Akciğer kanseri

zehra

Üye
Kayıt
27 Eylül 2004
Mesaj
2
Tepki
0
Merhaba ;
Dedemde 1 Ay önce öksürük Ve Balgam Başlamişti. Dr.'a Götürdük Tüberküloz Olduğunu Söylediler Ve Süreyyapaşa Hastanesine Sevk Ettiler.burada 10 Gün Yatti.yattiği Süre Içerisinde öksürük Ve Balgam Kesildi.birkaç Gün önce Burnundan Hortum Sokarak Ciğerlerini Incelediler.inceleme Sonucunda Akciğer Kanseri Teşhisi Kondu.sağ Akciğerde 2,5 Cm'lik Bir Kitle Olduğu Söylendi.ve Okmeydani Hastenesine Sevk Edildi.sizce Nasil Bir Tedavi Uygulanmali?zorluklari Nelerdir?2,5 Cm'lik Kitle Yeni Başladiğini Mi Gösterir?
Dedeme Dişardan Bakildiğinda çok Sağlikli Görünüyor.yatalak Bir Hasta Gibi Değil.sizden Bilgi Rica Ediyorum...
 
Scudo

Barbaros

Forum Demirbaşı
Kayıt
16 Eylül 2004
Mesaj
593
Tepki
193
Şehir
İstanbul
Geçmiş olsun. Umarım tedavisi düzgün olur ve iyileşir. Allah kolaylık versin zehra hnm...
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
acil sifalar diliyorum..sanırım doktorumuzda kısa zamanda cevaplayacaktır...
 
Kayıt
15 Eylül 2004
Mesaj
49
Tepki
11
Şehir
Adana-Erzurum
Öncelikle geçmiş olsun diyor ve uzun süredir çok yoğun olmam dolayısıyle foruma giremediğimden dolayı başta yönetim olmak üzere bütün arkadaşlardan tek tek özür ve af diliyorum :eek:
AC kanseri çok geniş 1 konu.Burada gelişmeler ve hastalığın seyri ile ilgili bilgiler verdiğin sürece elimden gelen bütün bilgileri paylaşmaya çalışırım.Şimdilik çok genel bilgiler vereyim.
Öncelikle genel olarak 9 sınıfa ayırabiliriz:
1)Yassı Hücreli Karsinom
2)Adenokarsinom
3)Bronkioalveolar karsinom
4)Large Cell Karsinom
5)Kombine Yassı Hücreli+Adenokarsinom
6)Small Cell Karsinom
7)Karsinoid Tümörler
8)Tükrük Bezi benzeri Tümörler
9)Karsinosarkom

Evrelemede 3 ana unsur vardır:
1-Tümörün histolojik tipi 2-Hastalığın yayılım derecesi 3-Hastanın fonksiyonel durumu

Tanı:
AC kanserlerinde histolojik tanıya varmak için 4 yol vardır:
1)Balgam Sitolojisi
2)Bronkoskopik Tümör Biopsisi
3)İğne aspirasyon biopsisi
4)Torakotomi

Tanı konulduğu andaki hastalığın yaygınlığı,tedavi planı ve prognozun(yaşam süresi,hastalığın ilerlemesi) belirlenmesinde çok önemlidir.T tümörün lokalizasyonu,büyüklüğü ve lokal invazyonunu; N lenf nodlarının varlığı ve yerleşmini; M ise uzak metastaz(yayılım) varlığı veya yokluğunu gösterir.

T: Primer Tümör

Tx:Bronkopulmoner sekresyonlarda(salgılar,balgam vs.) malign(kanser) hücrevar fakat radyolojik ve bronkoskopik olarak görünüm yok
To:Aşikar tümör yok
Tis:Karsinoma in situ(hücreyesınırlı)
T1: Tümörün çapı 3 cm veya daha küçük... ayrıntıları yazmıyorum.
T2:Tümörün çapı 3 cm den büyük veya çapı ne olursa olsun bronkoskopide (dedenize yapılan tetkik) tümörün lob bronşu ağzına veya karina(2 AC in ayırım yeri)nın 2 cm altına ilerlemiş olması veya AC zarına yayılması
T3:Tümörün büyüklüğü ne olursa olsun göğüs duvarına,diaframa,kalp zarına yayılmaış olamsı
T4:Tümör büyüklüğü ne olursa olsun kalp,büyük damarlar,nefes borusu,yemek borusu,omurga, yayılımı

