Scudo Sports

Bushcraft Bıçağı - Yılmaz Bıçak (Denizli)

Gjankrow

Forum Bağımlısı
Tepki
3.162
Bisiklet
Salcano
Uzun zamandır kendime arazide ve kampta kullanmak üzere bıçak yaptırmak istiyordum. Ülkemizin güzide bölgesi Egede, bir çok bıçak (eskiden kılıç) ustaları mevcut idi. Sayıları bugün itibariyle azalmış olmalarına rağmen bazıları hala bu sanatı zor koşullar altında sürdürmekteler. Muğla'nın Yatağan ilçesi kendi ismiyle müsemma Osmanlı Kılıcı ile meşhurdur mesela. Frenkler bu kılıca o zamanlar kelle makası derlermiş. Esnekliği ve sağlamlığı ile meşhur olan bu kılıçlardan bahsetmemin sebebi ülkemizdeki zanaatkarların bu işte ne kadar usta olduklarını göstermek içindi.

Gelelim asıl konumuza yurt dışında üretilen bushcraft bıçaklarını almak yerine ülkemizdeki kılıç ve bıçak tarihini bildiğimden bu doğrultuda ufak çaplı bir araştırmaya başladım. İnternet aracılığı ile Davut usta ile tanışmış olduk. Kendisine nasıl bir bıçak istediğimi izah ettim ve kendisininde bazı önerileri ile bushcraft bıçağımızın son şekline karar vermiş olduk.

Bıçağımız 24-26 cm uzunluğunda drop point tasarımda, scandi ağızlı, zeytin ağacından kabzeli, karbon çeliğinden ve et kalınlığı minimum 3 mm olacak şekilde karar verdik. Sizlere bıçağın yapım aşaması ile ilgili fotoğrafları paylaşmak istedim. Tabi teknik olarak ayrıntılı bilgi isteyenlere yardımcı olabileceğimi belirtmek isterim.

Bushcraft, kampçılık, dağcılık, hiking, trekking ile ilgilenen arkadaşların temel ihtiyacı olan bu araç, doğada hayatınızı kurtaracağından sağlam bir yapıya sahip olması gerekmekte. Genel olarak odun yontma, kesme ve hayatı idame etme için kullanılacağından sağlamlık ve keskinlik çok önemli olmaktadır.

Bir hususu hatırlatmak isterim, bıçak kullanırken veya daha önce kullanmadıysanız dikkat etmenizi öneririm. Ayrıca bıçak ile şaka yapılmaz ve sürekli olarak güvenli bir şekilde kılıfında bekletilmesi elzemdir.

Bıçağımızın bölümler halinde yapım aşaması ;

Çeliğin aks hali
WhatsApp Image 2016-10-11 at 15.28.52.jpeg
Ufaktan bıçağın ölçüsünü belirleniyor.
WhatsApp Image 2016-10-11 at 15.28.55.jpeg
Çeliği dövmeye başlıyor
WhatsApp Image 2016-10-11 at 15.29.01.jpeg WhatsApp Image 2016-10-11 at 15.29.02.jpeg WhatsApp Image 2016-10-11 at 15.29.03.jpeg
Bıçağımızın şeklini çelik plakaya çiziyor Ustamız
WhatsApp Image 2016-10-11 at 15.29.07.jpeg
WhatsApp Image 2016-10-11 at 15.29.08.jpeg WhatsApp Image 2016-10-11 at 15.29.13.jpeg WhatsApp Image 2016-10-11 at 15.29.14.jpeg WhatsApp Image 2016-10-11 at 15.29.22.jpeg WhatsApp Image 2016-10-11 at 15.29.23.jpeg
Zeytin ağacından kabze için çizim yapılıyor.
WhatsApp Image 2016-10-11 at 15.29.25.jpeg
Scandi olarak tabir edilen en sağlam bıçak ağzı...
WhatsApp Image 2016-10-11 at 15.29.26.jpeg
Gelelim tarif ettiğim şekliyle kılıfa, ben kılıfta yandan bele bağlama ve magnezyum çubuğu için bölüm istemiştim, Usta sağolsun bir dediğimizi iki etmeden kabul etti.
WhatsApp Image 2016-10-12 at 12.00.56.jpeg WhatsApp Image 2016-10-12 at 12.01.29.jpeg

