Zorla Bisikletlerimizi Boyatıyorlar!

Recep G

Aktif Üye
Kayıt
31 Mart 2014
Mesaj
140
Tepki
65
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Santos
Merhaba.
Heybeliada'da bisiklet kiralama işi yapıyorum. Benimle birlikte 12 esnaf bu işi yapıyoruz Heybeliada'da. Büyükada'da bu sayı 2 katında. Ayrıyeten Burgazada ve Kınalıada'da yapanlar da var.
Adalar belediyesinin aldığı karar ile kiralayacağımız bütün bisikletleri sarı renge boyamak zorunluyuz. Eğer Nisan sonuna kadar bisikletlerimizi sarıya boyamazsak belediyenin görevlendirdiği zabıtalar denetiminde bisiklet kiralamamıza izin verilmeyecekmiş!
Sizler daha iyi bilirsiniz. 2-3 bin liralık bisiklet var, 300-400tl'lik bisiklet var. Bunların hepsinin sarı renge boyanması nasıl bir mantık? Boyamaya kalksak 1 değil 2 değil. 30 bisikleti olan var 100 bisikleti olan var. Bunların bütün parçasını söküp fabrikaya götürüp boyanıp geri getirilip takılması kolay bir iş değil.

Belediyenin aldığı birçok karar var. Bu belirttiğim sadece bir tanesi.
  1. Bisikletlerde kullandığımız plakalar değişecek. Yerine bisikletin arkasına kocaman gazelelik gibi bir aparatlı birşeyler yapmışlar. Amacı 3 taraftan bakıldığında da görülmesiymiş. 200tl gibi bir ücreti var diyorlar. 50 bisikleti olan için 50x200=10.000tl çok ciddi bir miktar. Her yıl bunların bir de vergisi var. Resmi;http://www.adalar.bel.tr/haber-foto/2015/488.jpg
  2. Bisikletlere hız göstergesi takacakmışız. İnsanlar hızını kontrol edecemiş(!) Amaç fazla hız yapmalarını engelleyip kazaları azaltmak. Daha fazla hırs yapmazlarmı?
  3. 18 yaşından küçüklere bisiklet kiralanmayacak. 16 yaşında bir genç motorsiklet ehliyeti alabiliyorken 18 yaşından küçüklere bisiklet kiralamamak ne demek? Adanın %60-%70'ini oluşturan bu gençler adada ne yapacaklar?
  4. Bisiklet kiralamak isteyenlere kask, dizlik ve dirseklik verilecek; almak istemezlerse bisiklet kiralanmayacak. Bizim zaten müşteri istediği taktirde verme zorunluluğumuz var. Ama müşteri istemiyor. Teklif etmeme rağmet sıcak bakmıyor. Tamam güvenlik önemli birşey ama istemiyorsa da bisikleti vermeyelimmi?
.
.
.

Belediyenin bu sene aldığı kararlar mantıksız geldi bize. Siz ne düşünüyorsunuz? Ne yapmamızı önerirsiniz? Belediyeyle bir türlü anlaşamadık. "Ben bu kararları deldirmem" diyorlar başkada birşey demiyorlar. Belediyenin sitesinden aldığı kararlara bakabilirsiniz;
(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: ahmetmart
Scudo

Gökhan Toros

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Haziran 2010
Mesaj
4.580
Tepki
7.568
Şehir
Polonya
Başlangıç
2009—10
Bunlar hep işin içinde olmayan yöneticilerin verdikleri kararlar. Maalesef yapacak bişey yok, en azından burada.
Ada'daki bisikletçiler toplanıp, "yetkili bi abi" seçip başkanla görüşmeye çalışın. Anca o şekilde biyerlere varabilirsiniz.
Fakat plakalıkları falan üretecek kişilerle anlaşmışlardır, onlara da hayır diyemezler.
 

sarkihalindekal

Daimi Üye
Kayıt
11 Ocak 2015
Mesaj
200
Tepki
132
Yaş
32
Şehir
Mersin
İsim
VOLKAN ÖZKURT
Bisiklet
Salcano
Vallahi ne diyelim. Allah esnafa, tüketiciye herkese yardım etsin. Bu belirli birşeye kurallar getirilirken bu kuralları neye göre ve kimlerle görüşerek yada kimlere danışarak alıyorlar bunu hep merak ettim. Üstteki bazı kuralları sizi esnaf olarak üzse de ben doğru buldum. Mesela hız göstergesi olmalı, kask(sadece kask) olmalı. Ama şu bedeli 200 lira olan gazetelik gibi şeyde neymiş.
 
  • Beğen
Tepkiler: Recep G

MehmetAliB.

