Scudo Sports

Aynakol - Orta Göbek Bağlantısı

reicht4

Üye
Tepki
3
Selamlar,

Foruma yeni üye oldum ve bir soru ile başlamak istiyorum,

Uzun zamandır bisiklete binemiyordum ve yıllar sonra Bianchi Leopard'ımı yanıma alarak elden geçirmeye başladım.

Çoğu parçayı yenileyeceğim, bundan dolayı yavaş yavaş sökme işlemlerine başladım.

Son 1 haftadan beri aynakol'unu orta göbek milinden çıkartmaya çalışıyorum. Boş tarafta ki kolu çıkarttım ama dişli kolu çıkmıyor. Artık hareketlerim şaside arızaya mahal vermesin diye sizlere danışıyorum. Sıkışmanın nedeni ne olabilir ?

(link)

(link)

(link)

• Beğen
Tepkiler: Mephamd
Scudo
Evet o linkteki alete ihtiyacınız var. Uçtaki siyah parçası geçip çıkmalıdır. Geniş gelirse (ki sizin aynakola geniş gelecek gibi duruyor) o ucu söküp aynakola vidalamanız ve sonra arkadaki vidayı sıkmanız gerekiyor. Böylece aynakol dışa doğru çekilerek gelecektir. Dişleri yedirtmemeye özen gösterin.

• Beğen
Tepkiler: reicht4
Herkese teşekkürler. İşin garantisi gibi düşünerek bisikletçiye götürdüm, ustadır mantığı ile giderek. Amca sağolsun çekiç ve murç yardımıyla halletti. Bir de ben 18 senedir bisikletçiyim muhabbeti yaptı bana. Canım sıkıldı, neyse uygun parçaları araştırayım yavaştan.Her parçayı ayrı ayrı inceliyorum çok uzun zaman uzak kaldım bu piyasaya ve çekiş mekanizmasını yavaştan oluşturmaya başladım kafamda. Yakında da sizlerin görüşlerinize sunarım uyumluluğu hakkında. Bunların yanı sıra ön göbek ve aynakol seçiminde kafama takıldı, benim üstte resimlerini gördüğünüz 4 köşe olmayan yeni nesil kaset geçme sistemlerinde de (octalink) çıkartma esnasında böyle bir sıkışıklık gibi birşey oluyor mu? Onlar içinde özel anahtarlar gerekiyor mu?

Orta göbek ile ilgili, benim çıkarttığım parçada sol taraf kadroya alışa geldiğimiz şekilde sıkılırken sağ taraf ters şekilde sıkılıyor. Orta göbek seçilirken bunların ne tip standartlarına dikkat etmeliyim? Delik çapları, diş hatveleri arasında değişkenlik görülüyor mudur? Mevcut aynakol'um shimano olduğundan günümüzde shimano bir octalink orta göbek kadroma uyum sağlayacak mıdır? Çok uzun oldu biliyorum, şimdiden teşekkür ederim. Verilmesi gereken birkaç kilom var, yaklaşık 6 seneden sonra tekrar eski yadigarıma kavuşmanın sevinci içerisindeyim..

• Beğen
Tepkiler: iskender şerit
Octalink de sıkışır. Çektirme aparatı edinmeniz lazım eğer kendim sökeceğim diyorsanız (takarken gerek yok doğal olarak). Uyum sorunu olacağını sanmıyorum, göbek mili uzunluğuna bakmanız yeterli (111mm, 113mm, vs gibi). Octalink dışındaki yeni tip göbekler nasıl oluyor, onu ben de incelemedim.

Orta göbek montajında Octalink göbeklerde de aynen eski sistemdeki gibi aynakol dişli tarafı ters yöne açılıp kapanıyor. Yani vida yivleri bakımından uyum sorunu olmayacaktır.

Çap konusunda kesin ve net bilgim olmamakla beraber, çeşit olarak farklı çaplar gözüme ilişmedi şimdiye kadar.

O zaman orta göbeği değiştirmeme gerek yok. Aşınan aynakol 'u değiştirsem yeterli. Ortagöbek rulmanlarını bulmaya çalışayım şimdilik. Acaba FAG, SKF gibi kaliteli markaların bu ölçülerde rulmanları var mıdır? Kataloglara dönme vakti :)

Arkadaşlar ard arda mesaj atmak istemiyorum da bende "düzenle" butonu görülmüyor üstte ki mesajımda...

Neyse dönelim konumuza ;

Karar kıldığım parçalar şu şekilde :
(link)
(link)

Yeri değil ama toplu sistem olarak diğer parçalar;
(link)
(link)
(link)
(link)
(link)

Arkadaşlar merhaba,

Forum kalabalıklaşmasın diye aynı yerden sorularıma devam ediyorum,

(link)

Resimde görülen parçalar benim mevcut orta göbek bağlantı somunları. Bunların üzerinde 34.8 değeri çakılmış ama bunlar dışında (göbek mili de dahil) hiçbir yerde yazı yahut değer yok.

34.8 anladığım kadarıyla kadroya bağlantı çapı. Yukarıda linkte vermiş olduğum orta göbek ise ;

(link)

Seçtiğim bu ürünün benim ki ile uyumlu olup olmayacağını nasıl teyid edebilirim?

Mil boyu 118 mm ölçtüm ama tam olarak nerden neresidir emin değilim.

Selamlar;

Ben kendime parçaları topladım.

Zincir : Shimano Ultegra
Arka Göbek : Shimano Deore
Aynakol : Shimano MTB
Vites Fren : Shimano Alivio
Arka Aktarıcı : Shimano Alivio

Merhabalar
Okula gidip gelmek için kullandığım eski market bisikletimin pedalı yamulmustu ve bugün yerinden çıktı.Yenisini taktırmak için bisikletciye gittiğimde aynakolun deliklerinin aşındığını ve aynakolun tamamen değişmesi gerektiğini söyledi.Ve 30lira aynakol 5 lirada pedal parası gerektigini soyledi.Zaten bisikleti 40liraya 2.el olarak almıştım.Seneye yol bisikleti almak istiyorum.O yüzden eski bir bisiklete bu kadar masraf yapmak istemiyorum.Elimde eski bisikletimden söktüğüm bir pedal var.Tanıdığım iyi bir kaynak ustası var.Bu pedalı kaynak yaptırsam olur mu?Zaten sadece 8 ay kullanacağım.Bir sıkıntı olur mu?

Geri