Nler lenf bezlerine yayılımları gösterir. N1-2-3

M0:Bilinen uzak yayılım yok
M1: uzak yayılım var

Sınıf 1a:T1 N0 M0
Sınıf 1b:T2 N0 M0
Sınıf 2a:T1 N1 M0
Sınıf 2b:T2 N1 M0; T3 N0 M0
Sınıf 3a:T3 N1 M0; T1-3 N2 M0
Sınıf 3b:T4 N0-2 M0; T1-4 N3 M0; T1-4 N0-3 M0
Sınıf 4:Herhangi T,Herhangi N,+ M1

Bunların önemi nedir? Tedav seçenekleri için bu sınıflamalar çok önemlidir ve herbirine ayrı tedavi seçenekleri vardır.Yani önce tümörün en başta 9 grup halinde verdiğim tipi, sonra da evrelemesine göre tedavi seçeneği belirlenir.
 

bikeacar

Üye
Kayıt
21 Kasım 2017
Mesaj
32
Tepki
19
Yaş
33
Şehir
İstanbul
İsim
Acar
Bisiklet
Bianchi
Büyük geçmiş olsun. Akciğer kanseri hakkında doğru bilgiler almadan hemen her doktora gitmeyin derim. Kendi yaptığınız araştırmalarla ilerleyin ya da bilgili kişilerden yardım alın. Kanser bu sonuçta şakaya gelmez...

Akciğerler bir insanın hayatta kalabilmesi için mutlaka ihtiyacı olan oksijen gereksinimini sağlayan yegane organıdır. Bir çift halindedir ve her iki göğüs kafesimizi doldurur. Yapısında bulunan hava kesecikleri sayesinde nefes alıp verirken oksijenin dokulara iletilmesini, karbondioksitin dışarıya atılmasını sağlar. Vücudumuz için hayati değeri olan bir organdır. Diğer bir deyişle tüm omurgalı canlılardaki temel solunum organıdır. Soluk alma işlemi esnasında ağızdan ve burundan giren hava nefes borusundan, oradan da bronşlardan geçerek akciğere ulaşır. Esnek ve süngerimsi bir yapıya sahip olan akciğerler göğüs kafesi içerisinde yer almaktadır. Akciğerlere ulaşan temiz hava damarlar sayesinde vücudun diğer kısımlarına ve organlarına ulaştırılmaktadır. Burada meydana gelen herhangi bir tahribat veya bozukluk sonucunda akciğerler görevini yapamaz. Görevini yerine getiremeyen bir organ ise önce kendinde daha sonra da vücudun diğer kısımlarında çeşitli hastalıkların doğmasına neden olmaktadır. Bunlardan en önemlisi ise erken teşhis ile tedavi edilebilir fakat hayati tehlikesi olan akciğer kanseridir.

