Scudo Sports

Ankara'da asbest tehlikesi!

can onur

Forum Bağımlısı
Tepki
3.191
İsim
Can Onur
Başlangıç
1982—83
Bisiklet
Cannondale
Bisiklet türü
Yol bisikleti
"Bilinç hayat kurtarır" diye bir giriş yapıyorum ve Ankara'da ikamet eden arkadaşlarımı uyarmam gerektiğine inanıyorum. Arkadaşlar; Ankara'da olası bir felaketin önüne geçmeye çalışıyoruz ancak, sesimizi duyuramıyoruz. Önce konuyu anlatayım dilerseniz. Ankara'nın merkezinde 1920'lerden kalma, havagazı üretimi yapan bir fabrika vardı. Fabrikanın faaliyeti durduktan sonra, fabrika binası ve çevresi, cumhuriyet tarihinin kültürel mirası olarak kabul edilip sit alanı ilanı edildi. 2006 senesinde de Melih Gökçek'in isteği doğrultusunda binanın bir kısmı yıkıldı, bir kısmı da bu sıralarda yıkılıyor. İşin asıl önemli kısmı bundan sonra başlıyor. Binada yalıtım amaçlı kullanılan 350 ton asbest maddesinin, yıkım ve hafriyat esnasında doğaya karışması söz konusu. Bu da demek oluyor ki, ilk başta Kızılay ve çevresi, sonrasında da tüm Ankara kanser tehlikesiyle yüz yüze. Asbest maddesinin akciğer kanserine sebep olduğunu yıllardır hepimiz duyarız. Üç gündür aramadığım devlet kurumu kalmadı. Büyükşehir Belediyesi, Belediyeye bağlı Kent Estetiği, Sağlık Daire Başkanlığı gibi tüm alt birimleri, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Valilik, valiliğe bağlı alt birimler, Başbakanlık, Bimer, Mavi Masa vs vs vs... Tahmin edersiniz ki hiçbir kurumun haberi yok ve kimse bu konuyu önemsemiyor. Sadece Mimarlar Odası bilgi sahibi ve tek başına konunun üzerine gidiyor. Asıl sıkıntı da burada başlıyor. Mimarlar Odası, yıllardır "Çiçek Yetiştiriciliği Derneği" gibi değersizmiş gibi gösterilerek ciddiye alınmaması sağlandı. Ancak, Mimarlar Odası, bir dernek değildir, önemli bir kurumdur. Ve şu anda sadece tek doğru bilgi bu kurum tarafından vatandaşa bildiriliyor.
Sizden isteğim, bu durumun çok hızlı bir şekilde duyurulmasına yardımcı olmanız. Mimarlar Odası size her türlü bilgiyi verecektir. Fabrika binasının, özellikle 2 kilometre yakınları çok ciddi tehlike altında. Bu alan içerisinde Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi, Koç Yurdu, Gazi Mimarlık Mühendislik Fakültesi, TCDD Tren Garı var ve GMK Bulvarı'nda oturan binlerce vatandaş yaşıyor. Az biraz ötesinde İbni Sina, Hacettepe, Numune, Gazi ve Yüksek İhtisas Hastaneleri, Dil Tarih Coğrafya Fakültesi, ilköğretim okulları, üniversiteye hazırlık dersaneleri, Kızılay'daki onlarca dershane ve o eğitim öğretim kurumlarında okuyan binlerce öğrenci var. Bu fabrika, önlem alınmadan yıkılırsa -ki yıkılmaya başlandı- büyük bir felaket yaşanacak. Bir otomobil eksik olsun mantığıyla çevreyi kirletmemeye çalışan biz bisikletseverlerin bu konu hakkında bir şeyler yapması gerekiyor.
Mimarlar Odası'nın sayfasına girin; tüm detaylar orada yazıyor. Bu bilgileri yakın çevrenizle paylaşın. Belediyenin web sayfasında düne kadar bir bilgi yokken, alelacele hazırlanan bir sayfa eklendi ve önlem aldıklarını belirttiler. Önlem falan alınmıyor! Maltepe'de oturuyorum ve geçen haftadan beri bulvarda gezen bazı kişilerin maske taktıkları dikkatimi çekti. Daha sonra, bu kişilerin Başkent Gaz'da çalışan memurlar olduklarını öğrendim. E madem önlem aldınız, neden bu insanlar maske takıyorlar? Ya da madem maske takmak gerekiyordu, neden vatandaşı bilgilendirmediniz? Benim hiçbir siyasi yönelimim olamaz arkadaşlar. Benim tek siyasi ideolojim doğaya saygıdır. Bu yüzden de bu yazdıklarım, hiçbir partiye ya da görüşe muhalefet etmek için değildir. Maltepe'de yaşıyorum, kendi hayatım ve ailemin sağlığını düşünüyorum. Bugün (1Mart 2017), bazı yerlerden alınan örneklerin laboratuvar sonuçları belli oldu. 21 yerden numune alınmış ve asbestin en tehlikeli cinsine rastlanılmış. O bölgedeki okullarda hala çocuklar okula gidiyorlar. Gazi Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi'nde gencecik öğrenciler öğrenim görüyorlar. Arkadaşlar; lütfen bu konuyu araştırın ve yakınlarınızı bilgilendirin. Mimarlar Odası'nın internet sayfasını ve Mimarlar Odası yetkilsi Tezcan Candan'ı Facebook'tan takip edin. Twitter'da paylaşımlar yapın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 181 numaradan arayıp şikayet dilekçesi doldurtun. 5 dakikanızı almaz. Size, "bu konu bizim alanımıza girmiyor" diyecekler. Emin olun; bu konu ilk başta Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın alanı. Israrla şikayet dilekçenizi yazdırın.
Sevgiler,
Can Onur

