Arnavutköy- çamlıbahçe kaza geçiren arkadaş.

Zekeriya Çab

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Haziran 2014
Mesaj
1.083
Tepki
1.657
Şehir
İstanbul
Bügün erken saatlerde Arnavutköy den Bebek' e giden yolun üzerinde bir arkadaşımız köpek saldırısından kaçmak için bisikletle karşı şeride geçmek istemiş fakat düşünce kolunu krırp hastaneye kaldırılmıştır. Bisikleti muhitteki oltacı Yılmaz abi de güvendedir. Ben olay anında orada değildim Yılmaz abiye geçerken uğradığımda öğrendim.
Muhitteki köpekleri normalde uysal ve aşılı olarak biliyorum.
Gaz sıkmak, su sıkmak, kaçmaya çalışmak, hızlanmak, bağırmak, elektronik cihaz kullanmak. Bunların hiç biri sizi köpek saldırısından korumaz. Köpekler bulundukları alanı korumakla görevlidirler ve bu alana izinsiz ve hızla daldığımızda hemen hemen her zaman saldırırlar. Çok erken saatlerde ve gece köpekler bu konuda daha hasas olurlar.
Yapılması gereken tek şey köpeği gördüğünüz an sakin olup göz teması kurmamak. En azından dikkatli şekilde bakmamak. Saldıracak köpek zaten yatmaz oturmaz sizi izleyecek şekilde sadece kafası değil vücudu da size dönük durur. Dikkati artmış kulakları dik ve koşmaya hazır durur. Eğer hızlanırsanırsanız verdiğiniz mesaj - seni sallamam izin versende vermesende geçerim- dir. Su atarsanız bölgesine işemiş olursunuz. Gaz sıkmak gereksizce abartıdır. Elektronik ses işe yarayıp yaramadığı ancak saldırıdan sonra belli olur. Bu yöntemlerin hepsi köpeğin sizi gördüğü anda oluşan ön yargılarını haklı çıkarır ve elegeçirdiğinde ısırmakta tereddüt etmez. Birde zaten bütün gece boş sokakta canı sıkılan köpek erken saatlerde bu oyunu sever. O köpekler beni tanır kışın sık sık balığa gittiğimde orada defalarca besledim onları ama ben bisikletle geçerken banada saldırıyorlar. Yani durumu kişisel algılamayın. Bisiklet özellikle sessiz ve sinsi bir yaratık aynen tilki, kurt gibi.
Yegane tek yöntem biraz cesarette gerektirse size doğru atıldıklarında durmaya yakın bir hıza inmek. Ve yürüyüş hızında geçmek. Bu davranışla onu onaylayıp sadece geçmek için bölgesine girdiğinizi düşünmesini sağlarsınız. Biraz zor ve korkutucu ama bir çok sokak köpekğinde işe yarar. Sokak köpeği bölgesine ve davranışlarına kendi karar verir. Bu söylediğim yöntem sahip emrinde ise ve emir bilgeye gireni yakala ise yapacak bir şey yok. Birde bir tio vereyim ısırmaya hazır köpek havalarken hırlar yani havlama gibi kesik kesik değil hortlamaya havlama arası sesler çıkarır. Bunun sebebi dişleri salyayla yağlayıp yakaladığı şeye dişi rahatça geçirmek için oluşan ekstra salyanın havalarken boğazında birikmesidir. Yani uzun lafın kısası köpek size dur ve kendini tanıt diyor siz istediğini yapmıyorsunuz e haklı kovalarda ıssırırda.
Arkadaşı Allah korumuş karşı şeritten araba gelmemesi iyi bir şans. Geçmiş olsun.
 
Scudo

mehmet ulaş

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Temmuz 2014
Mesaj
1.062
Tepki
571
Şehir
İstanbul Çengelköy
Bisiklet
Mosso
@Zekeriya Çab motorsiklette kaçmak kolay yavaş yavaş git birden hızlan ama bisiklette böyle bir şansımız olmuyor bazen bilmeden istesizce bölgelerine gidiyoruz o zaman ne yapacağız ? Bir belgeselde bölgemizi koruyup yardım gelmesini beklemek en iyisidir diyordu.
 

Sozenen

Aktif Üye
Kayıt
7 Şubat 2015
Mesaj
155
Tepki
393
Şehir
İstanbul
@mehmet ulaş Bazen durmak en güzel çözüm olabiliyor çünkü genellikle dönen lastikler ve vızıltı onları rahatsız ediyor. Durup merhaba dediğimde çoğu saldıran köpeğin de durduğuna şahit oldum...
 
