Yulaf ezmesi

omerrrr

Aktif Üye
Kayıt
16 Ağustos 2007
Mesaj
198
Tepki
116
Şehir
izmir
Bitkisel protein denilen yulafta bol miktarda protein, lipid, lif, mineral tuzlar, vitaminler ve B grubu vitaminleri bulunuyor. Yulaf, pek çok derdin devası olan bir tahıl. Düzenli olarak tüketildiğinde vücudu tazeleyip adeta yeniden yapılandırıyor. Yüksek dozdaki enerji verici özellikleri nedeniyle sınavlara hazırlanan öğrencilere, bebek bekleyen anne adaylarına, sporculara, soğuk havalarda çok üşüyenlere, sık hastalanan küçük çocuklara, büyümekte olan çocuklara ve nekahat dönemindeki hastalara birebir geliyor. Yulaf, hücrelere enerji taşınmasında, dokulara kan aracılığıyla oksijen transferinde ve zarar gören yaşlı hücrelerin yenilenmesinde son derece etkili bir besin. Ayrıca zehirli kurşun, kadmiyum ve krom gibi ağır metallerle birleşip bu maddelerin vücuttan atılımını sağlıyor. Moskova Devlet Üniversitesi bilim adamları, yulafın çok değerli bir kocakarı ilacı olmaktan öte gerçek bir sağlık iksiri olduğunu belirterek Rusların uzun yıllardan bu yana kurşun zehirlenmelerine karşı yulaf unu kullandıklarını ifade ettiler. Bu yiyeceğin faydaları öve öve bitirilemiyor. Sütle karıştırıp denedim; sonuç rezalet! Tadı neden bu kadar kötü? Umarım konu kirliliği yapmamışımdır. :)
 
Scudo

erhana

Aktif Üye
Kayıt
8 Aralık 2004
Mesaj
112
Tepki
72
Şehir
istanbul
Meyvalı yoğurtla karıştırınca iyi oluyor. Lezzet şahane ama görüntü felaket. İş ortamında ikindi kahvaltısı niyetine tüketirken etraftakilerin oha anlamında "Abi o ne ya?" sorularına "Hayvan yemi lan n'olmuş" cevabı herşeyi yerli yerine oturtuyor, kimsede deneme hevesi kalmıyor.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Bence yulaf ezmesi veya gevreğini tek başına tüketmeye çalışın. Çünkü içinde demir de bulunuyor ve süt ya da süt ürünüyle karıştığında içindeki demir hiçbir işe yaramıyor.

Ayrıca karbonhidrat da içerdiği için süt gibi protein deposu bir içecekle karıştığında kalorisi son derece artıyor. Ha, kilo almak istiyorsanız o başka. :)
 

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.442
Şehir
Alanya/İstanbul
Ben hergün bir kaç öğün yiyorum,çok faydalı ve enerji veriyor, tavsiyem Eti lifalif yulaf ezmesi ( + Eti lifalif müsli, yulaf ve müsliyi 3/1 oranında karıştırıyorum yani az müsli çok yulaf) piyasadaki katkısız yagane yulaf ve müsli diyebilirim.
Yine hazırlanma tavsiyem;
1 ölçek meyve suyu (aroma %100 visne vs) / 3 ölçek su oranında sulandırın.
Çeşitli tohumlar (keten, ısırgan, haşhaş, tere tohumları) ve çekilmiş keten ve ısıngan tohumu ekleyebilirsiniz
Çekilmiş çiğ badem ve ceviz içi eklerseniz de süper olur.
Daha besleyici bir yiyecek düşünemiyorum.
Asla sütle hazırlamanızı önermem ...
 

