Scudo Sports

650 ₺ Bütçeyle Gravel Toplamak (2020)

Ali Kılıç 35.5

Çılgın Fixieci (fren yok, vites yok, kural yok)
Tepki
3.898
İsim
Ali Kılıç
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Fixed Gear
650 lira bütçeyle Gravel toplamaya çalışacağım.
50 liraya 26 jant bir eski MTB kadrosu buldum.
Hurda fiyatına aldım.
Üzerine 650 lira harcayarak 26 jant bir Gravel toplayacağım.

Bu projede amaç, herkesin gıpta ile bakacağı efsanevî bir gravel toplamak değil.

Instagram gördüğümüz fotojenik bir gravel de toplamayacağım.

Bu projedeki asıl amaç:
1. Düşük bir bütçe (650 TL)
2. Herkesin Türkiye piyasasında kolayca ulaşabileceği yedek parçalarla
3. Az çok eli anahtar tutabilen herkesin toplayabileceği
4. Kullanım alanı gravel (çakıl)
olan bir makine toplamaktır.

Proje başlasın.

IMG_20200922_134302.jpg

26 jant setini kargo dâhil 180 liraya aldım.
Jant göbekleri bilyalı. 36 telli.
Ön jantın ağırlığı 1025 Gr.
Arka jant ağırlığı 1185 Gr.

IMG_20200922_134239.jpg

Dış Lastikler 26/1.75 Meghna.
Toplam ağırlıkları 1765 Gr tutuyor.

İç Lastikler ise İrc-Anlaş.
Toplam ağırlıkları 440 gr tutuyor.

Bunlar da kargo dâhil 150 lira tuttu.

Akşama doğru makinenin kısmen toplanmış hâlinin fotosunu da yükleyeceğim.

Proje bittiğinde toplam ağırlık hedefim 13 kg olacak. Umuyorum öyle olur.

Bu arada kadro ve maşanın çelik olduğunu de ekleyeyim.

IMG_20200922_165240.jpg

Pedallar Salcano çıkması. Para vermedim. Depomda duran parçalardan. 440gr ağırlıkları var.
IMG_20200922_173041.jpg

Jant ve lastikler takıldıktan sonra makinenin hâli...
Gidon boğazı değişecek. Gidon değişecek.
Bu şekilde tarttığımda 14.30 kg ağırlığı var.
Gidon boğazı ve aparatı kargoda. Birkaç güne elimde olur. Gidon da depodan Ritchey takılacak.

Elinde uygun fiyatlı Shimano Tourney 3*7 STI kol olan varsa alabilirim. Şu anda tek parça eksiğim o kaldı.

Ön aktarıcı ve fren vites kabloları ve diğer ıvır zıvır eksikler 50 lira tuttu.

IMG_20200922_180052.jpg

Gidon boğazı ve aparatı geldiğinde bu gidon üzerine takılacak. Demir gidon ve boğazını tasfiye edip yerine bunu taktığımda en az 500gr daha hafif bir makine olacak.

Bu aşamaya kadar harcanan para toplamda 430 lira.

Son düzenleme:
Scudo
hocam en azindan mekanik disk yapabilirdiniz daha çok gravel havası verirdi

• Beğen
Tepkiler: Ali Kılıç 35.5
keşke kadroyu malzemesini alüminyum alsaydın biraz daha fazla vererek (letgo da geçen denk gelmişti 100 tl ye).

Süper proje kolay gelsin. Bence kadroyu boyatın (bahsetmemişsiniz belki zaten planınızdadır) Güzel canlı bir renk ve boya işçiliği ile çok daha güzel gözükür.

Harika olmuş, Seni kutlarım.. Mükemmel bir bisiklet oldu. İnan ki, 3000-5000 liraya satılan bisikletlerden hiçbir farkı yoktur. Çelik olduğu daha iyi, Alümünyum kadrolar çabuk kırılıyor veya esniyor. Sonuçta Çelik metali, Alüminyumdan daha dayanıklı bir metaldir. Ağırlığa kafayı takmayın. Ha 10 kilo olmuş, ha 15 kilo olmuş ne fark eder. Üstündeyken zaten ağırlığı hissetmiyorsun ki.

@turbotx150

Hurdacıdan... Ama ben bunu bisikletçi bir dostumdan aldım. Aynı kadronun benzerlerinin hurdacılarda çok rahat bulursunuz. Zira Türkiye bir hurda bisiklet cennetidir.

@lokatrus

Alüminyum kadro kullanmadım çünkü ben bunu gravel gibi kullanacağım. Gravel alıp turculuk yapmayacağım. Tekeri asfalt yola değmeyecek. Bir buçuk sene gibi bir ömür biçiyorum kendisine.. 😂

@ahsen2

3-5 bin liraya satılan bisikletler ile arasında dağlar kadar fark var. Gerçekçi olalım. Bu bütçeye bu kadar yapılıyor. Zaten gravel gibi dağda bayırda çamurda çakılda kullanılacak bir bisiklete bu bütçe çok bile bence. İleride milyon dolarlık bir zenginliğe erişirsem kişiye özel çelik kadrolu bir gravel yaptırırım kendime. Şimdilik 200 bin dolarcığım var. 😂

@safex

Ben bu projedeki amacımı yukarıda da belirttim. Bu bütçe ile başarılı sayılabilir ama bu forumdaki en başarılı gravel toplama hikâyesi bu değil. Farkındayım.

