39 yaşındayım. 14 yaşından beri fıtık sorunum var. hayatımın 200-300 günü fıtık ağrım geçsim diye sırt üstü yatmakla geçmiştir. berbat bir durum. fakat ben bu hastalıkla başetmesini öğrendim. tüm yaşantımı ona göre düzenledim. giyimimden arabama, hayatımın her anınını ve yapacağım her hareketini -aşırı emniyetli tarafta kalarak - ona göre düzenledim. ne zaman bende fıtık yokmuş gibi davranıp hoplayıp zıplasam alo ben burdayım der. hemen iğneler, ilaçlar, sırt üstü yatmalar falan.
işte bu yüzden ben 14 yaşından 38 yaşıma kadar bisiklet sürmedim. korktum. bana çok riskli geldi. fakat geçen yıl, sahilde keyifle bisiklet sürenlere bakınca imrendim onlara gıpta ettim ve izmirde belediyesinin kiralık bisikletlerine usulca bindim. baktım birşey yok. sonra bir daha bindim. sonra yazlıkta yiğenin bisikletiyle 10 km gittim.meğer sorun yokmuş bisikletsiz geçen yıllarıma yanarım dedim iyi bir bisiklet aldım.
fakat aldığımın ikinci haftası belim tutuldu. yine iğneler. (artık iğneye o kadar alıştım ki iğnemi ben kendim yaparım). neden tutuldu diye düşündüm. basit bisikleti evden 4. kattan dışarı çıkıncaya kadar terliyorum. sonra bizim ev biraz tepede direkt yokuş aşağı hızla 3 dakika gidiyorum ve sahile geliyorum yani salakça rüzgar yiyorum. ve belim tutuluyor.
hemen doğru düzgün bisiklet kıyafetleri aldım. ince rüzgarlık, teri çabuk kurutan kumaşlar falan. sonra bu olay hafife gelmez deyip bisikletimin tüm ayarlarını kendi vücuduma göre değiştirdim ve ayarladım. gidonu seleyi değiştirdim. şimdi bu yıl 3000 km falan yol yapmışımdır. bolca dağ çıkışı yaptım 4 günlük yalnız turlar yaptım. şuana kadar hiçbir sıkıntı yok. turlara çıkarken yanımda iğne taşıyorum. ne olur olmaz diye.
ayrıca bisiklete binince ilk bir saat vücut iyice ısınıncaya kadar hiç zorlamadan yavaş hızlarda rölantide gidiyorum. vücüt ısındıktan sonra basıyom yollara. dinlenirken kısa molalar veriyorum ki vucut soğumasın. asla kalın giyinmiyorum yani az terliyorum.
uzun lafın kısası kendine dikkat et. ve kullan. bazı doktorlar kullanma desenler de yeni araştırmlar bisiklet kullanmanın fıtığa ve romatizmal hastalıklara zararı yok diyorlar. tabi burda önemli olan vucudunuz zorlamamk, aşırıya kaçmamak, ve sende fıtık olduğu gerçeğini unutmadan hareket etmek. iyi sürüşler