Scudo Sports

Çekiş sisteminden gelen tık tık sesi

Furkan Yaldızkaya

Daimi Üye
Tepki
190
Bisiklet
Salcano
Arkadaşlar iyi akşamlar... Çekiş sisteminden gelen bir ses beni deli etmekte.. Sesin lokalizasyonu arka tarafta. Ve kesinlikle periyodik değil. Genelde pedala yüklendiğim zaman ses artmakta. Fakat bazen pedala yüklendiğimde hiç olmamakta. Pedal çevirmezken genelde hiç yok fakat arada sırada duyuyorum o tık sesini.. Sürekli pedal çevirirken ise bazen 10sn liğine kesiliyor, sonrasında (genelde olduğu gibi) o garip ses gelmeye başlıyor. Fakat kesinlikle periyodik değil. Ama sürekli gelen bir ses. Çekiş sistemim full deore (aynakol dahil). Pedallarım m-520. Sizce bu sorun nerden kaynaklanıyo olabilir? Sesin türü ise hani eskiden jantlarımıza boncuk takardık. O bi yere vurdukça ses çıkardı öyle bir ses sanki. Fakat ses ara sıra sürtme sesiyle karışık geliyor. Kafayı yiycem sizce neden olabilir?

Scudo
Anlattıklarından çok net birşey anlaşılmıyor ama birkaç nacizane tavsiyede bulunayım.Önce zincir baklalarını ve millerini kontrol et sıkışık bakla veya yerinden çok az çıkmış zincir mili varmı.
Sonra arka vites ayarına ve kadro kulağına bak.Özellikle vites ayarının tahditlemeleri tam yerindemi yani zincir en küçük dişlideyken rublenin dişi zinciri tam ortalıyormu.Kadro kulağınada eğiklik varmı dıye bak.
Bunlarda sorun yoksa rublenin her dişindemi yapıyor belirli dişlerinde mi ona dikkat et belirli dişlerindeyse o dişlileri kontrol et eğilmiş diş yada başka bir sorun varmı.
Zincirin uzamış olabilir onu kontrol et yenisi ile değiştirmen icap edebilir.
Arka jant göbeği filiperinde boşluk olabilir..
Yani bir çok sebep olabilir bunlar ilk akla gelenler belkide daha basit bir sıkıntı.Tek çözüm senin iyi bir gözlem yapman sorunu tam görebilmen.Şimdiden kolay gelsin.

• Beğen
Tepkiler: Furkan Yaldızkaya
@ferhat köse

Konuyu açarken dedim kesin ferhat abi birazdan bişeyler yazar diye :) Çok teşekkür ederim her konuda yardımcı oluyorsun :)
Gelelim konumuza. Bisiklet bu tıkırtıyı ben üstündeyken yapıyor. Az önce yazmayı unutmuşum. Yani jantlardan da olabilir aslında. Buna dayanarak dün jantlarımı kontrol ettim ve bir tanesinin fena halde gevşemiş olduğunu gördüm. Pense yardımıyla biraz sıkıp sağlamlaştırdım fakat ses gelmeye devam ediyor. Öte yandan arka göbek yada aynakol göbeğinde bir sorun olabileceğini de düşünüyorum. Çünkü bisikletim ile giderken şimdiye kadar iki kere pedal kaçırdı. Bastığım pedal tak dedi ve boşa döndü. Sorun bunlardan da kaynaklanıyor olabilir. Bu sesin ne zaman başladığına gelince, maxxis detonator almıştım. Babamla iç lastiklerimi bir güzel pudralayıp düzgün bir şekilde taktık. O günden beri tıkırtı sürmekte. Gel gelelim jant setinden yada göbeklerden olsa bisiklet ile pedal çevirmezken de aynı şiddette geliyo olması gerekirdi sanırım fakat böyle birşey olmuyor. Bu yüzden çekiş sisteminde olabileceğini düşünüyorum. Yani bir bulgu bir yeri işaret ederken başka bir bulgu onu çürütüp başka bir sorunu işaret ediyor. Bir teşhis koyamadım gitti hadi hayırlısı :D

• Beğen
Tepkiler: Ferhat Köse
sele borusunu ve borunun kadroya girdiği yeri silin..Toprak kaçınca oradan da gelebiliyor asenkron çıt çıt ses.

