Zincir temizliği

bikernomad

Daimi Üye
Kayıt
16 Kasım 2006
Mesaj
269
Tepki
234
Şehir
Dağlar
Sanırım zincir yağlama ile en çok uğraşanlardan biri de benim.Her zincir yağını her koşulda kullanamayız.Örneğin yol bisikletlerinde genelde iyi bir ince yağ,dağ bisikletlerinde arazide kullanıyorsak toz tutmayı engelleyen anti statik kuru yağlar,veya şehirde kullanıyorsak iyi yağlama yapan gres özelliği içermeyen ince yağlar kullanmalıyız.Asıl dikkat edilmesi gereken (hangi yağdan daha önemli bence)zincir ve ruble bakımının kullanım süresi ve yeri ile doğru orantılı olarak asla ihmal edilmemesidir.Bir çok arkadaşımız sadece zinciri değil;aynakol ve rubleyi de yağlıyorlar.(Bu çok yanlış.Çünkü;insan gücü ile çalışan bir makinada anlamsız efor kayıpları beraberinde oluşan yağ tabakaları yüzünden düzensiz vites geçişlerine de sebeb olabiliyor.)Ben tabaka oluşmasına zincir yaprakları arasına kalıntı birikmesine izin vermiyorum.Herkese tavsiyem bir zincir temizleme kutusu edinmesi,zincirin mutlaka temiz olması,rublenin sökülerek temizlenmesi(zor ise dikkatlice kalıntılar yok edilmeli)Arka vites değiştiricedeki makaraların mutlaka sürekli temiz tutulması.Aynakoldaki kalıntıların temizlemesi diğer domanıma göre daha kolay.Zincir temizleme kutusuna dizel vs.ya da benim gibi motor temizliğinde kullanılan alkali esasli degreeser (çözücüler) kullanılabilir.(Orta göbek ve arka teker göbeğine su temizlik malzemesi gitmemesine dikkat!!!.Yapalım derken bozmayalım.)zincir sadece gerektiği kadar yağlarsanız bu zor işle daha az uğraşırsınız.(Tek kat sadece ''O''rinlerin olduğu kısmı 20şer cm.aralıklarlayağlayıp,zincir yapraklarının dış yüzeylerindeki fazlalıkları silerek)Yok zor geliyorsa bir yığın uzman firma var.Onlardan yardım istemek en doğrusu.
 
Scudo

nuriaktürk

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Şubat 2005
Mesaj
2.507
Tepki
1.394
Şehir
cappadocia ürgüp
baslıkdanda belli oldugu gibi yeni zincirlerin üstünede bulunan o yagı ne ile temizlemem gerekiyor.
 

nuriaktürk

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Şubat 2005
Mesaj
2.507
Tepki
1.394
Şehir
cappadocia ürgüp
benim aklım gecen sene aldıgım zincire gittiği için böyle bir soru sormusdum ama gerek kalmadı.cumartesi cargoya verirlen ama benim elime yeni ulaşan zinciri yaglı degilde mazotllayıp ambalajladıklartı için temizliğe gerek kalmadı.
 

nuriaktürk

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Şubat 2005
Mesaj
2.507
Tepki
1.394
Şehir
cappadocia ürgüp
eskiden oluyordu ama simdi bu haliyle gelince bir sorun olmuyor normal bir temizlik yapıp yaglayıp kullanmıya baslıyorsun.üsütndeki kalın yagdan dolayı pek iyi çalışmıyordu zincir.
 

nadir

Aktif Üye
Kayıt
29 Haziran 2005
Mesaj
120
Tepki
54
Şehir
acıbadem
Yağlanmış ve toz yapışmış zincirlerimi önce mazot veya gazyağı ile temizliyorum. Bunlar için özel spreyler var ama babadan kalma yönteme devam :) Dişfırçası ve gazyağı. Gazyağı-mazot hafif yağlama da yapıyor ama tam yeterli değil.