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2013
Mesaj
2.121
Tepki
4.927
Şehir
Antalya
Anlaşılan belediye para kazanmak istemiş.
İmza kampanyası düzenleyebilirsiniz. Küçük ölçekli muhataplarda imza kampanyaları işe yarıyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Recep G

Batuhan Köksal

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Mayıs 2014
Mesaj
736
Tepki
769
Yaş
26
Şehir
Ankara
Başlangıç
2013—14
Bisiklet
Peugeot
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Cidden çok saçma. Bisikletle ve hatta motosikletle trafige cikmak icin 18 yaş gerekmezken kiralamak icin yas siniri olmasina hic anlam veremedim. Dizlik dirseklik konusu da muamma ama kask işinin zorunlu olmasi guzel
Degerli bisikletleri sari kaplama veya plastidip yaptirabilirsiniz. Gerekli olduğunda ilk günkü haline dönersiniz
 

Evliya

Daimi Üye
Kayıt
6 Ocak 2015
Mesaj
293
Tepki
72
Şehir
Mersin
İsim
Tarık
Tek tip sarı bisiklet ne abi taksi durağımı adamı, töbe estafurullah
 
  • Beğen
Tepkiler: Recep G

Recep G

Aktif Üye
Kayıt
31 Mart 2014
Mesaj
140
Tepki
65
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Santos
Sarı renginin kodunu bile verdiler. Bu tondan başka renk olmayacak dendi. Fırın boyasını önerdi bize. Kaplamaya da sıcak bakmıyorlar sanırım.
Adadaki bisikletçilerle toplantılar yapıyoruz başkan ile görüşüyoruz ama kararlarını değiştirmiyorlar.
Kask, dizlik ve dirsekliği bisikletin bir yerine bir alan yapıp koymayı düşünüyoruz. Başka türlü insanların almaları zor.
 

Evliya

Daimi Üye
Kayıt
6 Ocak 2015
Mesaj
293
Tepki
72
Şehir
Mersin
İsim
Tarık
Ya Allah aşkına sarı zaten tek başına bence iğrenç bir renk hele o cırtlak sarılar.Sarı ikinci veya üçüncü renk olarak kullanıldığında güzeldir sadece.Demekki o adamların göz zevki baya düşükmüş kask'dada şöyle yapabilirsiniz zaten elinizde kasklar vardır kiralamaya atıyorum 3-4 lira daha eklersiniz yanında kaskı da verirsiniz.Neyse Allah yardımcınız olsun kolay gelsin.
 

sefasahin

Aktif Üye
Kayıt
5 Haziran 2009
Mesaj
144
Tepki
88
Şehir
İstanbul
Ben fazla siyaset yapmak istemem fakat bunun tek sebebi adalar belediyesinin"Nasıl para kaldırırız bu esnaftan?" deme şeklidir.o resimdeki plakalık değil 200tl 50 tl anca eder.Sarı bisikletleri ise yurtdışında görüp bizim ülkede zorunlu hale getirelim diye düşünen,bisiklete belkide hiç binmemiş bir takım elbiselidir.Yapılcak birşey varsa oda ilgili yerlere şikayet etmektir.Zor bir durum.Yapmazsanız ekmeğinizden,yaparsanız paranızdan olcaksınız.
 
  • Beğen
Tepkiler: Recep G

can akıncılar

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Aralık 2010
Mesaj
1.553
Tepki
897
Şehir
Fatsa
Bisiklet
Salcano
Salcano'nun Her Çeşit Renkli Bisikleti Var:D Düşünün derim...Masrafı ona yapmazsanız Patronların Komisyon Karşılığında Anlaştığı Zırvaları Yapacaksınız..Bisiklet Boyatmak Nedir abi ya?

Şuan Bizim Oturduğumuz İlçede Belediye İflas Etti..Halka Yol Parası Kitledi,Şimdi de Kaç Yıldır Çalışan Asansörleri İki Denetçi Gönderip Neredeyse İlçenin Yeni Yapılan Binaları Dışında Tüm Sistemi Mühürledi..her Halde Belediyenin Kendi Şirketlerine İhale verildi.
 

mavinehir

Daimi Üye
Kayıt
22 Mayıs 2007
Mesaj
336
Tepki
96
Şehir
istanbul
Önce faytonları çeken atlara bir baksalarmış.Hayvanlar bakımsızlıktan ölecekler yinede koşturuyorlar yazık.Yazın ortalık b.k kokuyor birşey yapmıyorlar.Bisikletlere de zorlukları belki bundandır.Bisiklet kullanmasınlarda faytonlara binsinler meselesi.Malum turistler de bisiklet kullanmayı seviyorlar adalarda.
 

