Scudo Sports

Aynakol tek yaprak

@Ceyhun Özkan
Bu videonun Türk versiyonunu görmüştüm, o da burdan görmüş galiba :D işlevsel görünüyor ama zincir atması konusu 2. Etapta. Çapraz düşme sorunu olmayacaksa bir kar- zarar analizi yapıp harekete geçeceğim.

• Beğen
Tepkiler: Ceyhun Özkan
Scudo
@Orhan Akarkut
En büyük 2 sebebi merak ve farklı şeyler deneme isteği.
Diğer sebepleri ise sürüşümde neredeyse hiç kullanmadığım gereksiz şeyleri taşımak istememem, daha yalın ve keyifli sürüş, belki biraz daha hoş görüntü(renkli aynakol yaprağı vs) son olarak hafiflik. Ayrıca boşa çıkan parçaları satarak üstüne param bile kalabilir.

@Mustafa Zeybek Grupsetin uyumluluk anlamında orijinalliğini bozacaksınız.1x9'un olacağını hiç sanmıyorum zaten, küçük ruble dişlilerini kullanamazsınız. 3x9 olabilir, ama 2x9 la aralarında ben kayda değer bir fark görmüyorum; büyük asynakol dişlisini yok etmenin 50-100 gr faydası olur belki. Ama büyük dişli de bence gereklidir. Düzde giderken ya da rampa inerken pedalı boşa çevirmezsiniz, hızlı gidebilirsiniz. Setiniz gayet güzel. Bence dokunmayın.

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
@Orhan Akarkut
Evet asıl soru 1x9 yapılabilir mi olacak. Galiba 2x9 yapmak için gereksiz masrafa girmiş olacağım ve kazanımı da az olacak. Aslında büyük dişlileri neredeyse hiç kullanmıyorum ama şimdi farkettim; rubleyi büyütmek yerine aynakol dişlisini küçültmek maksimum hız kapasitemden yiyecek.

Bisiklet 3x9 olarak kurulum aşamasında. Diz sorunum geçene kadar bu şekilde kullanayım. İleride belki aynakolun kendi dişlisini kullanarak tekli sisteme dönerim. O zamana dek çapraz zincir konusunu araştırıp sağlığımı kazanmaya çalışayım.

Ancak sorum hala güncel. Doğru konumlandırma ile 1x9 da çapraz zincir sorunu yaşar mıyım :naslyany:

@Mustafa Zeybek Yaşarsınız. Doğru konumlandıramazsınız çünkü. Aynakol dişlisi kadroya yakın olacağı için (üçlü sette küçük dişlinin yeri) rublenin en küçük üç dişlisini (belki iki) kullanamazsınız.

@Orhan Akarkut
Göbek ile aynakol arasına pul koyduğumda bile mi? 2 hafta önce ön Aktarıcı sorunundan aynakolun orta dişlisini kullanarak 1x8 şeklinde kullandım, sadece son viteste bariz çapraz düştüğünü gördüm.

Bu arada galiba yanlış anladınız. 2 yaprak çıktığı zaman aynakolun konumu en küçük dişliyi kullanır gibi olmayacak. Yine orta dişli ile aynı konumda kalacak.( pul sayesinde) en fazla bir pul daha koyar kullanırım bence. İlle de olmaz diyorsanız bile kendim deneyimlemek istiyorum. Dizim ya da cüzdanım iyileşirse deneyip tecrübelerimi aktaracağım. Saygılarımla.

@FurkanKamacı
Doğrudur, bir yandan da araştırıyorum. Bunun için daha sivri aynakol dişlileri de varmış. En kötü zincir gergisi takılır.

@FurkanKamacı
Üstteki mesajlarda da bahsettim; aslında slx 2 yaprağı, xt kol ve aktarıcıyı satınca üstüne param bile kalır. Serileri biraz eski ama para ederler bence. Dediğim gibi sağlık ve cüzdanım müsait olduğunda deneyeceğim. Şuan dişli oranlarına vs bakıyorum. Yorum için teşekkürler.

~~~~~~~~~~~

Birisine yardımcı olmak amacıyla konu aklıma geldi, hortlatıyorum. Yeni setle birlikte performansım delice arttığı için 44t yaprağı çok fazla kullanıyorum. Tekli sistemi araştırdım. Hızdan feragat etmemek için aynakolun 36-38 olması lazım. Bu durumda yokuş için 11-42 11-46 ruble gerekiyor. Bunları 9lu sistem alana kadar zinciri ve vites kolunu arka aktarıcıyı değiştirmek daha mantıklı. Bu yüzden 1x9 az kullanılıyor sanıyorum. Sonuç olarak @Orhan Akarkut hocamın dediğine geldim :D aynakol ya da ruble ömrü bitince belki 1x10-11 yaparım ama 1x9 gereksizmiş. (setinin üstünde 11-36 ruble varsa 34 aynakol yaprağı ile bir nebze yapılabilir oluyor. Diğer türlü boş masraf) saygılar.

• Beğen
Tepkiler: FurkanKamacı
@Neil deGrasse Tyson

Ben 3x9 sisteme gectigimden beri uzun soluklu yokuslar ve ya inisler haricinde bu sekilde kullaniyorum. Hatta aynakol en kucuk disliyi neredeyse hic gormuyor. Aslinda ana dislilerde neredeyse ilk 3 disliyi kullanmiyorum. Genelde duzluk de yasadigim yer :D Dedigim gibi neredeyse. Ayda yilda bir defa cok tukenirsem mecburen cikislarda, arazide ufak dislilere gidiyorum.

@M.Bulat Hem 22'li dişli olmadığından dik eğimlerde zorlanacan(dağ bisikletinde hiç istenmeyecek bir durum) hem de 44'lü dişli olmadığından düz yolda gidemeyecen. Hiç mantığı yok.

Konuya çok geç de olsa bir ekleme yapmak istedim. Shimano alivio gurubu için 2x9 aynakol ve vites kolları çıkardı. 3x9 sistemler bu sayede çok rahatlıkla 2x9'a çekilebiliyor parçalar henüz Türkiye'de yok ama shimano ana bitkisinden sipariş vererek getirtebiliyorsunuz.

Önceki mesajlarda bahsettiğim 1x9 sistemi 34 aynakol, 11-40 ruble ile kullanmaktayım. 2 sorun var, birincisi ilk viteste geri pedalda zincir 2. Yaprağa düşüyor. Diğeri ise zincir gergisi takmadığım için devamlı sarsıntıda zincir atıyor. İkisi de kar-zarar hesabında önemsiz etkenler. Screenshot_20180718-012949.png

• Beğen
Tepkiler: hayeslişeytan
@Mustafa Zeybek Yani 3x9'dan 1x9'a veya 2x9' geçerken veya aynısını 3x10 sistemleri değiştirirken de düşünebiliriz. Değişim yapılacağı zaman komple seti değiştirmek gerektiği düşüncesindeyim.

@hayeslişeytan
Ruble, zincir, aynakol yaprağı değiştirdim zaten...

Geri