Yol bisikletinde duruş / bel pozisyonu

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.898
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
https://i.hizliresim.com/7VWMJP.jpg

Yolculara selam. yol bisikletinde şu duruşu yakalamaya çalışan ve buna dikkat eden çok az kişi gördüm. açıkçası konya torku bisikletçilerinin yarısında bile bu duruş yok.. yani bel dümdüz..

Cadel Evans olayı daha da abartmış;

https://i.hizliresim.com/J78n9W.jpg

Belini böyle nasıl bükebiliyor bu adam? bunun anahtarı ne? egzersizi falan mı var? muhtemelen bu pozisyonda sürmek için hiç göbek olmaması gerekiyor çünkü fotoğrafta gördüğüm kadarıyla Cadel'in baldırları karnına değiyor her pedalda.

bisiklet üzerinde böyle büzülmeyi nasıl beceriyorlar.. denedim olmadı :D kalas gibi duruyorum ısrarla. dimdik bir bel.. omuzları da nasıl konumlandırmam gerektiğini tam anlamış değilim. daha dışarı mı vermeliyim, içeri mi çekmeliyim, büzmeli miyim aşağı mı yaklaştırmalıyım. fotoğraflara,videolara baka baka birşey anlayamıyorum, sözü yine üstadlara bırakıyorum :D

nedir bu duruşun anahtarı?
 
Scudo

MehmetAliB.

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2013
Mesaj
2.121
Tepki
4.927
Şehir
Antalya
@Mert Ahmet Selenin yükselebileceği sabit bir rakam var. Bunun dışındaki bir yükseltme pedala yanlış basmaya neden olur. İç bacak boyu x 0.885

***

Belin duruş pozisyonunda aslında belirli bir açı var ama bu durum kişiden kişiye değişiyor. Sizin gibi ben de yarışlarda sporcuların sürüş pozisyonlarını inceledim ve şunu gördüm: Öne uzanma konusunda kişinin ne kadar eğik sürebileceğini sporcunun elastikiyeti belirliyor. Kimisi var jimnastikçi gibi öne uzanmada hiç sorun yaşamıyor, kimisi var dik sürüyor. Şu video durumu biraz anlatabilir.
Bir diğer nokta ise bisikletin geometrisi. Daha agresif kadrolar, örneğin aero olanlar, sürücüyü ister istemez fotoğraftaki Cadel Evens gibi bir açıyla sürmeye zorluyor. Sportive denen kadrolar ise daha rahat pozisyondalar.

Bütün bunlarla beraber yarıştaki sporcu bisikletleri için geçerli bir durum görüyorum. Bu bisikletlerin sürüş pozisyonları aerodinamik sürüşe yatkın şekildeler. Adeta sporcunun açı çekmesi için yapılmışlar. Gidon boğazındaki halkaların neredeyse tamamı alınarak ön yükseklik aşağı indiriliyor. Hatta az da olsa bazıları gidon boynunu ters çevirerek sürüyor. Benim gördüklerim içinde gidon boyunları sanki normalden 1,2 cm daha uzundu hatta. E acı çekmek yarıştayken onların işi zaten:D Mesela TUR'daki bisikletler:
(link)

Serkan üstatlar bisiklet hafifletmekle meşgul, ben cevapladım, nasıl olmuş mu?..:huhuu:
 

MuratHan

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Temmuz 2008
Mesaj
1.687
Tepki
2.287
Şehir
Alanya
Bisiklet
Scott
Cadel Evans'ın pozisyonunda ki kamburluğun sebebi yokuşlarda avantaj sağlaması için kadroyu iki beden küçük seçmesinin sonucu. Normalde doğru pozisyon ilk fotoğraf. Kadro boyu olması gerekenden küçükse öne eğilirken kamburluk daha bir belirginleşir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Onur Cavus

Atalay Mete

Daimi Üye
Kayıt
10 Ocak 2014
Mesaj
204
Tepki
199
Şehir
Antalya/Manavgat/Side
sonradan iki ayak üzerinde durmaya evrilmiş bedenimiz için emekleme pozisyonu aslında daha ergonomiktir, daha rahattır. aşırı kilolu değilseniz boyutlarınıza uygun ayarlanmış bir yol bisikletinde sorun yaşamazsınız. alışmak için kendinize zaman tanıyın. bacaklarınızın göbeğinize değmesi de normal.
 
  • Beğen
Tepkiler: smhkvs

Eser Sevinç

Eskiden buralar dutluktu
Kayıt
5 Nisan 2011
Mesaj
2.017
Tepki
3.079
Şehir
Ankara - Eskişehir
İsim
Eser Sevinç
Başlangıç
1986—87
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Kadro boyuyla alakalı olduğunu düşünüyorum. Benim kullandığım kadro da bana göre 2 boy küçük hemen hemen bu pozisyonda sürüyorum, kadro küçük olunca sele borusu gidona göre çok daha yukarıda ve sele de daha geri pozisyonda konumlandığı için ister istemez bu pozisyona yaklaşılıyor, sürerken de dirsekleri 180 derece açıda düz tutmak yerine 40-45 derece açıyla bükmek gerekiyor.
 

Cyclist999

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Mayıs 2010
Mesaj
1.182
Tepki
896
Şehir
izmir
İsim
Harun Sayı
Bisiklet
Giant
Spinal esnekliğinizi artırmanız gerekli sonrasında istediğiniz pozisyona alışırsınız.