Merhabalar.
1 senedir kullanmakta olduğum bisikletimin maşa(RockShox Judy Silver TK yılı 2021 sanırım) bakımını bugün yaptım.
Kendi tecrübelerimi ve yaptıklarımı bilgi amaçlı paylaşmak isterim.
150 saat gibi bir kullanım süresinden sonra 50 saat bakımı ve 200 saat bakımı olduğunu öğrendim.
50 saat bakımında keçe ve tozluklar temizlenip yağlanıyor.
200 saatlik bakımda ise oringlerin, keçelerin, tozlukların ve içindeki yağın yenilenmesi öneriliyor.
Genelde maşa bakımını çevremizdeki bisikletçiler yapmıyor, bu işlemleri yapan başka yerlere gönderiyorlar.(Bisikletsepeti ve SerkanBisiklet bildiğim yerler)
Bu işlemi kendim yapabilir miyim vs. derken araştırmalara başladım.
İnternette bulduğum videoları izledim.
Maşanın arkasında yazan seri numarasını rockshox sitesinde((link)) sorgulattıktan sonra Service Kit Bölümünden hangi parçayı almam gerektiğini buldum. Ayrıca bu siteden kullandığınız maşaya kilonuza göre ne kadar hava basmanız gerektiği ve rebound ayarları bilgisinide edinebilirsiniz. Bakım için gerekli dökümanlarda mevcut.
Gerekli bakım dokümanını da inceledim ve bakım için gerekli malzemelerin tespitini de yaptım.
Gress olarak sram butter yada pm600 öneriliyordu. Bunların yerine başka ne kullanılır diye araştırdım ama içeriğine ulaşamadığım slickoleum ve slick honey gibi Türkiye'de olmayan gress markaları vardı.
Türkiye'de bu malzemeleri bulmak zor ama sram butter 29 gram şeklinde buldum.
Alt bacaklar için 15W rockshox süspaniyon yağı ve iç kısım için 5W rockshox süspansiyon yağı gerekiyordu.15W olanını buldum. 5W olanını bulamadığım için aynı değerlere sahip motorex 2.5W süspansiyon yağı aldım.(motorex 2.5W değerleri rockshox 5W değerleri ile hemen hemen aynı; yabancı sitelerde bu veriye ulaşabildim.)
200 saat bakım kitini yurt dışından temin etmiştim.
Bunları edindikten sonra tozlukların yenisini doğru yerleştirmek için birde bir aparat gerekiyor. Tabiki Türkiye'de yok ve yurt dışında da gereksiz pahalı bir şey. Bu parçanın modelini 3 boyutlu tasarım olarak arattım ve buldum. Bir arkadaşıma bu parçayı bastırttım.
Gerekli tüm malzemeleri temin ettikten sonra ve yaklaşık 200km yi de geçince bugün maşa bakımı için kolları sıvadım.
Bakım dokümanındaki tüm işlemleri adım adım yaptım.
Basit görünen bazı işlemlerde çok zorlandığımda oldu.
Özellikte tırnaklı sabitleme plastiklerini tek başıma takamadım. 1 saat uğraştım sonra destek aldım. 2 kişi anca takabildik.
Tozlukları yerleştirirken yaptırdığım aparat ilk tozluktan sonra kırıldı ama ikincisini de yerine yerleştirmeme engel olmadı.
Sanırım daha kaliteli, sağlam bir şey yaptırmak gerekiyor.
Maşanın belirtilen ağırlığı 2658 gram ama benim ölçümlerinde 2168-2175 gram geldi. Hem hassas mutfak terazisi hem de elektronik kantar ile ölçtüm.
Sonunda güzel bir şekilde bakımını yaptım.
Gerekli aletler olunca bakım kolay oluyor ama ilk defa yapınca basit şeyler zorlayabiliyor.
50 saatte bir keçelerini çıkarıp temizleyip yağlamayı ihmal etmemek gerekiyor. Eski keçeleri simsiyah olmuş ve kupkuruydu.
Benim gibi bu serüvene kalkışacak kişilere umarım faydası olur.