Scudo Sports

Yüksek Hızlı Trenlere bisikletler için vagon yapılacak...

Emre Ce.

Üye
Tepki
0
Böylece Ankaraya gelip tur yapmak isteyenler ya da benim gibi istanbula gidip ç.kale turu yapmak isteyenler için büyük kolaylık olacak... Bence süper bi haber...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Yüksek Hızlı Trenleri (YHT) dünya standartlarında lükse kavuşturuyor.

Bakanlığın başlattığı çalışmalar kapsamında trende bisikletler için vagon ayrılacak. Buna göre vatandaşlar hızlı tren yolculuğunu tercih ederken artık bisikletlerini de yanında götürebilecekler.

Hızlı treni kullanan dünyada 8 ülkeden biri olan ve her geçen yılda tren hattını artıran Türkiye, şimdi YHT’lerde dünya standartlarında yeni bir projeye daha imza atmaya hazırlanıyor.

Bisiklet kültürü yaygınlaştırılacak

Genellikle gelişmiş ülkelerin bazılarında uygulanan hızlı trenlerde bisiklet vagonu projesini Türkiye’de de başlatmayı planlıyor.

Konuyla ilgili çalışma başlatan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesindeki Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü (TCDD), proje kapsamında hızlı trende vagonlardan birini sadece bisikletler için ayıracak. Böylece vatandaş bisiklet ile geldiği tren garına çok az miktarda bir ücret farkı ödeyerek trende bisikletler için ayrılan özel vagonda bisikletini gittiği şehre yanında götürebilecek. TCDD, bu projeyi hayata geçirmekle birlikte vatandaşlarda hem bisiklet kültürünü yaygınlaştırmayı hem de gittiği ilde istediği yerleri bisiklet ile daha rahat bir şekilde ulaşmasına olanak sağlamayı hedefliyor.

(link)

Scudo
@Y. Emre Çelikkol
YHT diye kitledikleri sey o kadar mantiksiz ki zaten Istanbulda pendikte. Bahcesehirde oturan adam pendike 3 saate gidicek sonra 4 saatte tren hala mantiksiz sirf sure kisalain diye istasyonu pendike yapildi. Ayrica YHT dedikleri vagonlarin bildigimiz yeni besil5 TCDD den farki yok :)

Bu haberdeki en mantikli ve dogru olan kisim bisiklet vagonu olucak olmasi sanirim.

• Beğen
Tepkiler: hashus1099
Ben paylaşacaktım şimdi ama benden önce davranımışsın dostum. İstanbullu ya da Ankara lı arkadaşlar tur güzergahlarını arttırabilirler.

@Tahsin Y.

İstasyon şu an Pendik'te fakat hep orada kalmayacak. Tuzla'da oturduğumdan biliyorum, ilgili güzergahta çalışmalar aralıksız devam ediyor. 2015 te tamamlanması planlanıyor. Ankara'dan YHT'ye bisikletiyle binen bir kişi, Haydarpaşa'da inecek. Kadıköy'ü gezebilecek. isterse vapurla Adalar'a geçip orayı gezebilecek veya karşıya geçip Beşiktaş'ı Taksim'i, isterse metrobüse binip bisikletiyle Beylikdüzü'ne kadar gidebilecek.

@Tahsin Y.

Dostum zaten bu paylaşımın amacı bisiklet vagonu yapılacağı ve yeni tur seçeneklerinin ortaya çıkacağını söylemekti yoksa hızlı trenden bahseden yok siyasi bi paylaşım değil yani...

@Y. Emre Çelikkol
Hizli tren zaten siyasi degil :) benimde bahsettigim sizinki ile ayni yeni tur guzergahlari idi. YHT ilen gelen pendikte inicek :)

Neyse hayirli ugurlu olsun.

Insallah arkadasinda dedigi gibi 1 sene icinde 30km ray yapip kadikoye ulastirirlar.

Dip Soru: normalde tren kac saatte gidiyordu?

@Tahsin Y.

10 saat civarı sürüyordu hızlı trenden önce. hızlı trenin ileriki dönemlerde 3.köprüye bağlanacağını da unutmamak lazım sanırım...

Marmaray hattı Halkalı-Gebze arasına uzayacak ve bu şekilde aktarma planlanıyor.

ben bu işte o kadar istekli olduklarını düşünmüyorum. kesinlikle hızlı treni övmek için çıkarılan haberlerden biridir. haberi yapan da star gazetesinden ahmet fatih erturan. artık nasıl gazeteciyse ne bir kaynak yazmış ne başka bir şey. nereden duydun, nerede okudun söyle bizahmet de inanalım. ne böyle bir demeç var ne de başka bir şey. bürokraside bir şeyin gerçekleşmesini istiyorsanız önce o hiyerarşide mümkün olduğunca üstlerden bir yerden böyle bir kararın çıkmasını beklemeniz lazım. kaldı ki vagon yapılacak diyor. bu iş en az iki sene sürer. bu işin arkasında iyi bir irade yoksa zamanla rafa kalkar. daha önce bu tip projeleri çok gördük. birgün birinin aklına geliyor, olsa iyi olur diyor, ondan sonra haber yapılıyor sonra konu sönüp gidiyor. eğer bisikletliler derneği böyle bi teklif yapsaydı da bakanlık olumlu cevap verseydi çok daha inandırıcı olurdu. zaten bu iş de otobüslerdeki bisiklet taşıma işi gibi olacak muhtemelen. denk gelmek için bin takla atmak gerekecek. her sete koymayacaklar, koydukları set haftada kaç sefer yapar muamma.

