Scudo Sports

Bisiklet Titreşim ve göbekten gelen ses.

Hazar Cengiz

Daimi Üye
Tepki
162
İsim
Hazar Cengiz
Bisiklet
Kron
Merhaba, titreşim sorunum vardı. Bu işlere yeni giriyorum, küçükken çok uğraşırdım bisikletimle yıllar sonra tekrar merhaba dedim Kron XC250 ile. 2. el aldım.

Akort ayarım kaçmış yeni aldığım bisiklette, bir de arka teker tam simetri ekseninde durmuyordu. Onları düzelttim büyük ölçüde titreşim ve sağa sola çekme sorunu çözüldü sayılır.

Şimdi göbeğe gelelim. Aynakolların bağlı olduğu göbeğe. Çevirince içinde sanki kum varmış gibi hissediyorum. Bu sorun sizce bilyelerden mi kaynaklanıyor yoksa içinde pislik kalmış olabilir mi? Çok gıcık bir ses, bir de pedala aniden yüklenince çat çıt diye ses geliyor.

Yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler. Bol pedallı günler.

(link)
(link)

Scudo
Orta göbek rulmanlı mı rulmansız mı ?

Rulmanlı göbekler yeni nesil göbeklerdir. Yatak, bildiğiniz 2 adet rulmandan oluşur. Şaft, bu 2 rulmanın içinde yataklanmış vaziyette döner.

Bilyalı göbekler ise, yatağın içinde çember oluşturacak biçimde bilyalar dizilidir. Gerektiğinde bilyalar değiştirilebilir.

Rulmanlı sistemler daha kapalı yani dış çevreden gelecek tozlara karşı aralıkları daha az ve girebilecek tozları dışarı daha rahat atabilecek biçimdedir.

Bilyalı sistemler ise dış çevreden gelebilecek tozlara karşı daha aralıklı olabilir. Bu da daha çok toz tutmasına sebep olur.

Eğer ki bu tozlar bilyaların arasına girdiyse; değirmenin öğütmesi misali çıtır çıtır sesler gelir. Yalnız kum ve toz zerrelerinin mukavemeti metale göre daha yüksek olduğundan metali daha hızlı aşındırır.

Dolayısıyla rulmanlı sistemlerin toza karşı daha korumalı ve yeni nesil malzeme ve hassas imalat sebebiyle daha uzun ömürlüdür.

Rulmanlı sistem bozulursa ya rulman değiştirilir, ya da rulmanlı yatak değiştirilir.

Bilyalı sistemde ise sistemine bağlı olarak; sökülüp, gerekirse tozlardan arınacak şekilde silinip veya yıkanıp tekrar yağlanmak suretiyle önlem alınabilir.

Örneğin, benim pedallar bilyalı olduğundan ve çok aralıklı olduğundan fazlaca toz yutar ve değirmen misali çıtır çıtır tozlarla bilyalar sürtünüp sesler yapar.

Not: Ben toz olasılığı üzerine bu masajı yazdım. Eğer ki sesin kaynağı farklı bir şey ise onu bilemem, araştırmanız gerekir.

Teşekkürler cevap için. Valla göbek sisteminin nasıl olduğu konusunda bir fikrim yok ama Kron XC 250 ye sahip olan arkadaşlar bilgi verebilir.

Peki bir sorum daha olacak. Pedala fazla yüklenince çat çat ses geliyor nedeni ne olabilir.

Örneğin illa pedal çevirmeme gerek de yok. Bisiklet durduğu yerde sağ ve sol pedallara ani yükümü verdiğim zaman da ses geliyor.

Sistemi çıkarmak için kaç tip alete gereksinimim var?

@Özgür Türker

Zincir-dişli sistemine toz toprak bulaşmışsa ya da yağsız kalmışsa pedal çevirirken yine aynı hissi verebilir.

@D.Cengiz

Pedaldan gelen sesin 2 ihtimali var.

1. Eğer pedallar, rulmanlı olmayıp, eski tip bilyalı yatak ise; yukarıdaki mesajımda yazdığım sebeplerle yatağa girmiş olan tozlardan kaynaklanması. Çözüm için yüksek miktarda ince yağı pedal göbeğine basıp, tozların akmasını sağlamak. Böylece bir süre kullandıktan sonra daha kalın yağla tekrar yağlamak.

2. Eğer pedallar, rulmanlı olmayıp, eski tip bilyalı yatak ise;hiç toz kapmayıp ama sadece yatağın içindeki yağın bitmesi sebebiyle bilyaların kuru kuruya sürtünme gıcırtısı da olabilir. Bu durumda, kalın yağı göbek içine sıkınız. Bir müddet kullandıktan sonra geçmesi gerekir. (wd-40 benzeri şey kullanmayın, onlar esasen tam bir yağlayıcı değil; pastan, kirden vb. şeylerden temizleyici; yağlayıcı özelliği ikinci planda. Ağır şartlar için(zincir, göbek, pedal) uygun değil. Fakat fren elciği menteşesi vb. daha hafif şartlarda çalışan mekanizmalarda uygun olur, kullanabilirsiniz.)

Not: Pedal rulmanlı yataksa da benzer şekilde yine yağ kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu tip sorunlar çoğunlukla eski tip bilyalı yataklarda oluyor.

