Scudo Sports

Bir Pazar Sabahı Gezisi (Balçova-Efemçukuru-Güzelbahçe)

ratm

Forum Bağımlısı
Tepki
1.954
İsim
Hakan Engin
http://img202.imageshack.us/img202/8498/yb4b.jpg

Karşıyaka'da başlayan Balçova > Efemçukuru > Seferihisar yolundan Güzelbahçe ve eve dönüşten oluşan bir güzergah belirlemiştim daha önce kendime. Mapmyride sitesinden güzergahımı da çizip rota oluşturdum ve akıllı telefondan rotayı izledim. Aslında gps gerektiren bir yol olmamasına rağmen , madem gps li telefon var kullanalım bakalım dedim. Akıllı telefon olayına aslında henüz yeni geçiş yaptım. Pek bu tip teknolojik cihazlara ilgim yoktu ama google maps de çizilmemiş dağ yollarını takip edebilmek için artık şart olmuştu.

Gezi tahmin edersiniz Üçkuyular iskelede başladı, Tırazlı köyü yoluna çıkabilmek için aslında 2 rota var, birincisi asfalt rota Limontepe ve Cennetçeşme tarafından gelen, ikinci rota çevre yoluna hemen hemen paralel giden bir toprak yol.
Aslında daha önce Limontepe 'yi izleyip, Tırazlı > Kavacık > Payamlı > Küçükkaya > Güzelbahçe rotasından bir gezi yapmıştım. O da bayağa keyifli olmuştu fakat Tırazlı 'yı geçtikten sonra Efemçukuru ayrımı ve o yol aklımda kalmıştı. Daha önce dağ bisikleti olmadığı için ve de o yol hafif toprak ve bozuk bir yol olarak göründüğü için girmemiştim oraya.

Nasıl olsa dağ bisikleti var deyip bu sefer limontepe yolunu değil haritada da göreceğiniz toprak yolu seçtim. GPS e rağmen toprak yola çıkana kadar biraz debelendim diyebilirim, acemilik. Toprak yolun bazı kısımları oldukça taşlı ve sert diyebilirim, ama az bir bölümü, çok zorlamıyor.
Toprak yol bittikten sonra Tırazlı köyüne giden asfalta çıkıyorsunuz ve Efemçukuru ayrımına kadar asfaltdan gidiyorsunuz. Efemçukuru ayrımından sola girip bazen toprak ama genelde bozuk asfalt yoldan devam ediyorsunuz. Gezinin en güzel yolu o ara yoldu diye düşünüyorum. Zaten çok az araç geçiyor o yoldan.

Yol boyunca çok az foto çektim, zaten fotoğraf makinesi yoktu, telefonun kendi kamerasını kullandım ama o da aşırı kötü fotoğraf çekiyor, resimler hiç güzel çıkmadı, sadece aşağıda bir tanesini koydum. En yakın zamanda iyi bir fotoğraf makinesi de almak lazım.

http://img42.imageshack.us/img42/7880/pel0.jpg

Bu da arayolda tepelerde bir noktada çektiğim kısa video. Zaten makine dandik çekiyor bir de rüzgar sesi eklenmiş falan.

Arayolun sonunda bir süpriz oldu, normalde haritada olmayan bir yol açmışlar, yeni asfalt dökmüşler, ve yol aşırı güzel düzgün bir yol, ve de aşağı doğru iniş. Biraz da yorgunluğun etkisiyle sanırım, yol sanki, "gel, bana gel, seni mutlu edicem" dedi :) Yola girdim, müthiş bir iniş ama allahtan 300-400 metre sonra kendime geldim ve gps e baktım, yanlış yoldayım. tabii o yolu çıkmak zorunda kaldım.

Efemçukuru köyü yoluna sağa doğru döndükten sonra Seferihisar yoluna kadar aynen yol takip ediliyor. Çok müthiş bir yol değil ama yine de yer yer manzaranın ve doğanın keyif verdiği yerlerden geçiliyor. İsterseniz köylere hiç girmeden devam edebilir veya girip soluklanabilirsiniz. Bu arada belirteyim, yol üstünde akan çeşme vs. hiç görmedim. Yani bizim Yamanlar dağımız gibi değil :p O yüzden suya dikkat etmek lazım.

