Evde amatörce bisiklet bakımı

LAYKOPEN

Üye
Kayıt
28 Nisan 2009
Mesaj
33
Tepki
6
Şehir
muğla
Bisikletimizin herhangi bir aksamında özellikle gidonda küflenme oluşursa hangi yöntemle giderebiliriz.Bisiklet özellikle toprak zeminde uzun süre kullanılınca zincir ve vites takımları üzerinde kalıncaa bi tabaka oluşuyor yıkamakla da geçmiyor buraları nasıl temzileyebiliriz.teşekkürler
 
  • Beğen
Tepkiler: Ender Alıcıoğlu
Scudo

Ender Alıcıoğlu

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Haziran 2006
Mesaj
2.405
Tepki
3.923
Şehir
Antalya
@LAYKOPEN

Merhaba arkadaşım.

Sanırım gidonda paslanma oluşuyor diyecektiniz. Demir aksamda oluşan olaya sanıyorum paslanma deniyor.

Paslanmayı, pas giderici spreylerle çözebilirsiniz. Burda marka vermek istemiyorum, çok hassas:eek: kişiler, marka ismi yazınca sanıyorlar ki, yazdığım markalar benim kendi fabrikalarımda üretilmiş markalar sanıyorlar. :D
Paslanmada kesinlikle zımpara kullanmayın. paslanmış kısımları yağlı bir bez ile bastırarak silerseniz pasın önüne biraz geçmiş olursunuz. Sert bir fıça yardımı ile, pas çözücü spreylerle pası yok edebilirsiniz.



Ama en doğrusu, bisikleti kullanmayacağınız zamanlar da, bisikletinizi iyice temizleyip, üzerinde nem ve rutubet kalmayınca hafif yağ emdirilimiş bir bez vasıtasıyla bisikletinizin paslanacak yerlerini yağlamanız halinde, paslanmanın önüne bir nebze olsun geçersiniz.

Gelelim ikinci sorunuza.
Toprak zeminlerde bisiklete binince zincir ve vites aksamınız, çok yağlamışsanız, dışardaki tüm tozu, mıktanıs gibi üzerine çeker. Onun için hiç bir zaman yağlamada aşırılık faydalı değildir. Yağlama yaptıktan sonra mutlaka temiz bir bez yardımı ile fazla yağı, bu gibi zeminlerden siliniz. Kalan yağ yeterlidir.

Ama bu şekil kirlenmiş bir vites ve zinciri ben sıcak suyla ve bulaşık deterjanı ile iyice köpürterek yağın ve pisliğin akmasını sağlıyorum. Bu aksamı iyice kuruttuktan sonra, hatta güneşte tüm neminin uçmasını sağladıktan sonra da, ya kaliteli zincir yağlarıyla, ya da 10 numara ince yağla yeniden yağlayıp, temiz bir bez ile fazla yağı alıp, bisikletimi ertesi günkü kullanıma hazır bir şekilde kaldırıyorum.

Size de kolay gelsin.

İyi pedallamalar.
 
Kayıt
11 Mayıs 2009
Mesaj
23
Tepki
11
Şehir
İzmir-Çiğli
size amca demeliyim yaşımdan dolayı,çünkü tam olarak amcam yaşındasınız

gerçekten oldukça etkilendim bu yaşınızda 1056 km den fazla gidebilmissiniz.

vay be .

bu bakıma gelince ben sizin kadar bisikletten anlamıyorum.açıkcası bakımsız kalsın daha iyi :d

zaten o kadar iyi bisikletim de yok.ama bir ara yaptıklaırnızı yapmayı deneyeceğim.7 yıldan fazla oldu.

büyüyeceğim ben de sisin gibi olacağım :D
 

Ender Alıcıoğlu

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Haziran 2006
Mesaj
2.405
Tepki
3.923
Şehir
Antalya
@Deniz Gönen

Sevgili Deniz

Bende senin yaşlarındayken hiç bisiklet üstünden inmezdim. Daha ilkokula gitmemiştim bisikletle tanıştım. Sonra, okul çağlarımda ise üstünden hiç inmedim.
Ne zaman üniversiteye gittim, o aralar araç ehliyeti aldım, bisikleti rafa kaldırdım, halen 1964 model bisikletim durur, hem de sağlam, çalışır bir şekilde, ama birkaç sene önce eşimin tandem bisiklet siparişi ile bisikletle yeniden arkadaş oldum, şu anda tekli bisikletim 4000 Km leri geçti gidiyor, tandem dersen 6000 Km yi geçti gidiyor, birde yol bisikletim var onu tam olarak söyleyemeyeceğim ama sanırım oda bu tekli bisikletim kilometresi civarındadır, çünkü km sayacım sadece hızı gösteriyor kaç km yaptığımı yazmıyor.

