Scudo Sports

Bursa Everesting Denemesi

Adil ÜNALDI

Antagonist
Tepki
9.372
İsim
Adil
Başlangıç
1991—92
Bisiklet
Specialized
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Arkadaşlar Merhaba,

Bursa bisiklet camiasındaki sevdiğimiz kardeşlerimizden Eyüp DURGUN Everesting denemesi yapacaktır. Kardeşimize destek olmak ve en azından 1 kez bile olsa onunla birlikte pedallamak isteyen tüm bisiklet severleri bekliyoruz. Çevresinde gazeteci televizyoncu tanıdığı olanlar varsa onlar da bu etkinliğin medyada haber olması açısından yardımcı olabilir.

Tarih :19 Temmuz Pazar
Yer : Atlas yokuşu
Start saati : İsteyen istediği saatte dahil olabilir (Eyüp sabah 6'da start alacak)

Etkinliğin adı : Everesting challenge (8848m)

Scudo
Bursa'da olsamda gitsem. :D Canlı yayın falan yapabilirsiniz. ( Ne kadar katılım olur bilmem. :) )

Eyüp arkadaşımız 259m irtifa kazanımlı 4.5 km.lik Atlasköy rampamıza 38 tırmanış yaparak görevi başardı. Gece biri çeyrek geçe başlayan tırmanış silsilesi akşam sekizde tamamlandı. Tebrik ediyoruz. Darısı başımıza @Mad Buddha :ssrtcbya:

@BerkEvren
Ben arkadaşları ile görüştüm aslında tırmanış için Atlas tarafı çok virajlı olduğu için ve Gökhan'ın evine tırmandığı rampa daha yakın olduğu için bu şekilde bir seçim yapmış. Bu tür denemelerde virajlı yokuşlar daha zorlayıcı olacağından düz virajsız yokuşu tercih etmiş. Daha sonra arkadaşlarınını yanına giderek Eyüp ile aynı tırmanışı devam ettirmiş

İlk önce biz cahillere everesting nedir o bir açıklanır ise iyi olur. Keskin zekam ile kavrayabildiğim kadarıyla bu everesting olayı yatay değilde dikey rekor denemesi gibi bir şey. Everesting diye bir kavram yok iken benim de aklımdan benzer bir faaliyet geçmiş idi. Hatta buna yakın bir başlık bile açmış idim bir günde ne kadar tırmanış yaptınız mealinde.

Bir günde en fazla kaç metre tırmanış yaptınız

Bu durumda benim de erciyeste bir deneme yapmam icap eder. Tekir yaylasını 2200 metre zirve kabul edecek olursak kayseri ile develi gidiş geliş 2500 metre tırmanmış olurum. Tabi bunun birde yatayda sürülmesi gereken 35-40 km si var. Üç tur yaparsam ki bu insan üstü bir dayanıklılık istiyor 7500 metre yapıyor yani üç tur vede bir yarım tur. 120-140 km de mesafe kaydedilecek. Zor bir ekspedisyon.
Arkadaşa da başarılar dilerim.

Bir defa MTB ile denedim. 5 kilometrede 500m kazanımlı; yani %10 eğim ortalamalı bir yerdi. Daha uygun bir yer aklıma gelmedi maalesef. Yol bozuk olduğu için yol bisikletine uygun değildi; MTB ağır geldi. Üstüne saatlerce yediğim yağmur pes etttirdi.

Gravel bisiklet alınca ilk iş olarak tekrar gideceğim aynı yere.

Çok ciddi bir efor. İkisine de büyük tebrikler...

Tekir yaylasını 2200 metre zirve kabul edecek olursak kayseri ile develi gidiş geliş 2500 metre tırmanmış olurum.
Ek olarak everesting kuralları dahilinde seçtiğiniz segment tek parça çıkış olmalı. Yani en ufak düzlük veya iniş olmamalı içinde. 35-40 km'lik bir segmentte mutlaka eğimin kesildiği yerler olacaktır. Bu sebeple daha kısa, kesintisiz eğimlerde yapılıyor bu iş hep.

(link)
Şu an sitede Türkiye'den bu isimler var sadece;

07420137-cd93-4ee6-bf7a-8a340f9746ad.png

@BerkEvren Veysel Çarpan ile Eyüp Durgun aynı rotada sürmüşler.

• Beğen
Tepkiler: BerkEvren
İlk önce biz cahillere everesting nedir o bir açıklanır ise iyi olur. Keskin zekam ile kavrayabildiğim kadarıyla bu everesting olayı yatay değilde dikey rekor denemesi gibi bir şey. Everesting diye bir kavram yok iken benim de aklımdan benzer bir faaliyet geçmiş idi. Hatta buna yakın bir başlık bile açmış idim bir günde ne kadar tırmanış yaptınız mealinde.