• Beğen
@Furkan Yaldızkaya

Ben teşekkür ederim güzel cümlelerin için.Yukarıda saydıklarıma bir bak sırasıyla. olmaz ise tekrar çare üretmeye başlarız.ben mtb de v fren kullanıyorken bir sesi bulmam 1 ay sürmüştü :) fren papucunun bastığı yüzeyde o kadar ufak bir çıkıntı oluşmuş ki bir türlü bulamamıştım ama frene basınca hıza göre değişken zamanlı ses yapıyordu :) kısacası aramaya devam çözüm sende :).....

• Beğen
arka jantta reflektör var mı?reflektörün biraz aşağı kaymasıyla jant telleri arasında titreşip ses yapması da kimsenin aşina olmadığı bi durumdur ve kimse reflektörden şüphe etmez.tecrübelerime dayanarak yazıyorum,aynı şekilde jant tansiyonunun oturması de önemlidir.gevşek teller gıcırtı şeklinde ses çıkarabilir,özellikle v jantlarda.

• Beğen
Sele borusunu az önce bal dök yala yaptım kâr etmedi :D Jantta reflaktör de kullanmıyorum. Ama yarın telleri tekrar kontrol edeceğim bakalım hayırlısı :)

@Harun Salcı

Yok hocam fren sürtmesi değil bu. Baya uzun bir süre frenlerim sürttü bu sorunla aynı anda. Şükür onları tamir etmesini öğrendim sorun başka bir yerde ama nerde :boese157: Yinede teşekkürler. :) Yarın söküp frenlere de bakacağım :) Gerçi yarın sökebildiğim herşeyi söküp yeniden kontrol edeceğim. İnşallah çözeriz :D

En basit olandan başlamak lazım.Pedalını yağla ses kalmayacaktır.

Ses sorununu çözdüm :D Jantlarımı bu gün akord ettirdim. Bisikletin tüm arka sisteminde sökebildiklerimi söktüm sökemediklerimi üzerinden temizledim ve ses kesildi tam sorun neydi bilmiyorum ama kesildi şu an :)

Geçmiş olsun. Ben de ayağa kalkıp pedala yüklendiğim de aynı sorunu yaşıyorum. Akort ayarından mı oluyormuş yani eğer öyleyse ben de yapıyım.Teşekkürler.

@Tan Yücel

kesinlikle katılıyorum..bende de aynı ses vardı bu şekilde geçmişti..

bende de ses geliyor cit cit diye ancak akort değildir heralde daha 2-3 gün oldu komple akorta gireli ancak akortta isler ters gitti penseyle filan baya bi tel yamullttuk doğrulttuk yeni tel taktık yani akort 2 saat sürdü ama sonucunda çok güzel fakat cıt cıt sesi başladı bisiklet 1 senedir bakıma girmiyor ve zincir uzadı heralde çok sallanıyor nedeni ne olabilir başka ruble daha yeni takıldı eski ama akortta çıkarmıstık yani ruble gevşememiştir.

@Furkan Yaldızkaya

Dediğinize benzer sorun bende de vardı.Daha sonra sesin arka göbek bilyelerinden geldiğini tespit ettik.Açıp baktığımızda bilyelerin karıncalanmış olduğunu gördük ve bilyeleri değiştirince sorun kayboldu.

• Beğen
@ANT OZAMAN

Sorıun büyük ihtimal jant setindemiş. Dün akord yaptırıp diğer parçaları temizleyince geçti :) Ben pedala yüklendikçe sesin artması çekiş sisteminden olduğu izlenimini bırakmıştı bende ama değilmiş. :)

tourney vites sistemim var diyorum arkadan yüksek devir çevirince neden tık tık sesi geliyor akort ayarıni yapayım bakalım geçecek mi ?

Geri