Scudo Sports

Bisiklet çalmanın cezası var mıdır?

2000 liralık bisikleti çalıp, yakalanan hırsız ne zaman sahaya geri döner?

• 24 saat (şuan serbesttir)

• Hadi bilemedin 48 saat olsun

• 3-5 gün nezarete atıp, ensesine şaplak vurup yollarlar

• Ohoo en az bikaç ay yer

• 1 yılı var temiz (söylemesi bile komik ama neyse)

Sonuçlar oy kullandıktan sonra görülebilir.

Road_Runner

Road Runner
Tepki
24.877
Bisiklet
Cervélo
şu arkadaşın scott s50 bisikleti çalınmıştı geçen hafta.

(link)

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/11221891_1007642475925041_5572509113030982096_n.jpg?oh=40091ffd4439d2f716f18e1d1f640038&oe=56F93CF7

çalınma videosu:

karaköyde bağlı olduğu yerden demir makasıyla çalınan cihaz.

sahibi bisikletin peşini bırakmadı, dün sahibindene düştü bisiklet
(link)

çal.png

polisle beraber gidip bisikleti geri almış, hırsız da yakalanmış.
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xtf1/v/t1.0-9/12299220_1007643065924982_6855340100869624162_n.jpg?oh=c522b1bf9a1f2aff9b92502885bd88d1&oe=56D8FDF5&__gda__=1456975709_97bbb54a61ba8157ef153559f608ad54

sizce kaç gün sonra serbest kalacak bu hırsız? anket açıyorum. benim oyum "şuan serbest"e

Scudo
gözünüz aydın giden geri gelmiş en azından
o bisikletin çalınma haberini arkadaşımdan almıştım
hızsızlık açık alanda yapıldığı için ceza almaz hafifetirler ayrıca çalıntı olaylarında çalınan ürünun maliyeti yuksek olmadıkça ceza vermiyorlar peşine bile düşmuyorlar

yemekhanemızden lcd tv çalındı kamera kayıtlarında yuzu bellı kımlık falan
zor bulunur çaldıgı urunun malıyetı de dusuk ki bulunmadı

• Beğen
Tepkiler: ender yüksel
Olayı bisiklet ile niye sınırlıyorsunuz ki. Adam hırsızlık yapmış hırsız yakalanmış mı yakalanmış mal sahibi şikayetçi olduğu zaman polis savcılığa sevk eder. Savcı da hırsızlıkdan mahkemeye sevk eder mahkemede hakim kanunda ne cezası ise verir. Bunun bisiklet ile onla şunla bunla alakası yok dünyanın her ülkesinde olduğu gibi bu ülke de kanunlara göre hırsızlık suçtur.

@Taxonera kızmayın :)

öyle güzel anlattınız ki gidip orda yaşayasım geldi o yüzden. şaşkınlığımı bağışlayın

demekki bi yere kitlryip gitmemek lazım hadi kitledik en içten bi şekilde allahım sana emanet diye dua etmek lazım

Gökhan sen güzel yazmışsın. ama gerçekler kötü. Bu yaratıklar iş üstünde ( suç üstü ) yakalansa bile denetimli serbestlik ile ortaya salınıyor. kuyumcu,banka soymadıkları sürece eza bile neredeyse almıyorlar. Cezaların yaptırımı yok. Sıkıntılar çok farklı.
@Taxonera

@Serkan Mıstınoğlu kanunlara göre diyorum sana bende biliyorum uygulamada sıkıntı var v.s. şeyler ki yeri burası değil.

Şu foruma bari siyaset politika diplomasi her ne zırt pırt ise karıştırmayın. Burası hobi forumu

Yarın haber gelir arkadaşınıza :

X şahısı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı..

Yazmak istemiyordum ancak tutamadım kendimi :) karıştırılan husus şu. Parlamenter rejimlerde yasalar yasama organı tarafından yapılır ve bunları uygulama görevi mahkemelerindir. Bu temel üzerinden gitmekte fayda var aksi kısır döngü içinde dönüp durursunuz. Hiçbir hakim (istisnalar dışında) keyfi karar veremez ve vicdani kanaatleri hepimizden çok daha geniştir (Bunu bir avukat olarak çok rahatlıkla söylüyorum). Önündeki yasa neyse onu uygular ve hakim olaya sizin bakış açınızla bakmaz. Kızan, söven, isyan eden hemen herkes "mağdur" bakış açısıyla hareket eder. İster kabul edin ister etmeyin o hakimin huzurunda yargılanan hırsızın da, tecavüzcünün de, katilin de hukuk düzeninde hakları var ve hakim bunu gözetmek zorundadır. Vay efendim takdiri indirim uygulamış, duruşmada iyi halden indirim vermiş!!! Kanun öngörüyorsa elbet uygulayacak, koşulları varsa hagb de verecek ve eğer yeterli delil yoksa beraat kararı da verecek. Burada sızlanacağınıza gidip duruşma izleyebilirsiniz, duruşmalar istisnalar dışında alenidir. İlla ki bi kabahatli arıyorsanız ki bu bir kabahat midir orası da sorgulanır. Bu işlerin sorumluları ülkelerin yasama organıdır. Onları da sizler bizler seçeriz. Adalet, hukuk herkese lazım bunu unutmayın yarın o sanık sandalyesine bir şekilde oturursanız, hakimin iki dudağının arasından çıkan ceza indirimi için dua edersiniz.
Not: Konu sahibi Serkan bey kesinlikle hedef alınmamıştır. Bu tip konularda bağımsız olarak fikrimi beyan ediyorum.

