Scudo Sports

Bes nedir?

Kunget

Forum Demirbaşı
Tepki
379
İsim
Emre
Bisiklet
b'Twin
Selam, biraz önce ders çalışırken her öğrenci gibi kafam başka konulara gitti ve bu bireysel emeklilik sistemi oldu :D
Araştırdım biraz mantıklı bir sistem gibi geldi fakat olayıda tam olarak çözemedim ne kadar faydalı ve eksi yönleri varsa nelerdir diye. Allianz ve ziraatte baktım hali hazırda kyk'dan dolayı ziraat hesabım var ve orada öğrenci için 50₺'den yatırım yapabilirsiniz diyor. Bu sisteme katılmam mantıklı olur mu? Bunun yerine vadeli bir hesap açsam. Her vade gününde üzerine para eklesem aynı mantık olmaz mı?

Scudo
Dostum Bireysel emeklilik Sistemi Bir Nevi Senin Bankadaki Kumbaran Tek Farkı Devlet Teşvik Parası Veriyor Senin aylık Yatırmana Ben KEndim Oldum Mesela Aylık 300 Tl Yatırıyorum Devlet Benim yatırdıgım Her 300 Liraya 75 Lira Yatırıyor Bu Senin Birikimine Hiç Bir Şekilde Haciz İpotek Koyamıyorlar Senin Özelmi özel Hesabın oluyor. Tabiki bunun Minimumla Maximum Yatırma Tutarın Var mınımum Galiba 95tl Maxmumda 2000 felandı.devletin Yatırdıgı Parayı alabilmen için Belirli bir süre birikim yapman lazım mesela 5 yıl biriktirdin 50 bin biriktirdin devletin katkı payı verdiği parada sana 10 bin diyelim . ana paranı istediğin gibi çekebilrsin ama devletin katkı payını çekebilmen için bazı husular var ;devletin sana verdiği katkı payının %70 alabiliosun 3 yıl biriktirdin parayı çekmek istedin %20 sini alabiliosun %100 için 10 yıl kadar bir süresi vardı bunun benim bildiklerim böle yani kaykı payının süresi tamamlandınmı emekli maaşı gibi maaş baglatabiliosun kendine yada parnaın hepsini çekebiliosn özet geçtim sana daha detaylı soruları bankana sor . yazım yanlışlarım varsa kusura bakama :D ayritten bankanın paranı işletme yatırım olayları var paranı kullanıor ekstradan ordanda sana bişiler kalıyor onuda alıyosun :D ama süre önemli Ana paranı çekebilrsin istediğin zaman düzenli para yatırman önemli yatıramadıgın zamanlarda dondurabiliosun veya 1 -2 ay gecikebiliosun . yılda 4 kez yatırma miktarını değiştirebiliosun arayıp diyosun ben işte 95 ödicem gibi :d

tekrar oku güncelledim

Bunları biliyorum teşekkür ederim. Biraz önce bi yazı bulup okudum orada eğer bir çalışansanız ve bunu şirketiniz yatırıyorsa çıkmayın ama cebinizden veriyorsanız girmeyin diye uyarmış. Ben yatırım yapmak istiyorum ama her ay parayı yatırmayı unutup ve unutmasam bile nerede değerlendireceğimi bilmiyorum diyenler içinde olabilecek bir sistem diye eklemiş. Süresi korkuttu gözümü biraz o yüzden araştırdım ve vadeli hesap ile aynı mantığa gelecekse gerek yok. Sonuçta ben her ay vadeli hesaba 100₺ atıp 56 yaşında da nakit olarak alabilirim. İkisi arasındaki farkı merak ediyorum. Çok aman aman bir fark var mı diye

@19tunahan93 onun farkındayım :) ama faydası sadece devlete değilde banada varsa olmayacak bir şeyde değil tabi

farkı şu devlet katkısı ile bankanın işletme payı birde haciz ipotek işlememesi uzun vadede mantıklı bence 100 lira kumbaraya atacgına ayda katkı payına at biriktirsin böle azla para biriktirmeyi veyada biriktirmeyi sevenler için iyi

@Snanscam yeterli matematik olsa bende 10 yıldan getirisini hesaplarımda yok :D mesela benim birikim yaptığım yer 92 günden %14,50 faiz veren vadeli hesap ve banka almakta mecbur olduğu gelir vergisini kesiyor sadece hesap işletim ücreti falan yok

evett faiz işin içine girerse seçenekler farklılaşabilir faizi tasvip etmiyenler için güzel seçenek.