demem o ki boşuna heveslenmeyin sonra hayal kırıklığına uğrarsınız. bu ülkede hizmet almak zor. allah'a şükür trenlerimiz yavaş yavaş geri geliyor. buna dokunmasınlar da biz yine bi yolunu bulup sokarız bisikletleri trenlere.

son durum nedir,bilen varmı ?

aşağıdaki kurallar bana saçma geldi

Yüksek Hızlı Tren'lerde, el bagajı için ayrılmış bölgeye, ölçüde katlanmış bisikletler (ön ve arka jantı sökülmüş dahil) yolcu yanında küçük el bagajı olarak kabul edilerek yolcu beraberinde ücretsiz taşınacaktır.
Katlanmamış ya da (ön ve arka jantı sökülmemiş) bisikletler, Hızlı Tren'lere kabul edilmeyecektir.

ben jant sökmeyi sevmiyorum fransada uygulanan askılık sistemi var ,dikine asıyorsun, bunu yapmak çok mu zor, akıl gel bana takıl, hani nerde akıl, mum ışığı ile akıl aranmaz.
ayrıca bisiklet elde sevmiyorum ,otursan bile, bisiklet yanında olmuyor, sıkıntı,

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/11693877_10152902140167041_5848265269728005543_n.jpg?oh=1164d36089c25fa7547a9ceaa07db6c7&oe=5639895B&__gda__=1448195902_d46f2ae120efb44a8e09955501c385bb

böyle işaret koymakla iş bitmez bu vagon kesin olarak sadece katlanan ve katlanmayan bisiklet sürücülerine ait olacak ,dikine asmak için, askı sistemi olacak, kapasite 500 olacak

uygulamalar

1- hızlı tren şehirler arası
2- marmarayda olacak şehir içi

kudret abi,
bu pazartesi hızlı tren ile seyahat ettim. hala sadece katlanır bisiklet kabul edilir afiş ve reklamları vardı.

Bana göre şehirlerimiz de Hollanda ve Danimarka'dakine benzer bisiklet yolları olmadığı sürece Yüksek Hızlı Tren'lerde bisiklet vagonu olması pek önemli değil. Esas mesele bu ülkelerinki gibi sağlam bisiklet alt yapının oluşturulması. Gerisi hikaye.

2013 haziranda sözde 2015 hazirana kadar Gebze Haydarpaşa hattını tamamlamak üzere Anadolu yakası tren hattı kapatıldı. Lakin geçen iki sene içinde alınan yol bir arpa boyu kadar değil. Sadece tren rayları apar topar kaldırıldı(muhtemelen satılıp hemen paraya çevrilmesi için). Bu zaman zarfında tren hattı çöplüğe, suç işleme mekanına dönüştü.
Gebze Haydarpaşa hattından ümidi kestik de en azından pendik Haydarpaşa kalsaydı bari.

• Beğen
Tepkiler: baykuş97
Zaten yüksek hızlı tren yüksek hızlı gitmiyor ki, bari bisiklet konulabilir hale getirsinler.

Mesela restaurant bölümünü kaldırsınlar, çok saçma. Adamlar yüksek hızlı tren projesine başlarken daha trenin yüksek hız yapamayacağını farketmişler ve trene restaurant koymuşlar diye düşündüm ilk duyduğumda.

• Beğen
Tepkiler: gok
Bir yerden başlanıyor en azından. İlgili yere gerekli istek ve şikayetler bolca gönderilsin ki onlar da belki işin ucundan tutarlar. Yıkıcı eleştiri yerine yapıcı eleştiri yapıp sorunu nasıl duzeltebiliriz diye düşünmek lazım ;)

• Beğen
Tepkiler: fatih3861
@Tahsin Y. konvansiyonel trenler neredeyse 4 saatte haydarpaşa'dan eskişehir'e, oradan da yine neredeyse 3 saatte ankara'ya varıyordu.
yani toplamda 7 saatten biraz daha az sürüyordu.

şimdi hızlı tren, pendik'ten 4 saatte gidiyor. pendik-haydarpaşa arası hariç.
ayrıca eski tüvasaş vagonlarla 150'yi geçtiğimiz oluyordu hız konusunda. hızlı trenlerin o kadar da hızlı yapılmaması üzücü. aynı, boğaz köprüsünün zamanında 3 şerit yapılması gibi, geleceğe yönelik olmayan bir yatırım oldu.

Geri