Mimarlar Odası internet sayfası: (link)

Konuyla ilgili önemli bilgi: (link)

Numune ölçüm sonuçları: (link)

Facebook'tan da bu kişiyi takip edebilirsiniz: (link)

Scudo
@Ahmetgitar Ankara'nın nüfusu 5.3 milyon... Atom bombası atılmasına yakın bir tehlike.

Sn @can onur duyarlılığınız için teşekkür ediyorum. Konuyu Devlet Erkanı'nın duyarlılığına taşımak istiyorsanız, Cimer ve Bimer iletişim kanallarını kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Keza başkent Ankara'da ikamet ediyorsunuz. Bu noktada gerek siyasal iktidar, gerekse muhalefet kanadından vekiller ile görüşmeniz,konuyu onlara açmanız, çözüm noktasında daha faydalı ve hızlı olacaktır.

Esen kalın.

(link)
Ankara buyuksehir belediyesi tarafından açıklama yapılmış. Umarım gerekli tedbirleri almışlardır.

@can onur kinaye yapmıştım.
Ben de Ankara'da yaşıyorum ve bu zihniyetin yıllardır Ankara'ya yaptıklarına şahit oluyorum.
Önce şehir bir kent havasından çıktı. Sonra yaşam alanları avm'lerle yer değiştirdi, sonra çiftlik arazisi ve ormanı yok edildi, ardından ODTÜ ormanı yok edilip otoban yapıldı, şimdi ise bu tehlike.
Zaten yavaş yavaş öldürüyor bu zihniyet hepimizi.
En ilginci de böyle bir olaya karşı yer yerinden oynamıyor.

@enes_vl @enes_vl Bahsettiğim sayfa bu sevgili arkadaşım. Komik olan ne biliyor musun? Bu sayfayı görünce ben de "oh be, şikayetlerimiz amacına ulaştı" diye sevindim. Ama, işin aslı böyle değilmiş. Mimarlar Odası'nı arayın ve takip edin dememin sebebi işte tam olarak bu. Hollanda'da benzer bir olay olmuş ve emsal olarak bu olaydan bahsettiler. O bölge karantinaya alınıyor, insanlar başka yerlere yerleştiriliyor, bölge temizleninceye kadar da kimse oraya gidemiyor. Böyle olması gerekiyor. Lütfen belediyenin sayfasına inanmayın.

@Mesut DOĞRU İletimi tam okumamışsınız anlaşılan. Aklınıza gelecek her yeri aradım. Birim şefleriyle, müdürleriyle görüşme bile talep ettim. İl dışında diyorlar, geçiştiriyorlar. Bimer'i bilmez miyim? Kaç kere aradım. Bizi ilgilendirmez diyorlar.

@Ahmetgitar Dediklerin doğru yalnız, şöyle bir durum var; fabrikaya yakın semtlerde oturanların hayatlarını direkt tehlikeye sokan bir olay bu. Odtü ormanı ya da avm'ler vs bir anda insanı kanser yapmaz. Ama bu yapar. Kimyasını, molekül yapısını bildiğim için üzerine basa basa söylüyorum.

• Beğen
Tepkiler: dodurgalı_06
@can onur Ankara Türkiye'nin başkenti. Küçük bir şehir olsa guvenmeyelim yetkililere. Bizi onemsemezler deriz.Ama Cumhurbaşkanı dahil Ankarada. Yıkılan fabrikada TBMM 'ye kuş uçuşu en fazla 1 Km uzaklıkta. Bu konuda Belediye gevşek davranamaz. Açıklamada yapmışlar. Umuyoruz bir sorun yaşanmaz.
Her seye rağmen yapılabiliyorsa bu gaz tespit edilirse Cümbür Cemaat ankara yi bosaltiriz bizde napalım :)

@enes_vl CB'nin yaşadığı yer, muhtemelen dünyanın en güvenli yerlerinden biridir. Ona bir şey olmaz ama ortada bir haber ve ciddi belgeler var. Milyonda bir kanser olma ihtimalim varsa, bunu önemserim. Ben sadece forumdaki arkadaşlarımı bilgilendirdim. Önlem alıp almamanız size kalmış.