Seferihisar yoluna çıktıktan sonra, tamam dedim bundan sonrası kolay, nasıl olsa düz yol. ama maalesef öyle değilmiş :) Karşıdan esen şiddetli rüzgar o yolu oldukça sevimsiz hale getirdi bana. Zaten o yolun rüzgar konusunda kötü bir ünvanı var diye biliyorum. Güzelbahçeye çıktıktan sonra da zaten sıkıcı düz bir yol başlıyor. Trafik mrafik derken üfflemeye püfflemeye başlıyor insan. Bir de dağ bisikletini gerçekten dağda kullanmak gerekiyor onu anladım. Ergonomik olarak düz yola hiç uygun değil.

Aşağıdaki linkte Mapmyride üzerinden rotaya ayrıntılı bakabilirsiniz. Yaklaşık 81 km lik bir yol. Yeni başlayanlar için tavsiye edilebilecek bir yol değil, kondisyon olarak orta düzeyin biraz üstü olmak gerekiyor.
Yol için illa dağ bisikleti şart değil, Balçova'nın ordaki toprak yola girmezseniz, rahatlıkla şehir bisikleti veya cross denilen tipteki bir bisikletle yol gidilebilir. Ki ben daha önce diğer güzergahı Crossway ile geçmiştim.

(link)

Scudo
turunuzun başındaki otobanın paralelindeki o patika yolda köpekler kovalamıştı, bi daha bisiklet ile girmem o yola demiştim birkaç yıl oluyor.. limontepe kavşağından payamlı köyüne doğru araçla gitmişliğim var bir fotoğraf gezisinde, yollar oldukça ıssızdı, güzelbahçe'den üçkuyulara kadar da hep rüzgar.. cidden zor bir rota seçmişsiniz

@türkay yılmaz

Aslında yolların ıssız olması yani arabaların geçmemesi daha çok hoşuma gidiyor benim. Özellikle pazar sabahları çıkarsanız bunu yakalayabiliyorsunuz. Tek koşul var bence gün batımına kadar dağdan inmiş olmak lazım.
Tabii bu rota dediğiniz gibi lay lay lom rotası değil, kondüsyon yapmak isteyen arkadaşlar için güzel bir rota bence.

Rotanız çok güzel gözükyor. Bende Güzelbahçe tarafında oturuyorum vakit bulursam rotayı pedallamayı düşünüyorum. Yol hakkında bilgi verir misiniz? Çok dik yokuşlar vs var mı ?

bir de kaya hotelin yanından başlayan rotanızdaki yaklaşık 12 numaraya çıkan yoldan gitmenizi tavsiye ederim. çok daha fazla doğası olan, ağaçlık harika bir yoldur. ayrıca manastır diye bir alan var yol üstünde orada tatlı su bulunuyor.

Aslında yazımın en altında mapmyride linki bıraktım, oradan tam olarak yolun eğimini ve nereye kadar çıkılıyor ve nereden sonra iniş başlıyor ona bakabilirsin. Güzelbahçe tarafından girip Balçova tarafından çıkmak belki biraz daha avantajlı da olabilir, tam emin değilim. Daha önce gittiğim Kavacık Payamlı rotasında Güzelbahçe tarafından gelen bir yol bisikletli arkadaş ile de karşılaşmıştım köylerin birinde. Yani o rota yol bisikletiyle de gidilebilir, çok bozuk bir yolu yok.
Ben senin yerinde olsam bu yukardaki rotadan değil de, hiç Seferihisar yoluna girmeyip Küçükkaya > Payamlı > Kavacık güzergahını takip ederdim. O rotada hatırladığım kadarıyla daha fazla yükseklik var, daha fazla çıkıyorsun ama daha kısa bir yol. Mesela ilk aklıma gelen, Küçükkaya köyünden sonra bir aşağı iniş vardı o bayağa dikti diye hatırlıyorum, sen o yolu çıkıcaksın mesela, gibi :)
Tabii karar senin. Emin ol iki rota da keyifli.

@gökhangenel

Evet hatırlıyorum, öyle bir rota görmüştüm, ve onu bir yerlere ekledim daha sonra gitmek için. Dediğiniz gibi güzel bir rota o da.

@ratm

Evet linki daha sonra gördüm kusura bakmayın. Bende Güzelbahçe tarafından girmeyi düşündüm. Araç trafiğinin olmadığı toprak arazilerde sürüş yapmayı seviyorum bu yüzden rota ilgimi çekti. En kısa zamanda tur düzenleyip kendim deneyimlemek isterim. Teşekkürler...