Bir günde en fazla kaç metre tırmanış yaptınız

Bu durumda benim de erciyeste bir deneme yapmam icap eder. Tekir yaylasını 2200 metre zirve kabul edecek olursak kayseri ile develi gidiş geliş 2500 metre tırmanmış olurum. Tabi bunun birde yatayda sürülmesi gereken 35-40 km si var. Üç tur yaparsam ki bu insan üstü bir dayanıklılık istiyor 7500 metre yapıyor yani üç tur vede bir yarım tur. 120-140 km de mesafe kaydedilecek. Zor bir ekspedisyon.
Arkadaşa da başarılar dilerim.
Everesting isminden de tahmin ettiğiniz gibi bir tırmanış meydan okuması. Bazı kuralları var ve bu kurallar bu aktiviteyi daha da zor yapıyor.

ayrıntıları şöyle;
8848 metre tırmanış isteniyor. (bisiklet veya koşu kabul ediliyor)
Sürüş sırasında sadece bir yokuşu kullanabiliyorsunuz. Bir tepe, dağ, köprü... Ne olduğu farketmez, istediğiniz yere tırmanabilirsiniz. Ama kural, tırmanırken sadece 1 yokuşu sürekli kullanmanız gerekli. Bir zirve noktanız var, bir de dip noktanız. Bu iki nokta arasında hep aynı yolu kullanmanız gerekli. Farklı bir rota kullanırsanız kural ihlali oluyor. (İniş rotasında tek yön trafik akışı var ise anlık tek yöne girilebilir.)
Zaman sınırı yok. Arada uyku molası da yok, yemek molası verirseniz, orada geçen süre de sürüş süresi olarak kabul edilir. Tek bir sürüş ile tamamlanması gerekli.
Başlanan parkuru inerken veya çıkarken yarıda kesip dönmek yine kural dışı. Başlayınca zirve yapmadan dönmek yok. Yada en alt kısmı görmeden dönmek yok. (8848 metreye ulaşınca bitirilebilir, son tırmanışta zirve yapmaya gerek yok, ama zirveyi görmenizi tavsiye ederiz demişler. Olası bir hesap hatasından dolayı diskalifiye olmayın.) Fakat denemenin kabul olması için irtifa tamamlandıktan sonra, bisiklet ile tekrar başlangıç noktasına inmeniz de gerekli.
İnişi de aynı rotadan yapmanız gerekli. Yani "loop" bir rotada, dağın bir tarafından tırmanıp diğer tarafından inmek de kural dışı.
İnişlerde dahi bisiklet üzerinde olmanız gerekli. Yani inişleri başka bir araçla yapmanız kural dışı.
Bisiklet ile everesting denemesinde yürümek de yasak.
Tüm sürüş boyunca yol bilgisayarınız kayıt ediyor olması gerekli.
Strava kayıdı isteniyor.

Burası çok önemli : 8848 metre sizin ölçüm aletiniz ile hesaplanmıyor. Başlangıç noktanızın yüksekliği ile bitiş noktanızın yüksekliği arasındaki irtifa farkından hesaplanıyor. Yani 100m 'lik bir tepe seçerseniz : 8,848 ÷ 100m = 88.48 tekrar yapmanız gerekli. Kullanılan yol bilgisayarlarının tam ölçümü doğru yapamama ihtimali sebebiyle böyle bir kural koyulmuş.

Elektrikli bisiklet veya dışarıdan bir enerji kaynağı ile güç sağlayan bisikletler yasak. Bunun dışında Road, MTB, CX, Track, BMX, ElliptiGO hepsi kullanılabilir.

Kayıtlar (link) adresine gönderildiğinde, inceleme sonrası kural dışı bir durum yoksa, yapılan süre ile listeye isminiz ekleniyor.

Son düzenleme:
Everesting isminden de tahmin ettiğiniz gibi bir tırmanış meydan okuması. Bazı kuralları var ve bu kurallar bu aktiviteyi daha da zor yapıyor.

ayrıntıları şöyle;
8848 metre tırmanış isteniyor. (bisiklet veya koşu kabul ediliyor)
Sürüş sırasında sadece bir yokuşu kullanabiliyorsunuz. Bir tepe, dağ, köprü... Ne olduğu farketmez, istediğiniz yere tırmanabilirsiniz. Ama kural, tırmanırken sadece 1 yokuşu sürekli kullanmanız gerekli. Bir zirve noktanız var, bir de dip noktanız. Bu iki nokta arasında hep aynı yolu kullanmanız gerekli. Farklı bir rota kullanırsanız kural ihlali oluyor. (İniş rotasında tek yön trafik akışı var ise anlık tek yöne girilebilir.)
Zaman sınırı yok. Arada uyku molası da yok, yemek molası verirseniz, orada geçen süre de sürüş süresi olarak kabul edilir. Tek bir sürüş ile tamamlanması gerekli.
Başlanan parkuru inerken veya çıkarken yarıda kesip dönmek yine kural dışı. Başlayınca zirve yapmadan dönmek yok. Yada en alt kısmı görmeden dönmek yok. (8848 metreye ulaşınca bitirilebilir, son tırmanışta zirve yapmaya gerek yok, ama zirveyi görmenizi tavsiye ederiz demişler. Olası bir hesap hatasından dolayı diskalifiye olmayın.) Fakat denemenin kabul olması için irtifa tamamlandıktan sonra, bisiklet ile tekrar başlangıç noktasına inmeniz de gerekli.
İnişi de aynı rotadan yapmanız gerekli. Yani "loop" bir rotada, dağın bir tarafından tırmanıp diğer tarafından inmek de kural dışı.
İnişlerde dahi bisiklet üzerinde olmanız gerekli. Yani inişleri başka bir araçla yapmanız kural dışı.
Bisiklet ile everesting denemesinde yürümek de yasak.
Tüm sürüş boyunca yol bilgisayarınız kayıt ediyor olması gerekli.
Strava kayıdı isteniyor.

