Scudo Sports

Anormal elektrİk faturalari

Yusuf Z. Şipal

Forum Bağımlısı
Tepki
1.431
Bisiklet
Cannondale
Canım ülkemde herşeyi özelleştirip rant kapısı haline getirdikten sonra vatandaşın durumu içler acısı. Ancak öylesine bir kabullenmişlik var ki, ses seda da yok artık.
Bu ay 326 TL elektrik parası geldi. Geçen ay 200 TL idi. Aman aman da bir kullanımım yok hani. KLima ile ısınıyorum, tasarruflu bir model, günlük çalışması (üstelik eko modda) azami 2 saattir. Bu ay ise geceleri çalışırken kullandığım yağlı radyatör çalıştırdım, en fazla 2 saat. Hani diyorlar ya elektriğe gizli zam vs, zam gizli oldu ama acısı aleni ve trajik :)
Şimdi benim akranlarım ve öncekiler hatırlayacaktır, bu tüketimi ben, özelleştirmeden önce yapsaydım, en fazla 40- 45 TL ödeme yapardım. Üstelik o zamanlar ülke daha fakir ! enerji daha kıt idi... Asgari ücretin 700 küsürlerde olduğu bir ülkede 350 TL elektrik faturası gönderen bu zihniyete, neden olanlara, rantı ceplerine indirenlere hakkımı kesinlikle helal etmiyorum.
Dikkatli ve bilinçli tüketiciyim, rica ediyorum, gözümüzün içine baka baka gerçekleştirilen bu tecavüzü bile savunacaksanız birşey yazmayın. Yazık bu millete.
Bir not: 326 TL ile yine az gelmiş bana, çevremde daha korkunç rakamlar duyuyorum. Adamın evinde bebeği, hasta annesi vs var, eli mahkum kullanıyor. Hal böyle olunca, Konya'da soğuktan donan bebeğe ne yorum getireceğiz!!!

Scudo
Ayda minimum 100, max 150 TL elektrik faturası ödüyorum. Sabah 7'de evden çıkıyorum, akşam 9'da eve geliyorum ve tek yaşıyorum.

Evde devamlı çalışan tek şey buzdolabı, haftada 2 kez elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi ve her akşam max 2-3saat bilgisayarımı açıyorum.

Ama bu eve taşındığımdan beri 90 küsür fatura göremedim, hep 100 üstü :( evimde 2 oda 1 salon...

@Berksan
Odaları parçalamış olabilirler başka dairelere oda verilmişsse elektrik sizden alınmaya devam eder. Yada kaçak falan var kontrol ettirin derim acayip aşırı bence

kw saati 50 kuruşa yaklaşmış, tüketim az ama fiyatlama korkunç.

Bir halk nasıl yaşamayı halk ediyor ise o şekilde yaşamayı hak eder.

Geçen ay elektrik faturası gelip gelmediğini kontrol edin. İzmir de 2 ay önce bir önceki ay elektrik faturası yazılmayıp bir sonraki aya devretmişlerdi. Böyle bir şey olabilir. Bunun dışında geçen ayki son index ile bu ayki son index aynı mı onu kontrol edin. Belki geçen ayın son indexin den değilde ilk indexinden yazmışlardır.

Faturanız pek normal değil gibi,belki bölgesel değişiyordur bilmiyorum ama 3+1 de 120 lira civarı fatura ödüyoruz ki eskiye göre bu bile inanılmaz fazla. Çamaşır-bulaşık makinası bizde susmaz,ufo ısıtıcımızda bazen günde 1-2 saat çalışıyor zaten 2 masaüstü pc var onlarda genelde hep açık. Bilmiyorum faturanızda bir yanlışlık var gibi bence,bir kontrol ettirin derim. Kaçak kullanım bedeli,trt payı,telsiz kullanım ücreti vs gibi inanılmaz şeylerin olduğu bir ülkede pekte şaşırmadım gerçi ama bir yandan da öyle demeyelim kişi başı milli gelirimiz 10 bin dolarmış,300 lira ne ki. Bilmem kaç kutu yumurta alabiliyoruz asgari ücretle :rolleyes:

100-200 liralık elektrik faturaları yazılarını görünce acaba ben mağarada yaşadığım için mi aylık 50-60 lira fatura ödüyorum diye düşünüyorum ama mağarada değilim. Evde hepi topu 2 kişiyiz. Eşim de çalıştığı için haliyle sabah 8'de çıkıp akşam en geç 7'de dönüyoruz. Tek yaptığımız şey tasarruf.