  • Beğen
Tepkiler: mehmet ulaş

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.839
Tepki
793
Fark etmeden bölgesine seri girip beni kovalamaya başlayan köpeklerin tamamı, bisikleti durdurduğum an geri vites yapıyor. Hiç bir köpeğin gelip durduğu yerde insana yada bir eşyaya zarar vermeye çalıştığını görmedim.
 

Zekeriya Çab

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Haziran 2014
Mesaj
1.083
Tepki
1.657
Şehir
İstanbul
Durduğunuz an seni gördüm izin ver geçeyim demiş oluyorsunuz. Aynı davranış insanlarda da var alayına gider, senin yaptığın gider ancak hoşumuza gider, o laflar boy boy...... Şeklinde giriştiğiniz dialoglar kimin güçlü kimin zayıf olduğuna bakmaksızın kavgayla biter. Eğer niyet kavga değilse gidere gerek yok durup düşünmek lazım. Bende kendimden emin şekilde bu tavsiyeyi veriyorum çünkü durunca saldırmaya devam eden olmadı ha bi gün olursa fotoğraflı şekilde paylaşırım. Zaten insanında delisi durmaz dinlemez.
 
  • Beğen
Tepkiler: Abdülkadir Ergin

Abdülkadir Ergin

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ocak 2012
Mesaj
2.256
Tepki
7.161
Yaş
44
Şehir
Manisa
İsim
Abdülkadir Ergin
Başlangıç
1984—85
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Zekeriya Bey olayı çok güzel detaylıca anlatmışsınız, teşekkürler. Isıracak köpeğin neden hırıldadığını yeni öğrendim şahsen :harika:
 

Zekeriya Çab

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Haziran 2014
Mesaj
1.083
Tepki
1.657
Şehir
İstanbul
Durma işleminden sonra iki tip var zaten ya havlamayı keser izlemeye başlar yada arkasını dönüp havlamaya devam eder ama saldırı şeklinden ziyade haber verme şeklinde havaya genel olarak havlar. @mehmet ulaş

İşte videoda köpekten kaçan arkadaş köprücük kemiğini direğe asmış. Ama hakketmiş tekmelemeye çalıştığı köpek o düştüğü an yok oluyor çünkü amaç ısırmak değil pes ettirmek. Bisikletli düşünce pes ediyor köpeğin gözünde.
 
  • Beğen
Tepkiler: mehmet ulaş

canayaz0734

Daimi Üye
Kayıt
3 Nisan 2015
Mesaj
300
Tepki
641
Şehir
istanbul
İsim
Can AYAZ
Bisiklet
Diğer
Geçmiş olsun vallahi üzücü ....Şayet ben havlayan köpeğin üstüne doğru sürüyorum(Köpekleri severim ama bana zarar verecek sonuçta hayvan sizi düşürebilir ona meydan okuyacağınız aklına gelmiyor nitekim) :) baktım kafasını sağa sola oynatıyorsa gidonu aramızda bir 5/7 metre kala sağa yada sola kırıyorum.
Fakat havlayan köpek yaklaşmama rağmen halen kaçmıyorsa iyice yanaşıyorum üstüne doğru (dikkat ve denge önemli dahan öncede motorla aynısı yapıyordum.) 2 metre kala tekrar gidonu kırıp süratleniyorum.
Ama köpek büyük ve sayıca fazlalar ise istikameti değiştirmek en mantıklısı.....:harika:

Kazasız belasız sürüşler.....
 

Zekeriya Çab

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Haziran 2014
Mesaj
1.083
Tepki
1.657
Şehir
İstanbul

İngilizce bilenlere iyi bir örnek. Kısaca göz teması kurma yavaş haraket et diyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: SuatYRDGN

metin mülayimoğlu

Aktif Üye
Kayıt
22 Nisan 2014
Mesaj
102
Tepki
52
Şehir
istanbul
Bisiklet
b'Twin
Ben çareyi buldum köpeği kovalıyorum ve gerçekten de zerre korkmuyorum yaşadıklarımı anlatsam kısaca atar damarım koptu zor hastaneye yetiştim ve o gün bugündür asla korkmam bana havlayan kovalama niyetindeyim köpeği tutmak ve hareket kabiliyeti ile alakalı bir güzel kovalayıp kaçıyorlar işin özü korkuyla yüzleşmek
 