Burası çok önemli : 8848 metre sizin ölçüm aletiniz ile hesaplanmıyor. Başlangıç noktanızın yüksekliği ile bitiş noktanızın yüksekliği arasındaki irtifa farkından hesaplanıyor. Yani 100m 'lik bir tepe seçerseniz : 8,848 ÷ 100m = 88.48 tekrar yapmanız gerekli. Kullanılan yol bilgisayarlarının tam ölçümü doğru yapamama ihtimali sebebiyle böyle bir kural koyulmuş.

Elektrikli bisiklet veya dışarıdan bir enerji kaynağı ile güç sağlayan bisikletler yasak. Bunun dışında Road, MTB, CX, Track, BMX, ElliptiGO hepsi kullanılabilir.

Kayıtlar (link) adresine gönderildiğinde, inceleme sonrası kural dışı bir durum yoksa, yapılan süre ile listeye isminiz ekleniyor.
Mükemmel bir açıklama olmuş, ismini not ettim noldor=caner. İşte fikri takip budur. Bir işin künhüne vakıf olmak budur. Bizleri aydınlattın. Açıklamalarından anlayabildiğim kadarıyla bu iş için çok verimli bir çıkış tespit etmek lazım. Uzun olması da çok işe yarar bir durum değil. Kısa fakat öldürücü eğimleri olan bir rotada erken havlu atmaya neden olabilir. Atıyorum 100 metrelik kısa bir çıkış da sürekli aynı yolu gidip gelmeden mütevelli konsantre kaybına neden olabilir. Çıkılan yerin sembolik değeride ilgiyi arttıracaktır.
(link)

Bu hesaba göre

Çıkılan yer=2194 metre
Başlangıç=1091 metre
Fark=1103 metre
8848/1103=8
8*20 km (mesafe)=160 km
160/20 (ortalama hız)=8-10 saat

Bir düşüneyim belki altından kalkabiliriz.

Son düzenleme:
Dikkat edilmesi gereken en önemli husus, tırmanışın hiçbir noktasında negatif eğim olmayacak. Kontrol etmek için şu sayfayı kullanması isteniyor sporcunun:
(link) LAP CALCULATOR
Buraya deneyeceğiniz strava segmentinin numarasını girip kontrol ettiriyorsunuz. Rotada negatif eğim var mı, yok mu gösteriyor.
Ayrıca kaç tırmanış yapmanız gerekecek ve toplamda kaç km mesafe kat edeceksiniz söylüyor.

Segment numarasını nasıl öğrenirim diyenler olacaktır. Strava web sitesinde faaliyetinizin içindeki segmentlerden birini açın. View full leaderboard seçeneğini tıklayın.
Seçtiğiniz segment hakkında detaylı bilgi veren sayfa açılır. Tarayıcınızın adres bölümündeki nümerik kısım segment numarasıdır. Örneğin:
(link) https://www.strava.com/segments/24918466?filter=overall
Buradaki 24918466 numarası, Eyüp arkadaşımızın 38 kere çıktığı segmentin numarası.

Segment bu. Zorluk kategorisi 2: (link)
2016'dan beri 29 defa çıkmışım; tek seferde 16 defa çıktım mı tamamdır :)

Plan aşağıdaki gibi; bacaklarımın haberi yok ama heyecan tavan :)

Yukarıda bahsettiğim yarım kalan deneme: (link)

1595271638295.png

(link)
1595281819878.png
@sccetin bu segment kabul edilmez, negatif eğim içeriyor. Hesaplama sitesi 29 metre, veloviewer 42 metre negatif eğim var diyor.
Segmenti biraz kırpmanı veya başka bir yamaç seçmeni tavsiye ederim.

32-34 ruble takamıyorum bisiklette kısa bacak aktarıcım var. Arkadaştan bisiklet alma durumum olursa benim de yapmak istediğim bir deneme. Sinanın da yaptıgı gibi bende tarabya bayırında yapmayı düşünüyorum.

@srdrmrs Her gun cikarken icimden geciriyorum tam everestinglik bir yokus fakat trafige denk gelmemek gerekiyor. Gun agirirken baslamak mantikli.

• Beğen
Tepkiler: Hami Bulut
Geri