-Bütün beyaz eşyalarımız A sınıfı (buzdolabı A++)
-Evdeki bütün ampüller tasarruflu. 3-4 lamba takılan avizelerden almadık. Hatta yeri geldiğinde tavandaki aydınlatmalar yerine lambaderi kullanıyoruz.
-Seyretmediğimiz zaman tv mutlaka kapalıdır.
-Evin kullandığımız bölümleri haricinde diğer yerlerin lambaları daima kapalı tutarız.

Buna rağmen her aile evi gibi yeri geldiğinde fırın çalışır, birer gün arayla çamaşır bulaşık makinesi çalışır.
Daha 60 lirayı geçen bir fatura ödemedim. (Apartman otomatiğine bile aylık ortalama 20-25 lira fatura geliyor)

Elektrik faturalarının yüksek gelmesinin bir sebebi de tasarruf konusunda bilgi sahibi olunmamasından kaynaklanıyor.

Buna rağmen insanların yaşamaları için gerekli olan elektrik-su gibi ihtiyaçların pahalı olmaması gerekir...

• Beğen
Tepkiler: Yusuf Ziya Özen
Evet, bölgeye göre farklılıklar var. Aydın'da ikamet ediyorum, bu bölgede hep yüksek faturalar. Çevremde 350- 400 TL gelenlerin sayısı çok fazla. Buranın iklimi yumuşaktır, bu yüzden insanlar soba kurma zahmetine girmezler pek, kaloriferli ev ise fazla yoktur. Dolayısıyla daha çok elektrik enerjisi ağırlıklı ısınma modu tercih edilir. Tabii bu durumda enerjinin çok talep edildiği bu yörede fiyatlar da katmerli oluyor. Yani akıllı sayaç taktırsan birşey ifade etmez, böyle akıllı dağıtıcılar varken.
Faturalarımı düzenli takip ediyorum, iki aylık vs değil, üstelik yukarıdaki rakam, 25 günlük. Sebebi yukarıda aktarmaya çalıştığım durumla ilgili.
Ayrıca elektrikli eşyalarım hep az enerji tüketen sınıftan. Buna rağmen böyle. Kaçak yok, her şeyi kontrol ettirdim.
Durum şuna benziyor, akaryakıtı da eli mahkum kullanacaksın, öyleyse üzerinden insanlar arabadan vazgeçene kadar haksız kazanç elde edebilirsin, ver zammı ver coşkuyu.
Allah ıslah etsin bu açları, başka söze gerek yok.

Ne zaman bilinçli toplum olup,zamlara karşı protesto edersek,o zaman kurumlar canı istediğinde zam yapamazlar,ayrıca Devlet'imiz,bu kurumların zamlarını engellemesi gerekiyor,bölgelere göre zam yada tarife mi uygulanır,özerk bir ülke'demi yaşıyoruz.

Bugün pazara gittim her şey ateş pahası,esnaf ise; milletin keyfinde olduğu düşüncesinde,bu devran böyle gidecek gibi.

Türk Lira'mız desen,Euro ve Dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor.

• Beğen
Tepkiler: Yusuf Z. Şipal
@Abdullah Cimis

son faturam 145 tl

Çok fazla gelmiş. Madem örnekler verilmiş ben de vereyim kıyas şansı olsun. Evde iki kişiyiz, eşim ve ben. Gün aşırı çamaşır ve bulaşık düzenli olarak yıkanır. Haftanın 3 günü turbo fanlı fırın çalışır 3-4 saat. Bilgisayarım dizüstü, günün 10 saati açık. Televizyon izlemeyiz, günde en fazla 1 saat gündüz açıktır. Demirdökümün 2 Kilowatt'lık ısıtıcısı ile ısınıyoruz. Gündüz 2-3 saat, akşam da 4-5 saat olmak üzere günde toplam 7-8 saat çalışır. Işıklara çok dikkat ederiz. Bulunmadığımız odanın/mekânın ışığı yanmaz. Bu şartlar altında aylık faturamız 150TL civarında bir fatura bekliyoruz, birkaç güne gelir. Bundan önce faturamız 94TL'ydi. Isıtıcıyı hiç kullanmazsak(yaz/bahar) 65TL'ye kadar düşüyor tutar. 300'ü bırakın henüz 200TL'lik bir fatura dahi görmedim çok şükür...

