Scudo Sports

Zincir ölçme aletini kendimiz yapamaz mıyız?

Scudo
Cetvelle ölçebilirsiniz. 10 adet bakla arası, pin merkezlerinden, 10" veya 25.4cm olmalı.

Bakla boyu yarım inç (12,7mm) 10 baklalık bir ölçme aleti yaptık diyelim. 127mm'lik nominal uzunluk %0,5 (0,635) arttıysa yanlış alarm vermeyecek, %0,75 (0,9525mm)arttıysa bunu tespit edecek bir alet yapmanız gerekiyor. Yani üretim hassaslığınız 0,3mm falan olmalı. Yapabiliyorsanız yapın...

Zincirin uzayıp uzamadığını alet kullanmadan da ölçmek mümkün, forumda birkaç kez konusu geçmişti.

• Beğen
Tepkiler: İsmailqw
Bi yerde görmüştüm ancak ne kadar doğru bilemiyorum. 5 allen anahtarı zincir baklasına giriyor ise zinciri değiştirin diyordu

a) Bu yöntemlerden birincisi büyük ayna dişlisi üzerindeki zincirin bir baklasını çekme yöntemi. Bakla çekildiği zaman ortaya çıkan boşluğa 4mm kalınlığında bir allen anahtardan kalın bir anahtar girememeli, aksi takdirde zincir uzamış demek.

http://www.mtbtr.com/uploads/483Z3.JPG

KAYNAK: (link)

Sürüş sırasında bir tıkırtı var. Ön çarktan çıkarken sürtme olduğunu tespit ettim. yeni jant seti ve eskisiyle aynı marka ruble aldım ve kullanmaya başladığım gün bu tıkırtı başladı bu yüzden zincir değişimi konusuna eğildim ancak şu an eski jantları ve eski rubleyi taktığımda tıkırtı yok. Ne dersiniz? Zincir değişmeli mi? 1200 -1400 km civarı kullandım.

@suat akman

telefonda görememiştim bu resmi. pc ye geçince gördüm ve denedim. 5mm allen girdi o araya. değişiyorum zinciri sipariş verdim ;) teşekkürler.

merhaba. bugün zincir ve sökme takma anahtarı geldi. hemen işe koyuldum tabi. yine forumda okuduğum bir bakla söküp zinciri kullanmaya devam etme mevzusuna girdim. bir bakla söküp eski zinciri tekrar taktım ancak arka dişli 7 ön dişli 3 te iken zinciri çektiğimde yine 5mm allen anahtarı araya giriyor. bir bakla daha mı sökeyim? yeni zincirimi takayım yoksa başka bir sorun mu var ne diyorsunuz?

• Beğen
Tepkiler: suat akman
Zincirimin uzayıp uzamadığını anlamak için zincir ölçme aleti almak istiyorum ancak kafam biraz karıştı çünkü iki tarafındada zincirin boşluğuna girecek çıkıntıları olan modeller olduğu gibi tek taraflı olanlarda var. Hangi model almalıyım acaba?

Cetvellede ölçebilirsiniz. Mesela ben bugün 20 baklayı ölçtüm, 254,3mm gibi geldi. %1 uzamadan sonra değişmeniz lazım.

Yaşlandık artık, malesef gözlerim o kadar iyi görmüyor, cetvelin milimetreleri birbirine girmiş gibi oldu, hem bu ölçme aletleri pahalı değil alayım geçeyim bir tane diye düşündüm.

Çift taraflı olanlar hem yüzde 50 hem de yüzde 75 olan uzamayı ölçer. Ben bu şekilde kullanıyorum. Yüzde 75 uzama gerçekleşince yeni zinciri sipariş edip gelince hemen takıyorum. Bu şekilde ruble ve aynakolda aşınma olmadan uzun süreli bir kullanım sağlıyor.

Geri