Scudo Sports

Bir soru: Bira şişesi iadesiyle tur giderleri karşılanabilir mi?

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
306
Merhaba arkadaşlar kafamı kurcalayan bir soru var. İki hafta evvel yaptığım Kars-Trabzon turunda bir şey dikkatimi çekti. Yol kenarında -abartmadan söylersem- 200 metrede bir iadeli bira şişelerinden gördüm. Tabii çocukluğum geldi aklıma. Bira şişelerini toplayıp satıcılara iade ederek iade ücretiyle dondurma alırdık (Algida Max, olsa da yesek la, ağzım sulandı!). Şimdi her bira şişesi iadesinde 15 ya da 20 kuruş iade alınıyor, tutar konusunda emin değilim. Kısa kesip soruma geleyim: "Tur esnasında yol kenarındaki bira şişelerini toplayarak tur giderlerini karşılayabilir misiniz?"

Scudo
İlginç konu :) farzedelim 20kuruş olsun 5 şişe 1 lira 50 tanesi 10 lira. Turda eğer çadır yoksa günlük konaklama 15 lira tutsa 75 şişe eder diyelim (camilerde kalırsanız bedava:) evet güzel para belki bir katkıda bulunabilir. Peki ben size sormak istiyorum yolda bulduğumuz 75 şişeyi bisikletle nasıl taşırız?

10 şişe toplasanız bagajınız dolar. Alacağınız para da max. 2 tl. O kadar da yük taşıyacaksınız üstelik. Kaybedeceğiniz vakit de cabası. Haa, bir de o şişeleri iade edecek esnaf bulmak gerek. Şehirlerarası yolda pek mümkün değil o da.

Özet: O iş olmaz. İktisatta bunun adı verimsiz emektir.

günlük gideriniz / 20 krş. = ihtiyaç duyacağınız bira şişesi sayısı....

hesapladıktan sonra cevap verilmesi gereken sorular :

1- o kadar bira şişesi bulabilir misiniz
2- bulamazsanız, aradaki farkı kendiniz içerek kapatabilir misiniz :D

(EDIT: taşıma sorununu ben de düşündüm ama sonuçta bu şişeler yerleşim yerlerine yakın yerlerde oluyo... git gel yapılabilir... :) )

• Beğen
Tepkiler: Osman Kıtay
Biraları içecekseniz olmaz, ama öbür türlü iyi bir ek gelir kaynağı :)

ben öğrenciyken içtiğim bira şişelerinin depozitolarıyla uçak bileti aldığım zamanı bilirim. lakin 10 kuruş sanırım bi bira şişesi depozitosu. o kadar şişe için arkaya bi römork gerekir :)

• Beğen
Tepkiler: Sanberk E
Genelde bu şekilde kullanılanı olsa da muhtemelen size yetmeyecektir.

https://i.hizliresim.com/ml40vP.jpg

Bu iş için şöyle bir ekipmanı uygun gördüm.

https://i.hizliresim.com/DXBjnl.jpg

• Beğen
Tepkiler: Hamit E.
@Ahmet O

abi ben 50 tanesine sigara alırdım,tam gelirdi :)
3 kişi taşırdık şişeleri bakkala...

https://i.hizliresim.com/ml40vP.jpg

3-4 tane arka arkaya bağlasak :)

Enteresan adamsın turcubaba. Evde biriktirdiğin şişeleri satsan herhalde bir tur parası çıkar. Normalde ayık kafayla böyle bir soru çıkmaz da...

• Beğen
Tepkiler: Osman Kıtay
@kivilcimb

o kafaya ulaşmak gerçekten enteresan ama. şimdi deseler üşenirim vallahi :)

Enteresan konu bir o kadar da eğlenceli yorumlar olmuş. bir tur da olmaz ama bulup getirebildiğiniz kadarını evde biriktire biriktire belki birşeyler çıkabilir. Yada toplayabildiğiniz kadar toplayıp ilk gördüğünüz yerde paraya çevirin. O parayı hiç harcamayın biriktirin. Bildiğim kadarıyla en son 25 kuruştu şişenin fiyatı.