@Snanscam faizede neden karşı olunduğunu anlamış değilim. Dolar, euro iniş çıkışlarından kazanan faiz haram o yüzden yapmıyorum diyor. Bizim yatırdığımız vadeli hesaptaki parada aslında sanal bir sayı. Bir girişim için kredi çekmek isteyen yatırımcıya banka benim vadeliye yatırdığım sanal parayı o yatırıcımıya nakit olarak vererek ülkeye bir girdi sağlamasında yardımcı oluyor aslında. Yatırımcıdan krediyi de faizi ile alırken faizden kazandığı paranın küçük bir kısmını bana veriyor

• Beğen
Tepkiler: Rocketman
@Kunget

bu dediğiniz katılım bankalarının çalışma şekli biraz. normal banka işletmeye faizli kredi verecekse mesela gider londradan daha düşük kredi oranıyla bulur fark ekler ve verir. senin bankadaki paran şirketlerin ihtiyacını karşılamaz pek. senin vadeli hesaba yatırdığını da bu sefer tersi ile işletir.

dolar ve euro veya herhangi bir karşılığa çevrilmiş para durduğu yerde artmıyorsa faiz olmaz. Faizin zararı parası olan ile olmayanın arasındaki uçurumu hiç birşey yapmadan artırmasıdır. hesap kolay olsun diye enflasyon olmadığını düşün para biriktiremeyenin 100 lirası yıl sonunda 100. faize yatıranın yıl sonunda mesela 105 lira. bu 5 lira fark faize yatırılan tutar arttıkça artacak. zengin ile diğer kesim arasındaki uçurum sıfır girişim ve sıfır ticaret ve sıfır risk ile artacak. aslında pazar ekonomisine de zarar.

diğer taraftan BES vadeli hesaptan çok da farklı değil. hesapta biriken paranın hangi fonlarda değerlendirileceğini seçebiliyorsun. işte bu senin düşündüğün diğer işletmelere kredi verme olayı. bu fonların dağılımını belirleyebiliyor ve bunu yılda 6 kereye kadar değiştirebiliyorsun da. burada katılım fonları da var. yani isteyen faizsiz yatırım araçlarında da değerlendirme yapabiliyor.

burada biriktirilen parayı unutacaksın teoride. en az 10 yıl sonra toplu çekersin. emekli olma durumunda aylık şeklinde almak riskli. toptan almak garantidir.
ayrıca devlet katkısı da seçilen fon haricinde ekstra birikim yapılmasını sağlamaktadır.
devletin katkı vermekteki amacı halkın kişi başı birikim tutarının gelişmiş ülkeler seviyesinin gerisinde olması nedeniyle , bu hedefe yönelik bir teşviktir.

Faiz DİNİMCE Haram Kılınmış.. Döviz İşlemlerinin Peşin Parayla yapılırsa Haram Değildir. aksi Halde Haramdır.

Fikrimin Mantığına İnmek İsterseniz İslam Fıkıhını ve Verilen Fetvaları İncelemeni Tavsiye ederim .

Lütfen Yanlış Anlaşılmasın Bazı Kesimlerin Verdiği Değerlere Göre Daha Uygun Olabileceğini Belirttim.

Ben size Yardımcı olmaya Çalıştım Umarım Olmuşumdur

Olamadıysam da Üzgünüm Kusura Bakmayın

Dediğim gibi Faiz Varsa Seçenekler Farklılaşabilir Faizi Tasvip Etmeyenler için Güzel Bir Seçenek

İyi Forumlar iyi Geceler :)

Yok dinen haram olduğunu biliyorum fakat neden böyle düşünmediğimi anlatmıştım. O verdiğimiz para ile tanımadığımız başka birine yardımcı oluyoruz düşüncesi. O düşüncemi de hangi bankaların yaptığını @mpala açıkladı :)
Gerçi besten başlayıp harama nasıl geldik çözemedim :D

İşletme bölümünde borçlar hukuku finaline çalışınca böyle oluyor sanırım :D

• Beğen
Tepkiler: KOMA
Bilmiyorum İnanki Yanlış Anlaşıldık Herhalde :D
Kişi Mantığını Biyere Dayatmalı, Gücü Kaynağı Ordan Almalı Acaaba Neresi :D