Yağlama için ise normal gres veya Hidrolik yağ kullanmak bana göre uygun değil.Hidrolik akıyor. Tutunma özelliği yok. gres de iç kısımlara giremiyor. Sprey şekilde satılan Sıvı gresler uygun bu iş için. Zaten zincir yağı olarak satılıyor. Spreyin kalitesini kontrol etmek işaret parmağınıza biraz sıkın. Başparmağınıza hızlı şekilde dokunup bırakın. Arada köprü oluşuyorsa yağın tutunması iyidir.
 

Hasan Çağri

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Ağustos 2006
Mesaj
4.541
Tepki
4.701
Şehir
Bostancı, İstanbul
Bisiklet
Specialized
İlk üstünde gelen wax ı temizlemienize gerek yok ama biraz kullanımdan sonra temizlenebilir... Zincir ve balata temizleyici yerine ben bol sabunlu köpüklü suyla yıkıyorum ve bezle iyice temizliyorum... Sonrada yağlıyorum... Pedros's İce Wax aldım oda baya iyi ama önce bir sabunla temizleyince daha içime siniyor açıkçası...
 

_golden_

Üye
Kayıt
11 Haziran 2008
Mesaj
36
Tepki
6
Şehir
izmir
peki yağ olarak gres yağı mı hidrolik mi yoksa sadece mazotla silmek yeterli mi?
 

Hasan Çağri

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Ağustos 2006
Mesaj
4.541
Tepki
4.701
Şehir
Bostancı, İstanbul
Bisiklet
Specialized
@_golden_

Yağ olarak bu işe özel teflon içerikli yağlardan kullanmanızı tavsiye ederim hidrolik yağı pek işe yaramaz hatta hiç işe yaramaz... Gres ise sıvı gresler var ama ince kıvamlı olanlarından kullanmak gerekli yoksa onlarda pek işe yaramıyor hatta koyu kıvamlı olan toz pislik topluyorlar... Mazot iyi bir temizleyici aslında ama kesinlikle sonradan yağlamak gerekli...

@Seckin

WD-40 çok ince bir yağ ve pas sökücü zincire uygulanabilir ama sürekli kullanıldığı zaman zincirnizin ömrünü kısaltır yani zincirinizi sürekli WD-40 ile temizlemeyin hatta WD-40 ile yağlamaya çalışmayın çünkü wd-40 ın yağlama özelliği sadece 5-10sn kadar sürer... WD-40 la kir çamur ve eski yağı temizleyip daha sonra bez ile ( pamuk bırakmayan) silip sonra yağlayın zincirnizi...

Zincirinizi yağlarken binmeden 30dk kadar önce azar azar yağlayıp beklerseniz daha etkili yağlama olur...
 
  • Beğen
Tepkiler: canmurad ve enis57

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.442
Şehir
Alanya/İstanbul
Shimano zincirlerin üzerinde iğrenç bir koruyucu yağ geliyor ve çıkarması çok zor oluyor, sakın geldiği gibi kullanmayın, anında bütün tozu toprağı topluyor iğrenç bir hal alıyor zincir, kmc lerde bu kadar kötü değildi hatırladığım kadarıyla... Temizlemek için sanırım en iyi çözüm mazot veya gazyağı (kerosen)...
 

nuriaktürk

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Şubat 2005
Mesaj
2.507
Tepki
1.394
Şehir
cappadocia ürgüp
@Hakan Yazman


selam hakan abi bende öyle zannetip bu başlıgı açmıştım zincirim gelince hemen temizleyim diye ama gerek kalmadı o yagdan sürmemişler artık mazotla yıkayıp ambalaj yapmışlar.
 

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.442
Şehir
Alanya/İstanbul
@nuriaktürk

Afferin onlara :) yapmışlar derken shimanoyu mu kastettin bisiklet dükkanını mı ?
 

