeyse bedavaya aldım ve bir yıl boyunca keyifle kullandım. Maddiyatım düzelince de daha üst sınıf kaliteli bir bisiklet aldım.

Sedona ile Merida çok farklı. Sedona ve bahsi geçen diğer yerli bisiklet markaları, uzakdoğudaki kadro üreticilerinin kataloglarından kadro seçer ve bu kadroların üzerini boyayıp markasını basarak shimano gibi ekipmanlarla bisikleti toplayıp size satar. Ancak Merida ve bahsettiğim diğer firmalar, ar-ge tesislerinde, aerodinamik, sürüş pozisyonu, sağlamlık gibi pek çok testlerle kendilerine özel olarak kadro geliştirip tasarlar ve bu tasarımlar patentli ve bu firmalara özel olarak üretilir. Yani, Sedona, Salcano, Kron gibi firmalar bisiklet üreticisi değildir. Yalnızca bisiklet toplayıp satarlar..

Demek istediğim şu;
3000 Liraya xt donanımlı ve Rock shox maşalı bir Sedona alana kadar, deore donanımlı, sr suntour maşalı bir Merida almak daha mantıklı. Donanımı ilerde değiştirebilirsiniz. Donanım yerine kadroya para vermek bence çok daha mantıklı.

• Beğen
Yorum yaptığınız için çok teşekkür ederim gerçekten. Tartışmanız da çok yardımcı oluyor gerçekten.
Şöyle cevap vermek istiyorum.
Merida cube gibi markaların sahipleri ve üreticilerinin zaten markalarının hakkını verdiklerini görüyoruz ve biliyoruz.
Sizin dediğiniz o markalarda bir bisiklet kadrosunu aldıktan sonra üzerindeki ekipmanlar gerektikçe yenilenerek veya geliştirilerek uzun vadede çok karlı sonuçlarla beraber çok iyi hizmet verecek kadrolar. Fakat bu markalar da asya üretimidir dikkat çekerim. Önemli olan nerede üretildiği değildir nasıl üretildiğidir.

Ancak biz şahsım adına konuşuyorum. Asya üretimi bir kadro olmasına rağmen bir çok orta seviye marka kullanmakta bu kadroları. Ve de okuduğumuz gördüğümüz kadarıyla mennun kalınıyor.
Sedona yerli markalar içinde kendini ıspatlamış bir marka. En azından Bayi diye bildiğimiz araba tekerleği tamirat dükkanını salcano bayisi demiyordur diye düşünüyorum.(Burada salcanoyu kötülemedim. Belli bir seviyeye ulaştıktan sonra seviyesini artırmak yerine giderlerden kısmasını kötüledim)
Forumda yeni bir konu açıp soralım kaç kişi gerçek bir Hardtrail gerçek bir DH yapıyor veya yol bisikletlerinde o bisikletin aerodinamik özelliklerini kullanıyor. Parmakla sayılır bence.
Çok kaliteli ve de doğru düşüncelerinizden dolayı teşekkür ederim.
Bütçe ve bütçe doğrultusunda istek ortada benim hedefim büyük değil sportif hobi benim amacım.
Yine çok teşekkür ederim yorum sahiplerine beni aydınlattığınız için

her markanın üst seviyesi aynı kalitelere sahip
ama aynısını düşük seviyeler için diyemem.
@Hastateker 2500 küsür lira salcano bile alsan paşa paşa kullanabilirsin. ama bende sana sedona öneriyorum mtbriderin önerdiği bisikleti listenin başına gönül rahatlığıyla ekleyebilirsin.

• Beğen
@S.Emre DURMAZ

Ünlü markaların ar-ge yaptığı bir gerçek. Ancak arada uçurumların olduğunu iddaa etmek imkansız. Siz kaç tane Sedona'nın ortadan ikiye ayrıldığını duydunuz ? aerodinamik yapı bizim topraklarımızda ne kadar etkili bir değer ?Merida'nın Scott'ın onun bunun kalitesini tartışmayız ancak Türk markalarını bunlar sadece toplayıcı diyerek kenara atmak büyük yanlış.

