Scudo Sports

Balı peteğiyle yemeyin

Nedret Günaydın

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Ocak 2007
Mesaj
4.626
Tepki
3.589
Şehir
Avrupa Yakası
Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, balın peteğiyle tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

İleri, insana enerji veren, grip ve üst solunum yolları hastalıklarının doğal ilacı olan, dengeli beslenmede vazgeçilmez besin kaynakları arasında yer alan balı tüketirken bazı inceliklere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Balı peteğiyle tüketmenin çok doğru bir davranış olmadığına işaret eden İleri, “Karpuzu kabuğuyla tüketmek ne kadar doğru değilse, balı peteğiyle tüketmek de o kadar doğru değildir. Çünkü petek balın saklandığı, korunduğu, muhafaza edildiği doğal bir kaptır” dedi.

İleri, arıların doğada balı buldukları zaman hemen petek üretimine geçtiğini, topladıkları balı da hazırladıkları peteklere koyduklarını belirterek, şunları söyledi:
“Petek üretiminde kullanılan bal mumu, arıların vücutlarındaki halkaların arasından, birbirine tutunarak terleme yoluyla elde edilir. İhtiyaca göre farklı altıgenlerle petek örülür. Petek yapımı arıyı çok yormaktadır. 1 kilogram petek yapan bir arı kolonisi, 22-25 kilogram bal kaybetmiş demektir. Zor şartlarda üretilen, aynı zamanda sanayi ürünü olan bal mumunun petekli bal tüketme yoluyla çöpe atılması milli bir kayıptır.”

İleri, petekli balın içindeki bal mumunun insan organizmasına yararlı olmadığını, besleyici hiç bir değerinin bulunmadığını vurguladı.

Hazmının kolay olması, alet ve ekipmanlarla el değmeden hasat edilmesi, petekli bala oranla hesaplı olması, laboratuvarlarda incelenebilme özelliğiyle daha güvenilir olması nedeniyle tüketiciler tarafından süzme balın tercih edilmesini öneren İleri, “Petekli olan bal, süzme bala göre en az iki kat daha pahalıdır. Petekli balın yüzde 25'inin bal mumu olduğunu hesaba katarsanız bu oran üç katına çıkmaktadır. Arının yaşadığı yerin, kara kovan, sepet kovan, ağaç kovuğu ya da modern kovan olması balın kalitesine yansımamaktadır” diye konuştu.

İleri, balın, bitkilerin çiçeklerinde, yaprak diplerinde bulunan bal bezleri tarafından salgılanan nektarın, arı vasıtasıyla enzimler katılıp, su oranının yüzde 17'lere düşürüldüğü bir gıda maddesi olduğunu sözlerine ekledi.

(link)

benim gibi bal'ı peteğiyle yemeyi sevenler için üzücü bir haber olabilir ama bende bal'ı peteksiz tükettiğim zaman reçel gibi olduğu izlenimini oluşturuyor.
 
Scudo
Peki bir zararı var mıymış? Bir de süzme balların hepsine nasıl güveneceğiz? Birkaç gün önce babam bal almış gelmiş.Bayadır da yememiştim,"iyi oldu" falan demeye başladım.Sonra balı yediğimde tadının pek de hoş olmadığını,su katılmış şeker gibi geldiğini farkettim.Nitekim de öyle çıktı.Kavanozun arkasını okuduğum da %72 bal , %26 glikoz yazdığını farkettim. :( Kalan %2 nedir bilmiyorum,belki de sudur.
 
@Önder Tarım

Selam.
Hatırlayabildiğim kadarıyla balın peteği parafinoid bir maddeden oluşuyor. Bu nevi maddelerin uzun süre tüketimi ise karaciğerde birikime yol açabilir diye hatırlıyorum.

Yine hatırladığım bir olayda şöyleydi.

İngilterede ölen birinin yapılan otopsisinde karaciğerinde parafine benzer madde tesbit edilmiş ve ölüm sebebi olarak karaciğer yağlanması ve yetersizliği sorumlu tutulmuş. Müfettişlerin uzun araştırmaları sonucunda adamın sağlığında düzenli olarak ve çok miktarda hazır ambalajlı elma tükettiği ortaya çıkmış. Diyeceksiniz ki elmanın ne zararı olabilir. Adamın tercih ettiği elmaların üzerine parlak görünsünler diye üretici firma tarafından likit parafin sprey sıkılıyormuş. Ölen kurban da bu elmaları parlak oldukları için yıkamadan yiyormuş.

Balın iyisi nasıl olur çok iyi bilmiyorum ama ben de süzme bal tercih ediyorum. Bazı bildik markaların süzme balları ürün içeriği kontrol edilerek satın alınır ve tüketilirse sanırım daha isabetli olur.

