Scudo Sports

Bisiklet parçası alırkenki psikolojik yapınız...

Erhan Doğaner

Forum Bağımlısı
Tepki
62
Ben ne zaman bisiklet konusunda bir parça satın almaya kalksam bu iş benim kafamı uzun bir süre meşgul ediyor. acaba bunu mu şunumu yoksa onumu alsam diye... Hatta bazen gece uyku tutmuyor, sabah ilk uyanınca aklıma bile bu geliyor.
sizde aynı şeyi düşünüyor ve hissediyorsanız lütfen hislerinizi paylaşın:D Siz Bisikleti ve komponentlerini ne kadar kafaya takıyorsunuz?

Scudo
Aynı konuyu bende yaşıyorum..Resmen analiz yapıyorum..:)..Sonra parça alıyorum.Gece sırf parça araştırcam diye 2de yattığım oldu bi kaç kere..:D

Bende de eskiden oluyordu, bir parça için yerli yabancı forumları, internet sitelerini her yeri sabaha kadar alt üst ederdim, şimdi antrenmanlıyım kolayca karar veriyorum ;)

Ben de karar verene kadar rüyalarımda bile parçaları görüyorum. Uykumun kaçtığı çok gece oldu, parçaları düşünerek. :D

Ben kendimi çok farklı bir ruh halinde buluyorum...
"Son derece titiz ,seçici, tutkulu, kararsız:D, inatçı, yogunlaşmış, ARGE:D, pişman, mutlu gibi karışık duygularla bütünleşmiş" bir hal iiçinde olabiliyorum:D

ARKADAŞLAR bu durumun psikiyatrik adı OBSESİF KOMPÜLSÜF BOZUKLUKTUR. türkce tabirle SAPLANTILI DÜŞÜNCE BOZUKLUĞU. bu durumdaki insan bişeyi kafaya taktımı aşırı obsesif düşüncelere ve arkasından compülsüf ritüellere girer: compülsüf ritüeller uykusuzluk. sürekli ve rahatsız ediçi şekilde işi güçü bırakıp sadece küçük bir şeye sahip olma düşüncesi falan gibi daha isterseniz ayrıntılı yazarım sevgiler

Sırf ben bu düşünce nedeniyle bile bisikleti tamamen bıralma kararı almıştım. Gerçekten zihni çok kurcalayan bir durum.

• Beğen
Tepkiler: ZekiAlper
@erdinc34

Bir konuda üzerinde uzun süre durunca arasıra bu saplantılara maruz kalıp sabahlara kadar hedefinizi gerçekleştirmeye çalışıyorsunuz mesela :)

ama şöyle bi durum var dünyada çoğu iyi iş başarmış kişilerde OBSESİF COMPÜLSÜF bozukluk vardır adam olaya bir saplanıyo ampulü buluyo mesela. yada keman yapmaya saplanıyo stradavaryus oluyo. yani illada saplancaksanız adam gibi bişeye saplanın belki işe yarar. mesela yeni bir bisiklet tasarımı falan yapın bari tutarsa para kazanır ünlü olursunuz

Bence bu güzel bir olay obsesif kompulsif denen şey yani, ben de eskiden bisikletimi hafifletmek için aşırı detaycı davranırdım, bir çok şeye de aşırı detaycıydım, yapacağım bisikletler üzerinde beyin fırtınası yapardım, abim derdi bu kadar düşünmek gereksiz bir şey, bence bu olay insanlığın ilerlemesini sağlayan en önemli olay, günümüzde kullandığımız mucize şeyler bilgisayarlar, inanılmaz çipler, nanoteknoloji dev makinalar vs hepsi detayın detayına inilerek, inanılmaz beyin güçleri harcanarak yaratılmış şeyler...