Sizin mantığınız ile bahsettiğiniz ünlü firmalarda arge ile toplama yapan firmalar.

@S.Emre DURMAZ

Eee nerde kaldı arge ! Sizde donanıma göre değer biçtiniz ! Neden bir deore li merida önermediniz ?

@S.Emre DURMAZ

Ve konuuu uzaadı gittiii benim bisiklet tavsiyem arada kaynadı :D
Şaka bir yana çok güzel deneyim ediniyorum gerçekten tartışmaya devam.

Scott ın bir videosunda fabrikadan görüntülerine denk gelmiştim.
Fabrika asyadaydı ama işçilik ve de fabrika 10 numaraydım o karbon kadroların yapımı test edilmesi tek tek kontrol edilmesi... Harika işlerdi gerçekten.
Sedona güzel bir başlangıç olarak düşünüyorum ben.
940 ve 820 modelleri hoş gerçekten fiyat olarak da uygun.

940 ın 29 olması 1-0 öne geçirdi.
Bu arada boyim 1.83 kilom 100e yakın. Kadro boyu 18 inch mi olacak?
Teşekkür ederim iyi pedallamalar

@mtb_rider
Arkadaş, sen beni yanlış mı anlıyorsun, ya da anlamıyor musun ben seni anlayamadım açıkçası.
Öncelikle Sedona'yı kötülediğimi düşünüyorsan yanılıyorsun. Daha detaylı olarak anlatmam gerekirse;

2009 senesinde, bisiklete bir süre ara verdikten sonra yeniden bir bisiklet almaya karar vermiştim ve o aralar da işsiz olduğumdan maddi durumdan ötürü
300 Liraya Salcano Alu model bir bisiklet aldım. Acera vites donanımlı, maşası idare eden, hemen hemen full shimano ekipmanlı 6061 Alu bir bisikletti. O sıralar forumda önerilen, aynı donanımlara sahip kaliteli bisikletler 700-800 TL falandı. O bisiklete gayet de keyifle bindim o aralar. O zaman asgari ücret 450 Lira falandı sanırım. Şu an asgari ücret 1300 Lira olduğuna göre, o seviyelerde bir bisiklet şimdi 900-1000 Lira civarına denk gelse gerek. Böyle bir bütçeye zaten ben Salcano, Sedona veya Kron gibi bisikletleri tavsiye ediyorum. Başlangıç seviyesi için fena sayılmayacak donanım ve uygun fiyat. Ancak bütçe 2500-3000 Lira olup da level yükseldikçe iş değişiyor. Zira bütün bisikletler shimano sonuçta.. İyi bisikletin diğerlerinden farkı kadrosudur. Bütün kadrolar uzakdoğuda üretiliyor, haklısınız. Anak bunlar patentli olarak firmalara özel ve firmaların kontrolünde yüksek standartlarda üretiliyor. Tıpkı Sony bir elektronik malzemenin Made in Japan değil de, Made in China olması gibi.. Günümüzde artık her şey uzakdoğuda üretiliyor(Çin, Taywan).. Bisikletin en önemli parçası kadrosudur. Kadro geometrisi sizin sürüş pozisyonunuzla, yani sağlığınızla da doğru orantılıdır. Bunun haricinde sağlamlık ve aerodinami de önemli etkenlerdir. Eğer 2-3-4 bin Lira verip üst düzey bir bisiklet alınacaksa kadrosunun da iyi olması önemli. Donanımı siz kendiniz de istediğiniz bir kadroya toplarsınız zaten.. Forumda biraz araştırırsanız kırılan, çatlayan sedonalara, kronlara rastlayabilirsiniz. Garanti verip değiştiriyorlar o ayrı mesele.. Zaten aşırı olmayan bir kullanımda bisikletin kadrosuna bir şey olmaz.

