Yumurta bir kez daha aklandı

Nedret Günaydın

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Ocak 2007
Mesaj
4.626
Tepki
3.629
Şehir
Avrupa Yakası
Bilim adamları, kolesterolü yükselttiği öne sürülen yumurtayı bir kez daha akladı. Yeni araştırma, yumurta tüketiminin azaltılmasının kolesterolü pek düşürmediğini ortaya koydu.

Surrey Üniversitesi'nden bir ekip, araştırmalarının, çoğu insanın, sağlığına zarar verme korkusu taşımadan istediği kadar yumurta yiyebileceğini gösterdiğini söyledi.

Yumurtayla ilgili yapılan diğer araştırmaları inceleyen bilim adamları, haftada üçten fazla yumurtanın sağlık için zararlı olduğu düşüncesinin hala yaygın olduğunu belirttiler. Bilim adamları, ancak bunun modası geçmiş verilere dayanan bir yanlış anlama olduğunu bildirdiler.

İngiliz Beslenme Vakfı'nın yayın organında yayımlanan araştırmada, doymuş yağ tüketiminin sağlık sorununa yol açması ihtimalinin daha fazla olduğu kaydedildi.

Prof. Bruce Griffin, yumurtanın sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasını oluşturduğunu belirterek "Yumurta tüketimini kolesterol ve kalp hastalıklarıyla bağlantılandıran kökleşmiş yanlış düşüncenin düzeltilmesi gerekiyor" dedi.
Griffin halka, beslenmede yumurta sayısını azaltmasına gerek olmadığı, tam tersine "doğanın bu en besleyici gıdalarından birini rahatlıkla beslenmesine dahil edebileceği" tavsiyesinde bulundu.

İngiliz Kalp Vakfı'ndan diyetisyen Victoria Taylor da, "Kolesterolünüzü azaltmak istiyorsanız yağlı et, tam yağlı sütlü ürünler, kek, pasta gibi, doymuş yağların bulunduğu yiyecekleri azaltmalısınız" dedi.


Kaynak : AA
 
Scudo

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.518
Tepki
11.737
Şehir
Konya
Öncelikle Nedret Bey'e, bizlere aktardığı kıymetli bilgiler için teşekkür ederim.
Yukarıda yazılanlara katılıyorum ama ekleme yapmak istiyorum.

Her ülkenin beslenme alışkanlıkları ve insanların bünye yapıları farklı farklı.
Hatta aynı ülke içinde yaşayan çeşitli toplum kesimlerinin yada meslek gruplarının beslenme özellikleri dahi farklılıklar gösterir.

Aşırı kilo, tansiyon veya şeker hastalıklarından biri yada hepsine sahip bir ev hanımına haftada 2 yada 3 den fazla yumurta yemezsen sorun olmaz demek doğru olmayabilir.

Sanayide ağır ve tehlikeli iş kolunda (örneğin haddehanede günboyu döküm potasını indirip kaldırarak) çalışan bir işçiye haftada 3 kez yumurta yemek az gelebilir.

Dolayısıyla, herkes Nedret Bey'in bize aktardığı kıymetli bilgileri Ülkemiz yemek alışkanlıkları ve diğer gerçeklikleri göz önüne alarak değerlendirmelidir.

İngilizler mutfaklarında genelde haşlama yöntemini kullanırlar.
Bizim ülkemizde ise genelde kızartma tercih edilir. Kızartmada kullanılan yağlar zaten bir oranda yumurtadan karşılayacağımız yağ'ı içermektedir. Dolayısıyla bizler (özellikle yaşlı ve hasta kesim), İngilizler kadar yumurtaya tekrar yönelemeyebiliriz.

Bunları dikkate alarak düşünmek, kolesterol ve buna bağlı sağlık sorunları olanların uzman bir doktora başvurarak gerekirse diyet uzmanı desteğiyle beslenme tarzlarını yönlendirmeleri uygun olur kanaatindeyim.

Herkese afiyet olsun.

not: Yeni pişmiş sıcak sıcak taze rafadan yumurtanın kabuğunu üstten açıp, sarısının üstüne tuz-karabiber-toz kekik-ince kırmızı pul biber karışımı epeledikten sonra mis gibi taze ekmeği haşırt diye yumurtanın içine bandırarak kahvaltıda yumurta yemeye, üstüne de bir fırt demi kıvamında tomurcuk siyah çay yudumlamaya bayılırım ama gel gelelim ne çare ... :)
 

Navarone

Üye
Kayıt
21 Şubat 2009
Mesaj
1
Tepki
0
Şehir
ANTALYA
27 yaşındayım, son 7-8 yıldır her gün sabahları günde en az 3 tane yumurta kırar yerim(sarıları dahil). Vücut geliştirme yaptığım zamanlarda 5 tane kırar yerdim. Tereyağına değil çok çok az bir sıvı yağla yaparım. Zaten çok yağa gerek yok.

Hayatta başımın ağrıdığını hatırlamıyorum.

NOT: Badiciler yumurtayı iyi bilirler, insanın kendi anne sütünden sonraki en mükemmel protein yumurtadadır.
 

Emre TAŞCAN

Forum Demirbaşı
Kayıt
19 Haziran 2007
Mesaj
523
Tepki
407
Yaş
41
Şehir
Istanbul (Anadolu)
Bisiklet
Cervélo
Yararlı veya zararlı, her ne olursa olsun yumurtanın sarısındaki yağ oranı yüksektir ve kontrollü olarak tüketmek gerekmektedir. Şahsen ben yumurtalarımı haşlayıp sadece beyazını tüketmeyi tercih ediyorum. Bu yöntem ile, tüm yumurtayı yiyeceğime 2 katı sayıda yumurtanın sadece beyazlarını yiyerek aynı miktarda protein alıyorum, üstelik çok daha düşük yağ oranı ile. Yanlış hatırlamıyorsam 100gr. yumurta beyazındaki yağ oranı %1'in altındadır. Zaten bu yüzdendir ki ek besin üreticileri yumurta beyazından protein tozu üretme yoluna gitmişlerdir.. :rolleyes:
 

bicylerace

Daimi Üye
Kayıt
14 Mart 2008
Mesaj
313
Tepki
188
Şehir
eskişehir
Vücut dengesi için tabiat üzerindeki zararlı olmayan her canlıdan kararında olmak üzere tüketmek gerekir diye düşünüyorum ,belki de sağlıklı ve uzun yaşamın sırrı burada.