Ve Bıçağımızın son şekli

WhatsApp Image 2016-10-13 at 10.31.14.jpeg WhatsApp Image 2016-10-13 at 10.31.16.jpeg WhatsApp Image 2016-10-13 at 10.31.20.jpeg WhatsApp Image 2016-10-13 at 10.31.21.jpeg WhatsApp Image 2016-10-13 at 10.31.21.jpeg WhatsApp Image 2016-10-13 at 10.33.26.jpeg WhatsApp Image 2016-10-13 at 10.33.27.jpeg

Denizli'den Davut Yılmaz ustaya emeği ve fikirleri için teşekkür ederim. Kendisine ulaşmak isteyenler tarafıma özel mesaj atıp benden yardım isteyebilirler. Sorularınız olursa elimden geldiğince yardımcı olabilirim.

Scudo
Ooo baskanim hayirli ugurlu olsun.
Indiana cons gbi olmusun ehee. Ulkemizdeki bu nadide ustalardan bursada da mevcud ve cin mallari yuzunden ayakta kalma savasi veriiyorlar. Bende de baya bi kac tane caki mevcud
Kucukte bi bursa cakim var ama blldigin ustura mubarek. Tehlikeli yani. Outdoor amacli benim bi tane isvicre mali dalgic cakim var. Onun arka kismi tirtikli ve bu kisim acaip islevsel. Onune gelen herseyi kesip atiyor. O degerli ustamizin bu tip bi model yapma ihtimali var ise oylede bi model yaptrmani oneririm
Sevgi saygi

@mariokaldato Cumhur abi Bursa'da bu işin baya bir ustası olduğunu biliyorum ha keza Sürmene'de öyle. Ancak Ege bölgesi bıçak konusunda bayağı bir potansiyel taşımakta. Benim yaptırdığım bu bıçağa aslında Anadolu'da çoban bıçağıda derler. Bu yapılana biraz daha sağlamlaştırılmış hali diyebiliriz. Ben testere ağızlı bıçakları sevmiyorum. Onun yerine katlanır testere taşıyorum, daha verimli oluyor.

@Atilla G. Dogrudur Atilla ama tek bicakta iki fonksiyon barindirmak daha kullanisli olur ayri mesele. Ankara yapimi " bora " marka bicaklari duydun mu bilmiyorum ama acaip aletler :D

@mariokaldato Bora çok gereksiz pahalı. Yalnız onların Damascus serisindeki bıçaklara acımadan param olsa verir alırım. Ancak diğer çelikten olan bıçakları gereksiz pahalı. Birde Boranın şöyle bir oyunu mevcut. Boradan bıçak aldığınızda başka bir yere biletirseniz garanti dışı kalıyor. Kendileri ücretsiz bileme yapıyor ama buna değer mi bilmiyorum. Bildiğim kadarıyla onların ağız açma tekniği biraz değişik. O yüzden Boraya hiç bulaşmadım.

Mesela şu av bıçağını ancak zengin avcılar gösteriş için alır abi. Ben pek av hayvanına bunlarla müdahale edeceklerini sanmam.

D-612C-1000x662.jpg

Bileneleri sanirim lazerli diye biliyorum ben

Öncelikle ithal ve endüstriyel bicaklara servet ödemek yerine yerel bir ustayi da destekleyerek böyle bir seçim yaptığınız için tebrikler, teşekkürler. Nice değerimiz, el emeğinin kıymetini bilmeyen halkımız yüzünden kayboldu gitti.

Davut ustanın iletişim bilgilerini, sakıncası yoksa ne kadar ödediğimiz gibi detayları paylasirsaniz sanırım daha fazla insan heveslenebilir. Bıçağının da çok güzel güle güle kullanın.

Nexus 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

İlk öpücüğümü ya da kiminle olduğunu hatırlamıyorum ama 10 yıl önce ilk bıçağımı aldığımda nasıl mutlu olduğumu iyi hatırlıyorum. Sadece ilk bıçağımı düşünmek bile en sevdiğim gençlik anılarımdan bazılarını geri getiriyor. Bıçaklarla olan ilişkim üniversite yıllarında başladı ve o zamandan beri beraberliğimiz devam ediyor. Sosyal medya paylaşımlarına baktığınızda insanların ellerinde farklı farklı (link) bıçakları olduğunu görüyorsunuz, ancak benim için en iyi (link) mora serisi.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Geri