• Beğen
Tepkiler: Emre Sertkaya
Ben göbeği açmayı düşünüyordum. Kolay sökebilirmiyim tek başıma acaba? yarı yolda kalmaktan korkuyorum.

Kron XC250 nin teknik kitapçığını bulamadım internette ne saçma ya.

@Özgür Türker

Herkese merhaba. Bisiklette bir ses problemi var ama nereden geldiğini tam çözemedim. Basitçe anlatıyorum. Her pedal çevirişimde kısa süreli bir sürtünme sesi geliyor. Özellikle sağ pedala yüklendiğim an geliyor. Daha doğrusu pedalı çevirip aynakol tam tur yaparken her tam turda bir defa bu sesi duyuyorum. Sağ pedal aşağı konumda iken o ses çıkıyor. Bisiklette ayağa kalkıp pedalladığımda bu ses kesiliyor. Ağırlığımı gidona verip öne eğildiğimde yine ses kesiliyor. Pedalı geri çevirdiğimde de ses gelmiyor. Seleye oturup normal pedallamaya başlayınca ses geri geliyor. Genel bir bakım yapacağım fakat sizce neden böyle bir ses yapar? Orta göbeğe toz kaçmış olabilir mi? Öyle olsa neden ağırlık değişince kessin? Arka göbekteki flibber biraz sorunluydu. Oradan da ses geliyordu. Bisikletçi içini açıp bakım yaparak kurtarmıştı. Hub sesi kesilecek kadar yağlamıştı. Oradan hala hub sesi alamıyorum. Pedal geriye çevirirken sürtünme sesi kesilince bir flibber da şüphelendirdi beni.

Oturarak sürerken, ayakta sürmeye kıyasla arka tekerin göbeğine daha fazla yük biniyor. Bence sorun arka teker göbeğinde. Çanakların birinde zedelenmiş bir kısım olabilir ve bu kısım aşağı baktığı anlarda bilya ordan geçerken tıkırtı yapabilir.

Herkese merhaba. Bisiklette bir ses problemi var ama nereden geldiğini tam çözemedim. Basitçe anlatıyorum. Her pedal çevirişimde kısa süreli bir sürtünme sesi geliyor. Özellikle sağ pedala yüklendiğim an geliyor. Daha doğrusu pedalı çevirip aynakol tam tur yaparken her tam turda bir defa bu sesi duyuyorum. Sağ pedal aşağı konumda iken o ses çıkıyor. Bisiklette ayağa kalkıp pedalladığımda bu ses kesiliyor. Ağırlığımı gidona verip öne eğildiğimde yine ses kesiliyor. Pedalı geri çevirdiğimde de ses gelmiyor. Seleye oturup normal pedallamaya başlayınca ses geri geliyor. Genel bir bakım yapacağım fakat sizce neden böyle bir ses yapar? Orta göbeğe toz kaçmış olabilir mi? Öyle olsa neden ağırlık değişince kessin? Arka göbekteki flibber biraz sorunluydu. Oradan da ses geliyordu. Bisikletçi içini açıp bakım yaparak kurtarmıştı. Hub sesi kesilecek kadar yağlamıştı. Oradan hala hub sesi alamıyorum. Pedal geriye çevirirken sürtünme sesi kesilince bir flibber da şüphelendirdi beni.

Bana bu ses sele borusu veya seleye bağlantı yapan kollardan kaynaklanabilir gibi geldi. Daha önce bu tip sorunlar çok yaşadığım için söylüyorum.
Öncelikle sele borusunu takarken gres sürdünüz mü?
Eğer o kısım gresli ile selenin raylarının seleye girdiği noktalardan da ses yapma ihtimali oluyor. o yerlere sprey yağ sıkıp düzelebiliyor.

saddle.jpg

• Beğen
Tepkiler: -Deniz-
Bana bu ses sele borusu veya seleye bağlantı yapan kollardan kaynaklanabilir gibi geldi. Daha önce bu tip sorunlar çok yaşadığım için söylüyorum.
Öncelikle sele borusunu takarken gres sürdünüz mü?
Eğer o kısım gresli ile selenin raylarının seleye girdiği noktalardan da ses yapma ihtimali oluyor. o yerlere sprey yağ sıkıp düzelebiliyor.

316617 dosyayı görüntüle
Sele hiç aklıma gelmemişti oraya da bir bakayım teşekkür ederim. Gerçi pedalı geri çevirirken ses olmuyor. O biraz şüpheli.

Güncelleme yapayım. Hafta sonu orta göbeği söktüm. Rulmanlı çıktı. Rulmanlarını da temizleyip toz kapaklarını açıp gresleyip kapattım. Göbeği, aynakolu ve pedalları olması gereken torkta sıkarak montajladım. Zincirle birlikte arka aktarıcıda kalan kurumuş toz ve yağ birikintilerini de temizleyip birlikte tekrar yağladım. Ve ses kesildi. Sanırım göbeğin içine toz kaçmış. Göbek temizlendikten sonra çok daha akıcı dönüyordu. Ondan sonra ses falan kalmadı. Birinin başına daha gelirse diye deneyimi paylaşayım dedim.

Son düzenleme:
Geri