İLKER TAŞ

SPECİALİZED. S-WORKS M5 HARDTRAİLL ALL......
Kayıt
10 Aralık 2005
Mesaj
1.873
Tepki
794
Yaş
44
Şehir
istanbul
İsim
İLKER
Bisiklet
Scott
ben wd 40 diyorum anasını ağlatıyor ama cok sık kullanmamakta fayda var
 

TravellerSeko

Aktif Üye
Kayıt
16 Ekim 2004
Mesaj
146
Tepki
32
Şehir
Glasgow
İsim
Serkan
Başlangıç
1983—84
Bisiklet
Corratec
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
sram pitstop serisinin degreaser modeli ise yariyor diye duydum kullanan arkadas var mı acaba?
 

Anıl Kuşaksız

Forum Bağımlısı
Kayıt
24 Haziran 2008
Mesaj
797
Tepki
508
Şehir
İstanbul-Küçükyalı
merhaba
10 küsür yıllık bisan eldorado'yu elden geçiriyorum. zinciri o kadar piski, zincirin üstü, arka dişli balçıkla kaplanmış gibi duruyo dişlileri göremiyodum. ilk tinerle temizlemeye çalıştım olmadı, sonra 1 kutu wd40 sıktım biraz düzeltti. sonra bahçe hortumuyla bi güzel yıkadım. zincirler filan heryer tertemiz oldu. ama şimdi bi sorun var bu zincirden akan tüm yağ, kir, pislikler janta akmış. dün bisikleti sürerken farkettim frenin temas ettiği noktalar yağlanmış. frene basınca tutması çok uzun sürüyor. bunu nasıl temizleyebilirim ?

ayrıca
-arka dişliyi koruyan plastik parça yamuk duruyo. vites sistemine bi etkisi olur mu ?
-pedalı geri çevirince her turun sonunda zincir toplanıyo sanki dönmesini engelleyen bir şey varmış gibi. öndeki dişliler yamuk olabilir diye düşünüyorum sizce nedir ?

teşekkürler
 
  • Beğen
Tepkiler: AydınGünaydın

Anıl Kuşaksız

Forum Bağımlısı
Kayıt
24 Haziran 2008
Mesaj
797
Tepki
508
Şehir
İstanbul-Küçükyalı
cevap için teşekkürler
bugün gittim bisikletçiye(küçükyalıdaki tandem bisiklete). tatile gidiyomuş ilgilenemedi orda 2 kişiyle konuştum. dediklerine göre zincir bozulmuş, arka dişli yamulmuş. sonra onlardan adres tarifi alıp başka bi bisikletçiye gittim. ön lastiğe akort ayarı yaptırdım artık düz dönüyo :D(7.5 ytl'ydi tek lastik için iki yerde de)

lastik olayında ise, kağıt havlu alıp jantın her yerini sildim kup kuru oldu. fren pabuçlarını da sildim. şimdi de fren yapınca GARRRRÇ diye bi ses geliyo orta noktayı bulamadım :D

plastik parçayı ise değiştirmedim bisikletçi gerek yok dedi zaten
 

ulubey

Üye
Kayıt
21 Nisan 2008
Mesaj
20
Tepki
8
Şehir
adana
Sana bir taktik verim zinciri rubleyi sök at git bir çiftte alüminyum çift katlı jant al.jantlar 30 lira zincir 7 lira(shimano kmc) ruble de 7 lira 45 liraya tertemiz olur.uğraşma biriktir paranı
 

muratk

Üye
Kayıt
14 Mayıs 2008
Mesaj
32
Tepki
3
Şehir
Kocaeli / İzmit
Bende yarın yeni aldığım 2.el bisikletin zincirini yağlamayı düşünüyorum. Sabunlu bez eski diş fırçası kombinasyonuyla temizleyip yağlıcam fakat bende makina ve gres yağından başka bişey yok. Makina yağı yedirsem zincire bu sefer her tarafa bulaşıcak. Gres yağı nasıl gider hiçbir fikrim yok. Nasıl bir yağ kullanmalıyım. Carrefour gibi marketlerden bulabileceğim uygun fiyatlı bir yağ önerebilirmisiniz? İzmitte doğru dürüst bisikletçi yok, zaten pazar günüde açmıyorlar.