omerrrr

Aktif Üye
Kayıt
16 Ağustos 2007
Mesaj
198
Tepki
116
Şehir
izmir
Hakan BEy sizinki kocakarı ilacına benzedi :D :D Şaka bi yana bu saydığınız tohumların faydası tartışılmaz. Ben şimdiden faydasını görmeye başladım
Meyveli yoğurtla çok iyi gidiyo. bir de meyva suyu ile deniycem. Bu arada midede suyla karıştığında şiştiği için saatlerce tok tutuyo.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@Zuhâl


bu kismini anlayamadim, sut demir emilimini mi engelliyor? nasil oluyor da ise yaramiyor? kaslar icin protein'e ihtiyac yok mu?
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@el turco

Evet, engelliyor. İkisinden de faydalanabilmek için demir içeren besin ile süt ürününü aynı anda kullanmamalısınız.

Kaslar için proteine elbette ihtiyaç var. Ama dediğim gibi ikisini de aynı anda alırsanız, birbirlerini öldürüyor ve hiçbir işe yaramıyorlar.
 

serhad

Forum Demirbaşı
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
479
Tepki
1.051
Şehir
Eskihisar
@Zuhâl

Bunlarla ilgili webden kaynak verir misiniz?
 

serhad

Forum Demirbaşı
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
479
Tepki
1.051
Şehir
Eskihisar
Yazı, Bilkent Üni. Sağlık Merkezi web sitesinde imzasız olarak yayınlanmış, yani güvenilir bir kaynak değil, öte yandan yulaf ya da demirin proteinlerle etkileşimi hakkında bir bilgiye rastlamadım.
 

basri

Forum Demirbaşı
Kayıt
29 Eylül 2006
Mesaj
575
Tepki
1.338
Yaş
58
Şehir
Antalya
İsim
Tuncay Özışık
Başlangıç
1973—74
Bisiklet
Look
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Yulaf Ezmesi pekmez veya reçel ile karıştırılarak yenilirse bomba olur. Aslında Müsli bence en güzeli.
 
  • Beğen
Tepkiler: bforummurat

sprint

Forum Demirbaşı
Kayıt
8 Ekim 2006
Mesaj
572
Tepki
282
o zaman alman telekom takımı kahvaltılarını yanlış yapıyorlar demeki adamlar idmandan önce sütlü yulaf karıştırıp yiyiorlar demek yanlış yapıyorlarmış alman biisklet takımı
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
evet ben de kisa bir arastirma yapinca sutun demir emilimini azalttigini gosteren bilgilere ulastim. hayret verici bir durum ise tum yulaf tanitimlarinda sutun kullanilmasi.

1- Aşağıdaki gıda bileşenleri demir emilimini engellemektedir:
Kalsiyum – Bir öğünde kalsiyum ve demir bir arada tüketildiklerinde demirin emilimi azalmaktadır. Buna rağmen ferritin (demir depoları) üzerine çok az etkisi olduğu gözlenmiştir.
Tannin (çayda), polifenol , ve fitat (baklagiller ve bütün tahılda) bunlar HEM olmayan demirin emilimini azaltmaktadır. Soyada bulunan bazı proteinler de HEM olmayan demirin absorpsiyonunu engellemektedir.
(link)
2- Yulaf mineral açısından da çok zengin: 100 gramında 53 mg kalsiyum, 405 mg fosfor, 4.5 mg demir ve 268 mg potasyum bulunuyor. Ayrıca değerli bir magnezyum deposu.
(link)
3- İlaç kullanılırken dikkat edilecek noktalar nelerdir ?
En iyi demir emilimi aç karnına olmasına rağmen pek çok insan buna katlanamaz ve gıda ile almak ister. Süt ve sütlü mamüller demir emilimini engelleyeceğinden ilaç ile birlikte alınmamalıdır. C vitamini demir emilimini artırırken hemoglobin üretiminde de önemli yer tutar. Diyet ile alınacak miktar yeterli olmayacağından gebelik ve emzirme dönemi sırasında kadınların yeterli derecede demir almaları gerekir.
(link)
 

sprint

Forum Demirbaşı
Kayıt
8 Ekim 2006
Mesaj
572
Tepki
282
@treks

demeki bende yanlış bilgi edinmişim gerçi benimki kulaktan dolma şeyler haklsınız kaynak olmadan laf söylemek düşmez benim gibilere demeki kusra bakmayın okumaya devam edeyim en iyisi teşekürler
 

