Cam kapta yararlı bakteri, plastikte zararlı bakteri gibi bir ayrımdan bahsetmiyorum, ki böyle bir ayrım yapamayız. Plastikle ilgili sıkıntı bakteri üretiyor olması değil, yapısının bozuluyor olmasıdır.
Plastik kaplar üzerinde numaralar bulunur (1'den 7'ye)
1 numara: PET veya PETE polietilen anlamına gelir. Genelde su, iki litrelik alkolsüz içecekler ve yağların konduğu pet şişelerde kullanılır. Genelde tek kullanımlık ürünler için geçerlidir.
2 numara: HDPE ve polietileni işaret eder. Genelde deterjan ambalajları ve pet sütlerde bulunur. Bu da sağlığa zararlı değildir.
3 numara: PVC polivenil klorid içerir. Streç folyo, dış mekan eşyaları, plastik zemin malzemesi, duş perdesi ve de plastik ambalajlarda kullanılır. Zararlıdır.
4 numara: LDPE az yoğunluklu polietilendir. Kuru temizleme, çöp torbaları, yemek saklama kaplarında bulunur. Zararsızdır.
5 numara: PE Polietilen'in kısaltmasıdır. En güvenli plastik türü olarak kabul edilir. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
6 numara: PS polistirendir. Yemek paketleri, plastik bardak ve tabaklar, kaşık gibi maddeler. Market etlerini satın alırken konulan plastik kaplar, köpük tabaklar ve fast food ürünlerin konulduğu tabaklar. Bu kadar çok kullanılan bir şey olmasına rağmen zararlıdır.
7 numara: Yemek saklama kapları ve bazı pet şişelerde bulunur. Kullanılması oldukça zararlıdır.
Mümkün olduğunca plastik ürünlerden uzak durmak gerekli. İlla kullanılacaksa bu standartlar hatırlanmalı. Zararlı olduğu halde gıda ürünlerinde kullanılan birçok tür olduğu gibi, isimsiz firmaların (uzak doğu genelde) gelişi güzel plastik sınıflandırması yaptığı da ortada.