Yol mu MTB mi?

ozic

Aktif Üye
Kayıt
12 Mayıs 2008
Mesaj
193
Tepki
108
Şehir
eskişehir
2-3 yıldır bisiklet kullanırım, bisikletim MTB fakat eskilerden yani Amortisör falan yok. Bisiklet sürdüğüm alanlara gelince %95 Yolda sürüyorum. Geri kalanıda stabilize.

Kafamda Yol al diye bi fikir var. Fakat MTB yide her alanda kullanmak cezbediyor beni. Sanki daha özgürsünüz.

Çevre yolunda gidiyorum heryer kaplama lastik artıkları, doğal olarak onlardan çıkan tel parçaları. Sorum şu yol alsam Türkiyede çok zorlanırmıyım. 20 km de bir lastik patlağıyla uğraşmak istemiyorum. MTB' yi kullancak alan yok fakat yoldan daha dayanıklı olur düşüncesi var. 2 ay içinde bisikleti alıcam bu kesin, o zaman zarfında bu YOL mu MTB mi sorusundan vazgeçmek istiyorum.

Sorularımı şöyle özetleyelim herkes okumak istemeyebilir;
1- Yol bisikletinin lastik patlama olayı çokmu sık olur(Kullanımla alakalı diyebilirsiniz, iyi kullanacağımı düşünerek yanıtlayalım.)

2- MTB yolda sürmek için alırsam, Yol bisikletine göre çok dezavantajlımıdır, zorluk yönünden.(Şu 2sinin ortası olan bisiklet, sanırım city bike Pek hoşuma gitmiyor o yüzden bu 2 si)

3- Ne kadar yolda sürecem desemde ülkemizde bilindiği üzere Banket kısmı genelde hafif kumlu stabilize~yol arası yola daha yakın bi durum. Bu yol bisikletini çok kasarmı.
 
  • Beğen
Tepkiler: göksubilgin
Scudo

Emre Aslan 1981

Aktif Üye
Kayıt
23 Mayıs 2011
Mesaj
153
Tepki
124
Şehir
Tokat - Kayseri
Bisiklet
Scott
Ben hem forumda yeniyim hem de bisiklet konusunda çok bilgili sayılmam. Belki sorularınıza tam cevap da olmayabilir fakat şehir/tur bisikleti neden düşünmüyorsunuz? MTB ve yol bisikletinin arasında yer alıyor ve bu yüzden hybrid diye geçiyor bildiğim kadarıyla bu tür.
Ben 2 hafta önce Scott Sportster 30 aldım, henüz 110 km yaptım, stabilize yolda pişman etmiyor, asfaltta ise çok keyifli ve hızlı. Tavsiye ederim.
 
  • Beğen
Tepkiler: ozic

Cem Kılınç

Daimi Üye
Kayıt
10 Kasım 2010
Mesaj
292
Tepki
201
Şehir
Beyşehir, Konya
bende scott sporster p 55 var almadan önce benimde senin gibi soru işaretlerim vardı. düz yolda akıcılığı çok iyi tali yollarda, çimde, taşlı yollarda beni hayal kırıklığına uğratmadı ve beklentilerimi karşıladı. tabi amortisörün getirdiği ek bir ağırlık var ama dert etmiyorum çünkü işime yarıyor.
eğer amortisörü kafana takıyorsan specilazed, trek veya scottın sabit maşalı 28" modellerine bakabilirsin.
 
  • Beğen
Tepkiler: ozic

ilker çelikcan

Daimi Üye
Kayıt
14 Eylül 2010
Mesaj
319
Tepki
218
Şehir
aydın / izmir
Bence kaldırımlardan, çukurlardan atlamak gibi jantı zorlayıcı hareketler yapmayacaksan, araziye de girmeyeceğine göre yol alman daha mantıklı olur.
Patlama sıklığı daha çok lastik yapısıyla ilgili. Patlağa dirençli olanlarından, biraz kalınca, hafif dişli lastik kullanabilirsin. Bu konuda pek bilgim yok, yol bisikleti kullananlar daha detaylı bilgi verebilir.

Yada mtb alıp ince, patlağa dayanıklı yol lastiği takabilirsin. Ben dişli arazi lastiği takılı mtb kullanıyorum. Asfaltta çok yavaş ve rahatsız edici oluyor, bu kombinasyonu tavsiye etmem.
 
  • Beğen
Tepkiler: ozic

ilker çelikcan

Daimi Üye
Kayıt
14 Eylül 2010
Mesaj
319
Tepki
218
Şehir
aydın / izmir
Ayrıca yolda kullanacaksanız, uzun yol yapacağınızı varsayarak şunu da ekleyeyim;
Dağ bisikletleri diğerlerine göre fazlaca "oynak" oluyor. En ufak hareketinize tepki verip yön değiştiriyor. Ben bu huyuna hala alışamadım. Diğerleri, bildiğim kadarıyla, biraz manevra kabiliyetinden kaybederek de olsa yolda daha kararlı, çizgisini korumaya eğilimli. Bu da uzun yolda daha az yorgunluk, daha çok konfor ve güvenlik demektir.
 
