Scudo Sports

53-39 aynakola hangi ruble daha uygun olur?

cihataktag

Aktif Üye
Tepki
60
İsim
CİHAT
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Merhaba arkadaşlar, 2. el satın aldıgım bisiklette 105 aynakol ve 11-25 ultegra ruble mevcut. Yaşadığım yerde rampaların bolca bulunmasından dolayı rampalarda rahat etmek için güncelleme yapmak istiyorum ancak bütün bütçemi bisiklete yatırdıgım için yeni bir aynakol alamıyorum. Bu yüzden en mantıklısının rubleyi değiştirmek oldugunu düşündüm, hemen aklıma 11-32, 11-30 geldi ancak bu rublelerin 53-39 aynakola uyum sağlayacağı konusunda şüpheliyim. Siz değerli deneyimli arkadaşların bu konudaki görüşlerinizi merak ediyorum

ekleme: aktarıcı uzun bacak, 11li

Son düzenleme:
Scudo
Buradaki önemli soru arka aktarıcının bacak boyutu. Kısa bacak ise shimanonun önerdiği en fazla 30T ama ince ayar ile 32 ruble kullananlar mevcut.. Ayrıca arka aktarıcı kısa bacak ise kapasitesini yükseltmek için apart var onun sayesiden 34/36T ruble kullanlıyor. Ayrıca rampalar bol ise sadece ruble değiştirmen yetmez. Aynakol dişlilerini 50-34 yaparsan rahat edersin.

aynakolla ruble arasında sorun yaşanmaz. Sorun yaşayacağınız konu arka aktarıcı ve zincir olur. 25 den 30-32 rubleye geçerken zinciriniz muhtemelen kısa gelecektir. Dolayısıyla zincirinize 2-3 bakla eklemeniz gerekebilir. Arka aktarıcınız kısa bacak ise 30 maks (shimanonun sitesinde max=28) olarak kullanabilirsiniz. Haricinde 32 diş kullananlar da duydum ama ne kadar sağlıklı olur şüpheliyim. Muhtemelen aktarıcıyı fazla gereceği için yayın ömrünü büyük ölçüde kısaltacaktır. 32 kullanacaksanız uzun bacak arka aktarıcı veya kadro kulağına takılan uzatma aparatı var ondan edinmenizde fayda var.

1575474166845.png

@Özhan Akgöğ @Bigpatron aktarıcı uzun bacak, uzun bacak olması bütün sorunları ortadan kaldırır mı (sadece ruble değişikliği)? yoksa zincir vs değiştirmem gerekir mi? Amacım en düşük bütçe ile %8-%10 rampalarda kolaylık elde etmek

@Bigpatron aynakolu değişirerek problemi ortadan kaldırabilirim ancak, aynakollar çok çok pahalı

Hangi 105? 10'lu mu, 11'li mi?

yine de zincire ekleme yapmanız gerekir rubleyi taktıktan sonra farkedersiniz zaten en üst dişte aktarıcı baya öne gelir. Bunu engellemek için dediğim gibi ekleyeceğiniz rubleye göre bakla eklemeniz gerekecektir. Haricinde 39-53 ise muhtemelen compact değildir aynakolunuz. 130 bcd ye çok küçük diş takamazsınız. Min 38t takılabilinir diye biliyorum.

@Serkan Mıstınoğlu 11-30a geçmem aktarıcı sisteminde uyumsuzluğa yol açmaz değil mi hocam? zinciri, aynakolu veya aktarıcıyı etkiler mi?

kısaca sadece 11-30 alırsam başka bir şey yapmadan rampa derdim ortadan kalkar mı :)

@cihataktag yukarıda da yazdı zaten forumdaşlar, uzun bacak arka aktarıcı 30 dişliye kadar sorunsuz çalışma garantisi veriyor :harika:
39+30 kombinasyonu yeterli bence 3 kez pedal çevirdiğinizde arka teker 4 kez dönecek. Tabi sizin kondüsyonunuz önemli burada. Eğer fazla ham durumdaysanız, çok kolay vitese alışkınsanız zor gelebilir ama bence ideale yakın bir oran

• Beğen
Tepkiler: cihataktag
Yıllarca profesyonel yarışlarda 53/39’a 11/23 hatta 11/21’lik çılgın oranlar vardı dopingin kontrol altına alınmasıyla artık yarışlarda bu oranları göremez olduk. Önce 52/36 yarı kompakt sonra ise 50/34 kompakt ayna kollar tercih edilmeye başladı, rublede ise 11/29 ve 11/32 neredeyse standart oldu sayılır. Tabi çoğu bisikletçinin kendini rahat hissettiği standart dışı oranlarda var mesela Sagan 52/42 aynakol kullanır, 53t ayna kol 10t ruble kullanmayı seven çok sayıda sprinter vardır felan. Benim kendi adıma yokuşları hızlı çıkmak gibi bir kaygım olmadığı için rahatlığı ön planda tutarak 50/34’e 11/34’lük sistem kullanıyorum ve kendimi ne kısa ne uzun vadede 53/39‘a 11/30 çevirebilecek kondisyonda görmüyorum, sırf yokuşta 39+30 değil düz yoldada 53+11’i uzun süre düzgün kadans istikrarlı şekilde çevirebileceğimi düşünmüyorum

@Gökay Akçay kesinlikle benim de aynakol tercihim 52/36 kompakttır rakipsiz :D
@cihataktag eğer kilonuz idealse, fit ve antrenmanlı durumdaysanız 30, aksi için 32’yi ciddi ciddi düşünün. Yokuşlarda 60-70 kadansı yakalayamaz, her rampada ayağa kalkmak zorunda kalırsınız. Varsa bir strava sürüş linkinizi paylaşın daha gerçekçi yorum yapılabilir.
Bu arada, pek üzerinde durmadınız ama @Murat B. nin tavsiyesini kesinlikle dikkate alın 12-32 tam biz çaylaklar için bir ruble. 53/11 konbinasyonu bizi zaten epey aşıyor :D

11-12-13-14-15-17-19-21-24-27-30
12-13-14-15-17-19-21-23-25-28-32

Özellikle koyu renkle işaretlediğim viteslerde hep 2 dişli (%10'dan fazla!) daha rahat olacaksınız, bu da kadansınızı bir miktar (%10'dan fazla!) arttıracak ve ideal kadansı (90'lar) yakalamanıza yardımcı olacak :harika:

Son düzenleme:
Geri