Akciğer Kanseri Nedir?
Normal akciğer hücreleri bazen çeşitli etkenlerden dolayı kontrolsüz bir biçimde çoğalırlar. Bu çoğalma sonucunda, akciğerin içinde veya çevresinde tümör adı verilen kitleler oluşur. Bu şekilde ortaya çıkan hastalığa ise akciğer kanseri denir. Tümörler akciğerin kan dolaşımı yoluyla organlara ve dokulara oksijen aktarımını engellemektedir. Eğer tümör bir bölgede kalıp çoğalmazsa benign (iyi huylu), kan veya lenf sistemi yoluyla diğer organlara yayılırsa malign (kötü huylu) olarak adlandırılır. Bir tümörün vücudun diğer kısımlarına ve organlarına yayılmasına metastaz denir. Metastazyapmış bir kanser ise tedavisi oldukça zor ve ciddi bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Akciğer kanserinin küçük hücreli akciğer kanseri ve küçük hücreli olmayan akciğer kanseri olmak üzere 2 tipi vardır.
  1. Küçük Hücreli Akciğer Kanseri: Yulaf hücresi kanseri de denmektedir. Diğer tipe göre daha hızlı gelişir ve vücuda yayılması daha hızlıdır.
  2. Küçük Hücreli Olmayan Akciğer Kanseri: Genel olarak daha yavaş gelişir ve yayılırlar. Görülme sıklığı küçük hücreli akciğer kanserine göre daha yaygındır.
Akciğer Kanserinin Nedenleri (Sebepleri) Nelerdir?
Diğer tüm hastalıklar gibi akciğer kanseri de tek bir nedene ya da davranışa bağlanamaz. Oluşmasında birçok etken ve risk faktörleri rol oynamaktadır. Genetik faktöre bağlı olan hastalıklar elbette önlenemez ama bazı kötü alışkanlıklarımız ve sağlığımıza gereken önemi göstermememiz hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. İşte akciğer kanserine neden olan başlıca etkenler;
  • Sigara İçmek: Sigara neredeyse tüm hastalıklara zemin hazırlayan zararlı bir alışkanlıktır. Akciğer kanserinin oluşmasında ise en önemli risk faktörüdür.Türkiye’de akciğer kanseri olan kadınların % 17’sinin, erkeklerin ise % 94’ünün sigara içtiği tespit edilmiştir. Tütünün içerisindeki zararlı maddeler akciğer hücrelerine zamanla zarar vererek kanser oluşumuna yol açabilir. Sigara içen bir insanın akciğer kanseri olması, sigaraya hangi yaşta başladığı, ne kadar zamandır ve günde ne kadar içtiği, sigara dumanını içine ne derinlikte çektiği gibi durumlara göre değişkenlik göstermektedir. Pasif içiciler de (sigara kullanmayan ama dumanına maruz kalanlar) akciğer kanseri olma riski taşımaktadır. Sigara dışında puro ve pipo içenlerde riskli gruplar arasındadır.
  • Riskli Meslekler: Madenciler, baca temizleyiciler, tekstil, izolasyon, tersane, plastik-sanayi işçileri, boya, cam, seramik, çamaşır suyu, batarya fabrikalarında çalışanlar, petro-kimya, dökümhane ve çelik işçileri akciğer kanseri olma riski altındadır.
  • Asbest: Asbest ısıya, kimyasal maddelere ve aşınmaya dayanıklı, lifsi yapıda, kanserojen bir maddedir. Uçak, otomobil, inşaat ve gemi sanayiinde kullanılır. Asbest fiberleri partiküller halinde havada dolaşır, solunmayla akciğerlere yerleşir ve orada zamanla kansere yol açmaktadır. Asbeste maruz kalan işçilerin akciğer kanserine yakalanma riski, kalmayanlara göre 3-4 kat daha fazladır. “Öldürücü toz” adı da verilen asbest oldukça zararlı ve tehlikeli bir maddedir. Sadece akciğer kanseriyle kalmayıp birçok hastalığa da zemin hazırlamaktadır.
  • Genetik Yatkınlık: Aile üyelerinden herhangi birinde olan akciğer kanserinin daha sonraki kuşaklarda da görülme ihtimali vardır. Araştırmalar birinci derece akrabalarında akciğer kanseri görülen kişilerin, kansere yakalanma riskinin 2-4 kat fazla olduğunu göstermiştir.
  • Radon: Radon gazı toprakta doğal olarak bulunur. İyi havalandırılmayan ev ve iş yerlerinin altındaki toprağa bağlı olarak, kapalı alanda radon gazı miktarı yükselir. Solunumla alınan radon gazı akciğer epitel hücreleriyle etkileşime girip kansere yol açabilmektedir. Metro ve tünel işçileri ile, zemin kat eski binalarda yaşayan insanlar riskli gruplar içerisinde sayılmaktadır.

Akciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Akciğer kanseri hemen belirti vermeyen bir kanser türüdür. Kanserin kendini göstermesi yıllar sürebilir ve genelde ileri evrede fark edilir. Hastalığın başlıca belirtileri şunlardır:
  • Geçmeyen, gittikçe kötüye giden öksürük
  • Göğüs ağrısı, omuzda, sırtta veya başta sürekli öksürmekten kaynaklanan ağrılar
  • Ses kısıklığı
  • Nefes hırıltısı
  • Kanlı tükürük, kanlı balgam
  • Yutkunmada zorluk
  • İştah azalması, kilo kaybı
  • Halsizlik, yorgunluk, kansızlık
  • Sık sık zatürre veya bronşit olma
  • Nedeni bulunamayan ateş
  • Eklem ve kemik ağrısı
  • Gözlerde ve deride sararma

Akciğer Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?
Akciğer kanserine yakalanmak istemiyorsanız öncelikle sigarayı bırakmalı ve sigara içilen ortamlardan uzak durmalısınız. Sağlıklı beslenmeli, az yağlı gıdalar tercih etmeli, alkolden ve monotonluktan uzak durup düzenli olarak spor yapmalısınız. Bunun yanında eğer yukarıda saydığımız riskli mesleklerden birinde çalışıyorsanız çalışma saatlerinizin ilgili yönetmeliklere uygun olarak ayarlanmasını isteyebilirsiniz. Ek olarak çalışırken maske gibi kişisel koruyucu ekipmanlarla zararlı gazların en az düzeyde solunmasını sağlayabilirsiniz.