Öncelikle duyarlılığınız için bir insan olarak teşekkür ediyorum. Bugün Ankara 7. İdare Mahkemesi tarafından yıkıma ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verildi. İçimize biraz da olsa su serpecek bir haber.

İlgili haber: (link)

Konuyla ilgili ufak bir araştırma da yaptım. Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik adında bir mevzuat var, İnşaat Suçları adlı hesap ilgili yerleri kırmızı ile de belirtmiş.

IMG_1797.JPG
Bilginize,

8388b8f915d00fbc9e1e22ccfff49872.jpg

Sadece biz değil çevreyi de öldürüyoruz. Hesap soracak doğa...

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

• Beğen
Tepkiler: dodurgalı_06
@avkebele Çok güzel bir haber. Teşekkürler paylaşım için. Bu yıkım durdurulmak zorunda.Ne şekilde olursa olsun...

Benim anlamadığım şu; yıkım durunca o bölge daha mı emniyetli olacak? Bu yıkım en nihayetinde yapılmak durumunda değil mi?
Bir faaliyete muhalefet olurken alternatif sunulmaz ise ardı boş kalır.

7 yıl Gazi mühendislik mimarlık fakültesinde öğrenim gördüm. O bölgede yıllarım geçti. O fabrika sahası yıllardır anlamsızca duruyor orada.

Demem o ki; yapılan iş mi eleştiriliyor yoksa uygun yapılmadığı mı? Önce onu anlamak istiyorum.

@Bahadır S. Herhangi bir rant oluşturduğu için bir eleştiri olduğunu sanmıyorum insan sağlığı söz konusu. Teknik bilgim yok ama anladığım kadarıyla yıkım anında bina yapısında bulunan asbestin gerekli önlemler alınmazsa havaya karışma tehlikesi var. İnsanlarda doğal olarak endişeleniyor bende dahil. Söz konusu şikayet bu.

Belediye açıklamalarına güvendim şahsen. Mimarlar odasının uyarılarıda dikkatimi çekiyordu diğer yandan. Durdurulma kararı yerinde olmuş ,şüphe oluşturmaya başlamıştı. Denetimi daha sıkı olur.

Yine Türkiye`nin başkenti (!) Ankara, yine başka bir olay. Ankara halkı hayatından kaygılı...

@Bahadır S. Hikayeye biraz baştan başlayayım o zaman. Bu bina, cumhuriyet dönemine ait endüstriyel miras olarak kabul edildi ve binanın çevresi sit alanı olarak ilan edildi. Ankara BBŞ belediye başkanı da buranın bir bölümünü 2006 senesinde yıktı. Kültür Bakanlığıyla belediye arasında ne gibi bir ilişki var bilmiyorum ama, Kültür Bakanlığının buna razı olmadığını birçok yerden duydum. Bana soracak olursanız, o binanın korunmasını ve müze olarak kullanılmasını isterdim. Öncelikle, böyle tarihi bir binayı yıkmak, bir hizmet değildir. Eğer yıkılması gerekiyorsa da, halktan habersiz, vatandaşı bilgilendirmeden yapılmamalı. Dediğim gibi, ben muhalefet yapmak için bu kadar yazıyı yazmadım. Öncelikle arkadaşlarımı bilgilendirmek için yaptım. Tabii ki sonrasında da bir şeyler yapalım ve yakınlarımızı uyaralım dedim. Başkent Gaz çalışanlarına maske dağıtılırken vatandaşa neden dışarı çıkmayın, falanca bölgede dolaşmayın, maske takın, dikkatli olun, çocuğunuzu okula göndermeyin denmedi? Bunlar söylense, vatandaş uyanacaktı ve önlem isteyecekti. Bu da masraflıydı. O bina yıkılacaksa, Hollanda'daki benzer hikaye emsal alınmalıydı. Uzun lafın kısası, bunun adı hizmet değil.

@enes_vl Tekrar tekrar, üzerine basa basa söylüyorum. Belediyenin açıklamalarına itimat etmiyorum. Lütfen Mimarlar Odası'nı arayıp bilgi alın. Ve iki bilgiyi karşılaştırıp, hangisinin doğru olup olmadığı konusunda ikna olun.

• Beğen
Tepkiler: Bahadır S.
Geri