Sabih Bağcı

Trakya Bisiklet Kulübü
Kayıt
30 Aralık 2014
Mesaj
328
Tepki
205
Yaş
27
Şehir
Tekirdağ
İsim
Sabih Bağcı
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Canyon
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Yakın o adayı :)
 

Recep G

Aktif Üye
Kayıt
31 Mart 2014
Mesaj
140
Tepki
65
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Santos
@Evliya
Bizim derdimiz kask vermemek değilki ekstra ücret alalım. Müşteri almıyor. Yoksa zaten veririz.
Taksi örneğini de verdiler. Milyon dolarlık araçlar sarıya boyanıyor bisikletler neden boyanmasın gibi saçma birşey söylediler.
 

isamorgil

Daimi Üye
Kayıt
13 Mart 2014
Mesaj
381
Tepki
617
Şehir
istanbul
İsim
isa morgil
Başlangıç
2014—15
Bisiklet
KTM
Bisiklet türü
Yol bisikleti
adalardaki bisiklet kiralama işine mutlaka bazı düzenlemeler getirilmesi gerekiyordu ama bu kuralların bazıları çok saçma olmuş. bazıları ise şart..

- tek renk bisiklet biraz saçma görünse de detayları düşünüldüğünde hoş bile olabilir. bir simgeye bile dönüşme şansı ihtimali var.
- Hız göstergesi çok bir şeyi değiştirmeyecektir zaten yokuş aşağı kaptırıp bir birleri ile yarışan tipler oluyor neyi değiştirir ki bu. olsada olur ol masada.
- kask şart . ama diğerlerini kim takıyor ki ada da bir gün kullanmaya gelen taksın. Birde bunun sorumluluğunu size vermeleri saçma hadi adama dizliği zorla verdin ne olacak ki atacak çantasına poşete v.s. tamam bitti gitti.
- 18 yaş altı için diyeceğim şu dur ki CİDDİLER Mİ ? ... :)
- plaka işi tamamen gelir kapısı . memleketimizde arada olur öyle şeyle :)


peki adalarda kiralana bilecek bisiklet sınırlaması geldimi ? geldi ise bu sayı nasıl ayarlanacak merak ediyorum
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Biraz konu dışı olacak ama yazmak istedim. Belediye önce faytoncuların olması gerekenden fazla çalıştırıp, ölünce deniz attıkları o güzelim atlar için bir şeyler yapsın. Yaklaşık 15 yıl önce işim gereği 2 yıl boyunca bütün adalara gidip geldim. Bisiklet kiraladığım da oldu. Sizlerden istenilenlerin bir çoğu bana saçma geldi. Ayrıca 18 yaş altına bisiklet kiralayamazsanız, kazancınız olumsuz yönde etkilenecektir. Sizin de bahsettiğiniz gibi gençler fazla ve sadece bir pazar günü ada'ya dışarıdan gelip, bisiklet kiralamak isteyen çok oluyor.
 

Şevket Akça

Daimi Üye
Kayıt
4 Temmuz 2014
Mesaj
356
Tepki
206
Şehir
İstanbul ve Çanakkale
Bisiklet
Kron
ayda kaç tane bisiklet kiralayan müşteriniz var ? 10 tane farz ı misal. 12 tane de dükkan var demişsiniz. 120 kişi yani adaya gelip bisiklet süren 120 kişi var. bildiğim kadarıyla ada içinde ulaşım yürüyerek pek bi eğlenceli değil. bisiklet kiralamak da çok keyifli ve tercih edilen bir şey. yani sizin sayenizde kabaca bir hesapla en az 120 kişi adaya geliyor. ayda 120 kişiyi başka adalara kptırmak ister mi başkan ? bilmiyorum neler denediniz ancak siz de esnafsınız. güçlü ve söz sahibi olmanız gerek belediyecilikte.

frenleri tutmayan sele kepçesi bozuk olan ve değişmeyen vitesli bisikletler varken adalarda, bu boya işi bildiğin eşeğin kulağına su kaçırmak. haklı oldukları bir konu varsa kask.
 

Recep G

Aktif Üye
Kayıt
31 Mart 2014
Mesaj
140
Tepki
65
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Santos
@isamorgil
Bize verdikleri kağıtta yazıyordu o da yanımda yok şimdi.
Emin değilim ama Heybeliada'da 550 adet kiralik bisiklet var sanırım. Büyükada'da da 1000 küsür tane. Başka kiralamaya izin vermiyolar. Zaten bisiklet sınırları aşıldı.
Kiralayan dükkanlarda maximum 50'şer plaka (kiralanabilecek bisiklet) olması lazım. Bu sayıyı aşan bisikletçiler var. 70 olan var 110 olan var. Zamanında almışlar. Bunlar azaltılacakmı bilmiyorum. Mesela bizde 20 tane var.
Bisikletlere zil takma zorunluluğu da var. Adada çıngır çıngır dolaşıcak millet :)
 

suat akman

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Mayıs 2013
Mesaj
2.391
Tepki
4.895
Yaş
50
Şehir
Muğla - Bodrum
Başlangıç
1985—86
Bisiklet
Mosso
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Yas siniri icin Trafik Kanunu'nda yer alan;
Madde 37: Karayollarında bisiklet sürmek için 11 yaşını bitirmiş olmak yeterlidir.
maddesine dayanarak itiraz edebilirsiniz. Yerel yonetimler kanun koyucudan ustun ve keyfi hareket edemez.