Ahmet Ayaz

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Nisan 2013
Mesaj
1.096
Tepki
2.201
Yaş
51
Şehir
K.Çekmece İstanbul
Bisiklet
Salcano
Eğer yeteri kadar mesafe ve güvenli bir güzergah yoksa köpekten kaçmak iyi bir fikir değil.
Özellikle sokak köpekleri için konuşacak olursak, siz durunca onlar da durup belli bir mesafede kalıyorlar.
Yavaş yavaş uzaklaşarak işi çözüyorsunuz.
Daha tehlikeli köpekler için düşman olmadığınızı belirten hareketler yapıp, daima bisikleti siper etmekte fayda var.

Videodakiler de hemen her sabah benimle uğraşan elemanlar. :)
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.839
Tepki
793
@Hüseyin Külcüoğlu

Aslında buna köpek saldırısı denemez Hüseyin. Hızlı geldiği için hayvan, akıllı ol burası benim diyor. Arkadaş yavaşlasa eminim ki hayvan dönüp gidecek. Aksine tekme atmaya çalışıp hayvanı dahada kızdırmış.
 

caner1405

Aktif Üye
Kayıt
3 Nisan 2015
Mesaj
186
Tepki
208
Yaş
45
Şehir
Fethiye
İsim
caner
Bisiklet
Lapierre
Bazen de köpekler sadece yanınızda koştuğu da oluyor yanımda koşabilecekleri hıza ayarlıyorum kendimi çok zevkli oluyor. Motor kullanırken çok saldırdılar ama bisiklet kullanırken hiç başıma gelmedi umarım gelmez de arkadaşa geçmiş olsun Allah şifa versin.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.839
Tepki
793
Kacmanin bir cozum oldugunu dusunmuyorum. Motor kullanan arkadaslar bilirler, kopekler sizinle bulusacaklari noktayi hesaplayip o noktaya dogru kosarlar. Fren yapip birden hizlanmak ya da direk hizlanmak bu bulusma noktasini degistirdigi icin kopekler afallar.
Ben bu taktigi bir kez bisikletle yaptim. Bir suru kovalamaya basladi fren yapip hizlandim. Gercekten de kopekler afalladi ama bisikletle yeterli hiza ulasamayinca tekrar takibe basladilar. Nabiz olcer takmistim 220 nabiz gordum kacarken. Sonuc olarak yavaslayip sakince o bolgeden gecince hicbir sey olmadigini gordum. Bence siz de oyle yapin.
 

Özden Özdemir

Aktif Üye
Kayıt
20 Ağustos 2007
Mesaj
119
Tepki
195
Şehir
İstanbul
İsim
Özden Özdemir
Bisiklet
Specialized
@Zekeriya Çab arkadaşımıza geçmiş olsun. gayet güzel açıklanmış, faydalı oldu. Köpekten hakikaten kaçarak kurtulmak çözüm değil, göz teması kurmamak, yürüyüş hızına inmek ve soğukkanlı olmak en iyi çözüm. Akşamları işten eve dönerken bisikletle bir sanayi sitesinden geçiyorum. Burada köpek besleyenler var. Geçen ay bisikletle geçerken köpeği üzerime saldılar (kıskıslamak diye de tabir edilir). hemen durdum köpek havlamaya devam etti. bir süre sonra sustu. Bunu yapan işçi iş yerinin yük asansörünün olduğu yerden bana bakıyordu. Aşağıdan bu yaptığın iş mi diye bağırdım adam kıpkırmızı oldu. İnsanları riske atarak eğlenmeye çalışanlara da dikkat etmek lazım.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.839
Tepki
793
Köpekler hareketli objeleri kovalarlar. Bu onların avcı patterni içersindeki davranış zincirlerinin bir parçasıdır. Genel olarak avcı patterni gözle tesbit et, uygun anı bekle, kovala, yakala ve öldür şeklinde gelişir. İnsanların seçici üretimi ile bu pattern ırklara göre değişikliğe uğrar örneğin fermalı av köpeklerinde uygun anı bekleme süresi çok uzun olur ve eğitimle bu köpeği kontrol edenin denetimine geçer. Hemen hemen bütün köpekler önlerinde hareket eden objeleri kovalarlar. Bu hem koruma bölgeleri içine girenleri uzaklaştırmak, hem de av güdüsü ile olur. Kırsal alanlarda çoban köpekleri arabaları, trenleri, traktörleri devamlı kovalarlar ama duran bir arabayla hiç ilgilenmezler. Yavru köpeklerin önüne bir top yuvarlarsanız hemen peşine koşarlar hareketli objeler devamlı onların bu güdüsünü tetiklerler. Köpeğin bu işten vazgeçmesi için hareketin durması gerekir.

