Neden 27 vites, 30 vites, 33 vites guzel soru

Yenilik, pazarlama taktigi, tuketim cilginligini korukleme ve kullanimda sagladigi bir takim farkliliklar.
Bir kere kabul etmek gerek ara vites kombinasyonlari ile max. performansta kalmanizi sagliyorlar. Ancak disli capina gore en kucuk ve en buyuk disli max. hiz ve max. tirmanma cekis gucunun limtini veriyor. Hangi sistem olursa olsun en kucuk ve en buyuk disli caplariniz ayniysa hizlanma ve tirmanma gucunuz ayni kalir. Ancak yol durumuna gore ayni guc uyguladiginizi varsayarsaniz ara kombinasyonlardaki ustunlugu ile 11 li sistem performansinizda mini kayip yasamanizi saglayacaktir. Gelgelelim bu bir yarisci icin onemli olur herhalde. Normal bir kullanici icin bu rahatliktan baska bir anlama gelmez.
Kaldi ki bu konuya dairincelemeler vardi. Simdi nerede gordugumu hatirlamiyorum ancak on arka kombinasyonlarini tek tek incelediginizde coklu sistemlerde ayni cekis gucune sahip farkli vites kombinasyonlarina dusulebiliyor. Makale bunu anlatiyordu.
Yaprak sayisinin artmasi daha cok agirlik demektir. Elbette ust segment urunlerde malzeme kalitesi ile bu goreceli hale gelebiliyor.
Ama herkes yeni cikan bir sey kullanmak ister burada da merak reklam ve pazarlama giriyor isin icine

Hepimiz yapiyoruz bunu. Aslinda temelde ihtiyacimizin ne oldugunu bilsek bile sevdigimiz birseyle ugrasmak ve ona bir butce ayirip kendi gucumuze gore ugrasmak hosumuza gidiyor. O yuzden "disk fren cikmis" "amortisorler gelismis soyle birsey var" "11 li sistem vites bu ne hocam ya..." diyor firsatini bulursak alip deniyoruz. Ama 11 li ruble almak isteyince bir bakiyorsunuz aktarici, kol, zincir, gerekirse gobek, hatta aynakol degisiyor. Oldu olacak jant ve telleri de yenileyeyim diyen var. Ne gerek var yeni bisiklet alayim hepsi olsuna da variyor.
Dusunun en yuksek 8'li sistem olsa piyasada 11-32 ruble kullanirken 12 - 36 yapmaya karar verirdiniz biterdi is. Simdi ise ayni performans degisimi icin acabalar ve gittikce artan butcelere kafa yoruyoruz hepimiz.
Rahatlik ve performans farkliligini kesinlikle gozardi etmiyorum. Ama her kullanici icin gerekli mi veya butceleri bisiklet binme keyfi yerine para biriktirip surekli yeni sistemlere gecmeye zorlayacak kadar onemlimi yoruma acik...