Sari bisiklet bir simge veya Hollanda'daki ucretsiz "sarı bisiklet" uygulamasindan alinti. Ancak Hollanda'da sari bisiklet ucretsiz bir hizmettir. Bir noktadakini alir gideceginiz yere birakirsiniz, ihtiyaci olan oradakini alir baska yere gider birakir. Ozendirme amacli. Oradaki bir arkadasim duydugumda verdigim heyecanli tepkiyi gorunce "binilemeyecek kadar kotu olanlari var aldanmamak lazim iyi bisey olsa junkiler calar satar hemen zaten" diyordu. Belediye istiyorsa kendisi ucretsiz sari bisikletler koysun sonra parcalari calinip bisikletler arizalandikca ne yapacagini dusunsun :) Size dayatmalari abes bir durum. Dayatacaklarsa da kayit altina alsinlar ve "su tarihten sonra yenilenecek kiralik bisikletler sari renkli olmak zorundadir" desinler.

Kask ve dizlik icin bir form yapilip imzalatilabilir kisiye "koruma ekipmanlarina dair bilgilendirildim ve alip takmam icin uyarildim. kendi istegimle bu ekipmani reddettim. olusacak sonuclardan kimse suclu degildir vb. vb."
Sonucta kiralik araba gibi ehliyetle kullanilan birsey degil ki! Kaldi ki araba kiraladiginizda surucu emniyet kemeri takmiyorsa kiralama sirketi degil surucu cezalandirilir.

Gazetelik tarzi sey icin belediye 200 TL deger bicebilir. Ancak standartlarini verir ve disaridan bu sartlara sahip ekipmani tedarik ediyor ve nizami olarak takiyorsaniz karisamaz. Kuralin geregi yerine getirilmistir. Ayrica bu aparat neye yarayacakmis? Reklam vb. mi verilecek uzerine? Eger oyleyse bunu bisiklet kiralayicisina yukleyemez. Kendisi verir reklam gelirlerini kendi toplar. Yoksa ucreti siz karsilayacaksaniz reklam gelirlerini siz alirsiniz.

Km gostergesi olsa n'olur? Hizli giden, yavas giden her kosulda kendi tercihini yapar. Dondugunde Km saatinin kayitlari ile hizli gittiyse cezami odeyecek :p Sifirlar oyle gelir ;)

Isiniz zor ama imza kampanyasi, bir avukata danisilip hareket edilmesi sonuc getirecektir sanirim...
 

Recep G

Aktif Üye
Kayıt
31 Mart 2014
Mesaj
140
Tepki
65
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Santos
@Şevket Akça
Ayda 120 kişi mi?
Yazın günde 1000 kişiden fazla gelen oluyordur. Bu söylediğim miktar Heybeliada için. Büyükada'da 2,3 katıdır.
Adada bisiklet terörü yaşanıyor bunu kabul ediyorum. Bunun önlemek lazım ama bisikletleri boyayarak değil.

@suat akman
Bu zamana kadar 11 yaş üstüydü kural ama belediye kendi kanununu kendi koydu resmen.


@suat akman
Bunun için de kiralama için imzalattığımız kağıtta zaten herhangi bir kazada sorumlunun kiralayan kişiye ait olduğu yazıyordu. Bunun yetersiz olduğunu, kimlik fotokopili bir kağıtta imza atarsa anca sorumluluktan kurtulacağımızı söylediler.

@suat akman
Avukatlara da danıştık ama olumlu bir umut vermediler. Zaman kısıtlı, bu gidişle paşa paşa bisikletleri boyatıcaz galiba.
 

Şevket Akça

Daimi Üye
Kayıt
4 Temmuz 2014
Mesaj
356
Tepki
206
Şehir
İstanbul ve Çanakkale
Bisiklet
Kron
@Recep G


avukatlar da bir iş yapmıyor... okuyup para kazanmak başka bir şey değil bu ülkede. 1000 kişiyi söyleyin belediye başkanına. hatta döküman haline getirin ve yıllık belediyeye çekilen yerli/yabancı turist sayısında sizin katkınızı da görsünler.
 
  • Beğen
Tepkiler: suat akman