Bisikletle veya koşarken köpek kovaladığında durmanız gerekir. Sizi kovalayan köpek sokakdaki başıboş köpekse fazla korkmanıza gerek yokdur. Korkmanız gereken sahipli olan köpeklerdir. Sokak köpekleri insanlardan mutlaka şiddet görmüş, kovalanmış, itilmiş kakılmışlardır ve insanlara temkinli yaklaşırlar ve genelde insanlardan korkarlar. Sahipli köpekler ise bu durumda değillerdir. İnsanlara karşı daha atak olurlar, onlardan korkmazlar hatta hiç bir insandan şiddet görmemişlerdir ve rahatlıkla insanlara saldırabilirler. Kendisine defalarca taş atılmış, sopayla vurulmuş, tekmelenmiş olan sokak köpekleri pek insana saldırmaya yeltenemezler. Nasıl hiç sobaya ellememiş bir çocuk sobada eli yandıkdan sonra bir daha sobaya ellemezse durum köpekler için de aynıdır hemen hemen. İnsanlar tarafından korkutulmuş köpek sadece hareket ettiğiniz için sizi kovalar bunuda güdüleriyle yapar ama durduğunuzda bir şey yapmaz.( bazı istisnalar hariç)

Köpek sahipleri çok değişik ruh yapısındadırlar. Ellerindeki köpekleri bilinçli veya bilinçsiz olarak saldırgan hale getirmiş olabilirler ve bu köpekleri tasmasız gezdirdiklerinde böyle bir köpekle karşılaştığınızda sokak köpeklerinden daha fazla endişe etmelisiniz. Ayrıca ırk faktörüde endişe etmeniz gereken diğer bir hususdur. Bazı ırklarda rage sendromu görülür bu ırklar çok iyi eğitilmiş, çok uysal olsalar dahi sahiplerinin kontrolu dışında saldırganlık gösterebilirler. Rage sendromu gösteren belli başlı ırklar arasında dobermann, rottweiler, springer spaniel, cocker spaniel, Brenese gibi pek çok ırk vardır. Pek çok yabancı ülkelerde bu tür ırklara (iri cüsselilere) kısıtlamalar getirilmişdir. Örneğin bunların ödenen yıllık vergileri daha yüksekdir, ağızlıkları takılmadan halka açık yerlere çıkarılamazlar gibi.
Köpek saldırılarında köpeğin saldırganlığına ve cüssesine göre bazen yapabileceğiniz yardım beklemekden başka pek bir şey olmayabilir. Bu gibi durumlarda yapmanız gereken öncelikle boynunuzu korumakdır. İki elinizi birbirine kenetleyip ensenize geçirdikten sonra kollarınızı birbirine iyice yapıştırarak köpeğin boynunuza yani sizi rahatca öldüreceği en can alıcı yerinize zarar vermesini önlemekdir. Diğer korumanız gereken atar damarların geçdiği kasıklarınızdır bunu da bacaklarınızı karnınıza çekerek yapabilirsiniz. Eğer üzerinizde deri mont gibi kalın bir şey varsa bunu kolunuza dolayıp köpeğin önüne tutarak bunu ısırmasını sağlayabilir ve bundan sonrada devamlı bu kolunuzu onun ağzına doğru bastırarak kolunuzu bırakıp başka bir yerinize saldırmasını engellemeye çalışarak yardım isteyebilirsiniz.

