Scudo Sports

20 jant bisikletin hızlı gitmesi (hava direnci)

soner kalaycıoğlu

Forum Demirbaşı
Kayıt
12 Ekim 2011
Mesaj
512
Tepki
918
Yaş
67
Şehir
Ankara
İsim
soner
Başlangıç
1968—69
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Klasik
bugünlerde 20 jant katlanır bisiklete biniyorum.bu bisiklet bana göre,hava direncini az alması nedeniyle az çaba ile daha hızlı gidiyor.fizik olarak bunun doğru olması lazım.büyük jantlarda,vucudun gidona eğilmesi(yarış bisikletlerinde) direnci düşürmekte.katlanırlarda vucut daha dik durmakta,ruzgarı daha fazla almakta,ancak bisikletin hacminin düşüklüğü direnci düşürmekte.bunlar benim görüşlerim.selamlar,saygılar..
 
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK ve slckats
Scudo
ben de 20" kullanıyorum ve sanki uçuyormuş gibi hissediyorum.acaba bize mi öyle geliyor?
 
Lastik ebati kucuk oldugu icin buyuk bisiklete nazaran %30 daha az guc harciyorsunuz tekerin tek donusunde. Ayni sekilde %30 daha az mesafe gidiyorsunuz. Ama az guc harcadiginiz icin cok rahat gidiyorum hissine kapiliyor olmalisiniz :snzdglsn: Son viteste 100 kadans cevirdiginizde 30 kusur km/h ile gidiyor (sizin tabirinizle uçuyor) olacaksiniz :ssrtcbya:

Katlanir bir bisiklet uzerinde, yere sehir bisikletine kiyasla neredeyse ayni mesafede oluyorsunuz.
images


Bahsettiginiz kazanimin gercekten de olusabilmesi icin ya aynakol yere cok daha yakin olacak, ki bu pek mumkun degil, pedal yere deger. Ya da seleniz normalden cok asagida olacak, bu da diz sagligi acisindan kotu olur. Selede degisiklik yapilmasi gordugunuz uzre mumkun olmayacagi icin gidon da benzer sekilde sabit kalacaktir. Yani siz, sehir bisikleti ile neredeyse ayni pozisyonda olacaksiniz
images
 
Teknik tabirleri pek beceremem ama sayin @Serkan Mıstınoğlu'na katiliyorum. Daha dik durdugunuz icin ruzgari daha cok aliyor ve daha hizli gittiginizi saniyorsunuz bana gore. Ama bir konu var ki daha rahat gidiyorsunuz :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Road_Runner
"mutluluktan" uçuyormuş hissi olabilir......
mesela daha önce sahip olup karanlık kişiler tarafından elimden alınan hibrit bisiklette gerçekleştirmek istediğim kelebek gidon değişimini katlanırda daha üzerine binmeden gerçekleştirdim.sürerken daha bir rahatlık hissi hakim, uçuyormuş hissi bundan kaynaklanıyor olabilir.ancak uzun bir mesafeye gidince bunun rakamsal sağlamasını yapabiliriz.
 
Katlanır bisikletler de bencede bir sıkıntı var ne zaman karşılaşsam bana kafa tutuyorlar, şehir içinde agresif hareketler segiliyorlar filan bir ara bende denemek istiyorum
 
@gercek umurcan ile buluşunca 2.25 lastikli, 20 kadro, 780mm gidon ile katlanır bisiklet arasında karşılaştırma yaparım :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Emert20
tekerler küçüldüğü ve dişli sabit kaldığı için pedallar çok daha hafif olabilir.Tekerlerin küçük oluşu ile çok daha hızlı hissettirir.Oturuş pozisyonu sebebiyle de hem daha fazla rüzgar direnci ile karşılaşırsınız hemde bisiklet küçük olduğu için hızı daha fazla hissetme olayı olur.
 
@Pamuk Biz bu alemin doğan görünümlü şahincileriyiz :cool:
 
  • Beğen
Tepkiler: tar-kutay
Gcn'de dendiği kadarı ile, geniş lastiklerin yere temas alanı yanak olarak da yayıldığı için dikey alanı daha kısa oluyor, bu da yuvarlama direncini azaltıyor. Yani ilk harekete geçişin görece rahat olması tutarlı. Ben de doğru viteste durabilmiş isem seri kalktığımı hissediyorum
@Mustafa Zeybek her türlü karşılaştırmaya, çarpıştırmaya varım :cool: 2.5 lastik, değişken kadro ve ne idüğü belirsiz gidon ile :D
 
Katlanir bisiklette kazanilan ivme lastik ebatlarinin ufak olmasindan dolayi, normal bisklete gore elbette daha seri oluyor. Fakat bu ayni zaman daha cabuk ivme kaybedilmesine de sebebiyet verebiliyor.