@Hakan Yazman

Abi sizin gençliginiz bana çok tanıdık geliyor :D
Ben de bisisklet tasarımı yapmaya kalkınca cok mutlu oluyorum nedense:eek:

• Beğen
Tepkiler: Hakan Yazman
Valla başka bir işe bu kadar kafa yorsaydım, araştırma yapsaydim, profesör ünvanını çoktan almıştım :)

@edoganer

12 yaşımdan beri bisiklet toplama konusunda sürekli planlar yapmışımdır,şunu mu alsam kadro maşayı mı değiştirsem diye, orta okul sıralarından üniversite sıralarına kadar hep derslerde kağıtlara malzeme listesi yazar alacaklarımı toplpayacaklarımı planlarım.Hastalıktır bu iş bırakamassanız belki de hayatınızın sonuna kadar. :)

• Beğen
Tepkiler: d.berkay
sevgili ultegrax obsesif compulsif bozukluk var sende bisiklet konusunda. yazmıştım ne olduğunu bunun. bir projem var yapalım birlikte bi ilk olalım türkiyede bende sende izmirdeyiz kolay olur ilgilenirsen açılımlarını yapalım konunun msn tekelierdinc@hotmail.com

Bendeki OBSESİF KOMPÜLSÜF BOZUKLUK daha da ağır... işin kötüsü benim bu OBSESİF KOMPÜLSÜF BOZUKLUk doruk noktasına daha cebimde, okulda simit alacak param bile yokken erişiyor, dolayısıyla birkaç ay boyunca obsesif kompülsüf şeysi çekiyorum... :D Tam aldım derken, yeni bir obsesif bilmemnesi başlıyor...

Ayrıntılı bilgi:
OBSESSİF KOMPULSİF BOZUKLUK NEDİR ? İstenmeyen zihne zorla giren sıkıntı doğuran bireye yabancı aşırı, tekrarlayıcı mantık ve düşünme ile silinemeyen, devamlı düşüncelere OBSESYON adı verilir. Obsesyonlar (vesvese) istenmeden gelir ve kişinin zihnine yabancıdır. Ancak kişi bo düşünceleri kendi zihninin ürünleriymiş gibi değerlendirip sıkını duyabilir.

Kompulsiyon ise yineleyici davranışlar (el yıkama, sıraya koyma, kontrol etme gibi ) yada zihinsel eylemelerdir (dua etme yada sayma, sözcükleri sessiz bir şekilde tekrarlama gibi.) Kompulsiyonların amacı obsesif düşüncelerin ortaya çıkardığı sıkıntıyı kaldırmaktır.

Obsesif kompulsif bozukluk ise zamanın boşa harcanmasına sebep olacak derecede ağır olan (yani günde 1 saatten fazla zaman alan) yada günlük işlevsellikte bozulmaya sebep olan tekrarlayıcı obsesyon yada kompulsiyonların varlığından söz edilir.

Hazır psikolojiye girmişken, Ben bu aldığım parçanın-ıvırın zıvırın nası çalıştığını anlayacam diye uzun uzun arastırma yapmadan, incelemeden kullanamıyorum kolay kolay... Bunun adı nedir?? Okulda kendimi, çakımla telefonumun içini açmış halde bulabiliyorum... bu da mı obsesif kompilsif şeyi?

Kısacası; ben psikopat mıyıım? :D

Tıbben bu hastalığın bir çözümü yok sanırım. En yakın sağlık ocağındaki hekime başvursak nasıl bir tedavi önerir acaba ?:D :D :D

hastalığı nedeni ve tıbii çözümü var arkadaşlar psikiyatrise gidip terapi alıyosunuz heralde ilk görüşme şöyle olur; pisikiyatrist sorar anlatın nedir sorununuz diye: siz başlarsınız:yatıyorum kalkıyorum bisikletimin arka attırıcısının yayının vidasını nerden bulaçağımı düşünüyorum , orjinal olsun istiyorum, hafif olsun istiyorum VB.... bunu anlatırken kendinizi bi düşünün bayaaaaaaaaa komik sevgiler formdaki herkeze