Köpeklere karşı kendinizi savunmak için dazer gibi ultrasonik aletler, su vs işe yaramaz. Bisikletinizi kaldırıp köpekle aranızda tutarak size yaklaşmasını engelleyebilirsiniz. Ama sahipli bir rot, Alman çobanı, doberman gibi bir ırkla kaşı karşıya iseniz anında sizin ona doğru tuttuğunuz bisikletin üzerine zıplayarak sizi boğazınızdan yakalayabilir. Yanınızda elmas uçlu teleskopik dağcı bastonları ile de savunma yapabilirsiniz. En etkilisi biber gazıdır. Fakat biber gazı köpek için öldürücüdür. Çok hassas burunları olan köpeklerin eğer burunlarına biber gazı sıkarsanız muhtemelen ölürler. Jop şeklinde elektrik şoku veren batonlar vardır bunlar da köpeklere çok etkilidir. Fakat ister elektrik şok batonu olsun, ister biber gazı olsun, dağcı bastonu olsun diğer anlattığım yöntemler olsun kullanmak için soğukkanlı olmak gerekir. Saldırgan bir ırkla karşılaştığınızda sizin ruh haliniz, panik durumunuz bunları nasıl kullanacağınızı etkiler. En iyi strateji uyanık olmaz köpek tehlikesi olan yerde köpekden uzak geçmekdir. Anadolu'da itle dalaşacağına çalıyı dolanmak daha evladır derler.
Köpekler birbirleriyle büyük ölçüde vücut diliyle anlaşırlar. Bizler köpek gibi 4 ayak üzerinde yürümediğimizden, kuyruğumuzun, postumuzun olmamasından bizim vücut dilimizden pek anlamazlar. Köpeğin havlamasından veya havlamamasından saldırıp saldırmayacağı anlaşılamaz vücut dilinden bunu anlaya bilirsiniz.

Sizi tehdit eden bir köpek hırlarken veya havlarken dudaklarını çeker ve alt ve üst ön dişleri olduğu gibi ortaya çıkar. Ensesi ve sırtı ve kuyruk sokumundaki bel üstündeki tüyleri fırça gibi dikleşir. Kulaklarını arkaya doğru çeker kısar. Kuyruğunu sağa sola fazla sallamaz genelde dik yada yere paralel tutar kuyruk üstü tüyleride kabarır. ( nazı köpeklerde kabarmaz) bu köpek sizden korkmuyordur ve sizi tehdit ediyordur. Bu hareketleri sergileyen bir köpek tarafından kolaylıkla ısırılabilirsiniz yada köpeğğn cüssesine göre daha fazla hasar alabilirsiniz.

Sizden korkan bir köpek yukardaki davranışları gösterebilir ve aynı zamanda kuyruğunu bacaklarının arasına alır. Başını genelde yere doğru eğer ve size yengeç gibi yan yan yanaşmaya başlayabilir. Veya yukardaki hareketleri sergilemeden kuyruğunu bacakları arasına alır, kulaklarını kısar, başını eğerek yaklaşmaya çalışır bu durumda köpeğe yaklaşmazsanız sorun çıkmayabilir ama bu hareketleri yapan köpeğin üzerine gittiğinizde sıkıştığında ısırılabilirsiniz.

Sizle eğlenmek, oynamak isteyen bir köpek ise havlayarak size doğru koşarken kuyruğunu çok fazla sallar, belini dansöz gibi kıvırabilir, ön ayaklarının üzerinde küçük zıplamalar yapabilir, tüyleri kabarmaz, dişlerini göstermez. Bu köpeklerin havlamasıda buna eşlik eder bu köpekler tarafından genellikle ısırılmazsınız. Fakat her köpeğe ısıracakmış gibi temkinli yaklaşmakda fayda vardır. Her köpek sahibini dahi ısırabilir.
Köpek pek çok insandan daha insan bir yaratıkdır. Bir köpek size çok değerli şeyler öğretebilir. Eğer bir köpeğiniz varsa belki hayatta sizi ondan çok seven bir diğer canlı olmayabilir.
 

SuatYRDGN

Üye
Kayıt
26 Nisan 2013
Mesaj
44
Tepki
27
Yaş
31
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Canyon
Mesela daha dün ben sabah koşusu yaparken arabanın altındaki köpek hemen havlayarak peşime düştü. Salak gibi depar attım.
Ama aynı köpeğin önünden normal gittiğimde hiçbir şey olmuyor.
Köpek görünce yavaşlayacan abi.
 

kenan kaya

Üye
Kayıt
2 Aralık 2014
Mesaj
23
Tepki
7
Şehir
istanbul
İsim
kenan
Bisiklet
Carraro
Video da köpek adamın direk ayaklarına yapışıyor. Bu durumda nasıl sağlıklı düşünüp duracak ve Köpek uzaklaşacak. O psikoloji de Pekte sağlıklı düşünmese gerek