Alının Akıyla Mezun Olasın :D

• Beğen
Tepkiler: Kunget
Ben 1 yıl kaldim,toplam 3 yıl kalmaktı ilk hedefim ama sabredemedim ve geçen hafta iptal başvurusunda bulundum. O parayla yol bisikleti alacağım inşallah. İstediğim zaman tasarruf yapabiliyor ve paramı biriktiriyorum çok şükür.Fon vs gibi işleri de takip etmedim ki parayı doğru yere yatırmadığın zaman çok fazla bir katkısı yok.
Devlet katkısı vs vs deniliyor ama 3 yıl her ay para yatıracan,devlet toplam tutarın %25'ini+1000 TL verecek.Tamam tamam da benim şimdi yatırdığım 100 lira 3 sene sonra en fazla olacak 75 lira dolayısıyla bu gelen katkı belki yatırdığım tutarı amorti bile etmeyecek.Ben devletime katkı sağlamak istiyorum diyenler olabilir,devletin elinde sıcak para olacak,zaten amacın bu olduğunu düşünüyorum. Hee ben para biriktirmek istiyorum ancak başaramıyorum diyenler için de bence güzel bir oaly

@ahmet1905 benim gözümü de o süre korkuttu zaten. Şu an bile elime bi 2000 geçsede yol bisikleti alsam diye bakıyorum. Orada 3-4 sene sabredip 5000-6000 rakamlarını görürsem dayanamaz iptal eder motor alırım.

Konuyu başka yere götürecek ama hazır faizlerden dönüyorken konu sormak istedim. Devletlerin, kurumların,şirketlerin kısaca tüzel kişilerin helali,haramı olabilir mi ? Bu tüzel kişilerin ekonomisi Allah'ı kelamı arasında mi ?
Eğer bir ülke sonsuza kadar hayatta kalacaksa ve ekonomi bu hayatta kalmak gibi uzun amaçlı bir gayenin bacaklarından biri ise evet devletler faizden para kazanır,genelevlerden para kazanır, içkiye konulan vergilerden kazanır( daha çok vergiden daha çok kazanır hatta)
Helal,haram kulu ve Allah'ın yarattıklarını ilgilendirir tüzel kişilikleri değil.
Sorumu ve bu konuda ki fikrimi okuduğunuz için teşekkür ederim.

@19tunahan93 faizin dinen haram olduğu anlatılıyor ve bu haram paranın hayır getirmediğini varsayarsak devletin aldığı o paradan hayır gelmez uçar gider gibi bir mantık kurabiliriz. Forum ahalisi başlıktan dolayı konuya pek girmiyor gibi ama girse işin içinden çıkılamıyacak bir yere gidiyoruz :D

Buldum, aramızda istanbulda oturan birini nihat hatipoğlunun programına gönderelim bence. En az 1 sene sosyal medyada döner bak bu soru :)

İslamda sadece faiz almak değil vermekte haram kılınmıştır. Dolayısı ile bu konuda hassas olan kişilerin doğası gereği faiz alım/verimi ihtiva eden tüm bankacılık vs iktisadi işlemlerden uzak durması gerekir. Misal; en basiti kredi kartı kullanımı.

Nihat hocayla iftara doğru saatini geçersek de eğer BES birikim adına güzel bir sistem gibi durmasına rağmen uzun uzadıya ayrıntılı hesap yaptığınızda biriken paranızın uzun vadede aslında ciddi değer kaybına uğradığını göreceksiniz. Ben bu yüzden zorunlu BES sisteminden 2. ayda çıktım. İlla ki birikim yapmak istiyorsanız kendi belirlediğiniz koşullarda bir yatırım aracı üzerinden para biriktirmek çok daha mantıklı ama ben hesap kitapla uğraşamam, hem elimdeki parayı harcar bitirir tasarruf edemem diyorsanız da BES bir seçenek tabi ki. Lakin son olarak vakti zamanında çalışanlardan KEY adı altında kesilen ve yıllar sonra insanlara tabiri caizse kuşa dönmüş bir şekilde ödenen paraları da hatırlatmak isterim.

@Kunget faiz arttırımı doları düşürdü bak. Hayır getirmedi mi sence ?

Geri