benim evde bi adet cep tv var tüplü ama bunlar fazla yakıyor tabi çok eski model sony 37 ekran tv çalışmıyor benim arada sırada ps2 krizim tutar oynarım ,:)
cep buzdolabı var 15 günde bir fişi çekerim 1 gün durur.
bilgisayar bazen açık kalır 10 saat ve de monitör eski model
elektrik süpürge var ,temizlik yaparım
philips traş makinesi ile kafama traş çekerim saçları alırım :)
mutfakda ampül fazla kilovat yakmaz
iki kişiyiz odada arkadaşın interneti var ,sonuçta 98 kilowatt geliyor
o da 35 lira galba normal

Bu ülkeden gerçekten nefret ediyorum.Ahhh bi imkan ya bi imkan olsunda defolup gidelim şu ülkeden....

Hangi kullanımda nasıl geldi olaylarını geçiyorum ki yazacağım şeyde bence düşünülmesi gereken zaten bu değil (Yinede o konuda zaten sorun var kabul ediyorum). Bu ay gelen fatura 315 tl, takıldığım inanın burası değil çünkü kullanım bedeli 215 tl VERGİ 100 tl ! Nedir bu ya? Diyecek bir şey yok yani, bir şeyler demektense kendi kendimize, birlikte tepki konulmalı artık.

• Beğen
Tepkiler: Yusuf Z. Şipal
@Halil EROĞLU

Tek yıkamada bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi......4 kWh
Televizyon........0.150 kWh
Demirdöküm.........16kWh
Laptop........1 kWh
Işıklar......0.90 kWh
Fırın........4 kWh gunluk ort. vurursak

Toplam...... 781 kWh
Tekzamanlı kWh ücreti. 28.3860 Kr.

Ücret. 221.83 TL

kullanımda bir eksiklik olmadıysa ve 200 TL nin altında bir fatura gelirse 150 TL gibi bence bir elektrikçi çağırıp kaçak olup olmadıgını saatin doğru çalışıp çalışmadıgını kontrol ettirin sonradan sorun olabilir çünkü bu kullanım ile 220 TL den aşağı fatura gelmemesi gerekir 3 zamanlı saat yani elektronik olsa dahi saat 17 00 20 00 arası 1.5 - 2 kat fazla olacagı için yakıt fiyat daha da yüksek çıkacaktır.

Faturanız geldiyse öğrenmek isterim...

iyi günler

düzeltme..

en önemli şeyi unutmuşum bu sizin kullanım miktarınız

enerji fonu + k.d.v. + trt payı + tük. ver. ile bu faturanın yaklaşık 300 TL gelmesi gerekir...

tekrar iyi günler

Fatura gelir gelmez paylaşıp, toplam kW tüketimini de belirteceğim. Kullanım saatlerim aynen belirttiğim gibi. Hata var mı, varsa nereden kaynaklı bulacağız. Bu arada şofbenimiz de elektrikli. Hergün 2. kademede(3Kw/h) 15-20 dk. duş alınıyor...

Halil Bey, bu veriler ışığında söylüyorum, sakın Aydın' a taşınmayın :)

@Halil EROĞLU

Bir kaçak olabilir bu bahsettiğim kaçak çalıntı anlamında kullanılan kaçak değil elbette bu kaçak gerek hattın çekilme şeklinden oluşan yanlışlıklar gerekse odalara farklı faz çekilmesinden dolayı o fazlar sizin saatten geçmiyorsa bu da hata olabilir tabi bunlar sadece teorik bilgiler en iyisini elektrik ustası iyi bilir bence bir danışın çünkü şofbeni ve vergileri de hesaba katarsak aylık faturanızın 300 TL nin altına inmemesi gerekir...

Sizden fatura bilgilerini merakla bekliyorum

@A.Aşkar

Güle güle gidin kalın diyen yok:)mübarek sanki bir somut varlık var karşında soyut bir kavram koca ülke sanki canlı ve kanlı bir varlık size yanlış yapmış:):)

@Caner Kartalgöz
Faturamız geldi. Anca ekleyebiliyorum. 33 günlük tüketim tutarı: 476 Kilowatt. Hesaba göre ya Demirdöküm ısıtıcı daha az enerji çekiyor(Üzerindeki değer 2000Watt), ya da elektrik saati veya kullanım saatleriyle ilgili bir fark var. Birim fiyatlarını inceledim düşük gibi geldi. Siz de kendi faturanızla Gündüz-Puant-Gece değerlerini karşılaştırıp bilgi verebilirseniz iyi olur.
http://imageshack.com/a/img38/4456/0775.png

Geri