Ama sen benim gibi olma, hiç bisikleti bırakma, araban da olsa, gene bisikletine bin, ben şimdi hep öyle yapıyorum.

Bisikletine de, kaliteli de olsa, sıradan bisiklette olsa, gereken önemi göster, sana daha iyi hizmet edecektir. Hiç bisikleti olmayıp, sana özenerek bakan nice gençlerin olduğunu da unutma. ;)

Sevgi ile kal. :)
 
Kayıt
11 Mayıs 2009
Mesaj
23
Tepki
11
Şehir
İzmir-Çiğli
@Ender Alıcıoğlu

hocam aslında ben de sizin gibi çok erken yaşlardan beri bisiklet kullanıyorum.5 yaşımdayken ailem karayolları lojmanlarında oturuyordu.6, yaşında falan ben 2 teker sürmeyi öğrendim.
çocukluğum falan hep bisikletle falan geçti yaşadığım yerler çok uygundu.

ailem de destekliyor.hatta sana iyi bir bisiklet alayım istersen falan dedi babam.şimdilik haftada 2 gün 40 km gidiyorum.haftada 80 km falan gidiyorum.daha sonra daha uzun mesafeler deneyeceğim.

aslında bisiklet ile ulaşım çok güzel bir şey.her yere bisiklet yolu yapılsa ulaşım çok kolay olacak.

size iyi sürüşler hocam.
 
Kayıt
30 Nisan 2009
Mesaj
52
Tepki
53
Şehir
Ankara
Müsadenizle bu dökümanın bir kısmını ücretsiz olarak dağıtılacak olan bir dergide sizin adınızla yayınlamak istiyoruz, arzu eden arkadaşlar özel msj ile bana ulaştıklarında bisiklet üzerine bir anlatım olacak bu dergiyi temin etmeleri için kendilerine gönderebilirim..
 
Kayıt
24 Haziran 2009
Mesaj
57
Tepki
28
Şehir
İstanbul Anadolu Yakası
Hocam size bir şey soracağım

Şimdi ben geçen yaz bisikletimi adaya giderken vapurun önüne koymuştum orda su gelmiş dalgalardan ve bazı yerleri paslanmış.Bisikleti çok fazla sökecek bilgiye sahip değilim bisikletçide yanaşmıyor yapmaya.
Bende o sizin kullandığınız pas çözücü var onu sıkıyorum dış fırçasıyla baya kazımaya çalışıyorum ancak yine de pas kalıyor.Bu olayın çözümü nedir yahu?
 

Ender Alıcıoğlu

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Haziran 2006
Mesaj
2.405
Tepki
3.923
Şehir
Antalya
@Elçin YILDIZ

Merhaba

Siz bu soruyu sorduğunuzda Çanakkale, gelibolu yarımadası ve Bozcaada bisiklet turunda olduğum için, sorunuzu ancak bu turdan döndükten sonra gördüğüm için geç cevap verebiliyorum.

Benim bu ' Evde Amatörce Bisiklet Bakımı' konum sadece bisiklet forumda yayınlandığı için, buranın da alıntı adresi verilerek yayınlanmasında benim için hiç bir mahsur yok.
Bisiklet kullananlara faydalı olabilirsem sevinirim.

Sevgi ve selamlarımla.
 

Ender Alıcıoğlu

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Haziran 2006
Mesaj
2.405
Tepki
3.923
Şehir
Antalya
@Bahadır Efeoğlu

Merhaba

Anladığım kadarıyla crom molly bir kadronuz var ve deniz suyuyla ıslanıp pas olmuş. Pas çözücülerle pası yok edemediğinize göre, pas olan yer tamamen boyasız bir kısım olmalı.

Yapabileceğiniz en iyi şey bence orayı ince bir zımpara ile pasını iyice temizleyip, o kısmı sprey antipas boyası ile boyayıp üstüne de beğendiğiniz bir renk boyayı atmanız en mantıklısı gibi gözüküyor. Belki bisikletiniz komando renkleri gibi olacak ama çürümesinden daha iyidir.

Yok beni boya işine sokmayın diyorsanız, orayı ince yağla iyice ovalıyarak yağlamanızı öneririm. Yağ hiç olmazsa pas olayının derinlere inmesini bir nebze engeller. Ama hiç bir işlem yapmazsanız paslı olan yerlerden bisikletiniz zaman içinde çürümelere başlar, aynı araba kaportası gibi. :eek:

Sevgi ve selamlarımla.
 
Kayıt
23 Ağustos 2009
Mesaj
8
Tepki
3
Şehir
istanbul
Merhaba;
İstanbul Würth satış temsilcisiyim.Ürünlerimiz hakkında her türlü soruyu telefon ya da e-mail yoluyla bana sorabilir ve sipariş verebilirsiniz.

Syg
Volkan