Akciğer Kanserinin Tedavisi Nedir?
Tedavi kanserin tipine, evresine, hastanın yaşına ve sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Birçok tedavi yöntemi ve tedavi kombinasyonu bulunmaktadır.

Cerrahi: Kansere yol açan tümörün ameliyat ile alınmasıdır. Eğer akciğerden küçük bir kitle alınacaksa yapılan operasyona wedge denir. Sağ veya sol akciğer loblarından herhangi birinin çıkarılması işlemine lobektomi, iki lobun birden çıkarılmasına bilobektomi veya pnomonektomi (akciğerin tamamen çıkarılması) denmektedir.

Kemoterapi: Metastatik, küçük hücreli olmayan akciğer kanserlerinde ilk tercih edilen tedavi yöntemidir. Tedavi esnasında hasta hastaneye yatmaz, ilaçlar damardan sıvı şeklinde veya hap şeklinde verilir. Her kür sonrası hastanın kan sayımı yapılır, şikayetleri dinlenir, ilaçların yan etkileri sorgulanır ve gerekiyorsa hastaneye yatırılır. Bir günün 12 saatini yatarak geçiren hastalar kemoterapinin yan etkilerini kaldıramayacağından bu tedavi yöntemi kesilir.

Radyoterapi (Işın Tedavisi): Cerrahiye uygun olmayan hastalara uygulanır. Yüksek enerjili ışınlar ile kanser hücreleri yok edilmeye çalışılır. Genellikle kemoterapi ile birlikte uygulanmaktadır.

Ben de biraz araştırdım. Nedir, belirtileri, tedavisi, korunma yolları gibi vs. buyrun kaynak:
(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: hamlet2006

sabit

Üye
Kayıt
4 Mart 2016
Mesaj
75
Tepki
62
Yaş
48
Şehir
istanbul
İsim
numan
Başlangıç
2014—15
Bisiklet
Kron
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Rabbim acil şifalar versin
 

irfanyazicitunc

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Haziran 2014
Mesaj
640
Tepki
901
Yaş
60
Şehir
istanbul
İsim
İrfan
Başlangıç
2012—13
Bisiklet
KTM
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Inşaallah iyileşmiştir konu 2004 tarihli.
 

A.l.t...

Daimi Üye
Kayıt
8 Mart 2016
Mesaj
264
Tepki
367
Yaş
49
Şehir
ankara
İsim
BUHARİ A.
Başlangıç
1974—75
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Konu çok eski ama İnşaallah iyileşip eski sağlığına kavuşmuştur.Rabbim her şeyin doğrusunu bilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: nonsteril

TeamO2.cc

TeamO2.cc
Kayıt
1 Kasım 2018
Mesaj
2.221
Tepki
10.611
Şehir
Samsun
İsim
TeamO2.cc----Strava----
Başlangıç
1985—86
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Şuan babam tedavi görüyor.2 mm boyutundaki kanserli olan bölüm ışın tedavisi ve kemoterapi görüyor.Işın tedavisi bitti.Kemo terapide ise son kura gelindi.
3 kez daha alıp bitecek.Süreç uzun , yorucu ,sinir bozucu ama inşaallah babam kurtulacak.Her onkoloji hastanesine girince dünyanın ne kadar boş olduğunu
ne için bu kadar mücadele verdiğimizi anlamaya çalışıyorum.Öyle ki insanların ağzından çıkan tek şey sağlıklı yaşam.O yüzden herkes yediğine , içtiğine
soluduğu havaya özen göstersin.Bu süreçte annemde göğüs kanseri oldu hemen müdahale ettik ameliyat oldu kanserli bölüm alındı şuan çok şükür iyi
koruma amaçlı 20 gün ışın tedavisi görecek onunda zaten yarısı bitti.Bu arada tomografi çekindi akciğerinde 4 mm boyutunda nodül gözlemlendi ama kontroller
sonucu bunun nuormal olduğu zaten yüzde 95 insanlarda bu tarz zararsız nodüller olduğunu söyledi doktor.Çok şükür genede korkulacak bir şey yok.
Allah herkese şifa versin ,sağlık versin.Saygılar...
 