  • Beğen
Tepkiler: ozic

serkan hilal

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Haziran 2010
Mesaj
900
Tepki
669
Şehir
İZMİR/Bornova
tamamiyle kullanıcıya bağlı olarak cevaplanabilecek bir soru, YOL bisikletiyle 1 kere tura çıkın, birde MTB ile çıkın.... YOL dan başkasına binmezsiniz :D

YOL bisikleti tamamiyle farklı bir olay, ben yoluma çıkar tempomu basarım zaten kondisyonum uygun tempo vermeyi seviyorum diyorsanız ve çok zevkli bir olay tarifi yok :D
Yok ben normal takılcam geze geze giderim diyorsanız CİTY Bike
Yok ben atlarım zıplarım topraklar benim işim kralını tanımam adrenalin patlatırım diyorsanız MTB. :D

kısacası: sorunuzun Cevabı sizde saklı :D

BİDE diğer türlü anlatıyım :D
dünyada bi Cancellara bide ben varım, tempomla onu bile yıkarım, uzun yollar benim işim sıkılmadan sürerim diyorsanız ---> YOL bisikleti

Ben geze geze giderim, acelem yok, bol bol foto çekerim, yeri gelir yarım tempo sürerim, çantamda erzakla gezerim diyorsanız ---> CİTY bike

Atlarım zıplarım, adrenalin yaparım, hoppidi hoppidi hoplarım, topraklarda dolaşırım, iniş-çıkış benim işim diyorsanız ----> MTB
 

Aziz Özkan

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Mart 2010
Mesaj
793
Tepki
474
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Corratec
@serkan hilal

arkadasın dedigi gibi tamamen kullanıcıda saklıdır cevaplar ;)

çok kararsızsanız, benim gibi hem mtb hem yol kullanabilirsiniz.. 2 tane bisikletim var mutlu mesut geçiniyoruz :)
 

emin palaz

Daimi Üye
Kayıt
6 Haziran 2011
Mesaj
225
Tepki
97
Şehir
TEKİRDAĞ - KONYA - ANTALYA
benimde bisiklette citybike hoşuma gitmiyor bu yüzden mtb ye ince teker taktırınca performans arttı hem atlıyorum hemde köy yollarına falan girebiliyorum :)
 
  • Beğen
Tepkiler: ozic

serkan hilal

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Haziran 2010
Mesaj
900
Tepki
669
Şehir
İZMİR/Bornova
@ilker çelikcan

yol bisikletim var, 7,2kg. kendim 112kg yum. kaldırımlardan, çukurlardan atlıyorum sorun yok!!!

Yol bisikletini küçümsemeyin bu konularda
 

Goflet

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Eylül 2009
Mesaj
2.001
Tepki
1.588
Şehir
Bahçeşehir
Başlangıç
2009—10
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Yol bisikleti
araç ve yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde binilecekse yol alma bence.

fren kolları her tutuş poziyonunda elinin altında değil.

flat gidonlu yol bisikletleri var onlar olabilir.

ayrıca bozuk yolda yol bisikleti işkence olur..

bence yol bisikleti sürekli kaymak asfallta bisiklete binmeyecek birisinin tek bisikleti olamaz..illaki yanın bir mtb yada city gerekir.
 
  • Beğen
Tepkiler: ozic

Yusuf Z. Şipal

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Nisan 2010
Mesaj
1.792
Tepki
1.476
Şehir
Aydın, İzmir
Bisiklet
Cannondale
Aynı süreci yaşamış ve deneyerek öğrenmiş biri olarak size scott city bike lardan tavsiye ederim. Ya da Sub serisi. Her ne kadar city bike sevmiyorum demişseniz de size en uygun seçeneğin bu olduğunu göreceksiniz. Bir diğer alternatif de flat bar lı yol bisikletleri.
 
  • Beğen
Tepkiler: ozic

ozic

Aktif Üye
Kayıt
12 Mayıs 2008
Mesaj
193
Tepki
108
Şehir
eskişehir
Cevaplar için çok saolun. Hiç yol bisikleti sürmedim, denememin faydalı olacağını düşündürdünüz. Bulunduğum yer eskişehir, Bilecik yolunuda güzel bi yol yaptılar, genişte bi banket. Kafamda orada git gel yapmak var. Tempomun iyi olduğunuda düşünüyorum, hatta şekil olarakta Yol biiskletini çok hoş buluyorum. Ama denemediğim için Risk alıyor hissi oluştu. Bi deneyip görelim.

Soru olarak kafamda olan şey konfor olayı onuda deneyince görürüm herhalde.
 