Uygulanan pedal kuvveti tabana daha yakin oldugu icin hissedilen kuvvet lastiklerin de ufak olmasinda dolayi, ileriye dogru bir anda firlamak seklinde olabiliyor. Aynakol capinin da biraz daha genis oldugunu ele alirsak tabi ki bir serilim soz konusu.

Fakat bisiklet uzerindeki durus icin aerodinamiklik biraz yitiriliyor. Ister istemez hava direncini gogsumuzde artiriyoruz. Yarus bisikletlerindeki yatik durus da zaten hava direncini yarip gecebilmek icin :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege
@Serkan Mıstınoğlu
Düzeltmiş gibi olmayım ama güç yerine kuvvet kullanırsanız halk dilinde doğru söylediğiniz cümle fizik dilinde de doğru olacak :)
 
@hakan hoca bu yol bisikletçileri watt hesabı yapmaktan kafa otomatik güce gidiyor demek ki :D
bu arada bu forumda gördüğüm en güzel düzeltmeye de imza attınız :asik: sözde fizik severim diye gezerim ama ruhum duymamış
 
  • Beğen
Tepkiler: hakan hoca
@hakan hoca

Kuvvet itme, çekme gibi şeylere denmiyormuydu?

Güç dediğimiz şey aslında watt. ortalama bir insan vücudu 500 watt civarı elektirik üretir tıpkı elektirikli motorlar gibi. Pedalı çevirirken enerji üretiriz bu enerjiye watt deniliyor.

Bu şekilde anlatsaydı

Normal bisiklette 90 watt da 20 km/s ile gidebilirken katlanır bisiklet ile 90 watt da 20 km/s ile gidiyorsunuz ama pedal.... Bu kadar devamına iq um yetmedi waat yerine güç demesi doğru yani

Şuna göz atabilirsin

(link)

Kuvvet farkli bir şey mesela tv kaç kuvvetle çalışıyor diyemeyiz güç,enerji,watt filan

Fizik özürlü olduğumu anladım aydınlattığınız için teşekkürler
 
Cümleyi tekrar okudum da, cümleyi benim yanlış anlamış olma ihitimalim de düşük değil :) Öyle olursa ava giderken avlandım diyerek başka bir yanlışa imza atayım :D

Durun polemiği artırayım. Çıkılabilecek hız teker çapıyla mı alakalıdır? Yani @Serkan Mıstınoğlu nun dediği gibi 100 kadansla giderken daha yavaş gitmemizin sebebi küçük teker çağı mıdır? Bu konuda da baltayı taşa vurmam umarım.
 
pedala uyguladığımız şey kuvvet, sonuç olarak üretilen şey güç
kuvvet uygulanır, güç kullanılır yani harcanır dersek demek ki serkan başgan doğru demiş sanki o_O acabağ
yok mu itliğe hergeleliğe tövbe edip kendini atom fiziğine veren bir babayiğit
 
Sanırım hata bende :) Düzgün okumadan yazınca böyle oluyor...
 
@Serkan Mıstınoğlu

Biraz hesap yapalım.

Benim Tern C8'in aynakolu 52 diş, kasetin en küçük dişlisi 11 diş. Bu durumda bir pedal turuna karşılık arka teker 52/11=4.727 tur atar.
20 inç tekerin çevresi yaklaşık 1.51 metre.
100 devir/dakika kadans ile dakikada 1.51x4.727x100= 713.8 metre yol alınır, bu saatte 42.8 km/saat hıza tekabül eder.

Hesap doğru çünkü 1-2 defa 42km/h hızı test etmişliğim var.

Katlanır ile ilgili sıkıntı hız yapamaması değil, sizde ne kadar bacak varsa o da o kadar hızlı gidebiliyor. Sıkıntı 35km/s hızı geçtikten sonra olayın kelle koltuk turizme dönüşmesi. Şöyleki :

1. küçük gidon o hızlarda hiç affedici değil.
2. küçük teker o hızda çakıltaşına bile denk gelse hoplatıyor.
3.ön-arka teker arasındaki mesafe kısa ve sizinle beraber bisikletin ağırlık merkezi yukarıda olduğu için sert frende perendeyi atıyorsunuz.
4. viraj dönerken hem lastikler küçük olduğu için hem de ağırlık merkezi yukarıda kaldığı için fazla yatılmıyor.
5. Sanılanın aksine yokuş çıkarken gayet iyidir, yokuş inerken sıkıntılıdır.
 
Arkadaşlar merhaba,aranıza yeni katıldım.tern verge x20 sahibiyim,2 haftadır bisikleti kullanıyorum fakat sele çok sert ve Otururken çok rahatsız ediyor.Ne yapmalıyım,zamanla alışırmıyım yoksa seleyi değiştirmelimiyim?Konu ile ilgili düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim...
 
@taha karatas Jel padli tayt ya da tayt içlik.Tasarımsal olarak sıkıntı yaratmaz derseniz;Brooks b17 sele
Forumda aratırsanız daha detaylı cevaplar bulabilirsiniz.
 
Geri