Çağdaş78

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Nisan 2016
Mesaj
2.317
Tepki
4.571
Yaş
45
Şehir
İZMİR
İsim
Çağdaş
Iyilesmeniz, eski agliginiza kavusmaniz dileğiyle.
 
  • Beğen
Tepkiler: TeamO2.cc

TeamO2.cc

TeamO2.cc
Kayıt
1 Kasım 2018
Mesaj
2.221
Tepki
10.611
Şehir
Samsun
İsim
TeamO2.cc----Strava----
Başlangıç
1985—86
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Allah razı olsun arkadaşlar.Sağolun varolun.
 

TeamO2.cc

TeamO2.cc
Kayıt
1 Kasım 2018
Mesaj
2.221
Tepki
10.611
Şehir
Samsun
İsim
TeamO2.cc----Strava----
Başlangıç
1985—86
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Allah acil şifalar versin inşaallah...
Allah razı olsun kardeşim.
Şuan annemi radyolojiye getirdim Işın alacak çok kanser hastası var burda insanlar çok üzgün Allah hepsine yardım etsin.
 
  • Üzgün
Tepkiler: Çağdaş78

smtdgncy

Daimi Üye
Kayıt
5 Temmuz 2015
Mesaj
217
Tepki
488
Yaş
35
Şehir
Konya
İsim
Samet
Başlangıç
2014—15
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Şuan babam tedavi görüyor.2 mm boyutundaki kanserli olan bölüm ışın tedavisi ve kemoterapi görüyor.Işın tedavisi bitti.Kemo terapide ise son kura gelindi.
3 kez daha alıp bitecek.Süreç uzun , yorucu ,sinir bozucu ama inşaallah babam kurtulacak.Her onkoloji hastanesine girince dünyanın ne kadar boş olduğunu
ne için bu kadar mücadele verdiğimizi anlamaya çalışıyorum.Öyle ki insanların ağzından çıkan tek şey sağlıklı yaşam.O yüzden herkes yediğine , içtiğine
soluduğu havaya özen göstersin.Bu süreçte annemde göğüs kanseri oldu hemen müdahale ettik ameliyat oldu kanserli bölüm alındı şuan çok şükür iyi
koruma amaçlı 20 gün ışın tedavisi görecek onunda zaten yarısı bitti.Bu arada tomografi çekindi akciğerinde 4 mm boyutunda nodül gözlemlendi ama kontroller
sonucu bunun nuormal olduğu zaten yüzde 95 insanlarda bu tarz zararsız nodüller olduğunu söyledi doktor.Çok şükür genede korkulacak bir şey yok.
Allah herkese şifa versin ,sağlık versin.Saygılar...
Çok geçmiş olsun, Allah şifa versin inşallah.
Onkoloji Hastaneleri her seferinde, Neden? dememe sebep oluyor. Ne yapıyoruz ki biz diyorum, Dünya çok büyük değil, dolu hiç değil.
 
  • Beğen
Tepkiler: TeamO2.cc

seko35.50

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Mayıs 2018
Mesaj
2.799
Tepki
17.156
Şehir
izmir/karşıyaka
Başlangıç
1989—90
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Diğer
geçmiş olsun acil şifalar,Allah herkese sağlık versin,gerisi boş
 
  • Beğen
Tepkiler: TeamO2.cc

TeamO2.cc

TeamO2.cc
Kayıt
1 Kasım 2018
Mesaj
2.221
Tepki
10.611
Şehir
Samsun
İsim
TeamO2.cc----Strava----
Başlangıç
1985—86
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Çok geçmiş olsun, Allah şifa versin inşallah.
Onkoloji Hastaneleri her seferinde, Neden? dememe sebep oluyor. Ne yapıyoruz ki biz diyorum, Dünya çok büyük değil, dolu hiç değil.
Allah razı olsun.İnsan insana yapıyor bu zulmü maalesef.Sağlıcakla.
geçmiş olsun acil şifalar,Allah herkese sağlık versin,gerisi boş
Allah razı olsun sağolsun.Sağlıcakla.