Kıvanç ERTÜRK

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Ağustos 2007
Mesaj
659
Tepki
70
Şehir
İstanbul-Ankara
Bisiklet
Corratec
Şöyle bir durum var yol bisikletiyle düşük hızlarda aniden durduracak çarpışmalar yaşandığında jant eğilmesi sözkonusu olabilirken mtbde bu daha zor olur.Bunun nedeni hem mtb lastiğinin kalın olup darbeyi absorve etmesi hem de jant çapından kaynaklı dayanımın yüksek olmasıdır.Diğer yandan.Asfalttan sıkılmam diyorsanız , her türlü koşulda asfaltta sürerim,dik yokuşları görünce çıkmaktan üsenmem ve kaçmam yokuş çıkmak benim için bir işkence değil diyorsanız yol bisikletini öneririm.Çünkü yol bisikletlerinin dişlileri ağırdır.Ama alışılmayacak kadar da değildir.Yol bisikleti bunları sevenler için keyiflidir uzun yol yapabilirsiniz.
Ama eğer ki diyorsanız ben 30 ile 120 km arası yakın çevrede turlar yaparım gerekirse araziye girer kaldırım inip çıkarım 10-30km/h ortalama hızlar bana yeter hızı pek sevmem diyorsanız mtb olabilir
Yol bisikletinde lastik patlaması konusuna da açıklık getirecek olursak yol bisikletinin lastiğinin yıpranma durumuna bağlı.Eğer yeni ve temiz bir lastiğiniz varsa sık patlamayla karşılaşmazsınız yalnız kaldırım köşesine tekeri çarpma sonucu oluşan anlık delinmeyle sonuçlanan patlamalar kaldırıma çıkarken yapılan hatalardan meydana geliyor bu da lastiğin ince olmasından kaynaklanıyor.Eğer ki uzun yol planınız yakın zamanda yoksa hız meraklısı değil ve arada arazi de yapan bir hissiyatınız varsa ön amortisorlü (amortisor kesinlikle kilitlenebilir olmalı!)bir dağ bisikleti alıp üzerine de slick diye tabir ettiğimiz düz lastikleri takarak hem yavaşlamamış hem de engebelerin yarattığı sıkıntılardan müzdarip olmamış olursunuz.
Son olarak söyleyeceğim söz bisikletin avantaj mı dezavantajmı olacağı arkadaşların da dediği gibi biraz size bağlıdır.Nereleri ve nerelerden geçmeyi sevdiğinizi bir düşünüp ona göre karar vermenizi tavsiye ederim.Saygılar :))
 
  • Beğen
Tepkiler: ozic

abdullah gökduru

Aktif Üye
Kayıt
29 Haziran 2009
Mesaj
181
Tepki
194
Şehir
DENİZLİ-İSTANBUL
ozic bence yol al. bunu daha önce de söyledim. patlak olayını kafaya takma. zefalin patlak önleme şeritleri yol bisiklet için olanları da var. tak ve patlak derdini unut. ben mtb ye taktım 8 ay oldu arazi yol farketmez daha patlak görmedim.

senin güç kuvvet durumun iyi. asılcan pedallara uçaçaksın. ben bir kaç defa denemişliğim var gerçekten güzel bir his. bisikletler de mtb ye göre haff olduğu için kolayca hızlanabiliyor.
dediğin bilecik yolu gayet güzel tam yol bisikleti için. daha yakın zamanda o tarafa doğru gittik. çukurhisarın orada bozuktu yol orayı da düzeltiyorlar. yani bozüyüke kadar düm düz olacak.

hadi göreyim seni
 
  • Beğen
Tepkiler: ozic

Harun.

Yaşam boyu bisikletçi
Kayıt
8 Temmuz 2010
Mesaj
1.777
Tepki
908
Yaş
29
Şehir
Wonderland
Başlangıç
2003—04
Bisiklet
Salcano
Bisiklet türü
Şehir - Tur
İleride Uludağ'a vs. çıkma hayalim var diyorsanız MTB.
 

Kıvanç ERTÜRK

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Ağustos 2007
Mesaj
659
Tepki
70
Şehir
İstanbul-Ankara
Bisiklet
Corratec
Bir de size tavsiyem bir yakınınızdan orta seviye bir mtb (dediğim özellikte ön amortisörlü) ve bir yol bisikleti alıp denemeniz .
10ar km sürerseniz fikir verecektir :))
 
  • Beğen
Tepkiler: ozic
Kayıt
5 Mart 2011
Mesaj
84
Tepki
18
Şehir
ANKARA MAMAK
Bisiklet
Giant
mtb ye bıl yol lastıgı bı duz masa gıt yola tak arazı lastıgı bı masa çık arazıye ıstegın gıbı kulan korkma saglam dıyenlerdedınm tabı tercıh sızın mtb sahıbıyım onu seyretmek var olduu bılmek bıle bna zevk veıyor