Saygılarımla. :)
 
Bir bal düşkünü ve sürekli tüketicisi olarak piyasamızdaki balların (Hem petek hem de süzme) %80'inin yapay olduğunu söylemeliyim.
Maalesef, insanların sağlıkları için aldıkları bal ismi verilen şekerli suların faydası olmadığı gibi sürekli yapay şeker alımı sebebiyle vücuda birçok zarar da veriyor.

İnsanların kandıkları veya tamamen tercih sebebiyle Petekli balın daha gerçekçi olduğudur.Ama gerçek değildir, sadece öyle görünür.

Mesut abinin de dediği gibi Parafin temelli balmumunu da mümkün mertebe tüketmemeye çalışınız.

Markalardan tavsiyem Avrupa kalite ödüllü Balparmak'tır.Gerçek balın çiçeklerine bağlı olarak değişmekle beraber biraz ağzı yakan, yoğun ve güçlü bir tadı vardır.İpucu olarak saklayınız ;)
Yine de hiç aklınızı yormak istemezseniz Balparmak'ı gözünüz kapalı alabilirsiniz. :)
 
bizi bilgilendirdiğin için teşekkürler
 
Teşekkürler bilgi için. Benim rahmetli dedemde arıcılık yapıyordu. Bundan dolayı
yakın zamana kadar arılarla ilgilendim. Petekli balın %25 inin bal mumu olduğunu
söylemişler ama öyle değil peteğin kalınlığı ortalama 2,5 cm iken ortasında olan
balmumunun kalınlığı 1,5 mm kalınlığındadır.

@athletic

Amacım firmayı kötülemek değil bir yakınım o firmada paketleme bölümünde sadece 1 gün çalışmıştı. Çıkış sebeplerini burda anlatmak istemem. Kısaca söyleyim ilk nedeni temizlikdi. Benim tavsiyem ise köylerde arıcılık yapanlardan
bizzat veya tanıdık vasıtasıyla almanız.
 
  • Beğen
Tepkiler: bislet
Sanıyorum bu muhabbet de süt'e benzeyecek. Tıpkı inek satın almayı düşündüğüm gibi, kendi kovanımızı da kurmanın vakti geldi.

Yaylaya çıkmak lazım.
 
@gurol

gürol
ilk müşterinde benim o zaman ;)

en güzeli bal'ımızı tanıdık ve bildik üreticilerden pahalıda olsa almaktır.
 
Şimdi asıl yemememiz gerek yer balın ortasında 1,5 mm. kalınlığında denilen katman değil mi?
 
@Nedret GünaydınVallahi Nedret dağa çıkarsam ticaret yapmaya niyetim yok. Hatta cep telefonuna ve elektriği de ihtiyacım yok. İnşallah... Bakalım daha gençiz, yatabilmek için önce çalışmak lazım.
 
@Önder Tarım

Evet.

http://4.bp.blogspot.com/_BB1wWQbWkRk/R68iOFOebpI/AAAAAAAAAFM/SU3jl-4DQ1Q/s320/TemelPetek2.jpg
İnternetten bulduğum bir resim. Çıta bu şekilde hazırlanıyor ve kovana yerleştiriliyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Önder Tarım
@Murat İLK

Tamam o zaman,oraları zaten yemiyordum ama annem yerdi ona da bahsederim.
 
arkadaşlar bal her yerde temiz bulunmuyor insanlar artık hileye başvurup şeker gilkoz falan filan karıştırıyorlar bir çok da marka var sizlere tavsiyem tarım bölge müdürlükleirnin olduğu yerlerde bal satış noktaları var yani tarım bölge birlikleri kurluşu gibi bişey antalyada mesela tarım bölge müdürlğünün giriş kapısında ufacık bir kantin var orada sadece kendi mahsüleri olan balı halka satıyorlar sizlerde bu gibi yerlerden bulmaya ve almaya çalışın inanın vay be bal buymuş dedirticek kadar güzel temiz hepiniz bulunmuş olduğunuz il ilçe bölgelerinizde araştırın bence mutlaka tarım bölge müdürlğünün satış noktaları vardır
 
Konuyu açıp mesajları okumaya başladığımda şöyle bir arkama yaslandım ilk önce, mesajları okumam bitince dolabı açtım ve o acı manzara... "petekli bal" :) ve bir kaşık petekli balı yerken parafini araştırdım, :) Bulduğum bilgiler ağzımdaki balın tadını kaçırdı desem yeridir...
parafinin kullanım alanları arasında korse haliyle zayıflatma özelliğinden tutunda, günümüzde petrolden üretilmesine ve hatta sis bombası yapımında kullanılmasına kadar bir çok konu gördüm...
Peki neden hala tarım bakanlığı petekli bal satışına izin veriyor sorusunu sormaktan alıkoyamıyorum kendimi ?
 
Peki burda bir soru daha sorulmalı;

Acaba, peteksiz balda bu parafinin kalıntısı yok mudur?
 
  • Beğen
Tepkiler: Önder Tarım
Geri