Sadece ciddi paralar vermeden ortalamanın altında bir bisiket sürücüsünü tatmin edebilecek bir gravelin toplanabilir olduğunu göstermek istiyorum.

Hepimizin elinde depoda bekleyen ıvır zıvır birçok parça var. Onları da kullanarak düşük bir bütçe ile böyle bir makine nasıl toplanır onu anlatıyorum. Proje bitince bütün parçaların satış linklerini falan da atacağım. Olur da öğrenci arkadaşlarımız böyle bir proje yapmaya heves ederse malzemeye kolay ulaşsın diye. Sonuçta bu forumdaki herkes 5 bin lira verip sıfır gravel alacak durumda değil.

İkinci bir husus daha var. Piyasada satılan en pahalı graveli gidip nakit parayla alacak ekonomik duruma sahibim. Ama o makineyi çamurda off road gibi kullanmaya kıyabilir miyim, bilemiyorum. Bununla yapacağım ekstrem turları buraya atarım yine. O zaman maksadım netleşir. Çamurdan görünmez hâle gelecek bu makine. Bu makineyi off road'un Lada Niva'sı gibi düşünelim.

Son düzenleme:
@Ali Kılıç 35.5 hocam adını niye gravel koydun onu anlayamadım. Dağ bisikleti olsa daha iyi olmaz mıydı. Çamur ,taş toprak. Gravel olunca başın göğe mi erecek? :koptum:

Gravel moda ya bu aralar işte.
Ömrümde ilk defa bir modaya uyayım dedim onu da sen yakaladın abi. 😂

@Ali Kılıç 35.5 Aynakol plastik ise onada el atmanızı tavsiye ederim. Frenleri bir fixici olarak çok ihtiyaç duyabilirsiniz, nitekim bir fixie değil, onlarda plastik mi resimde öyle mi duruyor? Arka aktarıcıyı değiştirin çünkü bir turumda benzieri tasarımdaki bir arka aktarıcı ön kapağını atmak suretiyle, makaralarını dışa saçarak bir turu tamamlamama çok az bir mesafe kala yolda kalmama neden oldu. Proje güzel gidiyor gibi, olacak turları merak ettim.

abi bisikletin işi bittimi
Çook merak ettim

Gidon boğazı ve dönüştürme aparatı bekleniyor. Kargoda...

Dropbar gidon takılacak o gelince.

Bir de fiyatı abartılmamış Tourney STI kol arıyorum. İkisine 150 liranın üzerinde bir kuruş vermem. 400 lira isteyen var Tourney kola.😡

Bunlar gelip uygulama yapılınca ayrıntılı foto atacağım.
@Ali Kılıç 35.5 Aynakol plastik ise onada el atmanızı tavsiye ederim. Frenleri bir fixici olarak çok ihtiyaç duyabilirsiniz, nitekim bir fixie değil, onlarda plastik mi resimde öyle mi duruyor? Arka aktarıcıyı değiştirin çünkü bir turumda benzieri tasarımdaki bir arka aktarıcı ön kapağını atmak suretiyle, makaralarını dışa saçarak bir turu tamamlamama çok az bir mesafe kala yolda kalmama neden oldu. Proje güzel gidiyor gibi, olacak turları merak ettim.

Aynakol, ruble, arka aktarıcı bisikletin üzerinde idi. 50 liraya kadro dahil hepsini aldım. Aynakolun dışında plastik muhafaza var. Yoksa kendisine eşek ölüsü gibi ağır bir demirden yapılmış. 😀 Ön aktarıcı idareten takıldı. 30 liralık Çin malı bir şey.

Aynakol 32 ya da 38 t tekli aynakol olacak. Ruble 14-34 Shimano Mega Range ile değişecek. Frenler değişmeyecek. Paralel baskı çamurda iyidir. Bulunabilirse Tourney STI takılacak.

Bunlar tabii ki ileride yapılacak işlemler. Bu parçalar kullanım sırasında elimde kaldıkça değiştireceğim.

Son düzenleme:
@Ali Kılıç 35.5 Açıklamanız için teşekkürler. Zaten mesajımda da belirttiğim gibi bu fiyata başarılı bir çalışma olmuş/olacak. Umarım binerken de konforlu ve keyifli bir sürüş yaşarsınız.

Gravel moda ya bu aralar işte.
Ömrümde ilk defa bir modaya uyayım dedim onu da sen yakaladın abi. 😂
Demek bu yüzden ben gravelleri sevemiyorum. Genelin üzerine düştüğü şeyden hoşuma gitsede uzak durmak gibi cins bir huyum var.😅

Geri