• Beğen
Tepkiler: Süleyman GÜNGÖR
Aktardığınız fikirler için saolun panpalar. Böyle bir tur yapacağımdan değil, ne düşündüğünüzü merak ettiğimden sordum.

Bu arada, mehmetsunu, yardın beni gece gece yau ;)

@mehmetsunu

@Yusuf Yılmazvural

Mükemmel bir fikir!

Ben de kumsalda uzun yürüyüşler yaparken, genellikle yerdeki çöpleri toplayıp rastladığım ilk çöp bidonuna atarım. Hem kendi çapında bir eğlence, hem insanca yaşanılabilir bir çevre için çam sakızı çoban armağanı bir katkı, hem vicdani bir rahatlama ve huzur kaynağı.

Sizin teklifinizde bir de üste para veriyorlar. :) Taşıma konusu hiç sıkıntı değil. Çek-çek olabilir, yüklük arkasına sepet olabilir, artık ne olursa ve ne kadar şişe alırsa. Mühim olan tüm şişeleri temizlemek veya turun tüm masraflarını çıkarabilmek değil çünkü. Mühim olan az da olsa işi bir ucundan tutmak.

Ben daha küçük yaşlarda ekip kurar yazları denize dalıpta çıkarmakda dahil toplardık,satmak için. Ama turda kolay olucak gibi deil.
Burlarda o iş mafyalaşacak gibi dolanıp abi boş varmı diye gezen çok :))
not :gerci sizin turlardan birini okurken kano görmüştüm sanki alır o baya :D
şakası bi kenara çevreyi temiz tutmak için güzel ama tur bence karşılanmaz. Mesela ben görsem az oldu bu şişeler içip tamamlıyalım derim yani :)

Ben, -sanırım- sadece tavan arasında duran şişeleri satsam çok rahat ön arka pabuçları değiştirebilirim.

Getirisi pek yok, uğraş / kazanç oranı eksilerde ama ekolojik açıdan bakarsak oldukça yararlı bir fikir. Bunun yanı sıra bir çoğumuzun sağa sola atılmış ve bir şekilde kırılmış şişeler nedeniyle lastiklerimiz patlamış ve gereksiz mali zararlara uğramışızdır. Belki dişe dokunur bir mali yararı olmayacak ama o yoldan bir dahaki geçişinizde lastiğinizi patlatması ihtimal dahilinde olan bir tehdidi ortadan kaldırmış olabilirsiniz. Bu da bir bakış açısı. Bu da bir yarar.

Belki direkt olarak kendine değil ama doğaya ya da başka bir bisikletçiye dolaylı yoldan yardımcı olmanın iç huzuru + 20 kuruş para. Böyle düşününce oldukça karlı görünüyor.

Eğer denemek isteyen arkadaş olursa römork desteği verebilirim. Efes kamyonu gibi gezersiniz ;)

@Abdullah.R

Abdullah abi, senin gibi düşünen insanların olması ne güzel!

Yazları Teyzemlere giderdim bir kaç haftalığına,enişteme yardım eder bazı ilçelere gider pazarda sergi açardık.Neyse yine bir gün muhafazakar bir bölge diye nitelendirdiğim bir ilçeye gittik.Pazarda ki yere sergiyi açtık.Bir şey dikkatimi çekmişti fındık bahçelerinde hep bira şişesi gözüküyordu hemen ticarete dönüştürmem lazımdı bu olayı,Adım başı bira şişesi.Kuzeni çağırdım 60 70 arası toplamıştık sadece bir bahçeden:D Her halde gececi tayfanın mekanına el atmıştık.30 dakikada 10-15 tl lik ciro:D Deli paraydı o zaman...Arabad boş yer yoktu zaten pazarın mallarından birde 4 5 kişi olunca zor sığıyorduk daha toplayamadık.Arada arkadaşlarla parka bahçeye gidince bakıyorum'da her tarafta para yatıyor:D Aslında iyi fikir ama topladın birde satamazsan sıkıntı:D Hem çevreye hem geri dönüşüme katkı.Rotayı hazırladıktan sonra forumdan bulacaksın o şehirdeki arkadaşları kardeş sizin bölgenin mekanı neresi varim orayı toplıyayım:D

Geri