Sonuçta Sedona, Kron almak isteyene de aman, sakın ha alınmaz, kötüdür, kırılır, elinde kalır demiyorum zaten. Burada bahsettiklerim, benim bilgi ve tecrübelerime dayalı tavsiyelerimden ibarettir. Herkes bütçesine göre beğendiği bisikleti alıp biner neticede. Allah, olmayanlara da istedikleri gibi güzel ve severek binecekleri bir bisiklet nasip eder inşaAllah.. Benden bu kadar, sağlıcakla kalın.

• Beğen
Arkadaşlar 1000 tl bir bütçe ile başlangıç için ne onerebilirsiniz

@S.Emre DURMAZ Merida da bir tayvan markası değil midir?
Bir diğer tayvan markaları olan giant ve mosso da mı tavsiye etmezsiniz?
Selamlar..

@dethagorf
Taiwan var taiwan var. Bütün taiwan malı bisikletler aynı diye bir yargı yanlış olur. Bütçe düşükse zaten beğendiğiniz, hoşunuza giden bisikleti alın, binin. Markaya takılmayın. Donanımlar zaten bütün bisikletlerde aynı. Biraz daha sağlıklı çalışsın isterseniz donanımı yüksek tutacaksınız. Ama bütçeniz varsa ve ciddi bir bisiklete binme niyetiniz de varsa bence daha özel bir bisiklet tercih edilmeli. Bu bahsi geçen bisikletleri de özel yapan şey tasarım ve aerodinamiktir. Burada olay kadroda bitiyor. Tercih ise alım gücü ve bisikletin nerede-nasıl kullanılacağı ile alakalı. Şişmanladım, bisiklete bineyim, biraz zayıflayayım, spor yapayım haftasonları sahilde gezineyim diyorsanız alın uygun bir şey binin. Böyle bir kullanıcı için kadrosu iyi olmuş vs çok fark etmez. Tabi gidip de marketten 250 300 Liralık çift amortisörlü bir bisiklet alırsanız da bol bol küfredersiniz. Frenleri vitesleri ayar tutmaz, çatır çutur gidersiniz, bisikletten soğursunuz :)
Netice olarak şahsen marka tavsiye etmekten yana değilim. Vereceğim tavsiyeler; öncelikle bütçeye göre, bisiklete ne kadar ve nasıl bineceğiniz ve ne gibi donanımlar seçeceğiniz yönünde.

@S.Emre DURMAZ Cevabınız için teşekkür ederim.
Lâkin tavsiye etmezsiniz derken kastettiğim merida,giant ve mossonun arge çalışmaları ve kadrolarının kalitesini ve mümkünse saydığınız markalarla kıyaslamasını sizden öğrenmekti yanlış anlaşıldıysam affola.

Merhaba arkadaslar. Bende mtb Bisiklet almaya karar verdim. Bu ilk bisikletim olacak. (cocukluk bisikleti saymazsak). Bisikletle arada patika yollarda surmeyi arada oltami alip balık avina gitmeyi düşünüyorum. Tabi bi de asfallta da kullanacağım. Rr340 almayi dusunuyorum. Ama kafamda bazi sorular var. Bu bisiklet asfaltta cokmu hantal kalıyor. Cok mu zorlar beni. Bi de rr340dan baska su 3 modelde ilgimi cekti.
1. Mosso alv 201
2. Carraro force 310
3. Carraro crs 600
Bunlari Kiyasladigimizda hiz performans kalite agirlik acisindan hangisi iyidir sizce. Aciksasi mtb bisikletimin birazda asfaltta beni zorlamamasini az biraz da asfallta kaymasini istiorum. Rr340 veya digerleri bu isteklerimi karsilar mi. Yardimci olursaniz sevinirim. Iyi bayramlar dilerim.

Geri