Öncelikle "Yurtdışı eğitim ofislerinden" uzak durmanı tavsiye ederim. Ben 2 yıl evvel geldim Almanya'ya, önce dil öğrendim, şimdi yüksek lisans yapıyorum. O ofislerle de hiç işim olmadı, onlar sadece senin internet başında yapabileceğin işi yapmak için senden para alıyorlar...
Öncelikle internetten dil kurslarını araştır, Google'da yüzlercesini bulabilirsin. Fakat kursun kendi internet sitesi olduğundan emin ol ve onlarla direk irtibata geç. Kimi kurslar internet üzerinden talepleri karşılıyorlar, kimileri de temsilciklerine yönlendiriyor seni. Temsilciliğe yönlendirirlerse, o zaman yurtdışı eğitim ofisine mecbur kalıyorsun...
Eğer internet üzerinden kaydını kabul edeceklerse, sana bir liste gönderirler, gerekli evraklar listesi. Aynı zamanda sorarlar, hangi yoğunlukta, ne sürede eğitim istiyorsun, tahmini olarak seviyen nedir, kalacak yer tercihin nedir vb.
Kalacak yer için aile yanını her daim tavsiye ederim, her ne kadar ailelerin de "cins" olanları çıkıyorsa da sonuçta hem kültürü, hem de gündelik iletişimi en iyi öğrenmenin yolu bu.
Daha sonrası ise basit, senden istenen evrakları gönderiyorsun, onlar da sana vizen için gerekli evrakları gönderiyor. Sen vize için başvurduğunda konsolosluktaki görüşmede mutlaka soracaklardır, nesin ne değilsin diye. Hani "Daha önce hiç bomba yaptınız mı?" "Terörist bir gruba hiç ilgi duydunuz mu?" gibi sorular gerçekten var, hiç takılma eğer sorarlarsa.
Vizeni aldıktan sonra zaten yola koyuluyorsun, kursu kendin de bulabilirsin, onlar seni havaalanından alabilirler de, ama aklında olsun her adım ek masraf demek. Yani seni gelip h.alanından alırlar, ama 50 €'nu da alabilirler yanında...
Konu Almanya veya Almanca olsaydı daha çok faydam dokunurdu sanırım, ancak genel işleyiş bu şekilde yürüyor.