Scudo Sports

Akord ayarı bozuk olması tekere zarar verir mi?

Alperen KIR

Forum Demirbaşı
Tepki
77
Bisiklet
Scott
arkadaşlar bisikletimi ilk aldığımda akord ayarı bozuktu ve öyle baya bindim. şimdi yaptırdığımda hafif bi yamukluk var gibi. acaba akord bozukken bindiğim için bir sorun olmuş mudur? :cool:

şimdiden teşekkür ediyorum.

Scudo
akord ayarından olacağını sanmam belki jant yamulmuştur :)

anladım. peki akord ayarını yaptırmak önemli mi? disk frenlerime sürtmüyor jant. yine de yaptırmalı mıyım?

Akort ayarı sadece tekerin yalpalaması açısından değil, tekerin sağlamlığı ve bütünlüğü açısından da önemlidir. Tellerden birisi gevşemeye başladığında nipple üzerindeki kuvvet de azalacağından gittikçe daha çok gevşeyecektir. Ve normalde bu gevşek telin taşıması gereken yükün bir kısmını hemen yanındaki teller taşımaya başlayacaktır. Gevşek tel (veya teller) daha da gevşedikçe komşu teller üzerindeki yük gittikçe artacak ve biryerden sonra artan yük onları koparacaktır.
En başta akort ayarı iyi bir şekilde yapılmışsa nipple'lar gevşemeyecektir ve akort ayarı jant darbe alıp eğrilmediği sürece bozulmayacaktır. (İyi akort ayarı ile kastım sadece tekerin yalpalamaması değil, aynı zamanda tellerin eşit ve yeterli gerginlikte olmasıdır)

Yani disk fren de kullansanız akort ayarını yaptırıp ara sıra kontrol etmenizi tavsiye ederim. Akort ayarını kontrol ederken sadece gözle tekerin dönüşünü değil, ilaveten elle tel gerginliklerini de kontrol etmeniz faydalı olur.

Ve not: Tel gerginliklerinin aynı seviyede olup olmadığını kontrol etmenin en basit ve etkili yolu onları gitar çalar gibi parmakla "tın"latmaktır ;) Tekerin AYNI tarafındaki tellerin aşağı yukarı aynı nota civarında ses vermesi gerekir. (Diğer taraf farklı bir ses verebilir.)

çok sağ olun. bu bilgiler bayağı işime yaradı :) en kısa zamanda gidip akord ayarını yaptıracağım.inşallah tekerin ayarı bozulmamıştır :)

benim de arka jantta akord sorunum var. bisikletçiye götürdüm adam iyi bir sehpada akord yaptı. jantı ikinci el almıştım. bisikletçi arka jantın darbe aldığını, muhtemelen kazalı olduğunu söyledi. telleri eşit sıkınca teker yalpalıyor. tekeri dümdüz yapınca da 2 tel çok az sıkılmış oluyor. şuan teker dümdüz, 2 tel de gevşek kullanıyorum. bisikletçi sorun olmayacağını söyledi ama bu şekilde kullanmaya da gönlüm pek razı değil. sizce de bir sorun olur mu bu? ya da bu jantı düzeltmenin bir yolu var mıdır?

@makaram o kadar abartılacak bir konu değil. bir sorun olmaz. o 2 telin nipelleri gerilimin azlığından dolayı diğer tellerinkinden daha hızlı gevşeyecektir. arada bir onu kontrol etmen yeterli.

@can_celik teşekkür ederim. yeni jant almayı da düşünmedim değil. bir de o iki telin tam karşılıklı ve aynı tarafta olmaları ayrıca sorun yaratır mı?

Bence 2 sorun yaratır:
Birinicisi akort daha kolay kaçar, çünkü teller jantı eşit çekmiyor.
Aynı sebepten dolayı da tel kırılma problemleri olabilir. Çünkü bazı tellere normalde fazla gerilme düşüyor. Eninde sonunda tel kırıp yolda bırakır bence o jant :snzdglsn:

benim de arka jantta akord sorunum var. bisikletçiye götürdüm adam iyi bir sehpada akord yaptı. jantı ikinci el almıştım. bisikletçi arka jantın darbe aldığını, muhtemelen kazalı olduğunu söyledi. telleri eşit sıkınca teker yalpalıyor. tekeri dümdüz yapınca da 2 tel çok az sıkılmış oluyor. şuan teker dümdüz, 2 tel de gevşek kullanıyorum. bisikletçi sorun olmayacağını söyledi ama bu şekilde kullanmaya da gönlüm pek razı değil. sizce de bir sorun olur mu bu? ya da bu jantı düzeltmenin bir yolu var mıdır?
Yuvarlak tel ise daha kısa 2 tel takabilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: makaram
tekerleğe zarar verir mi bilemem ama gidişine ket vurduğu kesin
iyi akort yapılmış tekerleklerle yağ gibi kayarsın

@alper2508 düzgün akort yapılamıyor dememiş ki.

kendisi bursalı esat ustadır. sorunlu arka jantımı tamir etti.

mavic.jpg

forumdan değerli bir abim yardımcı oldu. jantları ona gönderdim ve esat ustaya yaptırdı. bugün gönderecek inşallah. kendisi inceleyip test de etti benim için. sorun yok dedi. gelmesini dört gözle bekliyorum. yardımcı olan abim isim verme dedi ama ben ip ucu vereyim yine de. hehe

gios.jpg

kendisi bursalı esat ustadır. sorunlu arka jantımı tamir etti.

221177 dosyayı görüntüle

forumdan değerli bir abim yardımcı oldu. jantları ona gönderdim ve esat ustaya yaptırdı. bugün gönderecek inşallah. kendisi inceleyip test de etti benim için. sorun yok dedi. gelmesini dört gözle bekliyorum. yardımcı olan abim isim verme dedi ama ben ip ucu vereyim yine de. hehe

221178 dosyayı görüntüle
Abin halletti de hayin ve zalım korana kargoda darbesini vurdu acımasizca :(
Cuma kargolucam insallah nasipse
20200317_154407.jpg

@mariokaldato Merhabalar! Mesaj kutunuz dolu olduğu için buradan yazdım. Bursa'da ikamet ediyorum ve Esat Usta'ya uğrayıp akort ayarı yaptırmak istiyorum. Dükkanın konumunu tarif eder misiniz? Ya da özelden kendisinin cep numarasını da verebilirsiniz mümkünse. İyi günler, teşekkür ederim.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
  • Beğen
Tepkiler: Kotkata
Tekere ne kadar zarar verir bilmiyorum ama v frende bir süre sonra fren pabucu tekere sürtüp hem tekeri hem pabucu yiyor. Akordun en önemli sorunu bana göre hız arttıkça yaşanan kontrol kaybıdır. Bir süre sonra iyi sallıyor, kontrolü kaybederseniz büyük sıkıntı.

İstanbulda sağ sol ve yukarı aşağı akort ayarını kumpas ile layıkıyla yapan bir bisikletçi arıyorum avrupa yakası olursa dahada iyi olur

İstanbulda sağ sol ve yukarı aşağı akort ayarını kumpas ile layıkıyla yapan bir bisikletçi arıyorum avrupa yakası olursa dahada iyi olur
hocam üstüme vazife mi bilmiyorum ben hiç gitmedim ancak neredeyse herkes Dadaş Bisikleti öneriyor. Yeri Fatihte. Karagümrük Stadı yakınında

Geri