Scudo Sports

12 volt (pil) Stop lambası...

hüseyin özbakır

Aktif Üye
Tepki
67
Merhaba uzun zamandır göz alıcı hemde şık görünen bir stop lambası yapma düşüncesi vardı aklımda neredeyse tüm gerekli mazemeleri listeledim ama gözden kaçırdıgım bir nokta varmış bir türlü aşamadım...
Kullanacagım ledler 12 voltla çalışıyormuş bende 1,5 volt dan 8 tane pil kullanmak gereksiz olacagını düşündüm fakat yerine koyacak yeterince küçük ve daha hafif bir batarya bulamadım yapamadım önerileriniz varmı bilginiz varmı diyede sormak istedim :) Bu arada 12 voltluk pil şarj edilebilir olacak ...

Scudo
Şerit ledmi kullanacaksın yoksa silikon içindeki ledlerden mi, eğer öyleyse akü kullanman lazım, pilli yapmanı önermem. Kullanacağın ledlerin kaç amper akım çektiğini öğren, küçük boyutlu 12v akülerde var onuda kullanabilirsin.

• Beğen
Tepkiler: hüseyin özbakır
LiPo(Lityum-Polimer) pilleri deneyin derim..RC araçlarımda kullanıyorum, ledler için kolay şarj olon ve uzun süre dayanan en iyi çözüm. 2S tabir edilen bir LiPo'nun voltajı 14.4V ve ebatları da çok makul.

• Beğen
Şerit led kullanmayı düşünüyordum Ve aklıma deyişiik bir fikir geldi sele sorusu ve alttında kalan kısma bir pil yatagı yapsam (pvc borudan) burayada 3000 amperlik 10 tane kalem pil koysam (üst üste) İşimi görürmü Tahmini 4.8 ila 7 amper felan çekiyor diyenler var ledler ama 1 metre içinde yazmış olabilirler benim kullanacagım 10-12cm kadar... ??? ( kalem piller 5cm'de 50cm hadi 55cm olsun :D )

standart beyaz ledler anlık 15-18ma civarı çeker. kırmızı olanlar da 25-30ma civarı. Besleme gerilimleri de ortalama 3-3,2V civarıdır. eğer ledlerin şerit değilse işin kolay. seri olarak 2 led, paralel olarakta istediğin kadar led bağlarsın. Misal seri olarak 2li paralel olarak ta 4 sıra eklersen(toplam 8led) bu durumda 6V ile anlık 120mA civarı besleme yeterli olacaktır. 1000mah lik 6 tane pil işini görür. yada seri bağlamazsan ledleri 3 tane 1800mah lik pil işini görür. Tabi bide koruma drenci gerek. Devre konusunda sıkıntı yaşarsan yardımcı olabilirim.

• Beğen
@SONER KAYA

Katılıyorum, LiPo piller oldukça dayanımlı, kolay dolan ve kaliteli bataryalar. Yalnız sanırım voltaj konusunda bi yanlışlık olmuş, 2S pil 7.4 volttur. İşinizi görecek pil çeşidi 3S (11.1 Volt) ya da 4S (14.8 Volt) piller olacaktır.

Bu arada S olarak belirtilen hücre sayısı, yani kaç tane pil hücresinin seri olarak birbirine bağlandığını gösterir. Buradan:

1S: 3.7V
2S: 7.4V
3S: 11.1V
4S: 14.8V
5S: 18.5V
6S: 22.2V
8S: 29.6V

• Beğen
Blgiler için teşekkür ederim Ama LiPo piller sanırım şmi görmez kolay boşalıyor diye biliyorum. Ben sanırım braz hesaplama yaptıktan sonra elmdeki kırmızı şerit ledleri 3erli grublara ayırıp elde edebildigim kadar amper ve volt daki piller bir araya getirip küçük bir devre kurucam ufak ufak aklımda şekillenmeye başladı :) Sagolun bilgiler için...

@Alperen AYDIN

haklısınız yanlış bilgilendirme olmuş..doğru voltajlar sizin söylediğiniz gibi olacak.:)

Geri