Hukukçu değilim ama bildiğim birkaç şey var;

Öncelikle bisiklet çalmak ile veya bakkaldan iki ekmek çalmak arasında çok büyük bir fark yok. Ama çalmanın niteliği değiştikçe olay da değişiyor. Yani şöyle;

Arabanız çalındığında olaylar farklı gelişiyor, birincisi arabayı çalanın kapıyı açması ikinci olarak da arabayı çalıştırması gerekiyor. Bu gibi bir durumda göreceli olarak güzel cezalar alabiliyorlar, işte kaçıncı hırsızlığı, sabıkası var mı, bu işin ticaretini yapıyor mu, bir çete mi değil mi vb.....

Arabanızın anahtarını düşürdünüz ve bulan kişi geldi aracınızı çaldı diyelim . Burda alacağı olabildiğince düşüyor, çünkü siz yeterince önlem almamışsınız ve aracınızı çaldırmışsınız, yani hafifletici sepetler var.

Aracınız çalınması durumunda polisin yedek anahtarlarını, aracın kapalı olup olmadığını, aracın kontağında ve kapısında zorlama izleri olup olmamasına bakmasının nedeni de bu. Aynı şey eviniz için de geçerli. Kapıyı açık bırakır da içeriden bişeyler çalınırsa ile kapıyı kırıp içeri giren kişi farklı cezalar alabiliyor.

Bisiklet ve motosiklet gibi araçlarda ceza biraz daha hafifliyor çünkü ortada bırakılmış bir eşyanın çalınması gibi bir süreci var. Yani siz içinde 2000 tl olan bir çantayı bir yerde bırakmışsınız biri de gelmiş almış gibi.

Motosikletiniz çalındığında da polisin yedek anahtar, kilit parçası, vb şeyleri sormasının nedeni de bu.

Eğer motosikletinizi veya bisikletinizi kilitlemeden ortalık yerde bıraktıysanız ve biri bunu gelip aldıysa, alan kişinin de daha önceden denetimli serbestlik veya kesinleşmiş cezasının ertelenmesi gibi durumları söz konusu değilse, çok çok büyük bir ihtimalle tutuksuz yargılanır ve alacağı küçük bir ceza ertelenir veya para cezasına dönüştürülür.

Eğer motosiklet veya bisikletiniz kilitli bir şekilde tüm güvenlik önlemleri alınarak bırakıldığı yerden zorlama ile çalındıysa, biraz daha fazla ceza alabilir. Ama bu ceza da çalan kişinin "valla pişmanım" demesi, ilk suçu olması, çok ihtiyacım vardı geri getirecektim demesi, sizi tanıyor olması vs vs vs gibi nedenlerle çok aza indirgenebilir.

Artıları eksileri şeklinde yazarsak bu olayda da şöyle bir durum var;

1- bisiklet kilitli ve kilit kırılarak alınmış +
2- şahıs tedarikli gelmiş, olayın planlanmış olması ihtimali var +
3- bisikletin herhangi bir eşya muamelesi görmesi -
4- Şahsın daha önceki suçları ?
5- Bisikleti çaldıktan sonra ticaretini yapmaya kalkması +

Önceden çok büyük cezaları yok ise şu an tutuksuz yargılanıyordur, en fazla da 6 ay ceza alır çıkar, kaldığı yerden çalmaya devam eder.

Hukukçu arkadaşlardan bilgim olmadan fikrim olduğu için şimdiden özür dilerim.

Bisikletlere takilan alarmlar ise yariyor bnce. Dokunuldugu an calmaya basliyor ve bisiklet hareket ettigi surece calmaya devam ediyor . tabi , agzina bir iki kere vursalar alarmda dagilir , duser ama bu sureye kadar belki birileri duruma uyanir .

Kafalara kar maskesini geçirip dovmeye gidelim derseniz evdeki kurbagacigi alir gelirim karakoy yarim saatlik yol :)

Edit :Kusura bakmayin iki ayri mesaji pespese yazmisim .

@ibrahim akartua aynen anlattigi gibi bu sekilde boyle oldugunu biliyorum ama anlatma becerisi yok bende

Geri