Scudo Sports

1-2 basamak,kaldırım çıkma ve merdiven inme teknikleri.

Kamil

Daimi Üye
Tepki
62
Arkadaşlar,gerç'i iki basamak çıkmayı ben de yeni başardım ama tekniği iyi öğrendim.Öncelikle,çıkacağınız yer çok alçak olsa bile açınızı iyi ayarlayın,mümkün olduğu kadar dik bi açıyla çıkın.Yoksa teker tırmanmaz ve yükseltiye paralel olarak kaymaya başlar ve dengenizi kaybedebilirsiniz.Eğer yüksek bir basamağa ya da iki basmaklı bir yere çıkacaksanız,vitesi bire geçirin çıkacağınız yerin önüne gelince iyice yavaşlayın(dengenizi kaybetmeyecekseniz durun),sonra aniden pedala yüklenip,vücudunuzu hafifçe geriye çekin ve yöneltece fazla ağırlık yüklemeyin.Ön teker çıkınca vücudunuzu hızlıca ileri itin ve ağırlığınızı öne verin.Böylelikle arka teker de basamağı çıkar.Önce tek basamaklı yerlerde kendinizi geliştirin iki basamağı daha sonra deneyin.Ben iki basamakta çok zorlandım ama sonunda başardım.
Merdiven inmeyi eğer yeni öğrenecekseniz,ilk önce 4-5 basamaklı yerlerde alıştırma yapın ve sele yüksekliğini en aza indirin.Böylece ağırlık merkeziniz yere yaklaşır ve devrilme-takla atma riskiniz azalmış olur.Önceleri biraz hızlı inişler yaparsınız ama daha sonra alıştıkça yavaş ve kontrollü inişler de yapabilirsiniz.Yönelteci çok sıkı tutun sarsıntı yüzünden elinizden kaymasın.Bu,forumdaki arkadaşlardan öğrendiğim bir bilgi:Tam merdivenler biterken yönelteci hafifçe kendinize doğru çekin böylece amortisörün üst noktaya vurmasını ve zarar görmesini engellemiş olursunuz.Tekniği iyice öğrenince seleye oturmadan inmeyi de öğrenmeye çalışın.Çünkü,yine forumdaki arkadaşların ''sağlık'' bölümünde ''sele baskısı ve zararları'' konusunda bahsettiği gibi,bisiklet aldığı sarsıntıyı size ileteceğinden testisleriniz darbeden zarar görebilir(bayanlarda sorun olur mu,bilmiyorum).Kendinizi biraz geliştirdikten sonra seleye oturmadan ve her seferinde seleyi alçaltmadan inmek için,vücudunuzu geriye çekerek(sele vücudunuzun,karnınızın altında kalacak şekilde) ağırlık merkezinizi arkaya yaklaştırın.Böylece yine takla-atma devrilme riskini azaltmış olursunuz.
Son olarak,bunları denerken ve tabi ki normal sürüşlerde kask takın(Ben kask kullanmıyorum ama ben de alıcam bi' kask).

Scudo
4-5 basamak için bu kadar yazı yazmana hiç gerek yoktu bence 4-5 basamğı çıkarkan vites 5 hızla gerilip hafif ön kaldırarak çıkılabilir ve 30 basamaklı merdivendende oturarak ve fren yaparak ıindiğimi hatırlıyorum

Croscu yazı senin gibi,bu işi bilenler için değildi zaten.Ayrıca oturarak inme meselesine gelince;ben bunun zor olduğunu değil zararlı olabileceğini yazdım.Ama sen istersen devam edebilirsin.Hem senin niye cevap yazma ihtiyacı hissettiğini de anlayabilmiş değilim.Bu yazının,bisiklet sürmeye ya da bu hareketleri yapmaya,yeni başlayanlara hitap eden bi' yazı olduğunun herkesin anlayabileceği kadar açık olduğunu düşünüyorum.

Bir de bana eksi puan vermişsin,not olarak da ''boş işlerle uğraşmayın'' diye yazmışsın.Böylelikle de asıl sen boş işlerle uğraşmış oluyorsun.Herkes doğuştan bisiklet uzmanı değil.Ben de forumdan faydalanan birisi olarak benimde forumdaki en azından yeni arkadaşlara bir faydam dokunsun diye bunu yazmak istedim.İnşallah birilerine faydası dokunur.