Bence herkesin başına gelen bir duygu değil mi bu dedigimiz OBSESİF KOMPÜLSÜF BOZUKLUK rahatsizlıgı? ben sizin yazdıklarınızdan bunu bir şeye aşırı ilgi göstermekten kaynaklanan zamanla kendini kaybetme durumu olarak algıladım..:)
Peki günlerdir forumdayım ve bisiklet düşünüyorsam;:) ben bu durumda hasta mı oluyorum ya da ne oluyorum YARDIM LÜFTEN!!!:D? Ayrıca bu OBSESİF KOMPÜLSÜF BOZUKLUK konusunu orataya atana (galiba erdinc34) teşekkürler:D

arkadaşlar görüyorumki bisiklet konusunda kafaya takmalarımız gerçekten çok ciddi bir seviyede ve yurt dışındaki arkadaşlarla bu konuyu görüştüm onlarda böyle bir durum gerçekten az. onlarda daha çok bir konuya odaklanma olduğunu görebiliyoruz örneğin hafif mi olsun? o zaman carbon aynakol, dayanıklı mı olsun o zaman XT gibi(örnek olarak verdim bunları) ama bizde bu obsesyon durumunun ciddi seviyede az olması bir parçadan beklediğimiz performansın çok üst düzeyde olması sanıyorumki buda birazcık ülkemizdeki malların az oluşundan kaynaklanıyor yani az seçeneğimiz olduğunu düşünüyorum. (kafamda bu bağı iyi kurabildim ama umarım iyide anlatabiliyorumdur) ve özellikle kendine güvenmeyen insanlarda görülen bir durum olduğunu düşünüyorum bu komunif bozuklukların. bizde amatör insanlar gidip 1000 dolarlık maşa kullanıyorlar ama adamın cebinde para yok:D böyle şeylerle çok sık karşılaşıyorum(aslında her konuda örneğin öğle yemeğine para vermeyip 2milyarlık telefon kullanan insanlara rast gelmiştim geçmişte) yani kısacası insan yüzeyden olaya bakamayıp derinine inince böyle şeyler hemen baş gösteriyor. ancak sistemli olunarak bu obsesyonlardan vazgeçebiliriz.örneğin bir bisiklet aldınızmı, o zaman parça almayı bırakın 6 aylığına ve kendinizi bu konuya şartlayın. bir parça aldınızmı örneğin ruble, o zaman gene kendinizi şartlayın ve deyinki bu parçanın dişlilerini tamamen eritene kadar asla birdaha ruble almiycam gibi...
ben obsesyonlar ve takıntılar konusunda biraz olsun bilgi sahibi olan bir insanım ve size tavsiyem önce amacınızı belirlemeniz yani bu sıkıntıyı kafanızdan atmak istiyormusunuz yoksa istemiyormusunuz... unutmayın arkadaşlar bisiklet dediğimiz olay iki tekeri birleştiren borulardan ibarettir ona bizim enerjimiz ve kaslarımız enerji verir. o enerjiyle biz yol alırız dolayısıyla gidip onlarca yüzlerce liralık parça almaktan ziyade kendinizi geliştirin: 1)ruhsal ve bedensel olarak gelişirsiniz 2) performans ve yeteneğinizi biçimlendirirsiniz 3)paranızı sosyal hayatınızda kullanarak daha aktif bir rol üstlenirsiniz

ben bisikelete her başlayan insanda aşırı bir araştırma hissi görüyorum ama her profesyonel akış açısında ve doymuş insandada daha bir rahatlık ve kendine güven görüyorum.
unutmayalım ki Shimano SİS ile XTR arasında PROFESYONELSENİZ ağırlık rijite ve performans gibi önemli hususların fark yarattığını görebilirsiniz ancak ikiside prensip olarak aynı şeyi üretirler, ikisininde aynakolunu sizin bacağınız çevirir. o yüzden bırakalım profesyoneller ve bu işi ciddi yapanlar bu komponentleri düşünsünler... kendimizin amatör olduğu bilincine varmakta bir profesyonelliktir çünki...

edoganer arkadasimiza kendine güvenmemek konusuna pek katilmiyorum.
buradaki bircok kisi kendine son derece güveniyor ve profesyonelce davraniyor bence. tek sorun bisiklete olan asiri düskünlük. kisaca isiklet aski denebilir belki.

Geri