Fatih Buzgan

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Ekim 2004
Mesaj
2.562
Tepki
3.085
Şehir
İzmir
Garip tepkiler okudum yukarıda.
Arkadaşlar, yönetici ekibimizden birisi, bir konuda yorum belirtiyorsa, ancak bu bilginin doğruluğundan emin olduğunda bunu size aktarır.

Sütün demir emilimini engellediği bütün diyetisyenler, doktorlar ve profesyonel sporcular tarafından bilinir.Hatta bu yüzden bilinçli bireyler, içinde zaten az demir bulunan ıspanakla yoğurdu beraber tüketmezler.

Yulaf ezmesini de atletizm yaptığım zamanlardan beri tüketiyorum.
Kendi ürün kutularının üzerinde de şu şekilde öneriliyor;

Yulaf ezmesi + süt + bal (isteğe bağlı kuruyemiş veya taze meyve)
Yulaf ezmesi + yoğurt
Müsli + süt

Yulaf ezmesini blender'da çekip un haline getirip çorbalarda, hamurişlerinde veya diğer yemeklerde yulaf unu olarak da kullanabilirsiniz.

Evet Yulaf ezmesini sütle tüketmek içindeki demirin emilimini minimuma indirecektir fakat hem tüketimini kolaylaştırır, hem bu vesileyle süt tüketiminiz artarak protein + kalsiyum + A vitamini alımınızı artıracaktır.

Bal eklediğinizde zaten o eksilen demiri Bal'dan almış olacaksınız.

Bu yüzden bu tip ürünlerle kesinlikle şeker kullanmamanızı, onun yerine ya früktoz (meyve şekeri) ya da bal kullanmanızı öneririm.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Ben bu tarz seylerı sıcak suya bıraz pekmez yahut dut surubu katarak yapıyorum ya da sadece sıcak suyla, oyle de guzel oluyor, sut konusunda fıkrım yok zaten pek de tuketmem kendılerını :) ama yogurtsuz yapamaammmm...
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
kim olursa olsun bence bir bilgi verilirken kaynak gostermek gerekir. aksi durumda bilgi havada kalir ki anlami olmaz. kaynak sormak da yorumlamak da kisiye kalmis bir tercihtir. yaniliyormuyum yoksa arkadaslar?
hem sutten hem de yulaftan vazgecemiyorsak neden ayri zamanlarda tuketmeyelim ki. onemli olan besinlerden maksimum yararlanmak yoksa karin sisirmek olmamali. bile bile yanlis yapilir mi?
asagida yulaf/sut konusunda bilgili bir arkadasimin iletisini ilistiriyorum.

Butun tahillar gibi yulafta da demir bulunmaktadir. Asagidaki linkte bununla ilgili tibbi makale var (Ingilizce). Kisaca bu makalede sut ve yulaf bilesiminin demir emilimini 2/3 oraninda azalttigi belirtiliyor.
(link)
Yani sut ve tahillar bir arada tuketilmemeli. Buna maalesef yogurt da dahil. Yulafi inek sutu yerine soya sutuyle pisirebilirsiniz. Hatta pekmezle tatlandirirsaniz demir oranini daha da artmis olur.
 

gurol

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Eylül 2004
Mesaj
1.664
Tepki
2.830
Şehir
İzmir
Aslında suçu süte değil içinde bulunan Kalsiyuma atalım. Yani eğer dışardan kalsiyum desteği alıyorsak bunu demirinden yararlanacağımız yiyecekleri tükettiğimiz zamandan farklı bir zamanda almalıyız.