@KÂMİL

Sen doğru bir şey yapmışsın. Bu ve bunun gibi paylaşımlarda bulunmaya devam et. Paylaşımın büyüğü yada küçüğü olmaz. Düşünmen yeter.

• Beğen
Tepkiler: burak92
@wagnar
wagnar arkadaşımıza katılıyorum.
Paylaşımın için teşekkürler.

forumun amacı paylaşmak. sağolasın. kimisi 4-5 merdiveni teker teker aşar, kimisi de uçarak hiç tekerleği yere değdirmeden yapar. buraya yazarız, fikir ediniriz. Bildiğini paylaşıp geliştirceksin. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır. Kolay gelsin.

peki bisikletler icin bir zararı varmıdır benim icin en buyuk soru bu ? sanki merdiven inerken yada cıkarken kadrom kırılacak gibi geliyor ve bunu yapmıyorum (bisikletimin markası corratec agressive) sizce merdiven inme veya cıkmada bisikletime zarar verirmiyim ?P

kamil teşekkürler yeni başlayacaklar için güzel ve açıklayıcı bilgiler...

Arkadaşlar,puan benim için gerçekten önemsiz.Ama yine de hepinize çok teşekkür ederim.Cevap yazmanıza,beni desteklemenize çok sevindim.Kcuk,benim bi' Bianchi'm var,onunla heryere inip-çıkıyorum 3-4 yıldır kullanıyorum,sadece jantların şekli biraz bozuldu,o da benim ilk zamanlardaki acemiliğimden.Sanırım senin bisikletin yeni,o yüzden bisiklete kıyamıyo olabilirsin.Ama,eğer ben bisiklete sadece düz yolda binseydim bu kadar zevk alamazdım her'alde.

Çok hızlı giderken aniden önünüze bir tümsek çıktı.Yavaşlayamayacak kadar da yaklaştınız.Ne yapardınız?

Öncelikle sakin olun ve bisikletin kontrolünü sağlayın.Yalpalamamak birinci şart.Ardından tam tümseğin önüne gelince bisikletin önünü kaldırın.Sonra da siz pedalların üzerinde ayağa kalkın.Arka lastik te kalkacaktır.İşte bisiklet havalandı ve tümseği geçtiniz.Şimdi yavaş yavaş arkaya eğilin.Bisiklet iki tekerin üzerine düşecektir.Eğer öne eğilirseniz bisiklet ön teker üzerine iner ve amortisörler zarar görebilir.

Eğer ortalama hızda gidiyorsanız güzel.Ama dik bir yokuştan 80 km/s üstü hızla iniyorsanız bunlar çok önemli.Dün bayağı dik bir yokuştan o hızla iniyordum hızım bir ara 82 km/s olmuştu.Kaldırımda duran kızların bakışlarını hala unutamıyorum...Her halde ne yapıyor bu manyak der gibi bakıyorlardı :D

paylaşım için teşekkürler.. çıkması değil ama inmesi çok zevkli oluyor. amortisörün ayarını sertleştirip bir binanın merdivenlerinden hiç durmadan inme heyecanını gerçekten yaşamak lazım. çıkışlardada kaldırımlar yeter zati...fazlasına gerenk yok...

@KÂMİL

gercekten cok haklısınız her yere atlayıp zıplamaya basladım bugun bu mesajınız uzerine ve inanılmaz zefk aldım
sonucta olumlu dunya deil mi :)

kamil teşekkürler takma kafana

@kcuk_

Eğer inerken veya çıkarken düşmezseniz bir zararı olması ihtimali çok düşük..
be bazen 4-5 basamaktan inmek yerine uçmayı tercih ediorum:) o daha zevkli oluyo bunca zaman sadece jantlardan ve göbeklerden biraz sıkıntı oldu onun haricinde kadro veya maşadan yana bir sorun yaşamadım...

bugünde yaklaşık 6 basamak merdivene direk çıktım onunda acaip zevkli olduğunu söyleyebilirim...

@d.berkay

cok saollasın abi yorumun icin bundan sonra tek dusmemeye gayret edecem :)

• Beğen
Tepkiler: d.berkay
kolay gelsin:) ben bugün apartmandaki merdivenlerden 2 kat indim:) eğer kontrolü tam sağlarsan yani frenlere dengeli ve sabit güçle basarsan ve fren dengesini %30 ön %70 arka veya %30 ön %100 arka yaparsan dikliğe göre çok rahat inersin...hadi iyi eğlenceler:D

Geri