Selamlar,

Yeni konu açmak yerine benzer güzergah olduğu için burdan devam edeyim dedim, böylelikle rotayı Güzelbahçe tarafından tamamlamak isteyenlere fikir verir, ben Kavacık'a 4 km kala füze rampasına doğru tırmanışa geçip Çatalkaya üzerinden Narlıdere'ye indim ve eve döndüm. :)

Sonunda sezon açılışı yaptım, sabah 7.15'te evden çıktım, toplamda 42 km kadar yol yaptım, tıngır mıngır sahilden Güzelbahçe ışıklara gelip Pazaryeri meydanına kadar çıktım. Sabah çok erken olduğu için kahvaltı yapacak yerler daha açılmamıştı, marketten kahvaltılık bir iki malzeme aldım ve Küçükkaya köyüne doğru tırmanışa başladım.

Güneş yavaş yavaş etrafı aydınlatırken bu manzaraya karşı kahvaltı işine giriştim.

20150927_080919.jpg

Bu yolun en zorlayan kısmı bence Küçükkaya köyüne gelene kadar olan tırmanış, sonrasında yine rampalar var ama ben başlangıç kısmında kısa molalar verip nabzı düzelterek çıkabildim, bu tırmanış 5 kilometre sürüyor Küçükkaya köyüne kadar, bütün yaz sahillerde güneşlenmiş 83 kiloluk bünyem henüz ortama uyum sağlayamadı. :)

20150927_092130.jpg
Küçükkaya köyüne ulaşınca saat 9.30 oldu ve sıcaklık otomatik olarak 25 C seviyesine yükseldi, yolun bu bölümlerinde sığınacak çok fazla gölge yok, o yüzden güneş altında tırmanış devam ediyor ancak eğim biraz hafifliyor, sıcaktan dolayı haliyle ter ve su ihtiyacı da artış gösterdi. :)

Sezonun ilk turu ve yalnız olmam sebebiyle manzaranın tadını çıkarmak için ufak ufak tırmanmaya devam ettim, Küçükkaya Payamlı arasında 5 km mesafe var, 420 metre yükseklikten 524 metreye ulaşılıyor, çok zorlayan bir parkur değil. Payamlı'ya yaklaştıkça ağaçlar daha sık bir hale geliyor ve gölgeler artıyor, kısa molalar veya kahvaltı için güzel noktalar var. En son 2009 senesinde fotoğraf çektiğim aynı ağacı bulup bir nostalji pozu çekiyorum burda. :)

20150927_095927.jpg
Saat tam 10, hava 30 C oldu bile, neyse ki yollar uzun değil ve keyifli, araç neredeyse hiç yok. Köyden merkeze gelen bir iki otomobil dışında pek kimseyle karşılaşmadım. Bağlardan üzüm toplayan köylüler sabah erken saatlerde başladıkları çalışmalarını yavaş yavaş bitirmişler, ova da onlar gözüküyor, bu ağaçtan yaklaşık 2,5 km sonra Payamlı köyüne ulaşıyorsunuz. Çok güzel manzaralı bir köy kahvesi var, kesinlikle oturup bir bardak çay için, manzara merak uyandırsın diye fotoğrafını paylaşmıyorum. :) Ovaya hakim ve gölge bir alan.

20150927_101718.jpg
Bu yoldan 200 metre ilerleyince sağda karşınıza çıkacak, tekrar geçerseniz kaçırmayın. :)

Payamlı köyünü bitirdikten yaklaşık 4.2 km sonra sola bir stabilize yol çıkışı başlıyor, bu yol füze rampasının olduğu nokta ile Çatalkaya bağlantısını sağlayan ara yol. Ben Kavacık tarafına devam etmeyip 2 km süren bu sağlam tırmanışı tercih ettim, yolun detaylarına Endomondo linkinden ulaşabilirsiniz. Çatalkaya'dan sonrası zaten klasik Narlıdere inişi, o yolu bilmeyen yoktur. Aşağıdaki görüntü füze rampasını geçince Çatalkaya bağlantısını sağlayan yoldan bir görünüm.

20150927_113620.jpg

Biraz sıcak ama eğlenceli bir geziyi bitirmenin keyfi ile son 5 km'lik düz yolda 18 - 20 km/s sabit hızla eve tek parça ulaştım!
Yol ve rota genel görünümü aşağıdaki gibiydi.

Untitled.jpg

Arzu edenler olursa yolun GPX dosyasını paylaşabilirim.

• Beğen
Tepkiler: Anıl Erdoğan
Geri